Domaći  /  e-commerce  /  10 vodećih platformi za internetske trgovine koje morate poznavati

10 vodećih platformi za online trgovine koje morate poznavati

platforme za e-trgovinu

Ako vodite tvrtku koja prodaje robu ili usluge i imate kupce koji posjećuju vašu trgovinu u fizičkom svijetu, trebali biste ozbiljno razmisliti o stvaranju i vođenju internetske trgovine uz fizičku. Internetska trgovina omogućit će vam da dosegnete mnogo više potencijalnih kupaca (čak i onih koji žive u inozemstvu), ostvarite prodaju s proizvodima isporučenim dostavom, ponudite svoje usluge izdaleka, mogućnosti za rast su zaista nevjerojatne.

Vlasnici internetskih trgovina mogu se usredotočiti na prodaju umjesto da ulažu vrijeme i novac u poticanje fizičke trgovine. Uostalom, možete se zadovoljiti jednostavnim skladištem, a ne otmjenom, dobro dizajniranom fizičkom trgovinom koja je skupa za stvaranje i održavanje. Internetska trgovina čak će vam omogućiti da zaradite provizije od prodaje tuđih proizvoda.
Često će internetska trgovina imati pozitivan utjecaj na poslovanje koje se vodi putem njezine fizičke kopije. Zapravo, većina poduzeća može profitirati stvaranjem i upravljanjem internetskom trgovinom, a izgradnja jedne male je investicije koja će donijeti velike povrate.

Svatko tko razmišlja o izradi internetske trgovine prvo mora odlučiti hoće li koristiti gotovu platformu ili će je izgraditi od nule. Kao pravilo, uvijek je preporučljivo odlučiti se za gotove platforme, samo oni s vrlo jedinstvenim potrebama možda će morati razviti vlastiti sustav. Drugi način je korištenje sustava otvorenog koda kao što je popularni WordPress dodatak za e-trgovinu – Wocommerce, dodatak Opencart za Joomla stranice, izgradnja vaše online trgovine pomoću Magenta ili Prestastorea (oba CMS-a dizajnirana posebno za e-trgovinu).
Ovaj je post namijenjen onima koji žele naučiti više o internetskim trgovinama, kako ih izraditi te o prednostima i manama svake opcije.

eCommerce

Zatvorene VS Otvorene platforme za e-trgovinu

Vrlo rano u svojoj potrazi za stvaranjem internetske trgovine čut ćete za neke koje su izgrađene pomoću zatvorene platforme i druge izgrađene na otvorenim platformama.

Internetska trgovina zatvorene platforme je ona izgrađena pomoću komercijalnog sustava koji su razvili i u vlasništvu drugih. Glavna prednost online trgovina zatvorene platforme je jednostavnost, svoju trgovinu možete kreirati sami i prilično brzo. Nema potrebe za osiguravanjem domene, hostinga, naplate kreditne kartice (sa svim implikacijama na sigurnost podataka) itd.
Glavni nedostatak zatvorenih platformskih online trgovina je taj što ćete kao vlasnici takvih trgovina zauvijek morati plaćati mjesečnu korisničku naknadu vlasnicima platforme i trgovina nikada neće biti u potpunosti vaša, ako odlučite prekinuti veze s platformom koju koristite ništa neće ostati od vaše trgovine i morat ćete stvoriti potpuno novu od nule.

Internetska trgovina otvorene platforme je ona izgrađena pomoću CMS-a otvorenog koda koji se koristi za izradu web stranica. Najpopularnije takve platforme su WordPress, Joomla i Magento. Vlasnici takvih trgovina moraju osigurati naziv domene, odgovarajuću pohranu, sigurnosne kopije, usluge web programera, a ponekad i rad na grafičkom dizajnu (ako gotov predložak nije dovoljan). Glavna prednost internetske trgovine otvorene platforme je da je ona doista vlasništvo samo svojih vlasnika, vlasnici takvih trgovina mogu s njima raditi što žele i ne moraju nikome plaćati mjesečne obveze.

10 vodećih platformi za e-trgovinu

1. Shopify – jedna od najpopularnijih zatvorenih platformi za izradu i upravljanje online trgovinama. Ova se platforma razvila iz internetske trgovine stvorene prije više od deset godina za jednu prodavaonicu snowboarda.
Istina do kraja 2016. oko 500,000 tvrtki vodi Shopify online trgovine.
Svatko može jednostavno kreirati internetsku trgovinu koristeći Shopify platformu, nije potrebno predznanje o web razvoju. Upoznavanje s Shopify korisničkim sučeljem lako se postiže putem pokušaja i pogrešaka. Shopify nudi besplatnu probnu verziju od 14 dana, osnovni paket (do 2 računa osoblja) košta 29 $ mjesečno, najnapredniji paket (do 15 računa osoblja) košta 299 $ mjesečno.

2. WordPress Woocommerce – WordPress CMS pokrenut je 2003. godine kao onaj namijenjen vođenju blogova i web stranica bogatih tekstom. Danas ga mnogi smatraju najboljim dostupnim CMS-om otvorenog koda. Woocommerce je WordPress dodatak razvijen kako bi vlasnicima WordPress stranica omogućio stvaranje i pokretanje internetskih trgovina. Važno je razumjeti da je za izgradnju online trgovine temeljene na Woocommerceu prvo potrebno imati web stranicu temeljenu na WordPressu. Izrada wordpress web stranice (uključujući korištenje Woocommerce dodatka) zahtijeva znanje i iskustvo koje imaju samo iskusni WordPress programeri. S druge strane, takvih profesionalaca ne nedostaje.

3. Magento – Platforma otvorenog koda stvorena (2007.) posebno za izgradnju i vođenje internetskih trgovina. Kupio ju je Ebay i smatra se jednom od najboljih platformi za kreiranje i upravljanje internetskim trgovinama svih veličina. Magento nudi značajke kao što su korisničko sučelje za kupce, prikaz nedavno dodanih artikala, mogućnosti usporedbe, super prijateljsku košaricu za kupnju, pametne kataloge proizvoda i još mnogo toga. Magento je, za razliku od WordPressa, na primjer, namijenjen posebno za e-trgovinu, to je platforma koja nudi izvrsne mogućnosti, ali je relativno komplicirana za korištenje. Zbog toga se mnogi vlasnici malih tvrtki odlučuju za woocommerce trgovine by wordpress. Ipak, ne manjka programera koji razumiju Magento i mnoga mala i srednja poduzeća posjeduju online trgovine temeljene na Magentu, pa je to svakako opcija za tvrtke svih veličina.

4. BigCommerce – Mnogi je smatraju najboljom zatvorenom platformom za online trgovine. Možete odabrati jedan od tri dostupna paketa i prema tome plaćati mjesečnu članarinu. Najosnovniji paket online trgovine košta 30$ mjesečno, a najnapredniji 80$ mjesečno.

5. Wix – Popularna zatvorena platforma za izradu svih vrsta web stranica, uključujući i online trgovine.
Izgradnja online trgovine temeljene na Wixu je jednostavna, svatko s osnovnom vještinom za učenje korištenja različitih sučelja može to učiniti. Wix nudi izbor između mnogih gotovih predložaka i nekoliko paketa s različitim hostingom i ograničenjima prometa. Najosnovniji Wix Ecommerce paket košta samo 9 $ mjesečno, a VIP paket koštat će vas 26 $ mjesečno.

6. Volusion – Popularna zatvorena platforma namijenjena posebno za e-trgovinu. Ova platforma nudi sve značajke potrebne za vođenje uspješne internetske trgovine, jednostavna je za korištenje, lako je izvršiti promjene u dizajnu, trgovina temeljena na Volusionu može se koristiti uz postojeću WordPress web stranicu. Postoji osnovni paket koji košta 15$ i VIP paket za 26$ mjesečno.

7. Squarespace – Zatvorena platforma za izradu web stranica uključujući online trgovine. Postoji mnogo atraktivnih predložaka koje možete izabrati, ali stvaranje trgovine temeljene na SquareSpaceu malo je komplicirano i treba ga prepustiti programerima s relevantnim iskustvom. Postoji nekoliko paketa za odabir, najosnovniji košta samo 8 $ mjesečno (što ga čini jednim od najjeftinijih paketa za e-trgovinu koje možete pronaći), ali je prilično ograničen prometom i ukupnim brojem proizvoda koje trgovina može držati. Poslovni paket košta 24$ mjesečno i omogućuje kreiranje neograničenog broja stranica, učitavanje bilo kojeg broja proizvoda i propusnost koja podržava bilo koju količinu prometa.

8. 3Dkošarica – Zatvorena platforma namijenjena, kao što joj i samo ime kaže, posebno za potrebe e-trgovine. Internetsku trgovinu temeljenu na 3Dcart-u iznimno je jednostavno izraditi, vlasnici takvih trgovina uživaju u korištenju mnogih značajki kojima se redovito dodaju nove.
3Dcart tim izjavljuje da ne naplaćuje nikakvu proviziju na kupnju te stoga tekući troškovi trgovine iznose samo mjesečne korisničke naknade, 20$ mjesečno za osnovni paket (do 100 proizvoda i 4,000 posjetitelja mjesečno). Najnapredniji paket koštat će vas 100$ mjesečno.

9. veliki kartel – Popularna zatvorena platforma za e-trgovinu na kojoj (istinito do kraja 2016.) radi gotovo milijun online trgovina (mnoge prodaju odjeću, glazbu, nakit i dodatke). Mnogi umjetnici iz cijeloga svijeta odabiru Big kartel kao svoju platformu za e-trgovinu, koristeći je za stvaranje i pokretanje internetskih trgovina putem kojih mogu prodavati svoje kreacije. Osnovni paket, ograničen na 25 stavki proizvoda košta 10$ mjesečno, najnapredniji paket, s ograničenjem od 300 stavki proizvoda, košta 30$ mjesečno.

10. X-Cart Cloud – Hostirana zatvorena platformska verzija X-Carta koja se može preuzeti. Mnoge tvrtke koje prodaju robu visoke tehnologije (kao što su mobilni telefoni i dodaci na primjer) odabiru ovu platformu za stvaranje i vođenje svoje internetske trgovine. Redovito se dodaju napredne značajke kao što je "pretraživanje u oblaku" (proizvodi se pojavljuju u okviru za pretraživanje dok se upisuju). Osnovni, prilično ograničeni, paket dostupan je za 20$ mjesečno, najnapredniji (gotovo neograničen) paket košta 100$ mjesečno.

Nije tajna da uspješna, dobro vođena internetska trgovina koja prodaje proizvode za kojima postoji potražnja može svojim vlasnicima generirati značajnu zaradu. Kao što smo pokazali, postoji mnogo otvorenih i zatvorenih platformi za e-trgovinu između kojih možete birati. Važno je odvojiti vrijeme za usporedbu različitih opcija i odabrati onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.

Ekstremni poduzetnik, suosnivač Poptina i Ecpm Digital Marketinga. Devet godina iskustva u području digitalnog marketinga i vođenja internetskih projekata. Diplomirao pravo na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. Veliki obožavatelj A/B testiranja, SEO-a i optimizacije, CRO-a, growth hackinga i brojeva. Uživa u testiranju novih strategija oglašavanja i alata te u analizi najnovijih start-up tvrtki.