Domaći  /  SviSadržaj marketingaSEO  /  4 procesa koja koristim za stvaranje zanimljivog sadržaja koji pretvara

4 procesa koja koristim za stvaranje zanimljivog sadržaja koji pretvara

Stvorite privlačan sadržaj koji pretvara

Ima okolo 2 milijuna postova na blogu napisano svaki dan. Bez obzira na vašu nišu, sve je teže istaknuti se svojim sadržajem kako vrijeme prolazi. U svijetu punom gluposti i sadržaja napisanog samo radi pisanja, sve je teže stupiti u kontakt sa svojom ciljnom publikom.

Međutim, podaci nikada ne lažu i to govore sadržajni marketing radi, ako to učinite kako treba. Prvi dio učinkovite strategije marketinga sadržaja je pisanje kvalitetnog sadržaja koji zaokuplja i obraća. Evo kratkog pregleda mog vlastitog procesa koji koristim za pisanje sadržaja koji čitatelji vole.

Temeljite svoj članak na ispravnom istraživanju

Osim ako ne pišete o temi o kojoj samo vi znate, morat ćete koristiti neke izvore u svom pisanju. The razlika između dobrog i izvrsnog članka je često istraživanje.

Nakon što saznate temu o kojoj pišete, napravite neko osnovno istraživanje. Pretražite Google i vidite rezultate na prvih nekoliko stranica. Otvorite stranice i pročitajte ih – evo nekoliko stvari na koje trebate pripaziti.

–        Je li sadržaj temeljen na ispravnom istraživanju?

–        Tko stoji iza objava?

–        Iznosi li članak činjenice ili je obojen emocijama?

–        Je li pisanje pristrano ili objektivno?

–        Citira li relevantne web stranice visokog autoriteta?

–        Koliko je novi članak i podaci na kojima se temelji?

Postoji niz drugih čimbenika na koje se možete osloniti, ali ovo bi vas trebalo pokrenuti. Ako većina sadržaja koji je dobro rangiran nije dobro istražena, to je oboje dobre i loše vijesti. Dobra vijest je da možete bolje. Loša vijest je da ćete sami morati temeljito istražiti kako biste došli do nečeg boljeg.

Kada pišem i istražujem za vlastite članke, uvijek pokušavam referirati na visokokvalitetne, relevantne izvore. Međutim, nemojte svoj članak oblijepiti poveznicama, jer...

  1.      Činit će vam se da nemate vlastito mišljenje
  2.      To je nije baš dobro za SEO

Uglavnom pišem o marketingu, pa kad trebam neke izvore, koristim poznate nazive kao što su Kissmetrics, SearchEngineJournal, AdEspresso, Neil Patel, Hubspot i drugi. Ako pišete o temi koja vam nije poznata, nemojte se uzrujavati.

Nakon što pronađete članak koji želite referencirati i ne znate biste li trebali upotrijebiti vezu ili ne, još malo istražite. Prvo pogledajte druge članke na web stranici – izgledaju li vjerodostojni? Drugo, pokrenite glavni web-mjesto kroz Alat za SEO istraživanje kao što je Moz, Ahrefs, ili SEMRush, kako biste vidjeli koje druge web stranice upućuju na to.

hubspot1
Moz

Ako postoji mnogo poveznica na stranicu, to je vjerojatno relevantan resurs. Ahrefs i SEMRush su alati koje morate platiti, ali ih možete koristiti alat Moz OSE besplatno.

Konačno, provjerite jesu li podaci na koje se pozivate noviji. Na primjer, članak o stanju na tržištu rada u 2018. treba podatke o stopi nezaposlenosti iz 2018., a ne iz 2004. godine.

Smislite zanimljiv naslov

Od ukupnog vremena provedenog u pisanju članka, rekao bih otprilike 50% vremena ide na razmišljanje o naslovu. To je najvažniji dio, jer će 80% čitatelja pročitati samo naslov, bez otvaranja samog članka.

Pisanje sjajnih naslova doista je oblik umjetnosti i potrebno je dosta iskustva da bi se to učinilo kako treba. Evo nekih od načina na koje to rješavam.

Najprije, trebali biste nikad nema samo jednu titulu. Uvijek nađem 5-10 alternativa i zapišem ih u zasebnu datoteku kako bih mogao odabrati onaj s najboljim prstenom.

Postoje neki alati koje možete koristiti tako da se ne morate oslanjati samo na svoju kreativnost. Jedan od najpopularnijih je CoScheduleov besplatni analizator naslova. Samo kopirajte i zalijepite naslov i dobit ćete pregled uobičajenih, neuobičajenih, emotivnih i moćnih riječi koje se koriste u njemu te kako ga možete poboljšati.

coschedule analizator naslova
coschedule analizator naslova

Drugi alat koji koristim zove se Glavni analizator (opet) od strane Advanced Marketing Institute. Koristi algoritam za izračunavanje EMV – emocionalne marketinške vrijednosti vašeg naslova. Ne morate koristiti oba analizatora naslova, jedan će dobro obaviti posao.

analizator naslova
analizator naslova

Za još neke tehničke probleme, uvijek pokušavam zadržati naslov između 50 i 60 znakova tako da dobro izgleda u rezultatima tražilice. Jedna od stvari s kojom sam se nekada mučio je velika i velika slova u naslovu i pravilno postavljanje svakog velikog slova. Za ovo koristim alat Title Case, koji je vrlo jednostavan i radi s nizom stilova pisanja.

Konačno, klonite se mamaca za klikove. To će učiniti više štete nego koristi.

Neka bude čitljivo

Pod čitkim ne mislim na poštivanje osnovnih pravila gramatike i pravopisa. Mnogo puta vidim sadržaj dobre kvalitete koji izgleda vrlo neprivlačno za čitanje. Evo kako to možete izbjeći.

Nitko ne voli zidove od teksta. Ako članak izgleda kao da će ga biti teško pročitati, teško da će ga itko pročitati. Prosječan raspon pažnje vašeg čitatelja je oko 3 sekunde i morate to uhvatiti što je prije moguće.

Prvi način da to postignete je razbijanje teksta u odjeljke s naslovima. Za SEO svrhe, formatirajte ih kao H2 ili H3. Slično naslovu neka budu zanimljivi i povezani s tekstom ispod njih. Često će čitatelji samo preletjeti odlomke, čitajući samo podnaslove.

Drugo, podijelite odjeljke na odlomke. Razmak je vaš najbolji prijatelj, jer će tekst učiniti čitljivijim, čak i ako to zapravo nije. pokušavam zadržati odlomci kraći od 4 reda, iako to nije uklesano u kamen.

Treće, mijenjajte duljinu i strukturu rečenice.

Ovako npr.

Ako su sve vaše rečenice iste dužine i tona, čitatelji će se isključiti i dosaditi im u jednom trenutku. Neka bude dobro mješavina kraćih i dužih rečenica – zadržat će pozornost čitatelja.

Četvrto, umetnite neke slike. Pisani sadržaj sa slikama dobiva 94% više pregleda, stoga je dobra ideja umetnuti sliku svaki drugi odlomak. U idealnom slučaju, to bi trebala biti vaša vlastita fotografija, ali uvijek možete koristiti snimke zaslona ili fotografije iz skladišta. Alternativno, možete upotrijebiti tuđu sliku, samo se pobrinite da navedete izvorni izvor.

Pet, stavite najvažnije dijelove podebljano ili kurzivno. To će dati malo raznolikosti tekstu i čitateljima će biti lakše letimično ga pregledati.

Idi na dodatni kilometar

Sjećate se kako ste istraživali kako biste vidjeli što je rangirano na prvih nekoliko stranica s rezultatima tražilice za vašu temu? Dok pregledavate članke, obratite pozornost i vidite što možete učiniti bolje od ostalih. Ako ne bolje, onda drugačije.

As sadržajni marketing eksplodirao u prošlom desetljeću, vani je puno buke. Mnogi članci puni su glupog sadržaja koji je daleko od djelotvornog i pruža vrlo malo vrijednosti čitatelju.

Kad krenete pisati svoj sljedeći sadržaj, razmislite što možete učiniti da napišete nešto što je na potpuno različitoj razini od svega ostalog što je napisano o toj temi. Bilo da želite oči ili poveznice na svojoj stranici, to se neće dogoditi samo od sebe.

Hubspot2

Izvor: Hubspot

Jedna od tehnika da se to dogodi je tzv Tehnika nebodera, a popularizirao ga je Brian Dean iz Backlinka. To je jednostavan postupak u tri koraka koji funkcionira:

  1.      Pronađite odličan sadržaj s potencijalom
  2.      Stvorite nešto 10x bolje
  3.      Obratite se pravim ljudima da se povežu s njim

Tehnika nebodera jedan je od najučinkovitijih načina za postizanje sjajnih rezultata s relativno malom količinom sadržaja. Međutim, to zahtijeva veliki doseg i proces izgradnje poveznica povrh pisanja.

Pokušajte sami

Bez obzira na to jeste li rođeni pisac ili samo netko tko želi ući u marketing sadržaja, pisanje zanimljivog sadržaja nije nemoguć pothvat. Ako istražite, dobro strukturirate svoj sadržaj, obratite pozornost na naslov i potrudite se napisati najbolji članak o temi – imat ćete članak koji će vaši čitatelji voljeti i koji žele podijeliti.

Mile Živković je content marketing manager u BlueNovius i pisac na Stotinu5. Možete ga pronaći na LinkedIn.