Domaći  /  SviSadržaj marketingae-commercee-mail marketingSaaS  /  7 razloga zašto biste trebali A/B testirati svoje kampanje e-poštom (+ koje elemente testirati)

7 razloga zašto biste trebali A/B testirati svoje kampanje e-pošte (+ koje elemente testirati)

E-mail marketing je jedan od najstarijih i najučinkovitijih kanala internet marketinga. Tijekom prošlog desetljeća, usprkos pojavi novih tehnologija, istraživanja pokazuju da je vratila najveći ROI za trgovce i tvrtke. Za svaki dolar potrošen na marketing e-poštom možete zaraditi do 36 USD ROI.

I to nije sve. Marketing e-poštom omogućuje vam da ostanete u kontaktu sa svojim klijentima, angažirate ih i povećate stope zadržavanja. Omogućuje vam da personalizirate svoje korisničko iskustvo, pomognete korisnicima da saznaju više o vašem poslovanju, poboljšate svijest o robnoj marki i privučete više prometa na vašu web stranicu.

Da biste iskoristili sve te prednosti marketinga putem e-pošte, morate uložiti puno rada. Morate poznavati svog ciljanog klijenta, privući ga predmetima koji privlače pozornost i ponuditi mu kvalitetan i relevantan sadržaj. Sve to zahtijeva postavljanje ciljeva, marljivo planiranje i korištenje pravih alata.

Ali da biste ostvarili najveći povrat ulaganja i angažman od svojih marketinških kampanja, morate osigurati da se vaš pristup isplati. I kako to postići? Provodeći A/B testiranje. A/B testiranje omogućuje vam da testirate svoju hipotezu na različitim elementima svoje e-pošte kako biste vidjeli odgovaraju li doista publici koju želite privući. I ima puno prednosti.

U ovom ćemo članku podijeliti sedam razloga zašto biste trebali A/B testirati svoje kampanje e-pošte i koje elemente svojih kampanja testirati.

Što je A/B testiranje u marketingu putem e-pošte?

A / B testiranje je marketinški eksperiment u kojem šaljete dvije različite varijante (varijante A i B) e-poruke segmentu svoje publike kako biste vidjeli koja ima bolju izvedbu. 

Kada stvarate svoje dvije varijante, A i B, možete se usredotočiti na to da razlika bude mala ili značajna. Možete odabrati korištenje drugog predmeta/poziva na radnju ili promijeniti cijeli sadržaj/dizajn e-pošte. 

Međutim, prilikom provođenja A/B testiranja, najbolje je usredotočiti se na jedan po jedan element. To će vam pomoći da saznate koja je određena promjena napravila razliku. 

Kada A/B testirate svoje kampanje e-poštom, morate imati cilj na umu. Odnosno, ono što namjeravate postići svojim trudom. Cilj može biti navesti vaše pretplatnike da otvore vašu e-poštu, kliknu na vašu vezu ili obave kupnju. 

Cilj će vam dati do znanja koji element testirati i kako izmjeriti izvedbu. Na kraju ćete naučiti kako optimizirajte svoju marketinšku strategiju e-pošte i ostvarite najveći ROI. 

7 razloga zašto biste trebali A/B testirati svoje kampanje e-poštom

Kada vodite bilo koju marketinšku kampanju, morate zauzeti pristup koji ima odjeka u vašoj publici. Ovo je posebno važno u marketingu putem e-pošte. Vaši potencijalni klijenti dnevno primaju desetke e-poruka od tvrtki, uključujući neke od vaših konkurenata. Istina je da ne mogu pročitati sve te e-poruke, a kamoli nešto poduzeti. Oni će biti selektivni. 

Kao tvrtka ili marketinški stručnjak, želite svaki put biti odabrani. Da biste došli do te točke, morate biti sigurni da će vaša e-pošta privući vašeg kupca. I ne možete biti sigurni bez A/B testiranja svake e-pošte koju pošaljete. 

A/B testiranje omogućuje donošenje odluka na temelju podataka. Sprječava da se izgubite u pristigloj pošti potencijalnih klijenata ili da budete označeni kao neželjena pošta. Testiranje će vam omogućiti da neprestano šaljete e-poštu koja odgovara potrebama vašeg klijenta, gradi povjerenje i povećava stope zadržavanja

Evo još sedam razloga zašto trebate A/B testirati svoju e-poštu:

Za povećanje stope otvaranja i klikanja

Da biste se istaknuli u pristigloj pošti vašeg klijenta, vaša e-pošta mora moći privući pozornost vaše publike. Stoga je važno osigurati da ima elemente, kao što je poziv na akciju, s kojima vaši klijenti mogu lako komunicirati – odnosno, otvoriti ih i poduzeti akciju. A/B testiranje omogućuje vam da vidite koliko ti elementi mogu biti učinkoviti u vašim kampanjama.

Predmet je prvo što vaši klijenti vide kada im pošaljete e-poštu. To je također odlučujući faktor. Ako se vaš predmet ne sviđa korisniku, neće otvoriti e-poštu. A ako to ne učine, vaš trud je uzaludan. Testiranje vam omogućuje da isprobate različite retke predmeta i koristite jedan s onim koji rezultira većim brojem otvaranja e-pošte.

Vaši klikovni postoci (CTR) važni su kada mjerite koliko dobro klijenti reagiraju na vaše promocije. Kada se otvori vaša e-pošta, zaradite pojavljivanja, ali CTR pokazuje koliko je ljudi poduzelo radnju. A/B testiranje omogućuje vam da odlučite koje poruke poziva na radnju najbolje koristiti, kako ih dizajnirati i gdje ih postaviti. 

Kako biste povećali svoju stopu konverzije i ROI

Testiranje vašeg CTR-a i stopa otvaranja omogućuje vam da privučete više kupaca na svoju web stranicu. No ne događaju se svaki dan svi ti posjeti koji rezultiraju prodajom ili drugim pokazateljima konverzije. A/B testiranje će vam omogućiti da saznate koji elementi dovode do višeg CTR-a, većih konverzija i konačno većeg ROI-ja.

A/B testiranje pomaže vam identificirati vrstu poruka koje vaši klijenti žele i koje e-poruke generirajte više potencijalnih kupaca i prodaje. To će osigurati da stalno šaljete e-poruke koje nećete samo otvoriti, već one koje će vam pomoći u stvaranju prihoda i povećanju povrata ulaganja. 

Konačno, A/B testiranje putem e-pošte može vam reći trebate li poboljšati elemente na svojoj web stranici. Ako je vaš CTR viši, ali su konverzije niske, trebali biste poduzeti korake da promijenite svoju odredišnu stranicu, korisnički doživljaj web-lokacije, pojednostavite postupak naplate ili prilagodite druge elemente svoje web-lokacije. Za bolje rezultate trebali biste i A/B testne elemente na svojoj web stranici.

Kako biste poboljšali angažman s publikom 

Jedan od najboljih načina da zadržite izglede u vašem prodajnom lijevku i zadržati postojeće klijente je zadržati ih angažiranima. A/B testiranje vam omogućuje da identificirate strategije koje će poboljšati vaše angažmane. Moći ćete pronaći načine kako ih više educirati o svojim proizvodima/uslugama i potaknuti ih da poduzmu postupne korake.

S A/B testiranjem možete identificirati vrstu sadržaja koju vaši korisnici preferiraju. Na primjer, pošaljite dvije različite varijante e-pošte s uputama o tome kako koristiti svoj proizvod/uslugu. Varijanta A trebala bi sadržavati vezu koja usmjerava klijente na vaš blog, a varijanta B bi ih trebala voditi do vašeg YouTube kanala. Prva varijanta bit će pisani tutorial, a druga će biti video.

Nakon A/B testa možete reći koju vrstu sadržaja preferiraju vaši korisnici, što može pomoći vašoj e-pošti i strategija marketinga sadržaja. U konačnici, ovo osigurava da možete generirati sadržaj koji potiče angažman, CTR i konverzije.

Dobijte vrijedne informacije o interesima svoje publike

A/B testiranje je multifunkcionalno. Osim što vam govori kakvu vrstu sadržaja e-pošte vaša publika želi, može vam reći što im se ne sviđa. Možete dobiti korisne informacije o interesu vaše publike prema tome kako reagira (ili ne) na vašu e-poštu. 

Možete pokrenuti promociju s 50% popusta, ali ako vaša e-pošta nije izrađena na način koji će privući čitatelja, nećete uspjeti ostvariti prodaju. A/B testiranje vam može pomoći da to izbjegnete poboljšavajući način na koji pripremate svoju kopiju i odlučujete koje ćete proizvode/usluge promovirati.

Pogledajmo primjer: 

Vaša tvrtka ima dva proizvoda i želi pokrenuti ograničenu promociju samo na jednom. A/B testiranje može vam pomoći da shvatite koji proizvod staviti na prodaju. Možete poslati dvije različite varijante e-pošte u segment svoje liste za slanje e-pošte. Varijanta A će sadržavati ponudu za jedan proizvod, a varijanta B drugi. Nakon nekoliko dana možete analizirati rezultate i znati koji proizvod više zanima vaše klijente. Zatim možete pokrenuti cijelu kampanju na tom proizvodu. 

Recimo da je proizvod 400 USD, a svom kupcu želite dati 25% popusta. A/B testiranje može vam pomoći da odaberete poruku koju će vaša publika preferirati. Možete testirati dvije varijante:

  • O: Dobijte 25% popusta na sljedeću kupnju!
  • B: Ostvarite 100 USD popusta na sljedeću kupnju!

Zatim ćete koristiti pobjedničku za pokretanje svoje kampanje.

Uštedite vrijeme i novac

U vođenje uspješne marketinške kampanje putem e-pošte ulaže se mnogo truda. A/B testiranje osigurava da ti resursi ne odu uzalud tako što svaki e-mail koji pošaljete čini relevantnim za vašeg korisnika i ima pozitivne povrate. Bilo da želite privući promet na svoju web stranicu ili ostvariti prodaju, A/B testiranje pomoći će vam implementirati najbolju strategiju. 

A/B testiranje će vam pomoći da znate koje elemente svojih kampanja e-poštom trebate poboljšati i kako se povezati sa svojom publikom. Omogućuje vam uštedu novca i vremena na jednostavan način: provodite testove samo na malom segmentu svojih pretplatnika prije pokretanja kampanje. 

To vam štedi novac jer nećete morati ulagati više u kampanju ako A/B testiranje pokaže da klijenti reagiraju na vašu marketinšku ideju. Dodatno, analiziranje podataka iz malog segmenta obično će trebati manje vremena i dati točnije rezultate. 

A/B testiranje omogućuje vam stvaranje kampanja koje će vratiti najveći mogući ROI i spriječiti vas da gubite novac i vrijeme na strategije koje ne bi funkcionirale za vašu publiku.

Za smanjenje stope odjavljivanja pretplate 

Kao posao, honorarac, ili digitalni trgovac, morat ćete s vremena na vrijeme potpuno preurediti svoje marketinške kampanje putem e-pošte. Možda zato što strategiju koju ste koristili treba ažurirati jer ne daje očekivane rezultate ili želite pokrenuti novu kampanju. Ili čak radite rebranding. Sve ovo može zahtijevati da napravite značajne promjene koje kupci ne očekuju. To može predstavljati ozbiljne rizike, uključujući gubitak pretplatnika.

A/B testiranje može vam pomoći smanjiti te rizike na više načina. Prvo, moći ćete reći na koliko su promjena vaši klijenti spremni, i drugo, koliko polako biste trebali uvoditi promjene. Rezultati koje dobijete pomoći će vam da stvorite strategiju s najmanjim negativnim učinkom na vaš popis adresa e-pošte.

A/B testiranje također vam može pomoći da uhvatite male pogreške prije nego što postanu katastrofa. Na primjer, možete znati je li vaš tekstopisac u svoju kopiju uključio šalu koju su neki od vaših klijenata smatrali uvredljivom i otkazali su pretplatu. Prije nego počnete emitirati ostatku svoje publike, znat ćete da ne smijete uključiti tu šalu ako želite zadržati pretplatnike.

Za postizanje konkurentske prednosti

Svaka marketinška strategija uvijek se isplati kada poduzmete korake da ostanete ispred konkurencije. Marketing putem e-pošte nije iznimka. 

Kontakt Skoro 40% ignoriranja A/B testiranja putem e-pošte, možete iskoristiti ovu vježbu da dobijete više uvida u potrebe svojih korisnika i ponudite ono što drugdje propuštaju. A/B testiranje može vam pomoći da steknete konkurentsku prednost.

Propuštanjem A/B testiranja svojih kampanja, konkurenti zanemaruju potrebe korisnika i svakodnevno ih tjeraju. Morate ih primiti i osigurati sigurnu kuću. A prvi korak u tome je osigurati da vaša e-pošta bude optimizirana za njihove specifične potrebe. 

Pošalji elemente e-poštom za A/B testiranje

Korištenjem pravih alata za marketing putem e-pošte možete A/B testirati gotovo sve elemente svoje kopije e-pošte, od retka predmeta do fraze za odjavu. Vrsta elementa koji testirate obično ovisi o vašem cilju. 

Ako želite nešto prodati, moglo bi vam se isplatiti fokusiranje na povećanje CTR-a pomoću najbolje poruke s pozivom na radnju. A ako želite informirati svoje čitatelje, testirat ćete koju vrstu sadržaja podijeliti s njima.

Evo pet elemenata koje biste trebali testirati kako biste bili sigurni da vam e-pošta pomaže u postizanju vaših ciljeva:

Linija predmeta

Predmet je prva stvar koju vaš pretplatnik vidi kada mu pošaljete e-poštu. To je element koji odlučuje hoće li otvoriti vašu e-poštu. Ako se vaša e-pošta ne čita, teško ćete ispuniti svoje marketinške ciljeve e-pošte. 

Stoga je bitno da testirate različite predmetne linije i odlučite se za onu s najvišim stopama otvaranja.

Neke varijante koje možete testirati prilikom izvođenja A/B testa retka predmeta uključuju:

Dužina: Neki korisnici više vole detaljne redove predmeta, drugi više vole kratke. Dugačak red predmeta može dati previše informacija, navodeći pretplatnika da donese ishitrenu odluku da zanemari vašu poruku. Kratak može propustiti dostaviti bilo koju poruku. Testiranje vam omogućuje da pronađete savršenu duljinu koja može navesti vaše korisnike da otvore e-poštu.

Poredak riječi: Način na koji slažete svoje riječi u retku predmeta, posebno kada vodite natjecanje, može oblikovati vaše otvorene stope. Obavezno testirajte različite varijante i odlučite se za onu koja vam donosi najviše otvaranja. 

Evo primjera marke koja koristi dva različita reda riječi: 

Poziv na radnju 

Možete testirati različite aspekte svog poziva na akciju kako biste bili sigurni da ćete dobiti najbolju kopiju koja povećava vaš CTR, privlači promet na vašu web stranicu ili povećava prodaju. Jednostavna podešavanja vašeg poziva na akciju mogu izazvati hitnost, igrati se na emocije publike i usmjeriti vaše izglede.

Neki aspekti koje možete testirati uključuju:

Poruka: Ovo je kopija vašeg gumba za poziv na akciju. Prije nego što emitirate svoju kampanju, možete testirati na koju će poruku čitatelji reagirati—prebacivanje s generičkih CTA-ova poput "Saznajte više" na "Pokaži mi kako" može donijeti velike razlike.

Dizajn: Način na koji predstavljate svoj CTA je bitan. Gumbi ili hiperveze? Ako odaberete gumb, koje boje trebate koristiti? A/B test kako biste osigurali da su vaši CTA-ovi dobro pozicionirani i da dizajn odražava brend vaše tvrtke.

Ljepota gumba s pozivom na radnju je u tome što možete koristiti nekoliko njih u svojoj kopiji. To će pomoći vašem čitatelju da brže donosi odluke i zadržati ga angažiranog. Evo primjera:

Vizuali i dizajn e-poštom 

Ne možete si priuštiti slanje generičkih e-poruka s običnim tekstom ako želite zadržati svoje pretplatnike angažiranima na svom sadržaju, izgledati profesionalno i zadržati dosljednost robne marke. Korisnici žele dobro dizajniranu e-poštu koja sadrži infografiku koju je lako čitati ili pregledavati. 

Prije pokretanja kampanje e-pošte odvojite vrijeme za A/B testiranje dizajna e-pošte. Platforme za marketing putem e-pošte pomoći će vam da testirate različite predloške na svojim klijentima, a vi možete odabrati najbolju verziju. 

Ali ne zaboravite eksperimentirati samo s promocijama ili ponudama. Trebali biste zadržati svoje dizajne istima kada šaljete svoj tjedni/mjesečni bilten ili važnu komunikaciju kao što su fakture klijentima kako biste mogli dosljedno generirati pozitivan novčani tok za vaš posao. Ovo su ključni aspekti vaše strategije brendiranja; njihovo stalno mijenjanje moglo bi zbuniti publiku.

Sadržaj e-pošte

Možete A/B testirati sadržaj svoje e-pošte da vidite što najbolje odjekuje kod vaše publike. Jednom kada natjerate potencijalnog klijenta da otvori vašu e-poštu, morate obaviti težak posao uvjeravanja da nešto poduzme. A za to će vam trebati najbolji sadržaj. 

Postoje mnogi aspekti sadržaja e-pošte koje možete testirati. Oni uključuju:

  • Vrsta sadržaja: Ovisi o vašim ciljevima. Na primjer, ako želite povratne informacije, trebali biste A/B testirati različite vrste anketa. 
  • Ton: Ton koji ćete usvojiti ovisit će o vašem brendu, publici i demografiji. Način na koji se obraćate korisnicima generacije Z razlikovat će se od načina na koji se obraćate Boomerima. Možete A/B testirati koliko profesionalno ili osobno želite zvučati. Ili koliko pozitivan treba biti vaš ton.
  • Duljina: Koliko bi trebao biti vaš primjerak? Duljina vaše e-pošte važna je za postizanje vaših ciljeva. Pobrinite se da A/B testirate voli li vaša publika duge ili kratke kopije.

Personalizacija  

Potrošači volim personalizaciju i zahtijevati to. Jedna od najstarijih praksi personalizacije je oslovljavanje primatelja njihovim imenima. Možete provesti A/B test kako biste otkrili najbolju poziciju za postavljanje njihovih imena. Neki brendovi više vole uključiti ime primatelja u predmet, dok ga drugi rezerviraju za tijelo e-pošte. Testiranje vam omogućuje da znate gdje da postavite ime u svojim kopijama.

Ali personalizacija je evoluirala nakon te faze. Danas kupci brendovima daju previše podataka. Ako imate dovoljno podataka o svojim klijentima, trebali biste ih iskoristiti za stvaranje prilagođenijeg sadržaja. 

Podijelite svoju publiku u segmente i šaljite samo e-poruke koje su za njih najrelevantnije. Ovo je posebno važno kada imate raznoliku bazu kupaca i želite doprijeti do svih njih. Personalizacija vam omogućuje reklamiranje svake skupine prema njihovim zahtjevima.

Provjerite je li vaše A/B testiranje uspješno 

Provođenje uspješnog A/B testiranja ne događa se samo od sebe. Morate poduzeti unaprijed smišljene korake kako biste izbjegli rupe u zakonu. Ako izvršite pogrešan test zanemarujući podatke koje primate, mogli biste upropastiti svoju marketinšku kampanju putem e-pošte.

Da biste to izbjegli, slijedite ove savjete:

  1. Upoznajte svoj krajnji cilj: To će vam pomoći u stvaranju hipoteze i pokazati koje elemente testirati i kako ih testirati.
  1. Određivanje prioriteta: nemoguće je testirati sve elemente vaše e-pošte. Odaberite one najvažnije i prvo ih testirajte. 
  2. Ne morate testirati sve: Ako tek započinjete A/B testiranje, prvo počnite testirati važne e-poruke. To mogu biti e-poruke koje promiču lansiranje proizvoda ili značajno ažuriranje vašeg brenda.
  3. Analizirajte rezultate: Ovo vam pokazuje koliko je promjena bila značajna i što trebate učiniti sljedeće. Ovisno o tome koliko je promjena drastična, znat ćete trebate li promijeniti svoje strategije.
  4. Odaberite prave alate: A/B testiranje i marketing e-poštom, općenito, ključni su dio vašeg poslovanja. Osigurajte da ulažete u prave alate koji nadopunjuju vašu industriju i imaju minimalan prostor za vremena.

Autora Biografija – Nahla Davies je programerka softvera i tehnička spisateljica. Prije nego što je svoj posao posvetila punom radnom vremenu tehničkom pisanju, uspjela je – među ostalim intrigantnim stvarima – raditi kao vodeća programerka u organizaciji Inc. 5,000 za iskustveno brendiranje čiji su klijenti Samsung, Time Warner, Netflix i Sony.