Domaći  /  Svie-mail marketing  /  7 primjera povratne e-pošte za korištenje za neaktivne pretplatnike

7 primjera povratne e-pošte za neaktivne pretplatnike

7 primjera povratne e-pošte za neaktivne pretplatnike

Žestoko konkurentno tržište znači da tvrtke moraju imati strateške napore usmjerene na postizanje specifičnih ciljeva kao što su stjecanje i zadržavanje kupaca, kako bi ostale relevantne u današnjem svijetu. 

E-mail marketing ostaje jedna od najučinkovitijih marketinških strategija za razvoj vašeg poslovanja i zadržavanje kupaca. Omogućuje izravnu liniju komunikacije i točne podatke o izvedbi vaših marketinških napora. Možete reći što funkcionira i obnoviti ono što nije lako.

Povratne e-poruke formulirane su kako bi vam pomogle da ponovno angažirate stare pretplatnike e-pošte koji su možda ispali iz toka konverzije e-pošte. Oni su presudni u povećanju vaših rezultata zadržavanja kupaca i mogu poslužiti kao način ponovnog pokretanja veza koje su nekada postojale između vas i vaših pretplatnika e-pošte.

U ovom ćemo vam članku pokazati zašto su povratne e-poruke ključne i podijelit ćemo primjere iz kojih možete posuditi. 

Što su povratne e-poruke?

To su jednostavno poruke e-pošte koje kažu "Želimo vas nazad" i obično se šalju na vaš neaktivni pretplatnici. Kako biste izgradili lojalnost kupaca, vaš brend mora ostati u centru pažnje kroz različite dodirne točke – prodaju, kupnju, društvene mreže itd.

Kada klijenti ispadnu iz prodajnog toka, povratne e-poruke mogu se koristiti kako bi ih se ponovno angažiralo i osvojilo. Povratne e-poruke su više od puke očajničke molbe da se kupac vrati. Oni su strateški alat u vašem alatu za zadržavanje kupaca.

Naravno, neke povratne e-poruke mogle bi propasti s generičkim "Nedostaješ nam!" poruka. Ali učinkoviti povrati idu dalje od toga. Oni razmatraju razloge zbog kojih se kupac mogao odvojiti i nude rješenja kako bi ga vratili. Ti razlozi uključuju

Segmentacija: Nekome tko je napustio svoju košaricu možda će trebati podsjetnik o proizvodu, dok će nekome tko nije otvorio e-poštu mjesecima dobro doći ponovno predstavljanje vaše marke.

poticaji: Mali poticaj može puno pomoći. Ponudite popust, besplatnu dostavu ili ekskluzivni pristup novom proizvodu kako biste ih privukli natrag.

Vrijednost propozicija: Podsjetite ih zašto su vas uopće odabrali. Istaknite ono što vašu marku čini jedinstvenom i vrijednost koju nudite.

povratna veza: Ponekad se klijenti otkače jer su nečim nezadovoljni. Razmislite o uključivanju ankete ili otvorenog pitanja kako biste razumjeli zašto su možda prestali komunicirati.

Zašto su potrebne povratne e-poruke?

Zadržavanje kupaca – sposobnost tvrtke da zadrži postojeće klijente tijekom određenog razdoblja –  nadilazi jednokratne kupnje i naglašava izgradnju dugoročnih odnosa s klijentima. 

Kako troškovi akvizicije kupaca rastu, tvrtke se više usredotočuju na njegovanje postojećih odnosa kako bi se klijenti vraćali umjesto da stalno ulažu toliko u dobivanje novih. Jedan od najučinkovitijih alata za postizanje toga je marketing putem e-pošte.

Omogućuje tvrtkama da komuniciraju s klijentima na osobnijoj razini. 

Marketing putem e-pošte izvrstan je alat za njegovanje vodi te vođenje potencijalnih kupaca kroz prodajni lijevak.

Vrste povratnih poruka e-pošte za slanje

Još uvijek smo ovdje: Ove e-poruke prijateljski su podsjetnici za kupce koji dugo nisu posjetili vašu web-stranicu ili obavili kupnju. Obično ih podsjećaju na prednosti vaših proizvoda ili usluga i na to kako mogu imati koristi od toga što su dio vaše zajednice.

Nedostaješ nam – Ove e-poruke sadrže personalizirane ponude i posebne popuste koji su usmjereni na poticanje kupaca na akciju. 

Želite li nas i dalje čuti: Neki neaktivni pretplatnici jednostavno nisu zainteresirani čuti od vas, dok su drugi možda jednostavno izgubili vašu e-poštu u svojoj pristigloj pošti. Ako imate kampanju ponovnog angažmana, upotrijebite e-poruku s potvrdom o uključivanju kako biste bili sigurni da korisnici uistinu žele nastaviti primati vašu e-poštu. To vam može pomoći da očistite svoj popis e-pošte i usredotočite se na angažirane pretplatnike.

Zadnja šansa: E-pošta za otkazivanje pretplate jednako je važna kao i svaka druga. Dati svojim pretplatnicima opciju da se odjave s vaše liste e-pošte nešto je s čime se ne treba šaliti. Kao posljednji pokušaj da ponovno pridobijete klijente, pošaljite im e-poruku za posljednju priliku u kojoj ih obavještavate da ćete ih ukloniti sa svoje liste za slanje e-pošte ako se ponovno ne angažiraju unutar određenog vremenskog okvira.

7 primjera povratne e-pošte za korištenje u kampanjama ponovnog angažmana

Naknadne preporuke na temelju prošlih kupnji

Ova povratna e-pošta osmišljena je za interakciju s kupcima koji su kupovali u prošlosti, ali su neko vrijeme bili neaktivni. Ova vrsta e-pošte predlaže proizvode ili usluge na temelju prethodnih kupnji kupca, s ciljem ponovnog probuditi njihov interes i podsjetiti ih na vrijednost koju vaš brend može pružiti. 

Pokažite svoje znanje o preferencijama kupaca i ponudite personalizirane prijedloge kako biste ih potaknuli da se vrate na vašu web stranicu ili trgovinu.

Evo primjera koji možete prilagoditi za svoju upotrebu: 

Hej Johne,

Prošlo je dosta vremena otkako si izbacio one sjajne udarce sa Sneaker Spota i nedostaješ nam da te viđamo! Ručno smo odabrali neke svježe stilove za koje mislimo da će vam se svidjeti.

Pogledajte ove prilagođene preporuke:

  • Nike Air Max 270: Savršene za vaš aktivan stil života, ove tenisice nude vrhunsku udobnost i stil.
  • Adidas Ultraboost 21: Poboljšajte svoje performanse s ovim vrhunskim tenisicama za trčanje, omiljenim među ljubiteljima tenisica.
  • Vans Old Skool: Klasične i svestrane, ove tenisice dodaju dašak retro šarma svakoj odjeći.

Kao posebnu poslasticu dobrodošlice, uživajte u 15% popusta na bilo kojem od preporučenih parova. Koristite kod "WELCOME15" na blagajni.

Ponovno se povežite sa svojom igrom tenisica i primajte najnovija ažuriranja i ekskluzivne ponude ponovnom pretplatom sada:

[CTA gumb: Ponovno se pretplatite sada]

Ako imate pitanja ili trebate pomoć, naš tim za podršku je tu da vam pomogne.

Hvala što si dio obitelji. Jedva čekamo da vas vidimo kako hvatate nove udarce!

Srdačan pozdrav, 

"Ocijenite našu uslugu" ili "Dajte nam povratne informacije"

Primarni cilj ove povratne e-pošte je prikupiti vrijedne povratne informacije od kupaca koji neko vrijeme nisu komunicirali s vašim brendom. 

Dopirući do njih i pokazujući da vam je stalo do njihovih mišljenja, potičete ih da se ponovno uključe u vaše poslovanje, a istovremeno stječete uvid u potencijalne probleme koji su možda uzrokovali njihovo odustajanje.

Ispod je sjajan primjer s Airbnba koji naglašava važnost ove e-pošte.

Uzorak e-pošte s povratnim informacijama s Airbnba

Ne zaboravite da e-pošta bude sažeta i vizualno privlačna, što će primatelju olakšati razumijevanje poruke i poduzimanje željene radnje. Također, personalizacija, poput korištenja imena korisnika, dodaje dašak topline i pokazuje da je e-pošta prilagođena njihovom specifičnom iskustvu.

Ponudite neodoljiv popust 

Želite ponovno pobuditi zanimanje za svoj brend? Pošaljite popust neaktivnom kupcu. Ova vrsta e-pošte nudi posebne i vremenski ograničeni popust ili promocija za stvaranje osjećaja hitnosti i poticanje kupca na akciju i kupnju.

Popusti i ograničene ponude učinkoviti su u poticanju kupaca na kupnju. 

Mogu privući neaktivne kupce koji bi mogli biti zainteresirani za vaše proizvode ili usluge, ali im je potreban dodatni poticaj da obave svoju prvu kupnju. 

Na primjer, možete reći -

 "Na ograničeno vrijeme možete uživati ​​u fantastičnih 30% popusta na svoju sljedeću kupnju kao naš način da vam se zahvalimo što ste lojalni kupac. Ne dopustite da vam ova prilika promakne! " 

– kao način da vaši neaktivni kupci iskoriste poseban popust.

Ažuriranja proizvoda i nova izdanja 

Povratna strategija e-pošte slanja informacija o ažuriranjima proizvoda i novim izdanjima učinkovit je način za ponovno angažiranje neaktivnih ili isteklih kupaca obavještavanjem o nedavnim razvojima u ponudi vaših proizvoda ili usluga. 

Ove e-poruke imaju za cilj privući pozornost prethodnih kupaca koji su možda izgubili interes ili se prestali baviti vašom markom. 

Za takve e-poruke svakako koristite privlačne i uvjerljive poruke redak predmeta. Jasno istaknite nove značajke, poboljšanja ili poboljšanja koja ste unijeli u svoj proizvod ili uslugu u tijelu e-pošte. 

Usredotočite se na to kako ova ažuriranja rješavaju bolne točke ili dodaju vrijednost korisničkom iskustvu i uključite slike, videozapise ili GIF-ove kako biste učinkovito prikazali nove značajke ili ažuriranja proizvoda. 

Evo primjera iz Grammarlyja.

Primjer ažuriranja proizvoda tvrtke grammarly

Ankete i upitnici o brendu

Ova je e-poruka vrsta strategije ponovnog angažmana usmjerene na razumijevanje razloga koji stoje iza neaktivnosti korisnika i prikupljanje povratnih informacija za poboljšanje cjelokupnog korisničkog iskustva. 

Ova vrsta e-pošte uključuje slanje ankete ili upitnika neaktivnim ili isteklim kupcima, tražeći njihova mišljenja i uvide o marki, proizvodima, uslugama ili bilo kojem drugom relevantnom aspektu.

Podaci ankete pružaju vrijedan uvid u preferencije kupaca, bolne točke i očekivanja. Možete razumjeti što pokreće njihove odluke o kupnji, što im se sviđa ili ne sviđa kod vaših proizvoda ili usluga i koja bi poboljšanja željeli vidjeti.

Također vam pomaže identificirati područja za poboljšanje vaših proizvoda ili usluga. Podatke možete koristiti za potrebne prilagodbe, dodavanje novih značajki ili pročišćavanje postojećih ponuda na temelju povratnih informacija korisnika.

Evo primjera koji možete usvojiti: 

Predmet: Nedostaješ nam! Podijelite svoje misli za nagradu.

Poštovani [ime kupca],

Nedostajali ste nam! Vaše mišljenje je važno i mi se želimo poboljšati.

Ispunite našu kratku anketu i ostvarite [X%] popust na sljedeću kupnju. Osim toga, sudjelujte u nagradnoj igri kako biste osvojili [nagradu]!

[CTA gumb: Ispunite anketu sada]

Vaše povratne informacije su anonimne i pomoći će nam da vam budemo bolji.

Otkažite pretplatu bilo kada, ali nadamo se da se uskoro vidimo!

Hvala Vam.

Sezonske ponude

'Božićno veselje', 'Crni petak užurbano' ili 'duh nove godine' sjajni su trenuci za ponovno privlačenje neaktivnih kupaca sezonskim kampanjama. Sezonske ponude u povratnim e-porukama iskorištavaju određene prigode, praznike ili događaje za ponovno angažiranje neaktivnih kupaca. 

Uz ovaj sadržaj e-pošte povezan s relevantnom sezonskom temom, tvrtke mogu zaokupiti pozornost nestalih kupaca koji su možda bili isključeni dulje vrijeme. 

Ove e-poruke često uključuju ekskluzivne promocije, popuste ili vremenski ograničene ponude, potičući primatelje da iskoriste sezonsku privlačnost i obave kupnju.

Pogledajte ovaj sjajan uzorak od Nagrada poslan kupcima za crni petak.

E-poruka s popustom od Premia

Final Misli

Stvaranje i slanje povratnih e-poruka samo je prvi korak u vašoj strategiji angažmana. 

Nakon što se pošalju e-poruke za ponovni angažman, pratite ključne metrike kao što su stope otvaranja, stope klikanja i stope konverzije kako biste procijenili učinkovitost kampanje. A/B testiranje također se može koristiti za ponavljanje i poboljšanje sadržaja i dizajna e-pošte. Da biste olakšali stvari, koristite automatizacija e-pošte alate i kampanje kapanja za pojednostavljenje cijelog procesa. 


Na kraju, trebali ste sastaviti popis angažiranih pretplatnika i potencijalnih kupaca koje možete koristiti za razvoj svog poslovanja. 

Idongesit 'Didi' Inuk je prodavač sadržaja u tvrtki Poptin. Pokreću je razgovori o tehnološkim proizvodima i utjecaju koji imaju na ljude za koje su stvoreni.