Početna  /  SviSaaS  /  Je li A/B testiranje dobra ideja za SaaS startupe?

Je li A/B testiranje dobra ideja za SaaS startupe?

Korištenje električnih romobila ističe globalna industrija softvera kao usluge (SaaS) 2022 brzo raste po prosječnoj stopi od 18% na godišnjoj razini s procijenjenom tržišnom vrijednošću od 172 milijarde dolara. 

Stoga, da biste preživjeli i napredovali, morate imati čvrst pristup i metodologiju za svoje marketinške kampanje proizvoda. To znači da bi eksperimentiranje trebalo biti uključeno u vaše procese. 

Isprobavanje jednostavnih, ali učinkovitih metoda testiranja, posebno A/B testiranje, dalo bi vam do znanja rade li vaše kampanje—da biste usporedili koje su značajke proizvoda učinkovitije od ostalih ili da biste saznali ima li vaša poruka odjeka ili ne. 

Ipak, kao upozorenje, pokretanje kampanja bez strukturiranih procesa testiranja može rezultirati gubitkom novca, vremena i truda zbog testiranja nerazumljivih hipoteza. 

Zato je prije nego što duboko zaronimo u A/B testiranje za vaš SaaS posao, važno da prvo utvrdimo prednosti i nedostatke toga.

Vaganje prednosti i mana A/B testiranja za SaaS startupe

B testiranje za SaaS startupe

A/B testiranje može biti vrijedan alat za SaaS startupe jer im omogućuje da testiraju nove značajke ili promjene na svom proizvodu prije nego što ih objave svim korisnicima. To može pomoći da se osigura da promjene rezultiraju pozitivnim učinkom na poslovanje, poput povećanja prihoda ili većeg zadovoljstva kupaca. 

Međutim, postoje neki nedostaci A/B testiranja. 

Na primjer, može biti dugotrajno i skupo postavljanje i izvođenje testova, a uvijek postoji rizik da rezultati ne budu značajni. Kao startup, postoji stvarnost da ne možete generirati ogromne količine korisničkog prometa za proizvod ili uslugu kako biste došli do konačne preporuke. 

Iako, kao rješenje za ovu nevolju, možete povećajte SaaS stvaranje potencijalnih klijenata kroz inbound marketing.

Općenito, A/B testiranje može biti koristan alat za SaaS startupe, ali važno je odvagnuti troškove i koristi prije nego što odlučite hoćete li koristiti ovu metodu ili ne.

Prednosti provođenja A/B testova 

B testiranje za SaaS startupe

vaš upravljanje projektima za SaaS dobit će veliko, sveobuhvatno pojačanje uz A/B testiranje! Evo kako:

1. Jeftiniji troškovi razvoja.

Kada A/B testirate svoje SaaS projekte, smanjujete troškove razvoja softvera. Uostalom, kod A/B testiranja izračunava se svaka poduzeta radnja, a time i potrošeni novac. 

2. Zadovoljene potrebe kupaca.

Uz A/B testiranje, osiguravate da je vaš softver dostupan vašim kupcima. Zamislite ako imate zbunjujuće značajke gumba za chat. To bi vaše nove ili čak sadašnje kupce koštalo vremena samo pokušaja da shvate kako se sami snaći. 

3. Bolje točke odlučivanja.

Svi se slažu da ne žele da njihov trud bude uzaludan. Kao takav, A/B-testirani softver omogućuje vam da pronađete i objavite njegovu najbolju moguću verziju, uklanjajući potrebu za dodatnim razvojnim pokušajima i pogreškama.

4. Bolji uvidi u kupce.

Podaci iz A/B testova i alati za generiranje olova pomoći da pružite najbolje korisničko iskustvo svojim najvrjednijim kupcima. Pomaže vam optimizirati značajke vašeg softvera na temelju različitih povratnih informacija korisnika.

5. Bolji uvidi u proizvod za razvoj

Kako budete prikupljali pouzdanije podatke i povratne informacije kupaca iz svojih A/B testova, sigurno ćete naići na informacije povezane s proizvodom koje vam mogu pomoći u razvoju proizvoda i zaostacima u određivanju prioriteta. 

6. Profitabilno

Konačno, uz izdavanje softvera testiranog na A/B, kupci mogu dobiti najbolje iskustvo softvera koje im možete pružiti. Kad počnu uživati ​​u vašem proizvodu, postajete partner od povjerenja s kojim bi više uživali poslovati. Stoga nikada nemojte preskočiti A/B testiranje!

Kako SaaS startupi mogu započeti s A/B testiranjem

B testiranje za SaaS startupe

Sada kada znate prednosti, vrijeme je da započnete s poduzimanjem koraka potrebnih za A/B testiranje.

1. Definirajte svoje ciljeve i metriku za mjerenje uspjeha.

Što želite postići A/B testiranjem? Ti ciljevi mogu varirati od povećanja stopa konverzije, smanjenja odljeva ili poboljšanja dizajna vašeg proizvoda. 

Nakon što ste definirali svoje ciljeve, vrijeme je da odredite koje relevantne metrike pratiti. Odredite mogu li ključni pokazatelji izvedbe kao što su klikovni postotak (CTR) ili stope napuštanja početne stranice signalizirati je li vaš cilj postignut ili ne.

2. Razviti inteligentnu hipotezu za testiranje.

Svako znanstveno ispitivanje počinje jasnom hipotezom s čvrstim izvorima podataka i potkrijepljeno je dobrim istraživanjem. Dakle, prije nego što krenete s A/B testovima, zapišite što točno treba testirati i kako će to dokazati ili opovrgnuti vašu hipotezu.

Važno je imati jasnu hipotezu o tome kakvi će biti rezultati testa. To će vam pomoći da osmislite test i interpretirate rezultate ovisno o postavljenim ciljevima. 

3. Postavite svoje kontrolne i ispitne grupe.

Zatim ćete morati izraditi dvije verzije svog proizvoda i objaviti ih  kontrolnoj grupi (koja će koristiti trenutnu verziju) i testnoj grupi (koja će koristiti novu verziju).

Provjerite imate li dovoljno velik uzorak. A/B testove treba provesti na reprezentativnom uzorku vaše ciljane publike kako biste dobili pouzdane rezultate.  

4. Uspostavite praćenje pretvorbe kako biste znali pobjednika.

Nakon što postavite svoje grupe, morat ćete pratiti konverzije i analizirati rezultate kako biste vidjeli koja je verzija bila bolja.

Vaš analitički sloj može pomoći u praćenju ostvarenih ciljeva konverzije na stranicama koje testirate kako biste odredili pobjednika. Također je vrijedno napomenuti da A/B test obično traje četiri poslovna ciklusa (7 dana) kako bi rezultati bili konačni.

5. Pripremite se za ponavljanje i poboljšanje svojih testova.

Vaš izazivač možda neće uvijek pobijediti iz prvog pokušaja, ali rezultati tog testnog izvođenja mogu vam pomoći da se poboljšate u sljedećoj iteraciji.

Bolje je brzo pogriješiti i nemojte se bojati isprobati različite verzije svog proizvoda i vidjeti što je najbolje za vaše korisnike.

Iako A/B testovi zvuče kao puno posla budući da pokrivaju različita područja marketinga proizvoda, postoje načini na koje tijek rada možete učiniti učinkovitim i učinkovitim. 

Savjeti za A/B testiranje za SaaS startupe

Evo nekoliko savjeta koje možete uključiti u svoje marketinške strategije proizvoda:

1. Uspoređujte samo jabuke s jabukama.

Bilo bi nerazumno uspoređivati ​​dvije različite stvari tijekom A/B testova. Ne možete promijeniti naslov ako ste očito testirali drugi element sadržaja u svojim oglasima. 

Na primjer: Ne možete testirati promjenu u naslovu na promjenu u CTA. To samo dovodi do manjkavih podataka i manjkavih analiza.

2. Uložite u učenje više od alata.

Alati su sjajni za automatizaciju A/B testova. Ali ne možete se uvijek osloniti na njih. 

Što ako želite testirati određene značajke koje vaš odabrani alat ne pokriva za izradu vašeg softvera? Ili što ako dođe dan kada ste na smanjenom proračunu za razvoj?

U tom smislu, alati za A/B testiranje trebali bi se koristiti samo kao dodatni izvori podataka. Još uvijek pomaže da saznate više strategija i radnji za provođenje A/B testova. 

3. Obratite pozornost na KPI-ove koji su važni.

Koliko je podataka previše? Vratite se svojoj hipotezi ili ciljevima. Usredotočite se samo na ono što trebate testirati. Neka vas ne ometa količina podataka koje biste mogli dobiti svojim A/B testovima.

Uvijek obratite pozornost na mjerne podatke koji su vam potrebni. Korištenje manje ili previše podataka može dovesti do pogrešnije ili beskorisnije analize, stoga budite vrlo oprezni. 

4. Postavite razumne poslovne cikluse za svoje testove.

Nemojte pasti u paralizu analize kada radite A/B testiranje. Svi vaši podaci mogu biti izgubljeni ili ćete previdjeti druge aspekte softvera ako predugo analizirate. 

Suprotno tome, ako svoj softver objavite prebrzo, možda nećete dobiti dovoljno podataka za donošenje pravih odluka. 

5. Vježbajte program kontinuiranog eksperimentiranja

A/B testiranje je dugotrajan proces koji se mora provoditi redovito. To znači da morate dosljedno provoditi A/B testiranje ne samo za svoj softver, već i za druge bitne komponente vaše tvrtke kao što je marketing. Na taj način osiguravate da je cijela vaša tvrtka dobro optimizirana.

Uspostavljanje dobrog eksperimentalnog programa može vas dovesti do uspjeha. 

Dakle, sa svim ovim prednostima, procesima i savjetima, zaključujemo s gorućim pitanjem...

Hoće li A/B testiranje pomoći vašem SaaS poslovnom uzletu?

Odgovor na ovo pitanje je odjekujući DA!

Budući da A/B testiranje vodi konačno izdanje vašeg softvera, donijet ćete ispravne odluke koje će potaknuti rast vašeg SaaS pokretanja. 

Jedan od najboljih primjera A/B testiranja koji pomaže SaaS tvrtkama da uzlete je Teamleader, SaaS brend iz Belgije specijaliziran za unificirani CRM, fakturiranje i platforme za planiranje projekata za mala i srednja poduzeća.

Kroz rigorozno A/B testiranje, Teamleader je uspio povećati svoje besplatne probne prijave za 12.5%. Ovi testovi sežu od poboljšanja kopiranja, opsežnih ažuriranja izgleda i optimizacija obrazaca što je dovelo do povećanja konverzija od 9.3%. 

Imajući to na umu, počnite uključivati ​​A/B testiranje kao dio svog plana testiranja proizvoda i gledajte kako vaše poslovanje počinje rasti! 

SaaS tvrtke napreduju zahvaljujući inovacijama, a inovacije per-se ovise o tome koliko testova napravite u bilo kojem danom ciklusu. Ubrzajte svoje testiranje i možete ubrzati svoju SaaS inovaciju. 

Pro-savjet: 

Koristite A/B testiranje za poslovne ciljeve, a ne samo radi znanosti. Iako je “95% značajne razlike” akademski postavljeno kao zadana postavka za proglašenje vaše pobjedničke verzije, to nije uvijek slučaj kada se radi o postizanju vaših poslovnih ciljeva.

Mala inkrementalna poboljšanja (ali ne niska povećanja kao što je podijeljeni rezultat 50-50 ili nešto bolji od njega) su pobjede koje biste trebali uzeti u obzir prilikom izvođenja testova. 

Biografija autora: Gary Viray je osnivač i izvršni direktor Propelrr, digitalna marketinška agencija koja se temelji na podacima i djeluje u Sjedinjenim Državama i na Filipinima.

Pretvorite više posjetitelja u kupce, potencijalne kupce i pretplatnike e-pošte Poptinprekrasni i visoko ciljani skočni prozori i obrasci za kontakt.