Početna  /  Svie-mail marketing  /  Automatizacija marketinga putem e-pošte: savjeti koje marketinški stručnjak treba znati

Automatizacija marketinga putem e-pošte: savjeti koje marketinški stručnjak treba znati

Svaki trgovac zna koliko je važno održavati komunikaciju s kupcima. To bi trebao biti stalan proces za potencijalne i postojeće kupce. Ručno rukovanje zadacima može biti dugotrajno. 

Ali automatizacija je promijenila krajolik za marketinške stručnjake. Donio je učinkovitost u procese koji bi inače dugo trajali. 

Nakon što timovi učitaju popis e-pošte, mogu zakazati učestalost izlaska. Nema više postavljanja podsjetnika za obavljanje takvih zadataka. 

Automatizacija omogućuje bolje ciljanje i pojednostavljenje marketinških kampanja putem e-pošte. No, trik za uživanje u prednostima automatizacije počinje znanjem kako to učiniti dobro. Podijelit ćemo savjete i trikove koje bi trgovci trebali znati.  

Automatizacija marketinga putem e-pošte: što je to

Osnovna premisa e-mail marketinga je slanje ciljanih poruka pretplatnicima. Postoje mnogi oblici komunikacije koje možete koristiti. To uključuje biltene, ponudu proizvoda ili usluga ili informacije o tvrtki. Osim toga, možete koristiti usluga poslovnog telefona ili telefonski sustavi u oblaku.

Prije automatizacije, tim bi morao sjesti i razviti popis. Morali bi igrati aktivnu ulogu u osiguravanju da svaka osoba dobije komunikaciju. Ali s automatizacijom, softver preuzima takve zadatke.  

Recimo da upravljate udrugom. Važno je članove držati u tijeku sa svime što se događa. Korištenje softvera za upravljanje asocijacijama učinit će proces bržim i lakšim. Mnogo je koristi od korištenja takvih inovacija.

 • Softver omogućuje centralizaciju podataka o članovima. Svatko u marketinškom timu može dobiti brzi pristup kad god zatreba. 
 • Softver za upravljanje članstvom radi na mobilnim web-lokacijama, tabletima ili webu. Omogućuje daljinski pristup kad god tim treba stupiti u kontakt s članovima
 • Dostupnost alata koji povećavaju angažman i povezanost među članovima i administratorima
 • Timovi dobivaju pristup sveobuhvatnom paketu alata za upravljanje zadacima
 • Članovi mogu koristiti namjenski portal za bolji angažman
 • Slanje masovne e-pošte ili biltena jednostavno je uz ugrađeni sustav emitiranja. 

Automatizacija također može pomoći timu da personalizira svoju komunikaciju. Uzmite primjer novih članova koji dolaze. Važno je poslati im poruke dobrodošlice. 

No, može biti lako previdjeti ovaj važan korak zbog pritiska na poslu. s pravi softver, timovi mogu zakazati automatiziranu e-poštu dobrodošlice.  

Odabir prave automatizacije ključan je za uspjeh vaših kampanja putem e-pošte. Utvrdite koje su vaše potrebe prije donošenja konačne odluke. 

Savjeti i trikovi za automatizirani marketing putem e-pošte

Obratite pažnju na sljedeće savjete i trikove za automatizirani marketing putem e-pošte.  

1. Saznajte gdje marketing putem e-pošte najbolje funkcionira

Marketing putem e-pošte je kontinuirani angažman. Izravni rezultat je bolji odnos s kupcima što povećava šanse za konverzije. 

Postoje različiti scenariji u kojima će to najbolje funkcionirati. To uključuje: -

 •  E -poruke dobrodošlice za nove pretplatnike. Pruža fantastičnu priliku da razgovarate više o svojim proizvodima, uslugama i marki. Poruke bi kupcu trebale pružiti sve potrebne informacije. To će učiniti njihovu interakciju s tvrtkom mnogo boljom. I molim vas, ne zaboravite spomenuti zašto ste bolja opcija od konkurencije. 
 • Napuštene e-adrese s košaricama podsjeti kupce da dovrše kupnju. Uključite suptilne znakove kako biste naveli kupca da poduzme pravu radnju. To bi moglo biti pružanjem više informacija. Također ih možete potaknuti da se angažiraju postavljanjem sugestivnih pitanja o neuspješnoj kupnji. 
Izvor: shopify.com
 • Osvojite natrag e-poštu ponovno probuditi interes kupaca za koje se čini da padaju. Sada je dobro vrijeme da ubacite neke poticaje. 
 • Zalazak sunca teče zapravo potiču kupce da otkažu pretplatu. U ovom trenutku se pitate zašto bi marketinški stručnjak to učinio? Pa, koja je svrha zadržavanja hladnog traga na popisu e-pošte? Gledajte na to kao na oslobađanje ormara od odjeće koju više ne nosite kako biste stvorili prostor za drugu odjeću. A davatelji usluga e-pošte primijetit će kada vaša e-pošta neaktivnim članovima počne odlaziti u mape neželjene pošte ili neželjene pošte. Kazne uključuju stavljanje na crnu listu, što si ne možete priuštiti.
 • Prekretnice e-pošte za sjećanje na kupčeve posebne prilike. 

2. Segmentacija popisa e-pošte je kritična

Vaš popis e-pošte sastoji se od različitih pojedinaca s različitim potrebama i interesima. Ne možete ih sve strpati u jedan paket i tretirati ih na isti način.

Zamislite da generaciji Z šaljete informacije o roditeljstvu. Njih takve informacije uopće ne zanimaju. Dok označavate poslanu komunikaciju e-poštom, jeste li išta postigli? 

Zato je jedno od prvih marketinških 101 pravila razumjeti svoju publiku. Omogućuje vam da ih segmentirate u različite skupine, ovisno o određenim kriterijima. 

Otvorene stope za ciljane poruke su visoke jer pružate relevantne informacije.  

3. Prilagodite svoju automatiziranu e-poštu

Odvojite vrijeme za razmišljanje o sadržaju koji ulazi u vaš automatizirane e-adrese. To može imati veliki utjecaj na vrstu iskustva ljudi.  

Vjerojatnije je da će kupac pročitati e-poštu koju ste uputili njemu ili njoj. To znači da način na koji se stvari rade dragi gospodine/gospođo više nije dostupan. 

Izvor: hubspot.com

Uz automatizaciju, ne morate upisivati ​​svako pojedinačno ime i adresu. Softver preuzima detalje s popisa i prilagođava svaku e-poštu.  

Zar vam nije toplo iznutra kada primite poruku dobrodošlice nakon prijave na platformu? Što kažete na poruku za rođendan ili posebnu godišnjicu. Takva je komunikacija prilično standardna i omogućuje razvoj predloška. 

Isto se odnosi na stvari poput promocija ili posebnih događaja. Sve što tim treba učiniti je prilagoditi informacije, ovisno o tome što se događa.  

4. Dostupnost više platformi i uređaja je obavezna

Kada birate automatizaciju, odlučite se samo za one koje omogućuju pristupačnost s više platformi i uređaja. To znači da ga možete koristiti na različitim preglednicima, operativnim sustavima i uređajima. 

Iskustvo bi trebalo biti svugdje isto, bez potrebe za prilagodbama konfiguracija. Zamislite da klijenti mogu otvoriti vašu e-poštu samo na stolnom uređaju. To znači da gubite na više od 55% internetskog prometa koji dolazi s mobilnih uređaja.  

5. Dajte pretplatnicima određenu kontrolu

Marketinški tim će prikupljati potencijalne klijente kao standardnu ​​praksu. No, nisu svi na tom popisu zainteresirani za ono što nudite. Bombardiranje takve publike e-poštom može vam se obiti o glavu.  

Kao što smo već naveli, mogli bi poslati e-poštu u spam ili junk. Također ne želite biti dosadni. Tko zna, na loš dan mogli bi ostaviti lošu recenziju o tome koliko ste naporni. Dakle, davanje malo kontrole kupcima uključuje:-

 • Omogućuje jednostavnu opciju isključivanja. Sjajno je znati razlog zašto žele vani. No, nemojte njihov odlazak vezati za odgovaranje na duge upitnike. 
 • Omogućavanje kupcima da odaberu svoje želje. Mogu ih, primjerice, zanimati samo određene informacije.  
 • Slanje tokova zalaska sunca da ih potakne na poduzimanje neke vrste radnje, uključujući odlazak
 • Dobijte povratne informacije o vrsti informacija koje bi željeli primati. Pruža izvrsne detalje koji mogu pomoći u pravilnoj segmentaciji. Nadalje, takvi će uvidi pomoći pri prilagodbi ili personalizaciji komunikacije.  

6. Razmislite o mediju komunikacije

Mnogi ljudi vole videosadržaj jer ga je lako konzumirati. Marketinški stručnjaci gravitiraju prema njemu jer povećava angažman i interakciju. Ali, u slučaju e-mail marketing, možda biste se željeli vratiti na pisani sadržaj. 

Budite precizni i radite na komunikaciji koristeći malo riječi. Uvjerite se da se sadržaj može skenirati i da istaknute točke iskaču na prvi pogled. Da, to znači uključivanje nekoliko podnaslova i nabrajanja. 

Nitko ne želi gledati petominutni video kada može skenirati e-poštu za manje od minute. Trebate li u potpunosti odustati od videa? Odgovor je ne. No, razmislite o stavljanju veze umjesto ugrađivanja videozapisa. Primatelj može izabrati hoće li gledati ili ne.  

7. Pružite suptilne poticaje primateljima da otvore e-poštu

Kao što je navedeno, stavljanje imena kupca na e-poštu povećava šanse da je primatelj otvori. 

No, postoje i drugi načini na koje možete poboljšati angažman. To uključuje ponudu poticaja kao što su popusti, ekskluzivne ponude i kuponi. 

Drugi način je stvoriti osjećaj hitnosti s vremenski ograničenim ponudama. Trik je u tome da budu rijetki kako bi se kupci imali čemu radovati.  

I ne možemo zanemariti ključnu ulogu poziva na akciju (CTA). Marketinški stručnjaci moraju odvojiti vrijeme da nauče kako napisati snažan CTA. I to nije sve, važan je čak i položaj unutar e-pošte. 

Zanimljivo je primijetiti da neki glagoli radnje mogu djelovati protiv vas. Riječi poput preuzmi, unesi i pošalji mogu djelovati napadno. Oni stvaraju dojam da želite da kupac radi ili da se odrekne svoje energije ili vremena. 

Personalizirajte CTA riječima koje se izravno obraćaju kupcu. To uključuje mene, ja, mene i moje. Doista, psihologija pisanja CTA-a zaslužuje posve drugu temu.  

8. Dosljednost i vrijeme su ključni

Ako dobro razumijete ciljanu publiku, možda ćete imati ideju kada je vjerojatno da će otvoriti e-poštu. Recimo da su vaši kupci mame koje ostaju kod kuće. Jutro možda nije najbolje vrijeme jer pokušavaju započeti dan. 

Nakon što djeca krenu u školu, možda će im trebati minuta da se opuste. Uz šalicu kave, možda će biti otvoreni za čitanje e-pošte. Dakle, ciljati na 10 ujutro do oko podneva bila bi dobra ideja. 

Odabir pravog vremena ključan je ako se nadate postizanju visokih stopa otvaranja. Budite spremni za ciklus testiranja u različito vrijeme kako biste vidjeli koji vam odgovara.  

Pridržavanje rasporeda e-pošte obavijestit će pretplatnike kada mogu očekivati ​​e-poštu. Ljepota je u tome što automatizacija omogućuje zakazivanje slanja bez potrebe za vašim sudjelovanjem.  

9. Analizirajte svoje automatizirane marketinške kampanje putem e-pošte

Možete znati uspjeh svojih kampanja putem e-pošte samo ako pratite rezultate. Započnite s referentnim vrijednostima ili KPI-jevima prema kojima ćete mjeriti izvedbu. To uključuje stope isporuke, stope otvaranja i stope klikanja. No, najbolji pokazatelj uspjeha su veće stope konverzije.  

Final Misli 

Automatizacija marketinških kampanja putem e-pošte ima toliko prednosti. Postoji visoka učinkovitost, pojednostavljenje radnih procesa i veća produktivnost. Odabir prave automatizacije ključan je, ovisno o vašim potrebama. 

Razvijte odgovarajući popis e-pošte i ne zaboravite ga segmentirati. To omogućuje pravilno ciljanje koje rezultira veće otvorene stope. Personalizirane e-poruke, budite dosljedni i osigurajte pravo vrijeme.  

Ne bombardirajte primatelje gomilom e-poruka. U suprotnom ćete završiti u mapama neželjene pošte. Dopustite korisnicima da odaberu žele li primati e-poštu ili ne. 

Na kraju, ne zaboravite analizirati izvedbu. To je jedini način da saznate što radi ili ne.