Početna  /  Svianalitika  /  Kako odabrati najbolji softver za analizu kupaca [ažurirano 2022.]

Kako odabrati najbolji softver za analizu kupaca [ažurirano 2022.]

Moderno tržište je visoko konkurentno, a samo tvrtke koje koriste prave alate još uvijek pobjeđuju. Najmoćniji alati današnjice služe za prikupljanje ogromne količine podataka o statistikama, ponašanju i navikama posjetitelja. Podaci donose mnogo koristi tvrtkama u različitim industrijama.

Ovi alati također pomažu tvrtkama da pokupe uzorke, omogućujući im da predvidjeti ponašanje kupaca u budućnosti.

Velika potražnja za ovim alatima stvorila je bogato tržište s obiljem opcija. Iako mnogi od njih nude izvrsne značajke, neće vam svaki alat dati podatke koji su vam potrebni. Osim toga, budući da dolaze s različitim troškovima, pronalaženje najbolje vrijednosti također je bitno.

U ovom ćete članku otkriti neke ključne stvari koje trebate uzeti u obzir prije nego što odaberete najbolji softver za analizu kupaca. Prije nego što uđemo u sve pojedinosti, istražimo softver za analizu kupaca i zašto je neophodan.

Što je softver za analizu kupaca?

Softver za analizu kupaca služi kako bi pomogao tvrtkama da bolje razumiju svoju ciljanu publiku, posjetitelje i korisnike. Na tržištu postoji širok raspon ovih alata jer njihov jedinstveni dizajn prikuplja podatke o specifičnom ponašanju korisnika.

Na primjer, neki alati za analizu kupaca pomažu vam da saznate dob, lokaciju i vrijeme provedeno na vašoj platformi vaših posjetitelja. Nakon što dobijete pristup svim ovim detaljima, možete bolje optimizirati svoju web stranicu za buduće posjetitelje i prilagoditi je da im bolje služi.

S druge strane, također možete koristiti alate za izradu interaktivna toplinska karta za sve stranice na vašoj web stranici. Na taj ćete način moći vidjeti ponašanje svojih kupaca na cijelom web-mjestu. 

Vidjeti kako vaši posjetitelji reagiraju na skočne prozore, obavijesti i gumbe osiguravaju konkurentsku prednost. Praćenje ovih mjernih podataka pokazat će može li optimizacija poboljšati putovanje korisnika.

Sve u svemu, ovi alati pomažu tvrtkama da dobiju ključne podatke o ponašanju svojih klijenata kako bi poboljšale svoje usluge.

Kako analitika kupaca može pomoći vašem poslovanju?

Dobivanje svih tih podataka daje potpunu sliku ponašanja vaših kupaca na vašoj platformi. Može vam dati ideju o potrebnim poboljšanjima koja mogu dovesti do brojnih prednosti. Neki od njih uključuju:

  • Zadovoljstvo korisnika
  • Veće zadržavanje kupaca
  • Bolje stope konverzije
  • Nesmetano putovanje korisnika
  • Precizno ciljani oglasi
  • Rastući profit

Sve su to snažni razlozi koji će osigurati stabilan rast poslovanja. Međutim, treba imati na umu nekoliko važnih stvari.

Nastavite čitati da vidite što biste trebali uzeti u obzir prije implementacije sljedećeg softverskog alata za analizu kupaca.

1. Počnite sa svojim ciljevima

Ključni korak za napredak je definiranje onoga što je vaš stvarni cilj. Što trenutno želite poboljšati? Je li to vaša služba za korisnike? Je li to vaš prodajni lijevak? Želiš li bolje angažman društvenih medija? Tražite li veću prodaju?

Prije nego što nastavite morate odgovoriti na sva ova pitanja. Nakon što to učinite, znat ćete u kojem smjeru napredujete. Tada možete odlučiti koji su vam skupovi alata potrebni za postizanje željenih rezultata.

Na primjer, ako želite veću prodaju, trebat će vam analitički alat usmjeren na mjerenje te metrike.

2. Prikladnost za korisnika

Implementacija bilo kojeg alata zahtijeva određeno vrijeme. Važno je skratiti to razdoblje što je više moguće. To možete postići prepoznavanjem karakteristika user-friendly softvera. 

Prvo, najbolje je odlučiti se za alat koji netehnički korisnik može implementirati. To uklanja bilo kakvu potrebu za nekom vrstom skupog procesa obuke samo da bi se to postavilo.

Drugo, pronađite alat koji dolazi s izvanrednom dokumentacijom. To će pojednostaviti cijeli postupak korištenja. Ipak, provjerite koliko korisnička podrška reagira. Tako ćete znati možete li računati na to ako nešto pođe po zlu.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, ciljajte na sučelje bez nereda koje pokazuje koja je vrsta podataka trenutno prikazana. Svaki zaposlenik koji dođe u dodir s alatom trebao bi znati kako ga koristiti u roku od dan ili dva.

Jednostavnost će održavati stvari glatkima i vaš će tim moći brzo dodati alat redovnom tijeku rada.

3. Integracijska podrška

Integracija je ključna za tvrtke jer nosi mnoge prednosti. No, kad god se novi alat pridruži arsenalu, trebao bi se dobro složiti s drugima.

Dakle, ako planirate svojoj zbirci alata dodati novi softver za analizu kupaca, odlučite se za rješenje koje će se lako integrirati u cijeli vaš sustav.

Na primjer, ako koristite a CRM rješenje, možete provjeriti integrira li se analitički alat s njim. Na taj način možete izdvojiti podatke o ponašanju korisnika i sve držati na jednom mjestu.

Što je više mogućnosti integracije dostupno, to bolje. Također je ključno za budućnost poslovanja zbog integracije s bilo kojim alatima u budućnosti.

4. Potencijal skalabilnosti

Odabir alata koji trenutno zadovoljava vaše poslovne potrebe nije najbolji strateški potez. Prije nego što odlučite koji ćete softver odabrati, važno je dobro razmisliti. Što se događa ako vaš tim raste? Što se događa ako cijeli vaš posao nastavi rasti?

Može li taj alat ostati učinkovit i prilagoditi se vašim potencijalnim potrebama u budućnosti? Zato je najbolje surađivati ​​s profesionalnim pružateljima usluga koji funkcionalnost svojih alata drže u oblaku.

Softverski alati temeljeni na oblaku savršeni su za scenarije skaliranja jer se mogu brzo prilagoditi novim poslovnim zahtjevima.

Stavite skalabilnost na popis prije nego što donesete konačnu presudu. Pregledajte sve značajke alata i provjerite koliko je fleksibilan.

5. cijena

Bez obzira na to koliko dobro posluje, uvijek treba pronaći najučinkovitije načine za rukovanje svojim kapitalom. Prije nego potpišete ugovor, temeljito analizirajte model cijena softverskog alata - uvijek ćete pronaći nekoliko dostupnih opcija.

Evo nekih od najpopularnijih modela određivanja cijena s kojima ćete se susresti:

  • Cijene pretplate — To znači da ćete plaćati mjesečnu ili godišnju naknadu za korištenje softvera.
  • Jednokratna naknada — Nakon što platite jednokratnu naknadu, dobivate doživotni pristup softverskom alatu.
  • Plaćajte kako koristite — Neke tvrtke naplaćuju svoje alate na temelju vaše upotrebe. Što više koristite alat, to je cijena viša. S druge strane, što ga manje koristite, to je niža cijena.

Neke ključne stvari koje ovdje morate imati na umu su potencijalni skriveni troškovi. Također provjerite je li usluga hostirana samostalno ili se temelji na oblaku. S prvim ćete se morati suočiti s dodatnim troškovima hardvera, dok s drugim svi troškovi padaju na stranu pružatelja usluga.

Nakon što odvojite malo vremena za usporedbu različitih opcija na tržištu, brzo ćete zaključiti koja najbolje odgovara vašim poslovnim potrebama.

6. Detaljna analitika

Dok tražite alat koji će vam poslužiti s mjernim podacima, bilo bi korisno da se odlučite za onaj koji dolazi s nekim naprednim značajkama.

Na primjer, mogao bi otkriti sve obrasce ponašanja kako bi predvidio trendove u budućnosti.

Zatim možete koristiti alat za izradu pronicljivih izvješća koja će vam pomoći da postignete bolje poslovne rezultate.

7. Prilagođavanje

Različiti alati dolaze sa specifičnim značajkama koje nisu najbolje prilagođene različitim poslovnim procesima. Stoga je bitno vidjeti može li se prilagoditi točno vašim potrebama.

Na primjer, postoji mogućnost da vam treba prilagođeno rješenje koje će se uklopiti u vaš trenutni tijek rada.

Osim toga, razmislite o svojim budućim potrebama. Može li se softver koji planirate koristiti prilagoditi vašim zahtjevima u budućnosti?

8. Mobilna podrška

Sve veći broj tvrtki radi sa zaposlenicima na daljinu. Često su zaposlenici u pokretu, ali ostaju produktivni. Jedna od ključnih stvari koju treba uzeti u obzir je mobilna podrška.

Je li alat dostupan na mobilnim platformama? Mogu li korisnici stvarati izvješća, uređivati ​​ih i dijeliti sa svojim kolegama? Sve su to ključna pitanja za modernu radnu snagu.

Temeljitim istraživanjem značajki alata lako ćete uočiti ispunjava li kriterije mobilne kompatibilnosti.

9. kolaboracija

Dok analitički alat treba prikupljati različite skupove podataka, također je bitno da podržava značajke suradnje, ili još bolje, uključuje centralizirani skladište podataka poduzeća gdje su svi podaci konsolidirani i standardizirani.

Zaposlenici moraju biti u mogućnosti brzo koordinirati i razmjenjivati ​​analitička izvješća prije donošenja nekih vitalnih odluka.

To je nepotrebno kada su svi zaposlenici na jednom mjestu, ali postaje neophodno za veće tvrtke s udaljenim uredima. To je još jedan razlog zašto je mobilna podrška neophodna. Zaposlenici mogu koristiti svoje mobilne uređaje za suradnju na raznim projektima dok su u pokretu.

Osiguravanje besprijekorne suradnje ključno je u svim industrijama jer održava visoku razinu produktivnosti.

10. Sigurnost

Ima li analitički alat sigurnosne značajke? Svi ti podaci su dragocjeni i želite ih zadržati u svom posjedu. S obzirom na prirodu daljinski rad, mnogi će vaši zaposlenici koristiti razne mreže za povezivanje s vašim sustavom i rad s podacima.

Odlučite se za alat koji ima ugrađeni sustav za sprečavanje uljeza. To će uskoro postati još važnije, jer broj kibernetičkih napada stalno raste. Također možete koristiti sigurno mrežno spremište za spremanje osjetljivih informacija i poboljšanje vašeg sigurnost pohrane podataka.

Zaključne misli

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći da pronađete najbolji alat za svoju tvrtku. Prije donošenja zaključka, razmotrite sve gore navedene elemente. Odaberite rješenje za analizu kupaca koje će najbolje odgovarati vašem poslovnom modelu.

Ključne stvari koje treba uzeti u obzir su značajke, fleksibilnost i cijena. Ovo troje značajno će utjecati na napore vašeg tima. Kad sve uravnotežite, odaberite svoj najbolji izbor. Znat ćete jeste li napravili pravi izbor od trenutka kada ga počnete koristiti.

O Autor:

Mohamed Sehwail je pionir u ulaganjima i financijama koji je kapitalizirao snažne poduzetničke i financijske vještine radeći na vodećim pozicijama tijekom proteklog desetljeća.