Početna  /  SvianalitikaCRO  /  Stopa napuštanja početne stranice – što je to i kako se s tim treba nositi

Stopa napuštanja početne stranice – što je to i kako se s time treba nositi

stopa odskoka

Siguran sam da ste čuli za "Stopu napuštanja početne stranice" i znate da je visoka stopa napuštanja početne stranice loša za vašu web stranicu itd...
Uzmimo trenutak da razjasnimo stvari:

Tko ste vi, gospodine Bounce Rate?

Googleova definicija "stope napuštanja početne stranice" je postotak posjetitelja koji su ušli na web mjesto samo da bi ga izravno napustili, to jest bez prelaska na bilo koju drugu stranicu web mjesta (tj. prešli su na drugo web mjesto ili kliknuli na "natrag" i vratili se na web mjesto na kojem su upravo bili) .

Bounce rate je različito od "Stope izlaza" što ima veze s brojem posjetitelja koji su napustili web mjesto s određene stranice na njoj su to najčešće posjetitelji koji su surfali barem još jednom od stranica web stranice, ako ne i više njih.

Jednostavna definicija Bounce Rate web stranice je: broj posjetitelja koji su pregledali samo jednu stranicu na web mjestu podijeljen s ukupnim brojem posjetitelja na web mjestu.
Razrađenija definicija (ona koja uzima u obzir jednostrane web stranice i vrijeme učitavanja) je:

odskočiti
Zasluge: Wikipedia

 

Verbalno objašnjeno, ova formula znači – broj posjetitelja koji su pogledali samo jednu od stranica web stranice, podijeljen s ukupnim brojem posjetitelja koji su ušli na web stranicu i da je za njih vrijeme učitavanja web stranice bilo veće ili jednako prosječnom vremenu učitavanja za stranica web stranice.
Važno je napraviti razliku između stope napuštanja početne stranice cijele web stranice i one koja je pripisana određenoj stranici na njoj.
Stopa napuštanja početne stranice određene stranice je broj posjetitelja ove stranice koji su s nje napustili web mjesto (bez prelaska na drugu stranicu web mjesta) podijeljen s brojem posjetitelja web mjesta koji su na njega ušli s te određene stranice.

Stopa napuštanja početne stranice moje web stranice je 78%!! Što da napravim?

Prije svega – smirite se 🙂

Uvriježeno je mišljenje da je visoka stopa napuštanja početne stranice dokaz nekvalitetne web stranice ili one s lošim sadržajem, no to nije uvijek slučaj. Na primjer: netko na webu traži značenje određenog pojma ili cijenu određenog proizvoda ili usluge, ako posjeti vašu web stranicu i odmah pronađe ono što traži, brzo će, ali zadovoljno napustiti vašu stranicu. Možda su čak odvojili vrijeme da pogledaju videoisječak ugrađen u stranicu na koju su stigli, ostavili svoje podatke na "obrascu za kontakt" i dobili poruku zahvale u kojoj piše da ćete im se uskoro javiti. Ukazuje li to na neku vrstu problema s vašom web lokacijom? baš suprotno!

bounce-rate-guy-pulling-rope

Pa, u čemu je problem?

Problem je u tome što u Google Analyticsu, čak i ako posjetitelji ispune obrazac za kontakt s nama, ali nisu usmjereni na stranicu zahvale (već dobivaju obavijest o potvrdi na istoj stranici na kojoj se već nalaze), smatrat će se posjetiteljima koji su napustili vaš web mjesto te će kao takvo imati negativan učinak na stopu napuštanja početne stranice vaše web stranice.
Isto vrijedi i za jednostrane web stranice kao i za odredišne ​​stranice. Takve su stranice napravljene s namjerom da privuku pozornost posjetitelja, a ne da ih potaknu da pregledavaju više stranica web-mjesta.

Bounce Rate i Google Analytics

Google Analytics mjeri stopu odstupanja prema posjetiteljima koji su ušli na određenu stranicu, a nisu kliknuli na poveznicu na drugu stranicu na istoj web stranici, nije važno jesu li proveli 5 sekundi na stranici s koje su se odbili ili su ostali na njoj za sat vremena, u oba slučaja učinak na stopu napuštanja početne stranice bit će identičan. Kao što je gore opisano, vrlo je moguće da je posjetitelj pronašao upravo ono što je tražio i napustio vašu web-lokaciju jer jednostavno nije imao potrebe dalje tražiti, stopa napuštanja stranice može i dalje ukazivati ​​na neku vrstu problema sa stranicom.
Sličan problem javlja se s varijablama "vrijeme na stranici" i "vrijeme na stranici". Sve dok posjetitelj nije otišao na drugu stranicu vašeg web-mjesta, Google analytics računat će vrijeme koje je proveo na vašem web-mjestu kao nulu.

Evo što biste trebali učiniti

Stvorite "sesije" na Google Analyticsu prema mogućim pozitivnim interakcijama na određenoj web stranici (kao što je pomicanje stranice prema dolje, klikovi na poveznice u njoj, ispunjavanje obrasca itd.) Svaki put kad se dogodi takav događaj pokrenut će obavijest poslanu Googleu Analytics, na ovaj će način varijable bounce rate postati mnogo pouzdanije.

Za daljnje čitanje o "sesijama", kada se posjetitelj smatra novim ili posjetiteljem koji je već posjetio vašu stranicu ("jedinstveni posjetitelj") i kako se sesija definira u Google Analyticsu.

Ako imate web mjesto koje pokreće WordPress, evo Dodatak Reduce Bounce Rate koji će vam pomoći da korisnije izračunate varijable stope napuštanja stranice.

Kako smanjiti stope napuštanja početne stranice?

Relevantni pojmovi za pretraživanje

Najosnovnije pitanje koje biste si trebali postaviti je hoće li posjetitelj stranice na vašoj web stranici pronaći ono što traži. Na primjer, ako je vaša web stranica posvećena putovanjima u New York, a vaš posjetitelj traži informacije o hotelima, letovima i paket aranžmanima za New York, onda je odgovor sasvim sigurno da.
Ako se vaša web-lokacija pojavljuje za dugačke pojmove za pretraživanje kao što su "atrakcije u New Yorku", "Restorani u New Yorku", "Što raditi u New Yorku" itd., to može uzrokovati porast stope napuštanja početne stranice vaše web-lokacije, ali ne drastično.

Ako se vaša web-lokacija pojavi u rezultatima pretraživanja za pojmove koji su čak i manje relevantni, kao što su "praznici u SAD-u", "kip slobode" ili "Manhattan", stopa napuštanja početne stranice vaše web-lokacije još će porasti. Postoje šanse da posjetitelje koji pretražuju Google za takve pojmove ne zanima sadržaj koji im se prikazuje na vašoj web stranici (informacije o hotelima u New Yorku na primjer), oni će provesti vrlo malo vremena na vašoj web stranici prije nego što je napuste. To vrijedi za posjetitelje iz organskih rezultata pretraživanja kao i za PPC kampanje.
Stoga je bitno razmotriti što posjetitelji vaše stranice traže i ponuditi im relevantan sadržaj za svaku kategoriju ključnih riječi.

Izvori prometa i uređaji

Izvor prometa na vašoj web-lokaciji i uređaji koje posjetitelji koriste također imaju značajan učinak na stopu napuštanja početne stranice. Posjetitelji koji uđu na vašu stranicu s Googlea na radnoj površini osobnog računala provest će dulje na vašoj stranici od onih koji na nju uđu putem linka na facebooku dok koriste svoje pametne telefone (ili čak i ako su pretraživali Google pomoću svojih telefona). Stoga je ključno učiniti vašu stranicu prilagođenom platformama koje posjetitelji koriste, kako u smislu sadržaja tako i uređaja.
Posjetitelji koji dolaze s facebooka više su zainteresirani za kraćenje vremena, skloni su gledanju neke vrste viralnog sadržaja. Ako stranica na koju dospiju sadrži zanimljiv video isječak, slike i lagani, zabavni sadržaj, vjerojatno će na njoj provesti više vremena.

Prikladan za korisnike, responzivan dizajn

Kao što je prikazano na donjoj infografiki, stranica dizajnirana na način prilagođen korisniku, sa sučeljem jednostavnim za korištenje, responzivna za sve uređaje (računala, prijenosna računala, pametni telefoni), stranica koja dobro radi s bilo kojim preglednikom (chrome, firefox, explorer, safari) težit će generirati relativno nisku stopu napuštanja stranice.

Izmjerite stopu napuštanja početne stranice s više od samog Google Analyticsa

Mjerenje stope napuštanja početne stranice samo s Google analyticsom je poput pokušaja sastavljanja IKEA ormarića koristeći samo čekić. Savjetujemo vam da koristite alate kao što su toplinske karte i snimanje mišem kako biste dobili pravu sliku ponašanja posjetitelja na vašoj web stranici. Kao što je gore spomenuto, dobra je ideja definirati sesije Google analitike kako biste dobili relevantniju brojku stope napuštanja stranice.

Vrijeme učitavanja web stranice

Istraživanja pokazuju da prosječni posjetitelj očekuje da se stranica učita na njihov mobilni telefon za najviše 3 sekunde. Treba li dulje od 3 sekunde da se vaša stranica učita? Ako je tako, bitno je da učinite nešto po tom pitanju. Vrijeme učitavanja također je važno za posjetitelje koji koriste računala, ali oni obično imaju malo više strpljenja. Možete provjeriti vrijeme učitavanja pomoću Alat za testiranje brzine web stranice Pingdom, ako vaša web-lokacija radi loše, razmislite o prebacivanju na bolju uslugu hostinga.
Saznajte s kojih stranica posjetitelji ulaze i s kojih napuštaju
Koristeći Google analytics možete saznati na koju stranicu većina posjetitelja vaše stranice prvo stigne i koje su stranice s kojih obično napuštaju. Započnite poboljšavanjem stranica na koje većina posjetitelja dolazi kada prvi put uđu na vašu web stranicu, a zatim prijeđite na rad na stranicama s kojih napuštaju stranicu.

Jednostavna navigacija

Bitno je da se posjetitelji vaše stranice lako snađu. Što to znači? Jasan, samoobjašnjiv glavni izbornik, korisne mrvice, podnožje s relevantnim vezama, widgeti sa strane web stranica s oznakama i/ili poveznice na nedavno stvorene stranice, veze s tijela sadržaja na druge stranice stranice itd.

Koristite skočni prozor s namjerom izlaza

Možete smanjiti stopu napuštanja početne stranice, pa čak i napuštanje košarice pomoću tehnologije izlazne namjere. Izlazna namjera skočni prozor s pravom ponudom ili porukom poslužit će za vas.

Pristupačnost posjetiteljima s invaliditetom

Kada svoju stranicu učinite dostupnom posjetiteljima s invaliditetom, dopuštate još 15 – 20% populacije da je lako koristi. Ako imate web mjesto koje pokreće WordPress, možete započeti dodavanjem besplatnog dodatka za pristupačnost.

Kako smanjiti stopu napuštanja početne stranice
Ljubaznošću: Brzo izbijanje

 

Zaključno, visoka stopa napuštanja početne stranice nije jasan dokaz loše web stranice. Vidjeli smo da se stopa napuštanja početne stranice mora uzeti iz perspektive iu kontekstu, treba je inteligentno mjeriti kako bi se izbjeglo donošenje pogrešnih zaključaka (temeljenih na netočnim podacima).

Imate li još za dodati o stopi napuštanja početne stranice? Molimo objavite svoje komentare u nastavku.

Iznimno predani poduzetnik, suosnivač Poptina i Ecpm Digital Marketinga. Devet godina iskustva u području digitalnog marketinga i vođenja internetskih projekata. Diplomirao ekonomiju na Sveučilištu u Tel Avivu. Veliki obožavatelj A/B testiranja, optimizacije SEO i PPC kampanja, CRO-a, growth hackinga i brojeva. Uvijek voli testirati nove oglašivačke strategije i alate te analizirati najnovije start-up tvrtke.