Domaći  /  Svie-commerceprodajni  /  Kako pretvoriti više potencijalnih kupaca pomoću marketinga kupona

Kako pretvoriti više potencijalnih kupaca pomoću marketinga kupona

Na današnjem tržištu kupci ne žele platiti punu cijenu, a tvrtke žele povećati prodaju upotrebom visokokvalitetnih kodova kupona. Pretvaranje potencijalnih kupaca u prodaju trebalo bi biti lakše nego ikad u ovoj vrsti okruženja, ali još uvijek morate biti pripremljeni za pretvaranje potencijalnih klijenata pomoću marketinga kupona na učinkovit način. Samo posjedovanje kupona nije uvijek dovoljno.

Kako možete stvoriti strukture potrebne za povećanje angažmana, konverzija i prodaje putem marketinga kupona? Bilo da reklamirate novi proizvod, poboljšavate svoje prodajne brojke ili pomažete svojim klijentima da učine isto, ovo su savjeti iz kojih trebate učiti danas.

Snaga digitalnih kupona

Fokus današnjih savjeta o stvaranju većeg broja konverzija je kuponiranje u digitalnom prostoru. Iako još uvijek postoje mnoge prednosti fizičkih kupona, ne može se poreći univerzalnost online kupovine. Više tvrtki nego ikada prodaje u digitalnom prostoru, a kupci očekuju da se ovdje mogu povezati.

Kada poboljšate svoj digitalni marketing kupona, povećavate svoje šanse za konverzije. Učinkovit marketing digitalnih kupona osigurava da susrećete moderne kupce tamo gdje kupuju: u aplikacijama, na web-mjestima i drugim digitalnim prostorima.

Podaci sugeriraju da će otkupi digitalnih kupona premašiti 22 milijarde dolara do 2022.; tvrtke to ne žele propustiti. Pronalaženje načina da se iskoristi zamah i ostvari više konverzija putem marketinga kupona ne smije se propustiti.

#1: Testirajte različite kanale

Tvrtke često primjećuju da kupon koji pošalju putem e-pošte ima puno bolju stopu korištenja od onih objavljenih na društvenim mrežama; Mogućnosti su beskrajne znajući da postoji 3.9 milijardi korisnika e-pošte u 2019., a do 2023. ta će brojka dosegnuti 4.3 milijarde!

Različiti kanali imaju različitu publiku. Osim toga, veća je vjerojatnost da će različiti tipovi ljudi provjeriti kupon na jednom mjestu (npr web stranice s kuponima) nego da provjere negdje drugdje. Za stvaranje konverzija ključno je osigurati da se kuponi prikazuju na pravim mjestima.

Stvorite načine za isprobavanje različitih kupona na različitim kanalima, a zatim detaljno usporedite rezultate. Možete koristiti aplikaciju poput Kupon X za ovo. Prikupljeni podaci dat će jedinstveni uvid u svaku pojedinu publiku i na što ona reagira. Ti se podaci zatim mogu koristiti za provedbu učinkovitijih strategija pretvorbe kao dio vaših marketinških planova za kupone.

#2: Samo pitaj!

Iako je malo vjerojatno da će to biti srž bilo koje marketinške strategije s kuponima, prikupljanje podataka izravno od kupaca izvrstan je način da se poboljša ono što već funkcionira, dok se na izravnije načine identificira ono što ne funkcionira.

Ponudite kôd kupona, na primjer 20% popusta, u zamjenu za izradu kratke ankete koja nije duža od pet minuta. Pomoću ove ankete prikupite podatke koji će vam pomoći da poboljšate konverzije. Postavite pitanja relevantna za trenutačni krajnji marketinški cilj:

 • "Zašto ste odlučili ne kupiti [X artikl uklonjen iz košarice]?"
 • “Jesu li cijene bile onakve kakve ste očekivali?”
 • "Jeste li uspjeli pronaći kupon?"
 • "Biste li vjerojatnije kupili više da ste imali kod kupona ili biste samo kupili isti iznos po nižoj cijeni?"

Ova bi pitanja trebala biti prilagođena za prikupljanje specifičnih podataka potrebnih za rad na određenoj strategiji. Prikupljanje ovih podataka, naravno, ovisi o tome da imate odgovarajuće analitičke alate, stoga budite sigurni da je sve postavljeno kako je potrebno kako bi se stvari razvijale.

#3: Obavijestite potencijalne kupce

Mnogi brendovi griješe jer svoje kupone ne čine dovoljno vidljivima jer ne žele izgubiti na potencijalnoj dobiti, ali to je velika pogreška. Poznato je da vidljivi kuponi koji se lako koriste povećavaju zaradu jer se prodaja povećava dovoljno da prevlada iznos "izgubljen" u ponudi popusta.

Osim toga, potencijalne kupce puno je lakše pretvoriti putem jasnog, korisnog popusta.

Optimiziranje skočnih prozora je jedan od načina da se osigura da potencijalni kupci mogu biti upozoreni o popustima na brz i jasan način. S popustima koje moraju fizički maknuti s puta, ti kupci moraju odvojiti trenutak za stanku i razmisliti žele li uštedjeti. Ako smatraju da je ušteda primamljiva, stope konverzije će se vjerojatno poboljšati.

Naravno, skočni prozori nisu jedini način da klijenti znaju za uštede:

 • Generirajte popis e-pošte za kupce zainteresirane za buduće popuste i izdanja proizvoda
 • Imajte skočne prozore ili tekst zaglavlja za upozorenje korisnicima kada su blizu očitanja praga za dodatni popust (kao što je besplatna dostava)

Budite kreativni u tome kako se obratiti potencijalnim kupcima: u kojem toku kupnje je najvažnije da budu upozoreni o popustima? Identificirajte ovu lokaciju i pronađite kako tamo implementirati učinkovit marketing kupona.

#4: Diverzificirajte ponude kupona

Tvrtke su dobro svjesne da su popusti u dolarima i kuponi za postotke najpopularniji među kupcima, ali značajno poboljšanje stope konverzije zahtijeva rješavanje stvari na široj razini. Gdje potencijalni kupci padaju kroz tok i može li se izraditi kupon za rješavanje te točke odlaska?

Postoji mnogo različitih vrsta kupona koji se mogu generirati, a svaki od njih cilja na različite ciljeve. Uspješno pretvaranje potencijalnih kupaca u prodaju zahtijeva diverzifikaciju kako bi se to riješilo. Razmislite o kuponima za sljedeće:

 • Planirajte tjedne ili mjesečne kupone za redovite rasprodaje
 • Kuponi prije lansiranja
 • Ekskluzivni kuponi za pratitelje na društvenim mrežama
 • Ponude samo za kupce koji se vraćaju
 • Slanje kupona popularnim stranicama s kuponima
 • Kuponi za uključivanje na vašoj web stranici
 • Popusti samo za one na ekskluzivnom popisu, kao što su popisi za marketing putem e-pošte
 • Ponude specifične za praznike
 • Ponude specifične za marku, kao što je kupon za godišnjicu
 • Program preporuke i povezani kuponi

Svaki od njih može se koristiti na različite načine za postizanje različitih ciljeva. Tvrtka koja želi pretvoriti više svojih sljedbenika na društvenim mrežama u kupce, na primjer, dobro bi poslužila korištenjem kupona za određeni kanal koji se može pronaći samo na društvenim mrežama kako bi potaknula neke od tih potencijalnih kupaca na konverziju.

Širenje kreativnosti koju koristite za pronalaženje novih i zanimljivih mjesta za uključivanje marketinga kupona sigurno će povećati konverzije i potaknuti ukupni profit.

Početak s toliko različitih vrsta ponuda može biti neodoljiv, stoga nemojte biti pod pritiskom da radite sve odjednom. Planirajte koju ćete vrstu kupona testirati tako da prvo razmislite o svom krajnjem cilju, a zatim se vratite na ono što će vam pomoći u ostvarenju tog cilja. Ova strategija može biti nevjerojatno korisna u marketingu kupona, posebno kada još niste započeli s opsežnim testiranjem tržišta.

Stvari koje treba izbjegavati: Padovi kupona

Marketing s kuponima ima puno jakih strana i moguće je generirati savršen plan konverzije putem svog marketinga. Važno je, međutim, osigurati da ne upadnete u ove uobičajene probleme s kuponima prilikom izrade svog marketinškog plana.

#1: "Treniranje" kupaca da čekaju prodaju

Ako izdajete kupone prema određenom rasporedu ili stvorite sustav u kojem kuponi nisu lako dostupni, ali ih kupci uvijek čekaju, prodaja će biti odgođena ili čak potpuno napuštena. 

Nemojte trenirati kupce da čekaju bolju ponudu. Pobrinite se da stvari imaju konkurentne cijene i koristite kupone za generiranje dodatnih konverzija iznad vaše osnovne vrijednosti.

#2: Smanjite probleme s napuštanjem

Tvrtke su primijetile poboljšanja u napuštanju košarica smanjivanjem procesa s 3 stranice na 1. Neki izgledi košarica za plaćanje uvelike su usredotočeni na područje kupona. Ako potencijalni kupac nema kupon, to može dovesti do toga da postane ometen dok ga pokušava pronaći. Da kupac može napustiti svoju košaricu potpuno ako se kupon ne može lako pronaći.

Postoji mnogo načina da se pristupi ovom problemu, ali ključ je identificirati zašto se konverzije raspadaju u ovoj fazi. Zatim smanjite taj problem. Za neke tvrtke to znači da odjeljak za unos koda kupona bude manji ili skriveniji. Za ostale, automatski se primjenjuje kupon od 5% nakon određenog vremena ako se kupon ne unese.

Radite na stvaranju rješenja koje radi za vaše tvrtke, klijente i poslovanje.

#3: Percepcija vrijednosti

Ovisno o usluzi ili proizvodu koji se reklamira, ključno je za bilo koju marketinšku strategiju kupona ne umanjiti vrijednost artikla. Ako se kupon za određenu stavku ili određenu kategoriju forsira na nepotrebno agresivan način, to može dovesti do smanjenja njegove percipirane vrijednosti.

Pazite na marketinški jezik, učestalost i publiku kako biste bili sigurni da vrijednost nije slučajno smanjena. 

Zapamtite: testirajte i testirajte još malo

Svaki od ovih savjeta bit će bolji za neke poslovne strukture od drugih, stoga će biti ključno da analizirate kako funkcioniraju dok testirate različita rješenja. Jedini način da budete sigurni da pretvarate više potencijalnih klijenata je ako imate brojke koje to potkrepljuju.

Pobrinite se da vaši analitički alati trebali bi vam pokazati što želite znati o svojim konverzijama, marketingu kupona i kako funkcioniraju alati koji se implementiraju. Bez ovih podataka vaša rješenja neće biti ništa više od nagađanja i bit će teško znati hoće li se konverzije dugoročno poboljšati.

I na kraju, nemojte se bojati isprobati nešto sa zida! Sve dok neće pojesti zaradu, nema štete vidjeti što ostaje. Kreativna rješenja su put naprijed, a to možete učiniti s pravim alatima, savjetima i znanjem pri ruci.