Home  /  Svi  /  Dizajnerski trikovi za stvaranje klikabilnijih CTA gumba e-pošte

Dizajnerski trikovi za stvaranje klikabilnijih CTA gumba e-pošte

Ožujak 11, 2024

Jeste li se ikada osjećali kao da su vaše kampanje putem e-pošte izvrsne, ali jednostavno ne dobivate klikove koje zaslužujete? Krivac bi mogao biti vaš gumb e-pošte za poziv na akciju. Ne brinite, događa se i najboljima od nas. Ali dobra vijest je da nekoliko izmjena dizajna vašeg CTA gumba može napraviti veliku razliku.

Zašto bi te bilo briga za ovo? Brojke govore same za sebe:

Prema različitim statistikama marketinga putem e-pošte, e-pošta je najučinkovitiji alat za povećanje prodaje i utjecaj na konverziju vaših marketinških kampanja. Dok neki inzistiraju na tome da "u današnje vrijeme nitko ne čita e-poštu", to ostaje komunikacijski kanal broj 1 za 85% odraslih i izvor br. 1 povrata ulaganja za 59% trgovaca.

Štoviše, e-pošta potiče veću prodaju od društvenih medija:

61% potrošača kaže da kupuju nakon što dobiju marketinšku e-poštu i 49% priznaju da čekaju e-poštu s ponudama robne marke.

Uz sve to, ne želite li ovu moć okrenuti u svoju korist?

Personalizirana i ciljana, vaša e-pošta ima sve šanse angažirati potrošače i zainteresirati ih za kupnju od vas. A njegov CTA je među stvarima koje morate optimizirati za bolju konverziju.

Kako to učiniti da biste utjecali na vaše ROI marketinga putem e-pošte?

Nastavite čitati kako biste saznali.

5 trikova za dizajn CTA gumba e-pošte koji se može kliknuti

Ispod je pet praktičnih savjeta za dizajniranje CTA gumba e-pošte na najbolji mogući način. I dok se neke mogu činiti očiglednima za iskusne trgovce e-poštom, svih pet su među najčešćim pogreškama koje čine kada je u pitanju praksa.

1) Provjerite postoji li gumb za e-poštu

Kad pišeš hladne e-pošte, fokusirate se na retke predmeta, predzaglavlja i kopije tijela e-pošte kako biste uvjerili ciljne osobe da kliknu. I dok su pozivi na akciju također važni, ovaj dio vaše marketinške poruke postaje još kritičniji kada šaljete e-poštu dobrodošlice, biltene ili poruke e-trgovine.

Zašto?

Budući da utječe na odluku korisnika, motivirajući ga da nastavi i nastavi odnose s vašim brendom ili odbije vašu ponudu, zatvorite e-poštu i premjestite je u kantu za smeće.

Kada koristite platforme za marketing putem e-pošte za kampanje, imate nekoliko opcija za dizajniranje svog CTA-a: neka bude poveznica, slika ili HTML gumb za e-poštu. Kako biste utjecali na odluku korisnika i uvjerili ga da klikne, osigurajte si odaberite opciju gumba:

Prema statistikama, stvara a 45% povećanje broja klikova.

Nekoliko razloga za to:

 1. Psihološki: većina ljudi i dalje veze u e-porukama smatra spamom, pa bi vaše mete mogle jednostavno ignorirati vaš CTA za vezu.
 2. Tehnički: Neki od vaših potencijalnih klijenata neće vidjeti CTA ako to učinite slikom jer onemogućuju slike u e-porukama.
 3. Praktično: CTA gumbe temeljene na HTML-u lakše je dizajnirati i kontrolirati, uređivanjem njihove veličine, boje i lokacije u tijelu e-pošte.

Dakle, prvi trik koji treba uzeti u obzir ako želite utjecati na svoju konverziju e-pošte jest dizajnirajte svoj CTA poput gumba za više potencijalnih kupaca obratiti pažnju i odlučiti kliknuti.

Zabavna činjenica o HTML-u gumba za e-poštu je ta da, dok u e-poruci možete vidjeti otmjeni gumb sa zaobljenim kutovima i gradijentom, stvarni HTML kod za sam gumb je vrlo jednostavan. To je samo uobičajeni element gumba sa stilom primijenjenim pomoću CSS-a.

2) Uzmite u obzir njegovu boju i veličinu

Velike su šanse za koje ste čuli psihologija boja i njegovu ulogu u identitetu vaše marke i izazivanje posebnih emocija kod potrošača. Isto vrijedi i za gumb CTA u e-porukama: razmislite o njegovoj boji prilikom dizajniranja kako bi odgovarala paleti vašeg brenda i bila dovoljno svijetla da potrošač može vidjeti gdje kliknuti.

Zbog navedene psihologije boja, stručnjaci navode dvije najbolje boje za CTA gumbe u e-mailovima: narančastu i zelenu.

Narančasta je za prijateljstvo, a zelena za mir, što obje boje čini savršenima za izgradnju povjerenja i izazivanje pozitivnih emocija o klikanju. Osim toga, obje su boje dovoljno svijetle da se CTA ističe u tijelu e-pošte.

Neki inzistiraju na tome da je crvena boja također izvrsna za korištenje jer govori o uzbuđenju i želji, dok je drugi smatraju agresivnom i koči performanse. Ipak, ovdje sve ovisi o kontekstu.

Koju god boju odabrali, ovisno o identitetu vašeg brenda i emocijama koje želite izazvati, ne zaboravite i na kontrast i veličinu gumba:

Da, mora se istaknuti, bez obzira na vaš marketinški cilj: proširiti svoj popis e-pošte, pretvorite pretplatnike u potencijalne kupce ili prodajte proizvod izravno putem svoje e-pošte. Ali trik je u tome da neka bude privlačan, a ne ometajući.

Veće nije jednako bolje: Pronađite dobro mjesto između velikih i malih i nemojte agresivno isticati CTA u nadi da ćete dobiti više interesa i klikova.

Ovdje su najbolji primjeri iz prakse:

 • Odaberite boje gumba CTA koje odgovaraju identitetu vašeg brenda.
 • Neka te boje budu dosljedne u svakoj e-pošti kako bi ih pretplatnici povezali s radnjama i brzo prepoznali što kliknuti.
 • Neka vaš CTA gumb bude istaknutiji od teksta e-pošte, ali idite jednostavno: također bi trebao biti jednostavan za dodir za korisnike koji čitaju vašu e-poštu na mobilnim uređajima.
 • Neka bude dovoljno svijetlo za prepoznavanje: Dopustite da ima visok kontrast u odnosu na pozadinu pošte.

3) Zapamtite tekst na njemu

Drugi ključni element dizajna gumba za e-poštu je uvjerljivost i argumentirani tekst pišete na njemu. Kao trgovac, ne možete to podcijeniti:

Dok boja, veličina i lokacija CTA-a u e-pošti služe za privlačenje pažnje korisnika i izazivanje emocija, tekst je ono što im pomaže razumjeti vrijedi li kliknuti. Da bi vaš CTA tekst funkcionirao, dizajnirajte ga na sljedeći način:

 • Neka bude orijentirano na akciju: čitatelji bi trebali razumjeti što im je činiti i koje će prednosti dobiti klikom.
 • Koristite uvjerljive glagole poput "nabavi,” “probaj,” “kupi,” “rezerviraj”, “preuzmi” "kupiti," i drugi. Izbjegavajte one dosadne "kliknite ovdje" or "podnijeti," koje su samo opće upute i nemaju nikakve veze s vašom specifičnom narudžbom.
 • Neka tekst bude kratak: dvije ili tri riječi; pa, najviše pet riječi.
 • Neka veličina fonta bude dovoljno velika za lako čitanje.
 • Razmislite o različitim CTA tekstovima za različite segmente kupaca u vašem prodajnom toku. Razumljivo je da a "Kupi sada" gumb za e-poštu izgledat će arogantno i u loše vrijeme u biltenu dobrodošlice, gdje a "Reci mi više" varijanta bi bolje funkcionirala.

Još jedan trik koji možete isprobati je pisanje teksta CTA gumba e-pošte u prvom licu ako ton glasa vaše robne marke dopušta: koristite "ja" i "moj" umjesto "ti" u kopiji gumba. Na primjer:

 • "Daj moju knjigu," ne “Nabavite svoju knjigu”
 • "Da, želim sadržaj," ne "Uzmite svoj sadržaj"
 • "Pošalji mi komplet," ne “Isprobajte svoj komplet”
 • "Pokaži mi kako," ne "Nauči kako"

Takva personalizacija jednom je rezultirala a 90% kliknite povećanje za Unbounce, pa zašto ga ne testirati i sada mu dati novi život?

4) Ispravno locirajte svoju e-poštu CTA

Prvo pravilo kluba trgovaca e-poštom glasi: Vi ne stavljajte više od jednog CTA u jednom emailu. Drugo pravilo kluba trgovaca e-poštom glasi: NE stavljajte više od jednog CTA-a u jedan e-mail.

Treće pravilo kluba marketinških stručnjaka za e-poštu je: kako biste bili sigurni da vaš CTA privlači pažnju, ali ne i ometa, locirajte ga ispravno.

Prvo, što se tiče broja CTA gumba u e-poruci:

"Više opcija, više prilika za odabir i klik" ovdje ne funkcionira. Vaši brojni CTA-ovi mogu zbuniti ili opteretiti korisnika. Imajte na umu omjer pozornosti u marketingu: trebao bi biti 1:1 onoga što osoba može učiniti na stranici u odnosu na ono što vi želite da učini.

Što više opcija date, veća je vjerojatnost da ćete izgubiti njihovu pozornost. Osim toga, riskirate pokretanje bilo kojeg od ovih učinaka ako imate mnogo opcija:

 1. Paraliza izbora: Što više opcija imamo, to je izazovnije ili čak demotivirajući na nama je da donesemo odluku.
 2. Kajanje kupca: Što više opcija imamo, lakše ćemo požaliti odluku, misleći da bi mogla biti pogrešna.

Dakle, ako želite da korisnik odluči i poduzme akciju, dajte mu jedan izravni CTA za razmatranje.

No, kako to često biva u marketingu, postoji nekoliko iznimaka od pravila:

 • Slobodno postavite nekoliko poziva na akciju ako dovode korisnika do ista stranica.
 • Razmotrite nekoliko CTA-ova u e-poruci ako se radi o e-trgovini promicanje nekoliko proizvoda/usluga. Ako je to slučaj, dizajnirajte svoju e-poštu u skladu s tim: odvojite je u odjeljke, svaki s različitim pozivom na akciju. Korisnicima će biti ugodnije skenirati vašu e-poštu i razumjeti o čemu se radi u svakom području.

A sada, za CTA lokaciju putem e-pošte:

Najbolja bi praksa bila staviti ga "iznad preloma" za čitatelje koji ne vole listanje da bi ga ionako vidjeli. Ostali savjeti ovise o uređaju koji vaše mete preferiraju za čitanje e-pošte:

 • Za korisnike stolnih računala: Postavite CTA desno od teksta i slika e-pošte.
 • Za mobilne korisnike: Postavite CTA naprijed i u sredinu ili razmislite o gornjem lijevom kutu svoje e-pošte jer neke Android aplikacije prikazuju samo ovaj dio.

Pravilno mjesto CTA gumba vaše e-pošte jamstvo je da će ga vidjeti svi kontakti, bez obzira na njihov uređaj i navike čitanja.

5) Dodajte bijeli prostor

Dodavanje bijeli prostor oko gumba CTA u e-porukama dobra je praksa: odvaja ga od teksta i drugih elemenata, stvarajući vizualni fokus za čitatelje i čineći gumb istaknutim.

A kad smo kod mobilnih korisnika, bijeli prostor ima i praktičniju funkciju: stvara dodatno područje oko teksta, olakšavajući prstima klik.

Završavajući

Kada je u pitanju klikovni postotak e-pošte, svaki detalj je bitan, a dizajn vašeg CTA gumba e-pošte nije najmanji od njih: njegova boja, veličina, lokacija i tekst mogu napraviti razliku za vašu cjelokupnu marketinšku kampanju.

Najbolji primjeri iz prakse ovdje:

 1. Dizajnirajte ga kao gumb, a ne poveznicu ili sliku.
 2. Uzmite u obzir identitet svoje marke, psihologiju boja i kontrast kada odlučujete o boji i veličini gumba.
 3. Koristite akcijski, uvjerljiv i kratak tekst za svoj CTA gumb.
 4. Odaberite odgovarajuće mjesto za njega u tijelu svoje e-pošte: pobrinite se da izgleda i dobro radi na stolnim računalima i mobilnim uređajima.
 5. Dodajte bijeli prostor kako biste odvojili CTA od ostalih elemenata svoje e-pošte i učinili ga istaknutim.

Ako ste voljni napraviti korak dalje u dizajnu e-pošte, također možete isprobati interaktivne elemente e-pošte i animirane CTA gumbe. Ovaj najnoviji trend email marketinga može vam pomoći da angažirate pretplatnike, pokrenete radnje i dobijete povratne informacije od njih.

A kada imate razvijenu strategiju sadržaja, možete automatizirati e-poštu uz pomoć online marketinških alata i odaberite one koji vam najviše odgovaraju.

Autora Biografija

Lesley Vos

Lesley je profesionalni tekstopisac i gostujući suradnik, trenutno piše blog na Bid4Papers, platforma koja pomaže studentima i autorima u pisanju rješenja. Specijalizirana za istraživanje podataka, pisanje web teksta i promociju sadržaja, zaljubljena je u riječi, publicistiku i jazz.

Pretvorite više posjetitelja u kupce, potencijalne kupce i pretplatnike e-pošte Poptinprekrasni i visoko ciljani skočni prozori i obrasci za kontakt.