Domaći  /  e-commercee-mail marketing  /  E-mail marketing kao poluga rasta vašeg poslovanja

Marketing e-poštom kao poluga rasta vašeg poslovanja

Postoji nekoliko načina da dosegnete svoje klijente i predstavite svoje poslovne ponude. Svaki kanal ima svoje obećanje i jedinstvenu prednost. Međutim, postoji jedno mjesto na kojem ćete zajamčeno dobiti njihovu maksimalnu pozornost i odgovor - pristiglu poštu vašeg potencijalnog klijenta.

Jedan od najuspješnijih oblika digitalnog marketinga je e-mail marketing koji je otvorio vrata tvrtkama svih vrsta. E-mail marketing učinkovit je alat za komunikaciju s kupcima, promociju roba i usluga te povećanje prodaje jer se njime brzo i jednostavno može kontaktirati s velikim brojem ljudi.

Zapravo, studije pokazuju da, u usporedbi s drugim kanalima, marketing putem e-pošte može ponudite 40x povrat ulaganja za svaki $1 potrošen na oglašavanje.

To je čvrst dokaz koji pokazuje koliko je marketing putem e-pošte ključan za poduzeća, posebno za mala poduzeća koji jure za ogromnim ambicijama s malim proračunom.

Da citiram Erika Harbisona, "Ako su društvene mreže koktel zabava, onda je marketing putem e-pošte 'sastanak na kavi'. Izvorni kanal 1 na 1".

Unatoč velikom rastu društvenih medija, e-pošta još uvijek drži vodeću poziciju kao najučinkovitije sredstvo izravne komunikacije uključujući marketing e-poštom, Chatbotove, live chat.

U poslovnom okruženju smatra se najpouzdanijim i najautoritativnijim oblikom slanja poruka. Zapravo, do 2024. Statista projekti da će najmanje 4.48 milijardi korisnika (gotovo polovica svjetske populacije) postati korisnici e-pošte. 

Ipak, svaki marketinški stručnjak ima namjeru maksimalno povećati svoje napore u marketingu putem e-pošte. Ako se dobro koristi, marketing putem e-pošte može ponuditi višestruki učinak poslovanju. Može djelovati kao poluga koja daje višestruki izlaz s minimalnim unosom. Međutim, da bi bilo koja strategija funkcionirala, potrebno je uložiti napore u pravom smjeru.

Kada je u pitanju marketing putem e-pošte, postoje neki napori za koje se smatra da postižu maksimalan uspjeh:

1. Pojednostavite postupak pretplate

Marketing e-poštom počinje s popisom za slanje e-pošte. Potrebni su vam pretplatnici ili korisnici koji su dali izričit pristanak da budete kontaktirani putem e-pošte. Da biste izgradili popis e-pošte, morate uspostaviti pojednostavljeni postupak pretplate. Zašto bi to trebalo racionalizirati?

Što korisnicima olakšate dijeljenje svojih adresa e-pošte, to će vaša lista za slanje e-pošte brže rasti. Bufferova uspješna priča to pokazuje. Ono što je Buffer napravio je stvaranje višestrukih puteva putem kojih se korisnici mogu prijaviti. To uključuje slajd prema gore koji nudi obrazac ili vodeći magnet, HelloBar, postskriptum, dijeljenje na društvenim mrežama i tako dalje. Ovo je pojednostavilo i također olakšalo korisnicima dijeljenje svojih adresa e-pošte.

e-mail marketing
Izvor: buffer.com

2. Isporučite vrijednost strateškom distribucijom sadržaja

Uz društvene mreže, marketing putem e-pošte jedan je od najvažnijih kanala distribucije sadržaja. Ako imate solidan popis e-pošte, možete povećati vidljivost svog bloga, e-knjiga, bijeli papiri, i slične kolaterale putem biltena e-pošte. 

Zapravo, također možete surađivati ​​s drugim popularnim biltenima u svojoj domeni kako biste umetnuli dijelove svog sadržaja u njihove biltene. 

Imajte na umu da ovo nećete učiniti sami. Najmanje 93% B2B marketinških stručnjaka koristi e-poštu za distribuciju svog sadržaja. MarketingProfs B2B marketing sadržaja: mjerila, proračuni i trendovi za 2018.—Sjeverna Amerika istraživanje.

Iako se marketing e-poštom prvenstveno koristi za dosezanje i stvaranje potencijalnih klijenata, on je također učinkovit alat za izgradnju odnosa s vašim postojećim kupcima i korisnicima. Možete osmisliti svoju strategiju slanja biltena na takav način da se može koristiti za dijeljenje strateškog sadržaja koji će maksimizirati usvajanje značajki, unakrsnu prodaju i povećanje prodaje trenutnih korisnika. 

Naravno, distribucija sadržaja e-pošte ne daje rezultate na prvu. Da biste dobili najbolje rezultate, morate:

  • Testirajte najbolje predloške, vrijeme i ciljnu publiku
  • Bilježite preferencije kupaca tijekom samog procesa pretplate
  • Povećajte isporučivost e-pošte
  • Pratite otvorene stope, CTR-ove i konverzije prodaje
  • Na kraju, ali ne manje važno, redovito čistite svoju listu e-pošte

3. Provjerite jesu li vaše e-pošte prilagođene mobilnim uređajima

Opće je poznato da većina korisnika provjerava svoje mobilne uređaje kako bi provjerila e-poštu dok su u pokretu. Studije e-pošte u ponedjeljak potvrdile su da 81% korisnika koristi pametne telefone za provjeru e-pošte. Stolna i prijenosna računala tijesno zaostaju sa 74%. 

Drugim riječima, ako želite svoje e-pošte koje treba otvoriti, pročitali i odgovorili na njih, vaša promotivna e-pošta mora biti prilagođena mobilnim uređajima. 

Postoji bezbroj načina na koje to možete učiniti. Ovi vam savjeti mogu pomoći da počnete. 

  • Korisnik kraće retke predmeta (60 znakova ili kraće)
  • Koristite HTML predložak s jednim stupcem
  • Predložak e-pošte trebao bi biti manji od 600 piksela
  • Koristite 13-14 veličina fonta kako bi tekst bio čitljiv na zaslonima mobilnih uređaja
  • Neka CTA bude istaknut i dovoljno prostran za jednostavno dodirivanje

4. Automatizirajte rutinske zadatke

Isporuka e-pošte u pristiglu poštu vaše ciljane publike može se činiti kao put strelicom ravno. Međutim, to je daleko od stvarne stvarnosti. Puno je posla koji stoji iza svakog maila koji ga dobije pred korisnikom. Većina ovih rutinskih zadataka (kao što je slanje e-pošte dobrodošlice, poništavanje računa, oporavak lozinke itd.) može se lako automatizirati.

Zašto automatizirati? Automatizacija u bilo kojem području štedi vrijeme, smanjuje ručne pogreške i također povećava produktivnost. Zapravo, prema Statista, 84% B2C e-poruka dobrodošlice uspješno dospije u inbox širom svijeta i ima stopu čitanja od 23%.

Ako ćete krenuti ručnim putem za slanje niza e-poruka dobrodošlice, to će oduzeti značajnu količinu vremena, stvoriti višestruku ovisnost o osoblju, a također će dopustiti da se greške ušuljaju bez prekida. 

Sada, kako zapravo funkcionira automatizacija marketinga putem e-pošte? Ispod haube, automatizacija e-pošte postavlja određena pravila o tome koji tijek rada e-pošte treba pokrenuti na temelju odgovora za prethodnu nit e-pošte. 

Tijek rada u nastavku savršeno opisuje kako funkcionira tijek rada za automatizaciju e-pošte:

Može li marketing e-poštom doista potaknuti rast vašeg poslovanja?

Gotovo polovica svijeta pribjegava e-pošti kao glavnom komunikacijskom sredstvu. Jednostavan je za korištenje, stvara čvrst trag komunikacije i iznimno je svestran. Ako se koristi strateški, može djelovati kao poluga rasta vašeg poslovanja. Osim toga, donosi velike povrate koji su čak i bolji od drugih kanala marketinga. 

Putem marketinga putem e-pošte možete stvoriti čvrst odnos sa svojim ciljanim kupcima. Može pomoći u isporuci ciljanog sadržaja korisnicima koji će ih educirati, zabaviti i također im pomoći u donošenju dobro informiranih odluka. Takve kupce je lako održavati i dužni su ostati lojalni klijenti dugoročno. 

Ovdje saznajte više o email marketingu:

Biografija autora:

Ashwini Dave

Ashwini je strastven ljubitelj poslovanja, poduzetništva, e-trgovine, nove tehnologije i digitalnog marketinga. Ona radi sa steći kao stručnjak za digitalni marketing. Ona je slobodna duša i pustolovni učenjak koji svoje slobodno vrijeme provodi sa sobom, nekad voljenom, glazbom, kao i gledajući i baveći se sportom. Ona je ovisna o oceanu i na cestama je putnik koji traži uzbuđenje kako bi stekao nova iskustva dok na život gleda kao na naša vlastita umjetnička djela. Povežite se s njom na X / Twitter / LinkedIn.