Domaći  /  Svianalitika  /  Vodič za Google analitiku za početnike

Vodič za Google analitiku za početnike

Google analytics

Dakle, uložili ste u novu web stranicu, pobrinuli se da ima savršen izgled i dojam, dobar UX, izvrstan sadržaj, prave slike itd. Nakon pokretanja, u nekom trenutku, vjerojatno ste se zapitali "pa. . . kakva je izvedba moje nove web stranice?".

Svi vlasnici web stranica žele znati što se događa s njihovom web stranicom, odakle dolazi promet? Koje su stranice web stranice najvažnije? S kojih stranica posjetitelji izlaze s moje web stranice? Koliko u prosjeku posjetitelji provode na mojoj web stranici?

Od svih alata dostupnih na Googleu, postoji jedan pod nazivom "Google Analytics" koji je zapravo najpopularniji alat za procjenu performansi web stranice. Porijeklo Google Analyticsa seže u 2005. godinu kada je Google kupio tvrtku pod nazivom Urchin koja je razvila alat za analizu web stranica. Od tada je alat doživio velika poboljšanja i razvoj. Google Analytics je “Freemium” usluga, besplatna inačica omogućuje većinu funkcija potrebnih za praćenje rada obične web stranice. Za velike tvrtke sa složenim web stranicama dostupna je naprednija verzija uz naknadu – Google Analytics 360. Za vlasnike obične web stranice besplatna verzija je više nego dovoljna.

Praćenje posjetitelja web stranica je privilegija koju nam je dodijelio digitalni svijet. Zahvaljujući alate dostupne na tržištu poput virtualnih telefonskih brojeva, toplinske karte,  itd.) možemo steći uvid u ponašanje posjetitelja i sukladno tome promijeniti taktiku rada. Na primjer, ako znamo da promet koji dolazi s Facebooka stvara bolji CR (stope konverzije), možemo više uložiti u privlačenje ove vrste prometa.

Kome je  ovaj vodič namijenjen? Ako posjedujete web mjesto, ali još niste počeli pratiti njegovu izvedbu, ako ste već instalirali Google Analytics, ali ga tek trebate početi istraživati, ovaj je vodič za vas, osmišljen je da vas upozna s osnovnim značajkama Goggle Analyticsa i informacije koje možete dobiti pomoću ovog alata. Prvi put kada otvorite Google Analytics može biti pomalo zastrašujuće, u samo nekoliko trenutaka vidjet ćete mnoštvo grafikona, dijagrama i brojeva. O Google Analyticsu ima dosta informacija, potrebno je poprilično znanja da se savlada sve što ovaj alat nudi. Ovaj vodič može poslužiti kao uvod u alat Google Analytics i omogućit će vam da ga počnete koristiti.

analitika-opće

Prije nego što vas provedemo kroz osnovne značajke, osvrnimo se na nekoliko pojmova koji će se pojaviti gotovo svugdje gdje lutate korisničkim sučeljem Goggle Analyticsa:

sjednice – Svaki put kada posjetitelj uđe na vašu stranicu, njegove će se radnje pratiti sve dok s nje ne izađe. Google Analytics ulazak posjetitelja na vašu web stranicu smatra novom sesijom.
Novi korisnici – Broj posjetitelja koji su prvi put ušli na vašu stranicu.

Sesije stranice – Broj stranica koje je posjetitelj pregledao tijekom posjeta vašoj web-lokaciji, tj. posjetitelj ulazi na vašu web-lokaciju na početnoj stranici, prelazi na stranicu „o nama” i zatim na stranicu „kontaktirajte nas”, broj pripisan „ sesije stranice” bit će 3 (ako se posjetitelj vrati na stranicu na kojoj je već bio, to će i dalje povećati “sesije stranice” za jedan).

Stopa napuštanja – To se uglavnom odnosi na to koliko je posjetitelja napustilo vašu web-lokaciju izravno sa stranice s koje su na nju ušli, drugi način da se to kaže su posjetitelji koji su pogledali samo jednu od stranica vaše web-lokacije prije nego što su je napustili („Odbijanje” kao u skokovima u i odmah izaći). Ako napravite "događaj" na Google analitici, posjetitelj se neće smatrati "odskočio" ako je izvršio ovaj događaj. Možete saznati više o bounce rate u postu koji smo objavili na ovu temu.

Prosječno trajanje sesije – Koliko u prosjeku posjetitelji provedu surfajući vašom web stranicom. Ako je posjetitelj napustio vašu web-lokaciju sa iste stranice s koje je ušao, trajanje njegove sesije bit će nula čak i ako je proveo dugo vremena na ovoj stranici (to je zbog tehničkih poteškoća s kojima se Goggle suočava kada pokušava učinkovito izmjeriti ovu duljinu vremena ).

Svi ovi podaci dostupni su u izvješćima koja se prikazuju na Google Analyticsu, pomoću takvih podataka možete pratiti koliko su posjetitelji relevantni za vašu stranicu.
Sljedeća objašnjenja o značajkama su na engleskom jeziku, ako ste Google Analytics korisničko sučelje postavili na drugi jezik, možete ga vratiti na engleski, ali čak i ako ga zadržite na jeziku koji koristite, i dalje će vam biti lako razumjeti što opisujemo za svaku značajku.

Izrada novog računa i postavljanje Google Analyticsa za vašu web stranicu

Naravno, prva stvar koju morate učiniti je otići na Google Analytics sa svog Google računa. Kada uđete, kliknite na Administrator (na vrhu stranice). U "računu" odaberite "izradi novi račun", a zatim "web-mjesto" (pod pretpostavkom da Google Analytics postavljate za svoje web-mjesto, a ne za aplikaciju). Na sljedećem zaslonu unesite naziv računa (koji bi trebao biti jednostavan kako biste se lakše kretali kroz različite stranice koje nadgledate), zatim unesite URL stranice, industriju u kojoj se nalazite i vremensku zonu. Zatim ćete primiti nekoliko redaka koda koje ćete morati dodati na svaku stranicu svoje web stranice između i. Nakon što dodate kod Google Analytics prikupljanje podataka počinje i prikazuje se (podaci prije dodavanja koda neće biti uzeti u obzir) – podaci su dostupni putem kartice "izvješćivanje".

U stvarnom vremenu

Jedna od najboljih značajki Google Analyticsa je praćenje onoga što se trenutno događa na vašoj web stranici. Ovi se podaci nalaze ispod bočne trake "U stvarnom vremenu".

analitika u stvarnom vremenu
Google analytics zaslon u stvarnom vremenu

Značajka u stvarnom vremenu pokrenuta je tijekom 2011. i brzo je postala jedna od značajki o kojoj se najviše priča među korisnicima Google Analyticsa. “Real-Time” vam omogućuje da provjerite koliko posjetitelja trenutno surfa vašom stranicom, na kojim se stranicama nalaze (sadržaj), odakle su došli (izvori prometa). Ako odete na “Lokacije” dobit ćete podatke o zemljama u kojima se nalaze posjetitelji vaše stranice (u ovom trenutku).
Real-Time je vrlo koristan kada pokrećete reklamne kampanje. Na primjer, ako koristite radijske oglase i želite znati kako oni utječu na promet vaše web stranice, to možete jednostavno učiniti pomoću značajke u stvarnom vremenu. To također vrijedi i za bilo koju drugu "buzz" reklamu koja stvara, kao što su TV reklame.

Geografski i demografski podaci

Jeste li oduvijek željeli znati tko su posjetitelji vaše web stranice? Koristeći Goggleovo anonimno prikupljanje podataka možete saznati približnu dob svoje publike, mjesto stanovanja, jezik kojim govore, pa čak i koji su im interesi.

U izborniku pod Publika -> Demografija pronaći ćete demografske podatke o posjetiteljima vaše web stranice. Prije nego što se takvi podaci mogu prikazati, morat ćete aktivirati značajku klikom na "odobri". Nakon što to učinite, dobit ćete pristup podacima o dobi i spolu vaše publike.

analitika-demografija
Google Analytics demografija

Za geografske podatke o posjetiteljima vaše web stranice idite na Publika -> Geo gdje ćete pronaći informacije o jeziku koji govore (u "jeziku" podaci se temelje na jeziku koji posjetitelji koriste u svojim preglednicima) i lokaciju po zemljama ili čak regijama unutar ih.

Segmentacija ponašanja

Da biste saznali više o uključenosti posjetitelja u vašu web stranicu, idite na Publika -> Ponašanje, pod “Novi vs povratnici” vidjet ćete podatke o tome koliko je posjetitelja bilo onih koji su prvi put ušli na vašu web stranicu i koliko je bilo onih koji su je već posjetili to prije barem jednom.

analitika-novi-vs-povratak
Google Analytics: novi u odnosu na ponovne posjetitelje

Za precizniju podjelu posjetitelja prema tome koliko su puta posjetili vašu web stranicu idite na "Frequency & Recency" gdje ćete pronaći tablicu koja prikazuje brojeve posjetitelja prema učestalosti posjeta. U donjem primjeru 29 posjetitelja posjetilo je web stranicu točno 3 puta. U pravilu, kako broj posjeta raste, broj posjetitelja pada.

analitika-učestalost
Google Analytics učestalost

Konačno, pod “Angažmanom” pronaći ćete sličan prikaz karakteristika posjetitelja, ovaj put, umjesto po broju posjeta, po vremenu koje su proveli na vašoj web stranici.

Broj posjetitelja koji koriste računala, pametne telefone i tablete

Većina vlasnika web-mjesta svjesna je da je volumen prometa od mobilnih korisnika iznimno porastao tijekom posljednjih godina, za mnoge web-lokacije danas većina posjetitelja dolazi s mobilnih uređaja.
Kako biste vidjeli segmentaciju prema osobnim računalima (u Google Analyticsu računala se nazivaju "Desktop"), mobilnim uređajima i tabletima idite na Publika -> Mobilni uređaji, pod "Pregled" pronaći ćete prikazanu gore navedenu podjelu:

analitika-mobilna
Google Analytics: mobilni vs desktop vs tablet

U većini slučajeva ovi će vam podaci poslužiti kao podsjetnik koliko je važno učiniti vašu stranicu prilagođenom korisniku za posjetitelje koji koriste mobilne telefone. Možete čak dobiti i konkretnije informacije o tome koje vrste mobilnih telefona koriste pod “Uređaji”.

Izvori prometa

Možda je najvrjednija informacija za vlasnika web stranice vezana uz to odakle dolaze posjetitelji na njihovu web stranicu. Najčešći izvori prometa su organski rezultati pretraživanja (uglavnom na Googleu), PPC, društvene mreže, preporuke i izravni promet.
Informacije o izvorima prometa pronaći ćete na Akvizicija -> Pregled

analitika-akvizicija
Akvizicija Google Analyticsa

Evo što ovi podaci znače:

Referalni – promet s poveznica na vašu stranicu koje se nalaze na drugim web stranicama. Pritiskom na “Referral” dobit ćete popis svih stranica s kojih su došli posjetitelji.

direktan – posjetitelji koji su izravno ušli na vašu stranicu, bilo upisivanjem njenog URL-a ili iz favorita u svom pregledniku.

Organsko pretraživanje – u obzir se uzima sav promet s tražilica, Google, Yahoo, Bing itd. Možete kompletan popis pronađite ovdje. Naravno, glavnina prometa tražilice bit će s Googlea. Ako želite saznati koje su riječi za pretraživanje vaši posjetitelji tražili kada su pronašli vašu web-lokaciju, morat ćete povezati Google Analytics sa svojom web-lokacijom putem Search Console računa.

socijalno – promet s društvenih mreža kao što su facebook, twitter itd.
Plaćeno pretraživanje – promet s Google addwords kampanja uključujući sve njegove izvedenice (pretraživanje, mediji i više) ili DoubleClick.

Tijek ponašanja

Postoji način na koji možete provjeriti kako se posjetitelji kreću kroz stranice vaše web stranice, to su najčešći tokovi. To možete učiniti iz Ponašanje -> Tijek ponašanja

analytics-behavior-flow
Tijek ponašanja Google Analyticsa

Iz ovog dijagrama toka možete vidjeti kako vaši posjetitelji obično surfaju vašom web stranicom, a zatim možete napraviti promjene na temelju zaključaka do kojih dođete. Na jednom kraju dijagrama toka pronaći ćete stranicu s koje je posjetitelj ušao, na drugom je stranica s koje je otišao i tako dalje. Koristite strelice sa strane grafikona da se krećete i saznate koliko je posjetitelja prešlo s jedne stranice na drugu.

Prikazi stranica, odredišne ​​stranice i izlazne stranice

Kao vlasnici web stranice vrlo je važno da znate koje su najpopularnije stranice na vašoj web stranici (one koje se najviše gledaju). Takav vam uvid može pomoći da poboljšate svoje web mjesto na bezbroj načina, kao što je pronalaženje koji je sadržaj najprivlačniji i stvaranje više takvih sadržaja. Također možete raditi na poboljšanju stranica koje se najviše gledaju kako bi posjetitelji imali još više koristi od njihovog posjećivanja ili možete smisliti načine za povećanje prihoda koje takve stranice generiraju.
Takve informacije možete pronaći na Ponašanje -> Sadržaj stranice -> Sve stranice

analitičke-najgledanije-stranice
Google Analytics najgledanije stranice

Daljnje vrijedne informacije o najgledanijim odredišnim stranicama i najgledanijim izlaznim stranicama nalaze se na istoj gore navedenoj kartici pod “Odredišne ​​stranice” i “Izlazne stranice”.

Prijedlozi za brzinu stranice

Ovo je bonus dio za one od vas koji su prošli kroz ovaj post .
Google je razvio niz alata dizajniranih da pomognu programerima da poboljšaju vrijeme učitavanja web stranice. Jedan od najpopularnijih od ovih alata je "PageSpeed ​​Insights" koji nudi prijedloge za poboljšanje koda kako bi stranice web stranica radile bolje. Google Analytics omogućuje integraciju ovog alata i ponašanja posjetitelja web stranice. Korištenje ove integracije omogućuje vam da dobijete rang brzine (od nula do 100) za glavne stranice vaše web stranice, možete dobiti savjete za poboljšanje brzine učitavanja jednim klikom. Pristup ovoj značajci je iz Ponašanje -> Brzina web-mjesta -> Prijedlozi za brzinu web-mjesta:

analytics-sitespeed
Google Analytics brzina web-lokacije

U zbrajanju

U ovom smo postu naučili o osnovnim značajkama Google Analyticsa kako bismo vam omogućili da ih počnete koristiti. Sljedeći korak je praćenje sve više i više statistika!
Što više koristite Google Analytics, više ćete imati koristi od njega.
Pomoću Google Analyticsa možete dobiti informacije o stvarima kao što su konverzije i segmentacija, možete izraditi personalizirane nadzorne ploče i još mnogo toga. The Googleov centar za pomoć odlično je mjesto za saznati više o Google Analyticsu.

Ako imate bilo kakvih komentara za dodati ili pitanja na koja želite odgovore, slobodno ih postavite ispod!

Ekstremni poduzetnik, suosnivač Poptina i Ecpm Digital Marketinga. Devet godina iskustva u području digitalnog marketinga i vođenja internetskih projekata. Diplomirao pravo na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. Veliki obožavatelj A/B testiranja, SEO-a i optimizacije, CRO-a, growth hackinga i brojeva. Uživa u testiranju novih strategija oglašavanja i alata te u analizi najnovijih start-up tvrtki.