Domaći  /  Svie-mail marketing  /  [AŽURIRANO] Jednostavan vodič za marketing putem e-pošte u 2022

[AŽURIRANO] Jednostavan vodič za marketing putem e-pošte u 2022

Bez obzira na industriju u kojoj se nalazite, e-mail marketing se pokazao kao jedan od najmoćnijih oblika online akvizicije.

Naravno, to vam ide u prilog ako ste digitalni trgovac ili vodite digitalnu agenciju.  

Prema istraživanju Smart Insightsa iz 2018. godine, marketing putem e-pošte bio je najučinkovitiji digitalni mediji kanala, nadmašujući osam najpopularnijih metoda. 

Nepotrebno je reći da je marketing putem e-pošte živ i zdrav.  

Izvor slike: Smart Insights
Izvor slike: Pametni uvidi

Marketing e-poštom nevjerojatno je koristan alat za izgradnju odnosa s klijentima, njegovanje potencijalnih kupaca i povećanje stope konverzije.

Također je pristupačan i relativno malo truda s vaše strane nakon što pokrenete kampanju.

Darshan Somashekar, serijski osnivač i izvršni direktor new igrački početnik Solitaired, dobro shvaća zašto su e-poruke tako učinkovite. Objašnjava: “E-pošta nam omogućuje da pokucamo na vrata kupaca, pružimo dodatnu vrijednost i izgradimo odnos s njima. Povećali smo igranje naših pasijansa za 14% jednostavnim slanjem e-pošte.”

Ako ste spremni implementirati marketing putem e-pošte u svoju strategiju rasta poslovanja, pročitajte unaprijed da biste saznali kako možete osmisliti marketinšku strategiju prilagođenu početnicima koja će donijeti pozitivne rezultate vašem poslovanju.  

Odabir vaše platforme za marketing putem e-pošte

Prije nego što počnete sa strategijom marketinga putem e-pošte, prvi zadatak je odabir prave platforme za marketing putem e-pošte za vaše poslovanje. 

Prilikom donošenja ove odluke morate uzeti u obzir nekoliko čimbenika. Prođimo kroz nekoliko stvari o kojima biste trebali razmišljati dok birate platformu za marketing e-poštom:

 • Proračun: Platforme za marketing putem e-pošte kreću se od potpuno besplatnih do vrhunskih cijena. Što ćete odabrati ovisi o tome koliko želite potrošiti, ali i o tome što trebate od usluge. Besplatno usluge e-pošte marketinga super su ako imate osnovne potrebe. Kako budete širili svoje poslovanje, mogli biste otkriti da je plaćena opcija prikladnija. 
 • skalabilnost: Pretpostavljam da je vaš cilj razviti posao. Ako je to slučaj, svakako odaberite platformu za marketing putem e-pošte koja može podržati vaše poslovanje dok raste. To znači provjeriti koliko pretplatnika dopušta svaki plan i koliko će koštati nadogradnja kako vaš popis kontakata postaje veći. 
 • Automatizacija: Nakon što vaš popis kontakata naraste čak i do male veličine, možda ćete uvidjeti da upravljanje određenim zadacima postaje zamorno i neposlušno. Dobro usluga e-mail marketinga pružit će vam korisnu automatizaciju koja olakšava izvršavanje zadataka koji se ponavljaju. 

Kako odabrati

Dok budete tražili pravu platformu za marketing putem e-pošte, vidjet ćete da postoji veliki izbor izvrsnih izbora. Nekoliko opcija za početak su ConvertKit i ActiveCampaign.  

Obje ove usluge nude pogodnosti svojim korisnicima, ali vaš se izbor svodi na ono što najbolje funkcionira za vašu tvrtku. 

Ako ste novi u marketingu putem e-pošte, ConvertKit je lakši za korištenje i jednostavniji. ActiveCampaign je prikladniji za velike tvrtke koje zahtijevaju opsežnu automatizaciju. 

Pogledajte moju opsežnu ponudu usporedba ConvertKita i ActiveCampaigna kako biste saznali više o ovim popularnim uslugama.

Povećajte svoju listu e-pošte

Bez obzira na to kako namjeravate razviti svoju marketinšku strategiju putem e-pošte, prvi korak uvijek je izrada popisa kontakata. 

Najbolji način za povećanje popisa e-pošte je putem poziva na akciju. Poziv na radnju je alat koji se koristi za izazivanje trenutnog angažmana publike. 

U ovom slučaju, "akcija" je prijava na vaš popis e-pošte. Postoji nekoliko načina za to, pa krenimo odmah na to. 

Jedan često zanemaren način za dobivanje pretplatnika e-pošte je putem društvenih medija. Možda ćete to pronaći pomoću Instagram za povećanje popisa kontakata je iznenađujuće učinkovit. 

Postovi na Instagramu često imaju prilično visoke stope angažmana, što ga čini savršenim alatom za pozivanje više pretplatnika. 

Potaknite svoje pratitelje da se pretplate na vašu listu e-pošte putem natjecanja, besplatnih online tečajeva i webinara. 

Još jedna isprobana i istinita metoda za povećanje popisa e-pošte je korištenje olovnih magneta. Vodeći magneti su resursi koje nudite svojoj publici u zamjenu za njihove podatke za kontakt. 

U mnogim je slučajevima izrada olovnih magneta prilično dugotrajna, ali nakon što ih izradite, možete ih nastaviti nuditi sve dok su relevantni. 

Neki primjeri tradicionalnih vodećih magneta su e-knjige, kratki video tečajevi, webinari i podcasti. 

Ako niste spremni uložiti toliko vremena i energije u vodeći magnet.

Evo nekoliko ideja za brze olovne magnete koje možete ponuditi svojoj publici:

 • Ekskluzivni pdf: Sastavite neke dodatne informacije koje proširuju sadržaj koji ste objavili na svom blogu. Ponudite ovaj pdf kao dodatni bonus u zamjenu za prijavu putem e-pošte. To je slično stvaranju e-knjige, ali s mnogo kraćom kopijom, što vam ide u prilog. Poboljšajte pristupačnost korištenjem a pdf QR kod na vašem stolnom mjestu za posjetitelje koji se žele prijaviti i pristupiti mu putem svojih mobilnih telefona.
 • Vodič za resurse: Sastavite popis svojih omiljenih proizvoda, usluga, knjiga, aplikacija ili alata koji se odnose na vašu specifičnu nišu. Ovo je relativno niskoenergetski olovni magnet koji ima veliki potencijal za generiranje interesa. Vaša publika može besplatno preuzeti ovaj popis nakon što se prijavi za vaš popis e-pošte.
 • Sadržaj zatvoren: Ovo bi mogao biti najlakši magnet za stvaranje jer koristite sadržaj koji već postoji. Jednostavno stvorite ekskluzivni sadržaj koji se može otključati prijavom na popis e-pošte. 
 • Ponudite popust: Ako na svojoj web stranici imate plaćene proizvode ili sadržaj, ponuda popusta jednostavan je način za povećanje popisa kontakata. 

Izradite učinkovite e-poruke

Nakon što imate popis e-pošte za rad, izazov je zadržati svoju publiku angažiranom. Najvažnije je zapamtiti pouzdano praćenje. Ako ste obećali svojoj publici da ćete je ažurirati kada novi sadržaj, proizvodi ili usluge budu dostupni, važno je da ostanete vjerni tom obećanju.

S druge strane, ako ste obećali da nećete "spamiti" njihov inbox, nemojte slati besplatnu e-poštu. Cilj je zadržati publiku zainteresiranom, ali ne i živciranom vašom e-poštom. 

Drugo važno razmatranje je kako vi formatirajte svoju e-poštu. Najbolje je oblikovati predmet tako da ne bude odrezan kada se prikaže čitatelju. Drugim riječima, neka bude kratko i točno. 

U tijelu e-poruke izbjegavajte pretrpavanje dugim odlomcima. Moja je preporuka da svoje pisanje odvojite redak po redak za najbolji angažman publike. 

Posljednje, ali ne manje važno, svakako uključite uvjerljive slike. Nemojte se bojati biti kreativni ovdje. Možete koristiti fotografije, umjetnička djela i videozapise kako biste svoju e-poštu učinili mnogo zanimljivijom čitateljima.  

A studija Quicksprouta otkrili da su slike koje najviše angažiraju korisnike ručno nacrtane slike, animirane slike i infografike. 

Jednostavno rečeno, dodavanje slika u vašu e-poštu povećat će uspjeh vaše kampanje. 

Segmentirajte svoju publiku

Dio onoga što čini a uspješan email marketing kampanja segmentira vašu publiku. 

Znamo da je vaša publika općenito zainteresirana za ono što nudite, ali možete li to raščlaniti dalje od toga? 

Odgovor je, da. Možete izraditi daleko personaliziranije e-poruke razlaganjem svoje publike na demografske kategorije kao što su:

 • Dob
 • Status 
 • Aktivnost na web stranici i kupnje
 • interesi

Osim demografske segmentacije, svoju publiku također možete kategorizirati prema vrsti sadržaja koji je najviše zainteresirana vidjeti. 

Na primjer, možete ponuditi dnevna ažuriranja putem e-pošte za koje su neki zainteresirani, dok drugi ljudi žele primati samo tjedna ažuriranja.

Drugi primjer je odvajanje vaše publike na one koji su već kupili i one koji nisu. 

E-poruke koje šaljete ovim dvjema grupama mogu se značajno razlikovati ovisno o vašem cilju. Možda ćete htjeti poslati e-poruku zahvale čitateljima koji su nedavno kupili proizvod s vaše stranice. 

Segmentiranje nije previše komplicirano, ali zahtijeva vrijeme i trud. Ako uložite malo vremena u stvaranje učinkovitih segmenata, vaša će kampanja putem e-pošte biti daleko učinkovitija od samog početka. 

Iskoristite prednosti automatizacije

Automatizacija se može činiti kompliciranom, ali zapravo je prilično jednostavna i uvelike vam olakšava posao. 

Osobno odgovaranje na popis e-pošte jednostavno nije realno kada počnete stvarati dublje kampanje.  

Automatizacija marketinga putem e-pošte rješenje je ovog problema. 

Automatski odgovor odgovoran je za slanje zakazane e-pošte određenim kontaktima prema segmentima vaše publike. 

Možete izraditi niz e-poruka koje ćete slati tijekom niza dana, tjedana ili čak mjeseci. To održava vaš brend u kontaktu s publikom bez puno truda s vaše strane. 

To vam također ide u prilog kada odlučite promovirati novu uslugu ili proizvod. Budući da ste pratili svoju listu e-pošte, svaka promotivna e-pošta bit će mnogo učinkovitija.  

Pogodite svoja mjerila

Razumijevanje vaših ciljeva i stvaranje realističnog plana za njihovo postizanje vaša je misija ovdje. 

Ovaj zadatak ne završava kada postignete zadani cilj. Postavljanje i postizanje mjerila kontinuirani je proces koji raste s vašim poslovanjem.

Srećom, postoji nekoliko načina na temelju podataka za mjerenje vašeg uspjeha. 

Evo nekih uobičajenih mjernih podataka koje biste trebali pratiti:

 • Stopa otvaranja: Možda ste pogodili, ali ova metrika prati koliko često čitatelj otvara vašu e-poštu. Stopa otvorenosti je važna jer vam govori koliko ste bili uspješni u izgradnji odnosa s publikom. Čemu služi lista e-pošte ako nitko ne otvara vaše e-poruke? Pažljivo pratite ovu metriku i po potrebi napravite odgovarajuće prilagodbe. 
 • Klikovni postotak: Ova metrika prati kada čitatelj klikne na bilo koju vezu uključenu u e-poruku. Visoka stopa klikanja znači da ste uspješno segmentirali svoju publiku i poslali pravu e-poštu ciljanoj publici.
 • Stopa otkazivanja pretplate: Ovo je jedna metrika koja bi trebala ostati niska. Provjerite svoje e-poruke ne idu u mapu neželjene pošte pružanjem istinski vrijednih informacija, izbjegavanjem "spam" izraza i korištenjem promišljenih naslova. Ako vidite visoku stopu odjavljivanja, morate se vratiti na ploču za crtanje. Pregledajte svoju kopiju, pobliže pogledajte demografske podatke i prilagodite svoj raspored. 

Posljednji savjet

Izrada digitalne marketinške kampanje može se činiti kao zastrašujući zadatak, ali ne mora biti ako se dobro izvede. 

Usredotočite se na povećanje popisa e-pošte i stvaranje relevantnih segmenata publike. Napišite personalizirani, korisni tekst za svoju publiku. 

Nakon što poduzmete ove korake, možete izraditi automatiziranu kampanju e-pošte koja će se pobrinuti za ostalo. 

Jedno je sigurno – marketing putem e-pošte vrijedan je alat za svaku tvrtku. Ako se oslanjate na digitalni marketing, to je osobito istinito. 

Slijedite gore navedene korake i bit ćete na putu ka boljem rastu vašeg poslovanja. 

O Autor:

Jon je stručnjak za sadržajni marketing i osnivač jontorres.com, blog posvećen podučavanju drugih o affiliate marketingu i SEO-u. Jon piše o svom iskustvu u web poduzetništvu i digitalnom marketingu.