Domaći  /  Svie-commercevodeća generacijaSaaSwordpress  /  Kako izgraditi prodajni tok za SaaS tvrtke

Kako izgraditi prodajni tok za SaaS tvrtke

Vođenje bilo kojeg posla nije šetnja po parku, a još više SaaS posao. Stalno tražite prilike za povećanje konverzija i optimizaciju prodajnog procesa.

Iz tog razloga, prodajni lijevak postaje važan alat u vašem arsenalu jer vam pomaže razumjeti put kojim vaši kupci idu od kontaktiranja vaše tvrtke do kupnje.

Ocrtavanjem putovanja vašeg klijenta možete identificirati prilike za povećanje konverzija i optimizirati svoje prodajne napore za bolje povrate. 

Prodajni tok vam također pomaže da shvatite koji su marketinški kanali najučinkovitiji i koje vrste sadržaja i poruka odjekuju kod vaše ciljne publike. Dakle, pružajući uvid u ponašanje korisnika, što pomaže u predviđanju, što vam omogućuje učinkovitije planiranje marketinških i prodajnih strategija za vaše SaaS poslovanje. 

Međutim, stvaranje učinkovitog prodajnog toka može biti zastrašujući zadatak. Raspravljat ćemo o važnim koracima za stvaranje prodajnog lijevka koji funkcionira, dok ćemo također definirati korisničke segmente, razvijati korisničke osobnosti, stvarati učinkovitu strategiju prodajnog lijevka i optimizirati tok za maksimalne konverzije. 

Što je tok prodaje? 

A prodajni lijevak je vizualni prikaz putovanja vašeg kupca od početne svijesti o vašem proizvodu ili usluzi do kupnje. Različite faze toka predstavljaju niz faza kroz koje vaš kupac mora proći prije nego što se prodaja može smatrati uspješnom. Obično počinje sa sviješću, zatim razmatranjem, zatim kupnjom i na kraju lojalnošću. Svaki korak, osmišljen s promišljanjem i namjerom, kako bi se kupac približio kupnji. Prodajni lijevak vizualni je prikaz putovanja vašeg kupca, a s alatima poput kontakt centar, tvrtke mogu pratiti interakcije u svakoj fazi.

Važnost prodajnog toka za vaše SaaS poslovanje

U današnjem svijetu prodajni lijevak je važan jer vam omogućuje SaaS poslovanje učinkovito i djelotvorno identificirati, kvalificirati i pretvoriti potencijalne kupce u klijente. Analizirajući svoje marketinške i prodajne procese, možete prepoznati prilike za konverzije i stvoriti strategije i taktike koje su najučinkovitije u pretvaranju potencijalnih kupaca u kupce. 

Izvor: www.rakacreative.com

Prodajni lijevak pomaže u maksimiziranju vašeg povrata ulaganja u marketinške i prodajne aktivnosti pružanjem strukturiranog pristupa njegovanju potencijalnih kupaca i razumijevanju ponašanja kupaca. Praćenjem i analizom svakog koraka toka, vaša tvrtka može steći dragocjene uvide u ponašanje, motivaciju i želje vašeg ciljnog tržišta te donijeti informirane odluke za povećanje prodaje.

Koraci za izgradnju prodajnog toka za vaš SaaS posao 

Kako biste izgradili učinkovit prodajni lijevak, morate biti sigurni da stvarate sustav koji stvara potencijalne klijente i potiče prodaju. Sustav prodajnog toka koji potencijalne kupce vodi kroz niz koraka kako bi ih pretvorio u kupce važan je dodatak vašem poslovanju. 

Koraci uključuju: stvaranje ciljane publike, razvijanje atraktivne ponude, privlačenje prometa na vašu ponudu, stvaranje učinkovite odredišne ​​stranice, njegovanje potencijalnih kupaca kroz tok te mjerenje i optimiziranje vašeg toka. Slijedeći ove korake, možete stvoriti učinkovit prodajni tok koji će vam pomoći da povećate svoje prodajne rezultate.

Definirajte svoju ciljnu publiku

Prvi korak pri izgradnji prodajnog toka za vaš SaaS posao je definiranje segmenata kupaca koje planirate ciljati. Ciljna publika obično je definirana demografijom, psihografijom, geografskom lokacijom, dobi, spolom i interesima.

Postavite si ključna pitanja kada definirate svoju ciljanu publiku. Koji su interesi, ciljevi i ambicije vaše ciljane publike? Kako se vaš proizvod ili usluga uklapa u te ciljeve? Rješava li njihove postojeće probleme ili nudi rješenja za koja nisu ni znali da postoje? Gdje ti ljudi žive? Imaju li velike obitelji ili žive sami? Na što troše prihode? Bi li bili spremni potrošiti više novca za vrijednost ili će vjerojatno izabrati praktičnost umjesto luksuznih proizvoda? 

Postavljanjem ovih pitanja možete osigurati da stvarate prodajni tok koji je posebno prilagođen vašem ciljnom tržištu. Nakon što identificirate svoju ciljnu publiku i segmente kupaca u koje spadaju, možete početi razvijati osobnost kupaca za svaki segment. Evo nekih primjeri prodajnog lijevka provjeriti.

Prilikom izrade osobnosti kupaca, važno je uključiti što više detalja, uključujući demografske podatke, potrebe kupaca, bolne točke i sve druge relevantne informacije. To će vam pomoći da temeljitije razumijete svoju korisničku bazu i stvorite prilagođeniji sadržaj za svakog klijenta. 

Stvorite ponudu 

Atraktivna ponuda pružit će potencijalnim kupcima vrijednost, kao što su popusti, besplatna probna razdoblja ili bonus artikli, što će povećati vjerojatnost da će nastaviti s kupnjom. Ove će ponude potaknuti vaše klijente da poduzmu radnju i kupe, za razliku od jednostavnog pregledavanja web stranice bez kupnje.

Usmjerite promet na svoju ponudu

Nakon što stvorite neodoljivu ponudu, sljedeći korak je privući vaš promet, bilo tradicionalnim ili digitalnim sredstvima na svoju ponudu. Možete stvoriti sadržaj za podizanje svijesti, njegovanje potencijalnih klijenata putem e-pošte, nude popuste i promocije te pružaju vrhunsku korisničku uslugu. Usmjeravanje prometa može se manifestirati na različite načine: 

  1.  Napravite odredišnu stranicu: objasnite ponudu, njezine prednosti i kako će pomoći vašim ciljanim kupcima. Pobrinite se da odredišna stranica ima jasan poziv na akciju, kao što je gumb ili obrazac, kako biste uhvatili potencijalne kupce i usmjerili ih na sljedeći korak u toku. 
  2.  Promicanje ponude: Koristite i organske i plaćene marketinške metode za promicanje ponude, kao što je e-mail marketing, društveni mediji, marketing sadržaja i optimizacija za tražilice. 
  3. Upotrijebite oglase za ponovno ciljanje: oglasi za ponovno ciljanje mogu se koristiti za podsjećanje potencijalnih kupaca na vašu ponudu i njihovo usmjeravanje natrag na odredišnu stranicu. 
  4. Ponudite poticaj: Ponuda poticaja, poput popusta ili besplatnog probnog razdoblja, može potaknuti potencijalne kupce da poduzmu akciju i krenu dalje niz prodajni tok. 
  5. Koristite preporuke: Zamolite postojeće klijente da prenesu vašu ponudu prijateljima, obitelji i kolegama. To vam može pomoći da povećate doseg i privučete više potencijalnih kupaca svojoj ponudi.

Optimizirajte tok za maksimalan broj konverzija 

Posljednji korak u stvaranju prodajnog lijevka za vaš SaaS posao jest optimizirati lijevak za maksimalne konverzije. Kako to radiš? 

  •  Analizirajte svoju trenutnu izvedbu toka: Koje su vaše stope konverzije, prosječna vrijednost narudžbe i cijena akvizicije kupaca? 
  • Identificirajte područja poboljšanja: koji se procesi, alati ili dijelovi vašeg toka mogu poboljšati? Trebate li bolji CTA? Drugačija shema boja na odredišnoj stranici? Trebate li skratiti proces naplate ili ponuditi dodatne popuste na društvenim mrežama? 
  • Testirajte i mjerite: nakon što ste identificirali područja poboljšanja, testirajte različita rješenja kako biste vidjeli koje najbolje funkcionira. Koristiti A / B testiranje za mjerenje izvedbe različitih promjena u vašem toku. 
  • Automatizirajte i personalizirajte: Koristite pametna automatizacija i personalizaciju za povećanje učinkovitosti vašeg toka. Automatizirajte putovanje kupca, personalizirajte e-poštu i ponude te šaljite ciljane poruke različitoj publici. 
  • Pratite izvedbu: pratite izvedbu svog prodajnog toka tijekom vremena. Obavezno pratite ključne metrike kao što su stope konverzije, trajna vrijednost kupca i prosječna vrijednost narudžbe.

Zaključak

Izgradnja uspješnog prodajnog toka za SaaS poslovanje ključna je za postizanje dugoročnog uspjeha. Slijedeći korake navedene u ovom postu, možete stvoriti učinkovit prodajni tok prilagođen vašem ciljnom tržištu i optimiziran za maksimalne konverzije.

Definiranje korisničkih segmenata, razvoj osobnosti kupca, stvaranje učinkovite strategije prodajnog toka i optimizacija toka ključni su koraci za stvaranje uspješnog prodajnog toka. S ispravnom strategijom možete generirati više potencijalnih klijenata, pretvoriti više potencijalnih kupaca u klijente i požnjeti plodove uspješnog SaaS poslovanja.

Idongesit 'Didi' Inuk je prodavač sadržaja u tvrtki Poptin. Pokreću je razgovori o tehnološkim proizvodima i utjecaju koji imaju na ljude za koje su stvoreni.