Naslovna  /  Svivodeća generacija  /  Najbolji vodič za njegu potencijalnih klijenata

Vrhunski vodič za brigu o potencijalnim kupcima

U takvom konkurentnom poslovnom okruženju, svaki potencijalni potencijalni kupac je neophodan. Ne možete si priuštiti gubitak potencijalnog klijenta jer članovima vašeg tima nedostaju primarne vještine njegovanja potencijalnog klijenta za sklapanje posla.

Zbog toga je bitno uvijek imati dobro strategija njegovanja olova i da svi nauče kako njegovati B2B potencijalne klijente. U tom smislu, korištenjem kanala za njegu olova poput iskačući prozori može značajno utjecati na vašu kampanju za njegu potencijalnih klijenata.

Što je Lead Nurturing?

Skrb za potencijalne klijente je kada vaša tvrtka razvije snažan odnos s potencijalnim kupcima kao dio učinkovite marketinške kampanje osmišljene da osigura da će se najveći broj potencijalnih klijenata pretvoriti u prodaju.

Kao dio marketinške strategije, njegovanje potencijalnih klijenata uključuje njegovanje potencijalnih klijenata, korištenje online komunikacije, platformi društvenih medija i marketinga sadržaja za privlačenje i zadržavanje kupaca. 

Uspješno njegovanje potencijalnih kupaca počinje identificiranjem potencijalnih kupaca, njihovim povezivanjem s onim što traže i zaključivanjem prodaje.

Zašto je njegovanje potencijalnih klijenata važno u marketingu?

Istraživanja sugeriraju potencijalno povećanje prodaje od oko 50% uz dobru strategiju njegovanja potencijalnih klijenata. Kada je u pitanju pravilno njegovanje potencijalnih klijenata, vaši alati i strategije mogu:

 • Povećajte stopu klikanja
 • Pomozite uspostaviti čvrste odnose s kupcima
 • Povećajte šanse za prodaju

Ovi skočni prozori koji potiču potencijalne kupce mogu biti jedina razlika između sklapanja posla i gubitka kupaca u korist vaše konkurencije. 

Vaše malo ulaganje u razvoj dobre strategije njegovanja potencijalnih klijenata integracijom platformi za njegovanje potencijalnih klijenata u vaše poslovanje dovest će do brzog i značajnog povrata ulaganja.

Je li stvaranje potencijalnih klijenata isto što i optimizacija potencijalnih klijenata?

Postoji mala razlika između stvaranja i optimizacije potencijalnih klijenata. Prvi se fokusira na stjecanje potencijalnih klijenata, dok optimizacija potencijalnih klijenata više se odnosi na to kako ćete postupati s tim potencijalnim kupcima kako biste bili sigurni da su zadržani dok se ne izvrši prodaja.

Međutim, ta dva procesa idu ruku pod ruku kao dio cjelokupnog njegovanja potencijalnih klijenata i vode strategiju njegovanja marketinške kampanje poduzeća.

Koje probleme može riješiti voditeljski odgoj?

Skrb za potencijalne klijente može vam riješiti mnoge probleme, uključujući probleme za koje ste upravo saznali da ih imate kada su prednosti dobre strategije stjecanja potencijalnih klijenata postale očite. 

Slijede neki od problema kojima se možete pozabaviti pomoću strategija koje se temelje na jednostavnom njegovanju potencijalnih klijenata:

 • Ne prati potencijalne kupce
 • Preveliki pritisak na potencijalne klijente
 • Ne znaju kako njegovati B2B potencijalne klijente
 • Loša komunikacija i timski rad između prodajnih i marketinških timova
 • Generaliziranje interakcija s kupcima umjesto personaliziranja
 • Fokusiranje na potencijalnu prodaju uz zaboravljanje trenutnih i prošlih kupaca

Komponente strategije njegovanja potencijalnih klijenata

Dobra strategija njegovanja potencijalnih klijenata nastoji riješiti problem prodaje organizacije implementacijom sljedećeg:

Golovi

Najprije ćete morati biti vrlo jasni i realni u pogledu svojih ciljeva. Morate utvrditi na kojim područjima svoje marketinške kampanje trebate raditi i implementirati svoju strategiju njegovanja potencijalnih klijenata na temelju tih otkrića.

Identifikacija potencijalnih kupaca

Možete koristiti prednosti moderne tehnologije za prepoznavanje potencijalnih poslovnih prilika na temelju dobi, profesionalne uloge, potreba, industrije i kupovnog ponašanja vašeg budućeg kupca.

Uspostavljanje veze

Nakon što su vam jasni zahtjevi vašeg potencijalnog kupca, možete prijeći na sljedeći korak, uspostavljanje kontakta. Možete koristiti različite metode, kao što su e-pošta, društveni mediji i ubacivanje pamfleta u njihove poštanske sandučiće.

Zadržavanje kupaca

Čim ste uspjeli doći do svojih kupaca, cilj bi trebao biti pronaći načine za izgradnju snažnog odnosa s njima i zadržati ih što je duže moguće. Lead nurturing skočni prozori, kao što su Poptin, može vam pomoći u ciljanju vaših postojećih kupaca i potaknuti ih da se ponovno angažiraju i kupe.

8 učinkovitih strategija njegovanja potencijalnih klijenata koje treba implementirati 2023

Ako želite implementirati uspješnu kampanju za sticanje potencijalnih kupaca kao dio vaše marketinške strategije, sljedeće strategije vam mogu pomoći:

1. Razumite svoje kupce

Svi kupci imaju jednu zajedničku stvar: svi se žele osjećati cijenjenima. Međutim, razlika je u tome što ono što jedan korisnik smatra personaliziranom uslugom može drugačije utjecati na drugog korisnika.

Zbog toga bi vaša kampanja za njegu potencijalnih kupaca trebala započeti identificiranjem potreba svakog kupca i pronalaženjem načina da im se obratite na način koji će im dati osjećaj da cijenite njihov posao. 

Adekvatno istražite identitet, navike i potrebe ciljanog kupca prije nego što razmislite o tome da mu se obratite.

2. Odredite vrstu potencijalnog klijenta s kojim imate posla

Kada dođete do potencijalnog kupca, način na koji ćete se s njime nositi ovisi o tome koliko je napredna vaša komunikacija s njim. Neki kupci mogu biti spremni na kupnju, dok će druge možda trebati više uvjeravanja. Morate moći grupirati klijente kao:

 • Vrh lijevka – Kupci koji su tek upoznati s vašim proizvodima i uslugama
 • Sredina lijevka – Tim kupcima se sviđa vaš brend i razmišljaju hoće li i dalje surađivati ​​s vama ili ne.
 • Dno lijevka – Kupci spremni za kupnju sada se mogu predati prodajnom timu.

3. Koristite učinkovit marketing sadržaja

Učinkovit sadržajni marketing nastojat će educirati i uvjeriti kupca da isproba vaš proizvod ili uslugu bez previše napadanja. Može se koristiti za osobno obraćanje kupcu rješavanjem jedinstvenih problema i pokazivanjem zašto vaši proizvodi mogu biti održivo rješenje.

Čak i nakon što je kupac obavio kupnju, još uvijek mu trebate dati poticajan sadržaj kako bi ostao angažiran i vjerojatno da će ponovno poslovati s vama.

4. Koristite pravo vrijeme

Vrijeme je sve, zbog čega je važno istražiti kupovne navike vaših kupaca kao i industrije u kojima rade. Vaš bi cilj trebao biti doseći svoje kupce kada je najvjerojatnije da će imati vremena i novca za vaše proizvode.

Ako, na primjer, pokušavate prodati kozmetiku korporativnom klijentu, znat ćete da će marketinška kampanja koja cilja na kupce vikendom vjerojatno najbolje funkcionirati. Također možete strukturirati svoju strategiju njegovanja voditelja prema drugim važnim čimbenicima, kao što su sezona i državni praznici. 

5. Isprobajte automatizirane marketinške strategije

Automatizirane marketinške platforme može vam uštedjeti puno vremena i energije prolaženje kroz dugačak popis potencijalnih kupaca koji bi mogli, ali i ne moraju na kraju poslovati s vama.

Sve dok osiguravate da su protokoli koji definiraju kriterije pretraživanja ispravno postavljeni, sužavate pretragu i usmjeravate svoje vrijeme i energiju na potencijalne kupce koji imaju velike šanse da se uspješno pretvore u prodaju.

6. Društveni mediji su moćan alat

Čak i najbolja strategija njegovanja potencijalnih klijenata treba pomoć društvenih medija platforme kao što su Facebook, Telegram, Twitter ili Instagram. To su mjesta na kojima se potencijalni kupci vole družiti, raspravljati o proizvodima i tražiti nove tvrtke s kojima bi mogli poslovati.

Morate osigurati da se skočni prozori za razvoj potencijalnih klijenata koje koristite lako integriraju sa svim popularnim platformama društvenih medija. To će vam omogućiti pristup golemom broju potencijalnih kupaca i omogućiti im da komuniciraju s vama u ugodnom okruženju.

7. Koristite Lead Scoring

Stvorite naviku redovitog rangiranja potencijalnih klijenata prema njihovoj percipiranoj važnosti za vašu tvrtku. Ocijenite ocjenu je vrsta njege potencijalnih klijenata koja će vam omogućiti da svoje resurse usredotočite na potencijalne klijente koji će donijeti stvarnu vrijednost vašem poslovanju.

8. Neka marketinški i prodajni timovi blisko surađuju

Prenos potencijalnih kupaca od marketinškog tima do prodajnog tima trebao bi se obaviti glatko i brzo kako bi se izbjegao gubitak kupca na rubu kupnje. Strategije njegovanja olova dopuštaju kontinuirana komunikacija između svih članova tima kako bi svi znali napredak razvoja potencijalnih potencijalnih klijenata.  

Zaključak

Pretpostavimo da želite da vaša tvrtka ima ikakvu nadu da će preživjeti trenutnu globalnu gospodarsku krizu i pobijediti svoju konkurenciju. U tom slučaju morate početi davati prioritete dobroj strategiji njegovanja potencijalnih klijenata.

Kupci su previše rijetki da biste ih izgubili nakon gubljenja vremena i resursa pokušavajući ih zainteresirati za proizvode i usluge vaše tvrtke. To je razlog zašto vode njegujući skočne prozore poput Poptina su neprocjenjivi alati za prodajne i marketinške timove. Iskoristite ih sada kako biste iskoristili prednosti!

Voditeljica je marketinga tvrtke Poptin. Njezina stručnost kao pisca sadržaja i marketinškog stručnjaka vrti se oko osmišljavanja učinkovitih strategija konverzije za rast poslovanja. Kad ne radi, prepušta se prirodi; stvaranje avantura koje se događaju jednom u životu i povezivanje s ljudima svih vrsta.