Domaći  /  SviSadržaj marketinga  /  Kako izmjeriti ROI vašeg marketinga sadržaja

Kako izmjeriti ROI vašeg marketinga sadržaja

Možete uložiti hrpu novca u sadržajni marketing, ali to može biti i jedna od najtežih stvari kada je u pitanju praćenje povrata ulaganja (ROI). Ali važno je da to shvatite kako biste znali da ne bacate novac samo na beskoristan sadržaj ili kako biste mogli vidjeti koja područja vašeg marketinga sadržaja funkcioniraju, koja treba poboljšati, a koja jednostavno prestati ukupno. 

ROI je usporedba resursa (vremena i novca) utrošenih na nešto s rezultatima koje to donosi. Često je to financijska dobit (dobit) koju ostvarite kada oduzmete novac koji ste izvorno uložili, to se obično shvaća kao ROI. Ali u smislu marketinga sadržaja, druge metrike mogu se i trebaju koristiti za mjerenje povrata, kao što je broj sljedbenika stečenih na društvenim medijima, rangiranje stranica ili kvaliteta potencijalnih kupaca koji se proizvode iz online sadržaja. 

Zbog toga se ROI ne može odrediti bez prethodnog razumijevanja na koji je način vaš sadržaj povezan s vašim ukupnim poslovnim ciljevima. Na primjer, ako vam je cilj povećati svoju prisutnost na društvenim mrežama i zato ste ulagali u sadržaj za društvene mreže, možda biste željeli upotrijebiti mjerne podatke kao što su stečeni sljedbenici da biste izračunali svoj ROI. 

U ovom ćemo vodiču pobliže pogledati kako možete razumjeti i izmjeriti ROI svog sadržajnog marketinga, tako da možete saznati što stvarno funkcionira za vaše poslovanje. 

Odlučivanje što pratiti

markus-winkler-IrRbSND5EUc-unsplash

Sadržajni marketing nije samo stvaranje izvrsnog sadržaja za vašu marku (iako je to veliki dio toga), već i osiguravanje da taj sadržaj postigne željene rezultate. Kako biste razumjeli svoj povrat ulaganja, morate znati što pratite. Kao što je prethodno navedeno, često se ROI shvaća kao financijska dobit, ali to ne mora uvijek biti slučaj. 

Dakle, prije nego započnete bilo kakve nove sadržajne marketinške kampanje, prvo morate razumjeti koga zapravo ciljate što namjeravate postići kako biste svoje rezultate mogli uskladiti sa svojim općim ciljevima. To će vam pomoći da odredite ROI. U nastavku su neki prijedlozi za važne metrike koje možete koristiti prilikom praćenja marketinga sadržaja:

  • Angažman na društvenim mrežama – bilo da se radi o sljedbenicima, komentarima, lajkovima ili dijeljenjima 
  • Promet i angažman na web stranici 
  • Stopa otvaranja e-pošte/odgovora – komunikacija putem e-pošte i dalje je jedan od najučinkovitijih oblika marketinga i stoga je važno doista usavršiti ovaj aspekt procesa i osigurati da vaš dostavljivost e-pošte je u potpunosti optimiziran kako bi poboljšao vaše šanse
  • Uspjeh u SEO-u – gledajući jesu li vaše stranice dobro rangirane na Googleu i za prave ključne riječi 
  • Prijave na bilten
  • Prodaja – iz oglasa, biltena, objava na društvenim mrežama itd. 
  • Kvaliteta potencijalnih klijenata – radeći s prodajnim timom, možda ćete moći identificirati kako se potencijalni kupci i klijenti usmjeravaju na vašu robu ili usluge i dovodi li to do prodaje

Što ćete odabrati za praćenje ovisi o vama i u konačnici će ovisiti o tome što želite postići svojim sadržajem. Samo budite sigurni da imate dobru predodžbu o mjernim podacima koje koristite za izračun ROI-ja vašeg marketinga sadržaja prije nego što počnete. To će vam bolje pomoći da date povratne informacije timu i izmjerite svoj uspjeh.

Prikupljanje i analiza vaših podataka

Google Analytics

Zatim trebate prikupiti i analizirati podatke iz svog sadržaja. Opet, postoji nekoliko načina da to učinite ovisno o tome što mjerite. Možete uzeti jednostavan pristup i pogledati koliko je prodaja ostvareno kao rezultat određenog sadržaja. Poveznice za praćenje a posjeti vašoj web stranici putem Google Analyticsa mogu biti vrlo korisni za to. Alternativno, možda biste željeli pratiti svoj web promet ili angažman na društvenim mrežama tijekom određenog vremenskog razdoblja, na primjer tijekom jednog tjedna ili mjeseca. Postoji nekoliko platformi koje možete koristiti za to, uključujući GA, Hootsuite, Sprout i BuzzSumo. 

Posljednje, ali ne manje važno, možda biste željeli upotrijebiti pružatelja SEO usluga ili SEO platformu da provjerite kako napredujete sa svojim rangiranjem. Prije nego što počnete ulagati u svoj sadržaj, isplati se sastaviti popis baze podataka gdje ste trenutno rangirani i za koje ključne riječi. To će vam pomoći da pratite svoj napredak. 

Nakon što prikupite svoje podatke odabranom metodom, možete započeti s analizom. Većina alata i platformi doći će s opcijama filtriranja koje će vam pomoći u tome.

Izračunavanje i izvješćivanje o ROI-u

ROI 1

Kako biste bili doista precizni s izvješćivanjem o povratu ulaganja, isplati se smisliti vlastitu formulu gdje god možete. Kao opće pravilo, osnovna formula za izračun ROI-ja je:

(Povrat ulaganja)/ulaganje x 100 = postotak ROI 

Ali ako ste odabrali koristiti drugu metriku, još uvijek postoji način na koji možete stvoriti savršenu formulu koja vam daje postotak. Samo trebate malo razmisliti i preurediti osnovnu formulu. U nastavku je nekoliko primjera kako možete izračunati ove postotke da biste lakše započeli:

Mjerenje prodaje proizašle iz određenog oglasa: 

Formula: Broj prodaja/broj klikova na oglas x 100

Primjer: 1,000 prodaja/10,000 100 klikova x 10 = XNUMX% ROI

Mjerenje potencijalnih kupaca generiranih člankom na blogu: 

Formula: Broj prikupljenih potencijalnih klijenata/pregleda blog posta x 100

Primjer: 25 potencijalnih kupaca/1,000 pregleda x 100 = 2.5% ROI

Mjerenje povećanja broja pratitelja na društvenim mrežama:

Formula: Novi pratitelji/ukupno pratitelja x 100

Primjer: 1,000 novih pratitelja/13,000 ukupnih pratitelja x 100 = 7.6% ROI

Naravno, ne morate to učiniti, ali može biti od pomoći ako morate svoja otkrića prenijeti svom upravitelju ili drugim višim članovima tima. Alternativno, možete to učiniti jednostavnim prikupljanjem svojih podataka i odlučivanjem pomaže li vam novac u koji ulažete da postignete željene rezultate i stoga isplati li se. Primjer za to može biti:

Cilj: povećati web promet putem Facebook oglasa

Proračun: £100 

Rezultati: Promet veći od 23% u odnosu na prethodni mjesec

ROI: Pozitivan 

Smišljanje djelotvornih koraka

ROI 2

Naposljetku, nakon što steknete bolji uvid u svoj ROI na temelju svog sadržajnog marketinga, možete početi postavljati neke djelotvorne korake za budućnost. Ako ne vidite željene rezultate, možda ćete morati ponovno razmisliti o svojim kampanjama ili pojačati napore u sadržaju. U svakom slučaju, upotrijebite svoju statistiku povrata ulaganja i analizu podataka kako biste odlučili što funkcionira i kako biste postavili specifične, ciljane ciljeve. To vam može pomoći da uzmete svoj Sadržaj marketinga i vaše poslovanje na višu razinu!

 

O Autor:

Natashia Larkin

Natashia Larkin je stručnjakinja za marketing sadržaja u Levity Digital, SEO agencija sa sjedištem u Sjevernoj Irskoj. Uz strast za pisanje, ona zna koliko je važno mjeriti učinak vaših strategija sadržajnog marketinga i gdje napraviti poboljšanja za buduće kampanje.