Domaći  /  SviSaaS  /  SaaS marketing u 2022.: što treba, što ne treba i što trebate znati

SaaS marketing u 2022.: što treba, što ne treba raditi i što trebate znati

Dok se digitalni marketing svake godine pokušava iznova osmisliti, jednostavna je istina da postoje neka osnovna marketinška načela koja se vjerojatno neće promijeniti dok Neuralink Elona Muska ne postane nova normala. 

Što ne promjena iz godine u godinu je raspon naše pažnje ciljana publika, njihov ukus u dizajnu weba i aplikacija te kvalitetu njihovih očekivanja? Kako bi nadmašili konkurenciju, trgovci u SaaS prostoru sada moraju biti još pametniji nego što su bili 2020. godine.

Razgovarajmo o tome što treba, što ne treba i što trebate znati koje će vam pomoći da vaša SaaS marketinška strategija bude uspješna 2022.

Učinite: Istaknite svoj USP

Većina vaših kupaca započet će svoj odnos s vašim brendom s vašim USP-om. Doći će na vašu web stranicu i susresti se licem u lice s tom jednom rečenicom koja sažima ono što prodajete. 

Ako je vaš USP slab, ako se ne fokusira na prednosti vašeg rješenja i ako je napisan na jeziku koji vaša ciljana publika ne razumije, velike su šanse da će se odmah vratiti na svoju stranicu s rezultatima pretraživanja. Osjećat će se kao da nemaju izbora nego nastaviti tražiti bolji softver. 

Kada pišete svoj USP, svakako prođite kroz brojne verzije. Testirajte ih tijekom duljeg vremenskog razdoblja i prilagodite ih prema rezultatima.

Ne zaboravite ni na važnost dizajna. Želite da iskoči, ali ne bude jedina stvar koju posjetitelj vidi na stranici. Neka bude istaknuto, ali bez previše ometanja.

Finli je napravio sjajan posao iu odjelu za pisanje i dizajn. Njihova plava marka je dovoljno živahna, ali ne previše drečava, a njihov CTA je jednostavan, ali učinkovit. Činjenica da su dodali zvjezdicu u kombinaciju i spomenuli online ekvivalent "open sesame" - "nije potrebna kreditna kartica" - zapečaćuje dogovor. 

Izvor: finli.com

Nemojte: zaboraviti usredotočiti se na kupca

Bez obzira na to koji je vaš digitalni proizvod i od koga se sastoji vaša ciljna publika, svaki će potencijalni kupac željeti osjećati vrijednost i cijenjenost. Kako personalizacija postaje sve više usmjerena na laser, kupci očekuju da će biti oduševljeni na svakom koraku. 

Velika marketinška pogreška koju možete napraviti je fokusiranje više na vaš proizvod nego na krajnjeg korisnika. Čak i ako se isticanje značajki i funkcionalnosti vaših rješenja čini kao dobar izbor, rijetko je tako. Kupci jedva čekaju znati koji problem ćete im riješiti. Mnogo ih je manje briga kako ćete to učiniti. 

Pisanje za tražilice, a ne za stvarne ljude još je jedna pogreška koja spada u ovu kategoriju. Bez obzira koliko SEO važan bio, nikada se ne pokušavajte rangirati nauštrb proizvodnje sadržaja i kopije koje vaša publika neće cijeniti. 

Pogledati Optimalna radionica i kako svoje klijente stavljaju na prvo mjesto. Njihov USP usmjeren je na kupca i sve njihove stranice nude sjajno korisničko iskustvo i stavljaju potrebe kupaca iznad agende brenda.

Učinite: Usredotočite se na brendiranje

Drugi važan marketinški element na koji se treba usredotočiti u 2022. je SaaS brendiranje. Vaša bi tvrtka trebala biti prepoznatljiva u svim digitalnim i offline dodirnim točkama koje nudite. 

Brojni su elementi uključeni u dobro strategija marke. Najsitniji element vaše prisutnosti je bitan, a neki od glavnih čimbenika su: 

  • način na koji ti dizajnirajte svoj logo 
  • fontove i boje koje koristite 
  • glas kojim komunicirate
  • gledište koje izražavate

Iskoristite 2022. da pažljivo razmotrite svaku od njih. Pokrenite neke A/B testove kako biste utvrdili što vaša ciljna publika preferira. Možda ćete otkriti da bolje reagiraju na priču u boji koju prije niste koristili ili da su puno prijemčiviji za ton pisanja tekstova. 

Dobar primjer SaaS poslovanja koje je uskladilo sve svoje patke za brendiranje je Time Tackle. Njihov plavi i zeleni potpis prepoznatljivi su i prisutni na njihovoj web stranici i kanalima društvenih medija. Isto tako, njihov glas i ključne poruke odgovaraju njihovim vrijednostima i proizvodu T.

Napomena: Videomarketing će ostati u usponu

Više od 80% trgovaca slažu se da im je video pomogao generirati potencijalne kupce, povećati promet i vrijeme na stranici te pretvoriti potencijalne kupce u kupce koji plaćaju. 

Video je također najpopularniji format sadržaja na webu, ali ova statistika, iako je marketinški stručnjaci često hvale, znači vrlo malo. Uostalom, ne bavite se produkcijom YouTube videa ili snimanjem viralnih TikToksa. 

Trend kojem biste trebali skočiti su videozapisi na početnoj stranici. Bilo da se radi o videozapisu s uputama ili o videozapisu koji se temelji na priči, može vam značajno pomoći da bolje prenesete svoju ključnu poruku. Ne zaboravite: još uvijek trebate napisati ubojiti primjerak početne stranice, jer neće svi htjeti gledati video. 

Elementor ima sjajan demo video, na primjer. Prikazuje sposobnosti graditelja i njegovo sučelje, ali ne odvlači previše pažnje. Također se događa da se brzo učitava, što je jako važno i za UX i za SEO. Dakle, ne zaboravite optimizirati svoj video za mobitel i stolno računalo prije nego što ga objavite.

Nemojte: zaboraviti optimizirati za mobilne uređaje

Govoreći o mobilnim uređajima, još jedna velika marketinška pogreška koju možete napraviti je ne optimizirati svoje stranice za mobilne uređaje. Morate optimizirati svoje web mjesto za mobilne uređaje i sve različite veličine zaslona i uređaje. 

Druga verzija te iste pogreške je samo osiguravanje da se vaša verzija mobilne web stranice brzo učitava bez razmatranja kako stranica izgleda i kako će je netko u pokretu koristiti. 

Pažljivo razmislite o položaju gumba, veličini fonta i orijentaciji elementa. Na kraju krajeva, vaš cilj nije stvoriti stranicu identičnu vašoj radnoj površini, već stvoriti stranicu koju će posjetitelji lako koristiti i s koje je lako pretvoriti. Ne morate zadržati sav tekst ili čak sve vizualne elemente ako zatrpavaju mobilnu verziju i čine je nezgrapnijom.

Scottovi jeftini letovi, na primjer, ima dobru mobilnu web stranicu. Brzo se učitava, a središnja slika i brendiranje su i dalje na mjestu, ali također je vrlo jednostavan za korištenje i ne morate naginjati palac na čudne načine da biste kliknuli na CTA.

Učinite: Pokrenite podcasting

Podcasti su bili u modi prije nekoliko godina, ali sada se više ne hvale kao sljedeća velika stvar u marketingu. Međutim, podcasting još uvijek bilježi rast od 10% na godišnjoj razini. Mnogo ljudi ih sluša tijekom putovanja na posao, dok vježbaju ili čiste svoje domove.

Medij vam također omogućuje da proširite svoj doseg i povežete se sa svojom publikom na potpuno novi način. Podcasti su također vrlo tržišni. Jednostavno ih gurajući putem najpopularnijih platformi pomaže vam pridobiti sljedbenike i kupce bez potrebe da mrdnete prstom – osim snimanja podcasta, naravno.

Podcasting vam također može pomoći da se uspostavite kao stručnjak i pouzdan izvor informacija. Svi znamo da je to još jedan važan čimbenik pri donošenju odluka koji korisnici SaaS-a uzimaju u obzir.

Početak stvaranja zvuka ne bi trebao biti previše kompliciran s obzirom na to da postoje mnoge multifunkcionalne platforme za snimanje podcasta koje možete koristiti bez trošenja novca i angažiranja cijelog produkcijskog tima. Ipak, ako se pitate kako pokrenuti podcast koji će zapravo pomoći vašim marketinškim naporima, dobra je ideja istražiti druge audio marketinške podcaste prije planiranja vašeg sadržaja.

Ad Badger ima sjajan podcast koji možete slušati i smatrati dobrim primjerom audio marketinga. Radili su epizodu tjedno više od 150 tjedana, baveći se temama iz industrije i nudeći neke općenitije savjete o oglašavanju koje njihova prijemčiva publika cijeni.

Izvor: adbadger.com

Napomena: Freemium je još uvijek stvar

Ako želite olakšati marketing svog SaaS proizvoda, razmislite o tome da ga učinite besplatnim ako već niste. Korisnici vole priliku isprobati rješenje prije nego što se obvežu. Ako su također u mogućnosti koristiti neke osnovne značajke proizvoda kroz dulje vremensko razdoblje, veća je vjerojatnost da će se pretvoriti u dugoročne kupce koji plaćaju. 

Freemium proizvodi su također izvrsni taktika stvaranja potencijalnih kupaca i omogućiti vam da bolje njegujete svoje potencijale. Ključ je u demonstriranju vrijednosti pretplate i predstavljanju vašim besplatnim pretplatnicima što će moći raditi nakon što se prijave za verziju koja se plaća. 

Ipak, nemojte biti napadni jer lako možete otuđiti potencijalne klijente. Oni koji rijetko koriste vaš alat neće htjeti potrošiti novac na njega, pa neka im bude. Umjesto toga usredotočite se na češće korisnike.

Dobar primjer uspjeha freemiuma je figma, koji vam omogućuje besplatan rad na tri projekta. Ako vam je alat potreban samo jednom, cijenit ćete tu opciju. Ali ako gradite dizajnerski posao, vjerojatno ćete se vratiti po još čim utvrdite da je održiv.

Izvor: figma.com

Final Misli 

SaaS marketing 2022. neće se toliko razlikovati od marketinga 2021. Ono što možete očekivati ​​da će se promijeniti su očekivanja vaših kupaca i resursi koje vaša konkurencija ulaže u marketing. Oba će sigurno nastaviti rasti.

Razmotrite naše dopuštenja i zabrane te ono što trebate znati prije nego što pokrenete svoj sljedeći marketinški nastavak. Nadajmo se da nećete vidjeti ništa osim rasta.