Početna  /  SviSadržaj marketingaprodajni  /  5 načina da nahranite svoj prodajni lijevak pomoću pametne automatizacije

5 načina da nahranite svoj prodajni lijevak pomoću pametne automatizacije

Prodajni lijevak važno je gledište svakog poslovanja. Predstavlja okvir koji pomaže tvrtkama da vizualiziraju putovanja svojih kupaca. Ne samo da usmjerava izglede prema tome da postanu kupci, već tvrtkama daje prilike za povećanje identificirajući prostor za poboljšanje i njegovu optimizaciju.

U današnjem svijetu koji se temelji na podacima, ključno je imati brz i pouzdan način nadopunjavanja vašeg toka svim vrstama podataka. Ovdje automatizacija dolazi od koristi i daje vam sve alate i sirovu snagu potrebnu za učinkovito hranjenje vašeg prodajnog toka. Pametna automatizacija brine se za sve ponavljajuće i glomazne zadatke potrebne za vaše lijevkasto hranjenje.

Evo 5 najboljih načina za učinkovito hranjenje vašeg prodajnog toka pomoću pametne automatizacije.

1. Prediktivno bodovanje

Bodovanje potencijalnih kupaca može se koristiti za rangiranje potencijalnih kupaca i mjerenje njihove spremnosti za kupnju oslanjanjem na više faktora kao što su:

 • Razina interesa koju su pokazali za vašu tvrtku, proizvode ili usluge
 • Njihova pozadina (profesija, industrija itd.)
 • Njihov položaj u vašem ciklusu kupnje

Ovi rezultati su uglavnom u numeričkom obliku i možete dodijeliti vrijednosti za svaki od ovih faktora koristeći numeričke bodove. Također možete automatizirati ovaj proces kako biste prikupili sve potrebne podatke i upotrijebili strojno učenje kako biste odredili najperspektivnije potencijalne klijente.

Točnije, pametna automatizacija pomoći će vam da prikupite sve podatke svojih internih potencijalnih klijenata iz alata za automatizaciju (npr. Alati za automatizaciju LinkedIn-a) i CRM i izravno ga unesite u softver za predviđanje potencijalnih kupaca. 

Prediktivno bodovanje temelji se na prediktivnoj analizi i moćnici poput Amazona i Netflixa koriste je za analizu ponašanja korisnika i predvidjeti što će vjerojatno sljedeće kupiti ili gledati. Djeluje tako da kombinira povijesne i trenutne korisničke podatke kako bi stvorio okvir predviđanja.

Cijela je svrha kvalificirati vaše potencijalne klijente i dati prioritet onima s visokim rangom (rangiranih prema parametrima po vašem izboru) kako biste im pružili najbogatije iskustvo tijekom interakcije s vama. To uključuje hiperpersonalizirani sadržaj koji se isporučuje tim potencijalnim kupcima i stvara specifičnu prodajnu strategiju samo za njih. 

Ovaj pristup pomoći će uštedjeti vrijeme i optimalno usmjeriti vaše resurse na najperspektivnije potencijalne klijente, spremne za kupnju. Korištenje ove strategije za prikupljanje i otkrivanje najzagrijanijih potencijalnih klijenata za hranjenje vašeg prodajnog toka rezultirat će s više konverzija. Postoje razni alati, npr Hubspot vodeće bodovanje, koje možete koristiti kako bi ovaj postupak bio lak i učinkovit.

2. Skočni prozori i automatizirane e-mail kampanje

Popups može biti učinkovit način za hranjenje vaših prodajnih tokova pretvaranjem potencijalnih kupaca na vašu web stranicu. Rečeno je da gotovo 95% posjetitelja web stranice ne donose nikakvu odluku o kupnji pri prvom posjetu, što je puno.

Da biste to prevladali, trebali biste koristiti skočne prozore za snimanje imena i adresa e-pošte svojih posjetitelja u svrhu širenja javnosti. 

Skočne prozore možete koristiti gotovo svugdje — na svojoj web stranici, blogu, stranici proizvoda itd. Mogu se pokrenuti određenim ponašanjem ili drugim parametrima koje unaprijed definirate. Cilj je uhvatiti tople kontakte, a automatizacija može pomoći u identificiranju i prikupljanju podataka o njima. 

S automatizacijom se mogu postaviti da se pokreću kada čitatelj prođe kroz određeni postotak (85% na primjer) vašeg posta na blogu ili prema vremenu koje je posjetitelj proveo pregledavajući stranicu vašeg proizvoda.

Skočni prozori trebaju imati upečatljiv dizajn, sa snažnom istaknutom crtom poput "Pridružite se zajednici od 50,000+ voditelja SaaS-a”, itd. Važno je da vaš okidači skočnih prozora u pravo vrijeme i ne zaboravite da s njima ne pretjerujete jer ne želite ispasti dosadni.

Nakon što prikupite njihove adrese e-pošte, trebali biste prijeći na kreirati automatizirane e-mail kampanje. Pomoću automatizacije možete zakazati slanje e-pošte u vremenskim intervalima, a pritom ostati osobni. Postoje različite opcije za kategoriziranje vaših pretplatnika prema kanalu koji su našli na vašoj web stranici ili njihovoj aktivnosti i interesima na web stranici.

Ove podatke možete unijeti u svoje alate za automatizaciju, kako biste izradili personalizirane teme/predloške, sadržaj i ponude prilagođene svakom segmentu.

3. Automatizacija sadržaja

Sadržajni marketing važan je aspekt privlačenja potencijalnih kupaca i njegovanja niz prodajni lijevak. Jedini izazov je da trebaš jak, visokokvalitetni sadržaj ako želite generirati kvalitetne potencijalne klijente za svoj tok, a to može biti dugotrajno.

Ne samo da automatizacijom možete generirati sadržaj pristojne kvalitete, optimiziran za SEO, već ga možete koristiti i za distribuciju svog sadržaja i automatiziranje mnogih procesa koji se ponavljaju u životnom ciklusu sadržaja. 

Djeluje pomoću tehnologija NLP (Neuro-Linguistic Programming) i NLG (Natural Language Generation) koje mogu pomoći tvrtkama da ubrzaju stvaranje sadržaja. Sadržaj uglavnom možete generirati u tekstualnom (izvješća, sažeci, narativi ili osnovni opisi proizvoda), audio i slikovnom formatu. 

Međutim, stvaranje jedinstvenih i vrhunskih članaka spremnih za objavu još nije moguće jer umjetna inteligencija nije u stanju u potpunosti dodati ljudsku i emocionalnu dubinu člancima. S druge strane, lektura se može potpuno automatizirati sa sjajnim opcijama za mjerenje razine angažmana, prilagodbu tonaliteta i ispravljanje gramatičkih pogrešaka (npr. Gramatički). 

Na donjoj slici možete vidjeti koje opcije nudi automatizirano parafraziranje i kako ga možete koristiti za bolje strukturiranje rečenica pomoću više filtara.

Ono što također možete učiniti jest jednostavno pretvoriti svoje članke na blogu ili druge vrste informativnog i vrijednog tekstualnog sadržaja u audio format, i stvarati podcaste, na primjer. Možete koristiti ove podcaste za ciljanje potencijalnih kupaca preko raznih podcast platformi i nadopuniti svoj prodajni tok tim potencijalnim kupcima.

Konačno, možete upotrijebiti automatizaciju sadržaja za automatsko ažuriranje postojećeg sadržaja relevantnim informacijama ili za njegovu distribuciju putem drugih marketinških kanala. 

Ukratko, automatizacija i AI mogu vam pomoći da učinkovito:

 • SEO optimizirajte svoj sadržaj i poboljšati svoj Google rang (svakako prvo pokrenite provjeru poretka web-lokacije)
 • Pretvorite svoj tekstualni sadržaj u audio i video format i distribuirajte ga na odgovarajući način 
 • Poboljšajte korisničko iskustvo
 • Koristiti sadržajna inteligencija kako biste poboljšali svoju strategiju sadržaja

Kao rezultat svega ovoga, privući ćete i generirati stalan skup potencijalnih kupaca koji će hraniti vaš prodajni lijevak, dok ćete djelomično automatizirati cijeli proces.

4. Automatizacija društvenih medija

Generiranje potencijalnih klijenata putem društvenih medija je učinkovito, ali korištenje automatizacije ubrzava cijeli proces tako da čak 77% marketingu koji su koristili automatizaciju prijavili su značajan porast konverzija.

Možete upotrijebiti automatizaciju za generiranje potencijalnih kupaca koji će hraniti vaš prodajni tok uz uštedu vremena i fokusiranje na druge ciljeve.

Na primjer, LinkedIn je glavni kanal za većinu današnjih tvrtki kada je riječ o prospekcija prodaje i širenje — od izrade popisa potencijalnih potencijalnih klijenata do izdvajanja i izvoz potvrđenih potencijalnih klijenata u CRM, automatizacija igra značajnu ulogu za bolje rezultate.

Nadalje, Automatizacija pomaže u održavanju vaše prisutnosti na društvenim mrežama i izvršavanju zadataka koji se ponavljaju umjesto vas. Ovo je ono što možete učiniti s automatizacijom na društvenim medijima:

 • Zakazivanje vaših aktivnosti objavljivanja — Za ovo se uglavnom koristi automatizacija društvenih medija na osnovnoj razini. Doista štedi vrijeme i može precizno upravljati svim aktivnostima objavljivanja u unaprijed definirana vremena.
 • Chatbots za učinkovitu brigu o korisnicima — chatbot povezan s vašim često postavljanim pitanjima ili bazom znanja tvrtke odličan je način za djelomičnu automatizaciju brige o korisnicima. Ne samo da ga možete koristiti za pokrivanje osnovnih upita svojih pratitelja, već ga možete iskoristiti kako biste osigurali da će dobiti trenutni odgovor, 24/7. 
 • Angažiranje vaših sljedbenika — Uz toliko mnogo načina za angažiranje vaših sljedbenika, automatizacija će vam pomoći identificirati i izvršiti one najbolje, posebno prilagođene vašoj publici.
 • Određivanje sadržaja — Određivanje sadržaja je važno, ali može biti iscrpljujuće ako se radi ručno. Zahtijeva nabavu kvalitetnog sadržaja koji odgovara vašoj publici. Automatizacijom možete automatski pronaći najrelevantniji i najprilagođeniji sadržaj za svoju publiku, što može rezultirati većim angažmanom. 

Imati pametnu strategiju automatizacije društvenih medija jednostavan je pristup uspostavljanju prisutnosti robne marke preko društvenih medija i učinkovitom poticanju angažmana.

Strategija automatizacije pomaže u održavanju zainteresiranosti i svjesnosti vaše publike i može generirati bogata izvješća (koristeći različite metrike) koja vam mogu pomoći u donošenju pametnijih odluka.

Kao rezultat toga, imat ćete skup angažiranih potencijalnih klijenata spremnih za ubacivanje u vaš prodajni lijevak s većim izgledima za konverziju u nastavku.

5. PPC automatizacija

Vođenje PPC (plati po kliku) kampanja dobra je taktika ako vam je cilj povećati broj generiranih potencijalnih kupaca.

S PPC oglasima možete generirati puno prometa na svoju web stranicu, a pobjedničke PPC kampanje su neophodne.

Međutim, obično je potrebno puno vremena i istraživanja ključnih riječi da bi se napravila pobjednička PPC kampanja koja donosi konverzije.

Srećom, možete koristiti automatizaciju za pokrivanje mnogih faza u procesu stvaranja uspješnih PPC kampanja kao što su:

 • Automatizirano licitiranje — možete značajno optimizirati ponude korištenjem strategije automatskog licitiranja (pokretano strojnim učenjem) koji odgovaraju vašim poslovnim ciljevima.
 • Automatiziranje A/B testiranja — A/B testiranje je proces koji zahtijeva puno ponavljanja (koje se mogu automatizirati) kako bi se otkrila najuspješnija verzija PPC oglasa.
 • Besprijekorno stvaranje izvješća — alati za automatizaciju mogu vam pomoći u stvaranju bogatih izvješća o vašim PPC kampanjama, na više kanala. 
 • Učinkovito istraživanje ključnih riječi — možete koristiti različite mogućnosti automatizacije da biste otkrili ključne riječi s najboljom izvedbom
 • Optimizirajte tekst oglasa — automatizacija može pomoći u generiranju teksta oglasa na temelju podataka podudaranjem ključnih riječi ili sadržaja vaše web stranice s upitima za pretraživanje na Googleu.

Automatizacija bi se trebala koristiti za poboljšanje i ubrzanje vaših PPC kampanja, omogućujući vam da uložite više vremena u praćenje njihovog uspjeha i prilagođavanje parametara automatizacije po potrebi.

Unatoč tome, oni su izvrstan način da optimizirate i povećate svoju PPC generaciju potencijalnih kupaca kako biste nahranili svoj prodajni tok s više potencijalnih kupaca.

Završne riječi

Korištenje automatizacije jedan je od najboljih načina da brzo i učinkovito proširite svoje poslovanje. Ne samo da ubrzava cijeli proces, već vam također može pomoći da automatizirate proces dodavanja u lijevak poboljšavajući stvaranje potencijalnih kupaca i štedeći dragocjeno vrijeme.

Automatizacija vam daje svestranost i priliku da eksperimentirate i osmislite neke od vlastitih načina za stvaranje potencijalnih kupaca. 

Pokušajte kombinirati neke od ovih 5 pristupa koje smo obradili kako biste učinkovito nahranili svoj prodajni lijevak. Također biste ih trebali slobodno prilagoditi ili izmijeniti kako bi na najbolji način odgovarali vašem poslovanju i specifičnostima prodajnog toka. 

Autora Biografija

Becky Halls

Becky Halls je suosnivačica Hiperizirati, skup alata za hiperpersonalizaciju za B2B marketinške stručnjake. Ona je iskusna stručnjakinja za razvoj tržišta, strastveno zaljubljena u dizajn/razvoj proizvoda i internetski marketing.