Početna  /  SviSaaSrazvoj web stranica  /  10+ najboljih trendova u razvoju softvera u 2022

10+ najboljih trendova razvoja softvera u 2022

Bill Gates je jednom rekao da je softver izvrsna kombinacija umijeća i inženjerstva.

Trendovi razvoja softvera mogu se definirati kao vrhunske tehnologije razvoja softvera koje su na putu da osvoje ili dominiraju nadolazećim vremenima.

To uključuje automatizirane preglede koda, outsourcing softverskih projekata, fokusiranje na standarde kodiranja i korištenje više Pristupi vođeni umjetnom inteligencijom neki su od trendova koje treba pogledati ove godine.

Trenutna situacija za poslovno tržište je vrlo zastrašujuća. To je zbog problema izazvanih pandemijom Covida. Sve tvrtke susreću se s ogromnim izazovima, a tehnologija im omogućuje da zadrže svoju tržišnu poziciju i kontinuirano ostvaruju prihod.

Susreće li se vaša tvrtka s istim problemima? 

Težite li rješenjima u tehnološkim trendovima kako biste prevladali svoje poslovne probleme? 

Jesu li vaši SaaS strategije pod utjecajem najnovijih tržišnih trendova?

Poslovna poduzeća već pospješuju svoj rast uz pomoć nekih izvrsnih ideja povezanih s razvojem softvera i tehnologijama. Stoga će veličina globalnog tržišta softvera premašiti Oznaka od 1493.07 milijardi dolara do 2025 pri složenoj godišnjoj stopi rasta (CAGR) od 11%.

Štoviše, trendovi razvoja softvera neprestano se mijenjaju i očekuje se da će neki od njih vladati poslovnom 2022. godinom. Kako bi napredovala i širila se, poduzeća moraju biti u tijeku s tržištem i pratiti promjene koje se događaju u svijetu razvoja softvera. 

Cilj ovog članka je raspraviti neke od trendova razvoja softvera koji će osvojiti svijet softvera. Dakle, bez propuštanja ključnih trendova, zaronimo u njih i shvatimo 10 najboljih trendova u razvoju softvera 2022.:

1. Uspon Weba 3.0:

Web 3.0 je treća značajna verzija World Wide Weba. To uključuje decentralizirane aplikacije, pametne ugovore i peer-to-peer umrežavanje. Tvrtke će koristiti outsourcing razvoja softvera kako bi kupcima isporučile svoje najbolje proizvode. Web 3.0 karakterizira značajka sofisticiranosti i interaktivnosti koju donosi na tržište. Za razliku od ranijih verzija, nadići će standard jednostavnih i statičnih stranica.

Do sada je iskustvo Web 3.0 ograničeno samo na preglednike stolnih računala ili napredne mobilne uređaje poput pametnih telefona s OLED ekranima. Ali uskoro će biti kompatibilan sa svim uređajima.

Neke od prednosti Weba 3.0 su:

 • Korisnicima donosi profinjenije i interaktivnije iskustvo.
 • Za dinamičniji i responzivniji dizajn, Web 3.0 aplikacije izrađene su pomoću JavaScripta.
 • Za brže učitavanje koristit će moderni računalni hardver.

2. NEFT (nacionalni elektronički prijenos sredstava) tokeni:

NEFT je način prijenosa novca između bankovnih računa. NEFT token je nov vrsta kriptovalute fokusirajući se na pružanje brzih i sigurnih transakcija. NEFT tokeni smatraju se dijelom utjecajnijeg trenda u području plaćanja temeljenog na blockchainu. 

U 2022. ovi NEFT tokeni bit će najstandardniji oblik plaćanja u Outsourcingu razvoja softvera (SDO).

NEFT tokene pokreće NEFF blockchain. Oni pružaju siguran, transparentan i brz proces plaćanja među tvrtkama i svim povezanim dionicima.

Neke prednosti NEFT tokena su:

3. Povećani automatizirani pregledi koda:

Ljudski recenzenti smatraju da je vrlo teško držati korak zbog današnje količine koda. Ovi automatizirani alati za pregled koda pomažu razotkriti takve probleme identificiranjem pogrešaka i potencijalnih problema u kratkom vremenu. Održavanje standarda kodiranja u cijeloj organizaciji također je postalo puno lakše.

To ne jamči da su automatizirani pregledi savršeni, ali su malo precizniji od ručnih. Dakle, ako želite da vaš softverski proizvod bude najbolji na tržištu, ostanite u korak s ovim trendom korištenja automatiziranih pregleda.

Neke prednosti automatiziranih pregleda koda su:

 • Oni brže prepoznaju pogreške i moguće probleme.
 • Standardi kodiranja mogu se lako održavati.
 • Automatizirani pregledi vjerodostojniji su od ručnih.

4) Veća potražnja za outsourcingom:

Brojna poduzeća nalaze potrebu za resursima kako bi držala korak s promjenjivim zahtjevima industrije razvoja softvera. Tu dolazi do izražaja outsourcing.

Eksternaliziranjem timova tvrtke mogu dobiti širok raspon usluga, poput kodiranja, testiranja ili čak upravljanje proizvodima. Talentiranim programerima koji poznaju različite programske jezike može se pristupiti korištenjem vanjskih poslova. 

Uz takve pogodnosti i s obzirom na popularnost koju već ima, outsourcing će najvjerojatnije rasti još više tijekom sljedećih nekoliko godina.

Neke prednosti koje donosi outsourcing su:

 • Sada je dostupno više resursa.
 • Outsourcing donosi širok raspon usluga.

5. Uspon Kubernetesa:

Kubernetes je platforma koja se koristi za upravljanje kontejnerskim aplikacijama.

Kontejnerizacija sada postaje popularan način isporuke softvera. Bez obzira radi li se o internim ili vanjskim suradnicima, timovi za razvoj softvera koriste spremnike za pakiranje i implementaciju.

Kubernetes je jedna od vodećih platformi i pomogla je u automatizaciji mnogih elemenata procesa implementacije. Zbog toga je programerima dopušteno stvarati nove značajke umjesto da konfiguriraju poslužitelje.

Prednosti Kubernetesa uključuju:

 • Automatizacija višestrukih aspekata procesa implementacije.
 • Vrlo brzo postaje vodeća platforma za upravljanje kontejnerskim aplikacijama.
 • Može se koristiti za različite programske jezike.

6. Tehnologija izvorna u oblaku će dominirati:

U ovoj godini, više fokusa će dati tvrtke za razvoj softvera na tehnologiji izvornoj u oblaku. Cloud-native je softverska arhitektura koja je razvijena za rad unutar distribuiranih javnih, privatnih i hibridnih oblaka. Za učinkovit rad s više poslužitelja, ovaj će dizajn biti potreban u softverskim proizvodima koje isporučuju tvrtke. Platforme za zaštitu aplikacija izvorne u oblaku (CNAPP) igrat će ključnu ulogu u osiguravanju ovih izvornih okruženja u oblaku.

Softverska arhitektura izvorna u oblaku ima sljedeće prednosti:

 • Učinkovitost i skalabilnost pri radu s brojnim poslužiteljima.
 • Softverski proizvodi mogu raditi u javnim, privatnim ili hibridnim oblacima.

7. Više upotrebe AI i pristupa vođenih ML-om:

Govoreći o trendovima razvoja softvera u 2022., AI i ML nisu nešto što treba zanemariti. Outsourcing razvoja softvera odlučit će se pristupima vođenim AI i ML. 

Pristup umjetne inteligencije (AI) uključuje softver dizajniran za razumijevanje podataka i stvaranje prognoza ili radnji bez eksplicitnog programiranja.

Trend prema umjetnoj inteligenciji (AI) vrijedan više pažnje je ML ili strojno učenje. ML omogućuje snažniju prediktivnu analitiku i automatizirano donošenje odluka. Softverski proizvodi trebaju ovu tehnologiju kako bi povećali svoju učinkovitost i djelotvornost.

Kada softverske proizvode pokreće AI ili ML tehnologija, oni rade učinkovitije i djelotvornije.

8. Više korištenja prediktivne analitike: 

Prediktivnu analitiku koriste mnoge SaaS tvrtke, trgovci i digitalne agencije za predviđanje nepoznatih budućih događaja. Ova su predviđanja napravljena nakon analize više tehnika rudarenja podataka, statistike, modeliranja, strojnog učenja (ML) i umjetne inteligencije (AI). Prediktivna analitika postaje sastavni dio razvoja softvera.

Prediktivna analitika može se koristiti za:

 • Određivanje značajki koje treba dodati proizvodu.
 • Identificirati moguće kupce.
 • Predvidjeti izvedbu softverskog proizvoda na tržištu.
 • U donošenju odluka i zadovoljavanju potreba klijenata.

Neke prednosti prediktivne analitike su:

 • Učinkovitiji softverski proizvodi.
 • Bolje poslovno odlučivanje.

9) Python:

Piton je računalni programski jezik opće namjene koji se može koristiti za izradu web stranica i softvera, automatizaciju zadataka i analizu podataka. Python nije specijaliziran samo za nekoliko stvari, dapače, može se koristiti za stvaranje mješavine različitih programa. 

Može se koristiti u skriptiranju, izradi prototipova, analizi podataka, strojnom učenju i mnogim drugim zadacima. Ono što povećava popularnost Pythona među programerima softvera je njegova kvaliteta koja se lako uči i velika korisnička baza koju je već prikupio tijekom godina. 

Tvrtke za razvoj softvera radije će više koristiti Python kako bi povećale svoju produktivnost i postigle najbolje rezultate.

Neke prednosti korištenja Pythona su:

 • Python smanjuje troškove izgradnjom s jezikom s velikom bazom korisnika.
 • Softverske proizvode može biti lakše dizajnirati ako su izrađeni korištenjem Python koda.

10. Više korištenja mikroservisa:

Microservices je poznati način koji se koristi za strukturiranje aplikacija. Mikrousluge omogućuju poduzećima da razdvoje svoju aplikaciju na male dijelove kojima se lakše upravlja. 2022. svjedočit ćemo tvrtkama koje će povećati svoju proizvodnu učinkovitost korištenjem mikroservisa.

Neke prednosti korištenja mikroservisa su:

 • Korištenje mikroservisa povećava vašu učinkovitost tijekom razvoja i implementacije softverskih proizvoda.
 • Omogućuje razbijanje aplikacije na manje dijelove i čini je lakšom za upravljanje.
 • Poboljšava komunikacijski proces različitih dijelova aplikacije.

11. Generator QR koda

QR kodovi naširoko se koriste u raznim industrijama u razne svrhe. Iako se najčešće koriste za usluge plaćanja, sve su popularniji kao praktični marketinški alati. Danas možete vidjeti QR kodove u TV reklamama, reklamnim panoima i reklamama, objavama na društvenim mrežama, karticama s jelovnicima restorana i mnogim drugim oblicima. Svi najbolji generatori QR kodova omogućit će vam da prilagodite svoje QR kodove tako da se ističu od drugih.

Neke od prednosti su ugledne Generator QR koda pruža su:

 • Prilagodljivi QR kodovi s logotipom vašeg brenda
 • Mogućnosti višekanalnog dijeljenja
 • Praćenje i analitika

Nije samo ovih deset trendova ono što ove godine zahtijeva pozornost programera softvera. Neophodno je redovito pratiti trendove u ovo doba digitalizacije koje se stalno razvija; tko zna što donosi sutrašnji trend razvoja softvera?

Softverski sektor će ove godine vidjeti neke od najboljih trendova razvoja softvera. Poduzeća moraju slijediti ove trendove kako bi ostala u utrci za uspjeh.

Ostati u tijeku pomoći će vam da saznate više o zahtjevima tržišta i pružiti ažuriranja kad god se pojave novi trendovi razvoja softvera. Ovi trendovi razvoja softvera stvorit će bolje, brže i učinkovitije proizvode.