Naslovna  /  SviSadržaj marketingae-mail marketingprodajni  /  Što je skočni prozor? Jedini vodič koji vam je potreban

Što je pop-up? Jedini vodič koji vam je potreban

Skočni prozori postali su alat koji mijenja igru ​​za tvrtke u svim industrijama. To je zato što nude sjajan način da privučete pažnju ljudi u današnjem užurbanom svijetu. Uz toliko privlačnih dizajna i predložaka koje možete izabrati, skočni prozor se lako može koristiti za postizanje vaših marketinških i prodajnih ciljeva. 

Bilo da želite povećati prodaju za svoje poslovanje ili optimizirati izvedbu svoje web stranice, skočni prozori nude jedan od najučinkovitijih pristupa za implementaciju kao dio vaše strategije rasta. Zašto je to? Zaista je jednostavno dok raspravljamo o različitim vrstama skočnih prozora, njihovoj upotrebi, uzorcima i tehnologiji koja pokreće njihovu učinkovitost. 

Što je skočni prozor?

Skočni prozor je vrsta malog prozora koji "iskače" na zaslonu vašeg računala kada otvorite ili pregledavate web mjesto. 

Moćni su za generiranje angažman kupaca s vašim web mjestom ili drugim digitalnim platformama i može se koristiti u razne svrhe kao što je promicanje popusta ili posebnih ponuda, prikazivanje obavijesti ili čak traženje povratnih informacija ili mišljenja.

Skočni prozori, kada se pravilno koriste, mogu biti optimalan alat za privlačenje pozornosti posjetitelja, njihovo angažiranje i konačno pretvaranje u potencijalne kupce. Koriste ih tvrtke za povećanje potencijalnih kupaca i prodaje na web-mjestu za promicanje angažmana, povećanje prometa i pojačati konverzije.

U većini slučajeva, skočni prozori se koriste kao alat za stvaranje potencijalnih kupaca, za uspostavljanje veza s web posjetiteljima potičući ih da daju svoje podatke za kontakt u zamjenu za vrijedan poticaj.

Izvor: Poptin.com

Osim toga, mnogi ih vlasnici tvrtki koriste za promicanje ponuda ili rasprodaja, povećanje angažmana na web stranici i educiranje posjetitelja o svojoj robnoj marki. 

Dali si znao prosječna stopa konverzije kroz opće skočne prozore je oko 3%? Isprva se možda ne čini mnogo, ali zamislite koliko web stranica može pretvoriti tijekom vremena. 

Općenito, ideja je angažirati posjetitelje web stranice i pružiti im više prilika za interakciju i kupnju vaših proizvoda ili usluga. 

Skočne prozore koriste različiti vlasnici tvrtki kako bi obično ponudili popuste, bonuse, kvizove, ankete ili nagrade koje se mogu iskoristiti. Također se mogu koristiti za prikupljanje korisničkih podataka za izradu e-pošte ili popisa pretplatnika koji se mogu koristiti za ponovno ciljanje. 

Dostupne su različite vrste skočnih prozora

Budući da je krajnji cilj skočnog prozora privući pozornost web posjetitelja i pretvoriti ga u kupce, logično je da će postojati različiti načini na koje se skočni prozori koriste za privlačenje pozornosti posjetitelja. 

Izvor: Poptin.com

Da bismo razumjeli što su i kako funkcioniraju, pogledajmo različite vrste dostupnih skočnih prozora.

Skočni prozori s namjerom izlaza

Skočni prozori s namjerom izlaza pojavljuju se kada se posjetitelj sprema napustiti web mjesto. Tehnologija izlazne namjere prati kretanje miša posjetitelja web stranice i aktivira skočni prozor kada se posjetitelj sprema napustiti web stranicu bez poduzimanja bilo kakve radnje. 

Takvi se skočni prozori obično koriste za prikupljanje podataka za kontakt potrošača (kao što su adrese e-pošte i imena) ili za ponudu popusta ili besplatnih poklona u zamjenu za prijavu ili pretplatu.

Sezonski skočni prozori 

Implementacija sezonskih skočnih prozora, kao što je Skočni prozori za Crni petak, odličan je način za angažiranje kupaca tijekom praznika. Ovi skočni prozori mogu uključivati ​​mjerače vremena, brze rasprodaje ili ekskluzivne ponude kupcima koji se pretplate ili kupe tijekom blagdanskog razdoblja.

Skočni prozori s odbrojavanjem 

Skočni prozori s odbrojavanjem koriste se za povećanje posjeta web stranici prikazivanjem preostalog vremena koje korisnik ima prije isteka ponude. To može uključivati ​​popuste, vremenski ograničene ponude, posebne rasprodaje ili oglase za ekskluzivne artikle.

Video skočni prozori 

Ako ste uživali u smiješnom ili urnebesnom videu na bilo kojoj popularnoj platformi društvenih medija, trebali biste razmisliti stvaranje skočnog video prozora. Izvrsni su za stvaranje visokokvalitetnih i privlačnih skočnih prozora koji vaše posjetitelje duže zadržavaju na vašoj web stranici. 

Oni nude učinkovit način za izgradnju prepoznatljivosti robne marke i pokazuju čime se bavite u nekoliko sekundi. Ove vrste skočnih prozora mogu sadržavati demonstraciju proizvoda, video s uputama ili kampanju koju podržavaju utjecajne osobe koju možda pokrećete za svoje usluge.

Igrificirani skočni prozori 

Gamificirani skočni prozori interaktivni su prozori u usporedbi sa svojim nepomičnim kolegama. Dolaze u svim oblicima i veličinama, ali jedna im je zajednička stvar to što koriste značajke nalik igrama kako bi privukli posjetitelje. 

Neki primjeri uključuju skočne prozore u stilu kviza koji postavljaju pitanja, skočni prozori za vrtenje kotača koji nude nagrade i skočne prozore na ploči s najboljim rezultatima koji omogućuju ljudima da se natječu jedni protiv drugih. Sve ove vrste skočnih prozora pomažu posjetiteljima stvoriti privlačno iskustvo i mogu ih potaknuti na akciju.

Većina web stranica za e-trgovinu koristi gamificirani skočni prozori tijekom blagdana, kao što su Božić ili Dan zahvalnosti.  

Opći skočni prozori 

Ova kategorija uključuje najosnovnije vrste dostupnih skočnih prozora, kao što su skočni prozori web stranica, obrasci za e-poštu, obrasci za kontakt itd. 

Za razliku od prethodno objašnjenih tipova, cilj ovih skočnih prozora e-trgovine je isključivo prikupljanje informacija i povratnih informacija o potrošačima.

Kako stvoriti skočni prozor pomoću Poptina

1. Prijavite se i pristupite nadzornoj ploči Poptina:

Posjetite našu web stranicu i stvoriti račun (ako ga već nemate). Nakon što se prijavite, doći ćete na nadzornu ploču Poptin.

2. Napravite novi skočni prozor:

Na nadzornoj ploči potražite opciju za stvaranje novog skočnog prozora. Ovo je gumb s oznakom "Novi skočni prozor".

3. Odaberite skočni predložak:

Poptin nudi niz unaprijed dizajniranih skočnih predložaka za početak. Ovi predlošci pokrivaju različite ciljeve kao što su stvaranje potencijalnih klijenata, promocije i najave. Možete odabrati predložak koji odgovara vašim potrebama ili se odlučiti za prazno platno za izradu skočnog prozora od nule.

4. Dizajnirajte svoj skočni prozor:

Ovdje počinje zabava. Poptin nudi uređivač za povlačenje i ispuštanje koji vam omogućuje jednostavno prilagođavanje dizajna skočnog prozora. Možete dodati elemente poput teksta, slika, gumba i obrazaca za uključivanje. Također možete stilizirati fontove, boje i izgled kako bi odgovarali robnoj marki vaše web stranice.

5. Postavite pravila prikaza:

Poptin vam omogućuje kontrolu kada i kako se vaš skočni prozor pojavljuje posjetiteljima. Možete postaviti okidače kao što su učitavanje na stranici, nakon određenog vremenskog odgode, namjera izlaza ili klik na gumb. Također možete ciljati određene stranice, uređaje ili demografske podatke posjetitelja kako biste osigurali da vaš skočni prozor dosegne pravu publiku.

6. Integrirajte s marketingom putem e-pošte

Ako koristite uslugu marketinga putem e-pošte, možete je integrirati s Poptinom za prikupljanje adresa e-pošte putem skočnog obrasca. To vam omogućuje da izgradite svoj popis e-pošte i njegujete potencijalne klijente.

7. Objavite i analizirajte

Kada budete zadovoljni dizajnom i postavkama svog skočnog prozora, pritisnite Objavi kako biste ga objavili na svojoj web stranici. Poptin nudi analitiku za praćenje izvedbe vašeg skočnog prozora. Možete vidjeti mjerne podatke kao što su pojavljivanja, klikovi i konverzije da biste razumjeli koliko je vaš skočni prozor učinkovit.

Najbolji postupci za korištenje skočnih prozora

Skočni prozori kao i bilo koji drugi alat koji se koristi za postizanje rastuće prodaje mogu proizvesti nevjerojatne rezultate ili jednostavno smetati posjetiteljima vaše web stranice. 

Izvor: Poptin.com

Jednostavno ih ne možete postaviti gdje god želite. Ključno je znati gdje i kada pokrenuti skočni prozor. Cilj je pretvoriti posjetitelje u dugoročne kupce umjesto da ih otjerate s vaše web stranice. 

Kao vlasnik tvrtke morate pronaći pravu ravnotežu između učinkovitog privlačenja pozornosti svojih potrošača bez prekidanja njihovog iskustva pregledavanja. To nije težak zadatak, ali zahtijeva malo finoće i mudrosti. Evo nekih najbolje prakse za korištenje skočnih prozora

Koristite Scarcely 

Skočne prozore treba koristiti samo kada je to apsolutno neophodno i kada mogu dodati vrijednost korisničkom iskustvu. 

Izbjegavajte uključivanje skočnih prozora na svaku stranicu svoje web-lokacije - to će opteretiti korisnikovo iskustvo pregledavanja i neće ga cijeniti. Umjesto toga, koristite skočne prozore samo kada imate važnu poruku, poticaj ili ponudu koju trebate komunicirati sa svojim potrošačima.

Neka bude jednostavno 

Kako biste bili sigurni da vaši skočni prozori neće ometati ili odvlačiti pažnju od korisničkog iskustva, pobrinite se da su vizualno lagani kako bi bili sažeti i izravni. 

Uključite samo jednu poruku bez pretjerivanja s elementima dizajna i vizualnim elementima. To će vam pomoći da usredotočite pozornost vaših korisnika na informacije koje su im pri ruci, a istovremeno ćete izbjeći rizik od nereda u njihovoj sesiji pregledavanja.

Bilo da se radi o pružanju koda za popust, a besplatni kupon, ili čak besplatno, pobrinite se da je poticaj koji im pružate nešto što će im biti dobrodošlo i smatrano vrijednim.

Pronađite pravi tempo

Ispravno tempirajte svoje skočne prozore u skladu s kontekstom interakcije korisnika na vašoj web stranici. Pravovremeni skočni prozor može povećati stope konverzije i učiniti korisničko iskustvo još korisnijim. 

Najgora stvar koju možete učiniti je blokirati posjetitelje ogromnim skočnim prozorom čim uđu na vašu stranicu. To će ih gotovo sigurno odbiti. Umjesto toga, stvorite prijateljsku poruku dobrodošlice koja neće ometati iskustvo pregledavanja.

Da biste to postigli, trebali biste pokrenuti skočni prozor u pravom trenutku - na primjer, kada se netko sprema napustiti vašu stranicu ili kada je poduzeo radnju (npr. dodao predmet u košaricu itd.).

Budite srodni 

Postavite prijateljski ton glasa svojim skočnim prozorima tako da ih učinite zabavnim i primamljivim. Vaš skočni prozor trebao bi biti neformalan i prijateljski nastrojen kako bi privukao pažnju korisnika i osigurao da se osjećaju dobrodošli i cijenjeni kada komuniciraju s vašom web stranicom.

Vaši klijenti i podaci trebaju biti u središtu skočnog sadržaja. Kako biste izvukli maksimum iz svojih skočnih prozora, pobrinite se da motivirate kući kako bi klijenti znali zašto im dajete promociju ili tražite njihove podatke. Kratke, izravne poruke najbolje funkcioniraju.

Prikupiti podatke

Koristite svoj skočni prozor za snimanje podataka koji su vrijedni za vas i vaše poslovanje. Zamolite korisnike da daju svoje adrese e-pošte, datume rođenja, spol itd. — to će vam pomoći da saznate više o njima i poboljšate ukupnu kvalitetu vašeg marketinške kampanje putem e-pošte ili svoje proizvode/usluge.

Najbolji primjeri skočnih prozora koje možete posuditi za svoju kampanju

Kada se pravilno koriste, skočni prozori mogu biti velika prednost za tvrtke jer nastoje privući pozornost kupaca. Evo tri najčešća predloška skočnih prozora koje možete brzo isprobati:

Gamificirani primjer skočnog prozora s namjerom izlaza 

Stavljanje ovog skočnog prozora u red čekanja odmah nakon što kupac napusti web-stranicu s punom košaricom može biti odličan način da ih potaknete da više kupuju uz poticaj besplatne dostave ili popuste na artikle. 

Primjer skočnog prozora za prijavu 

Ovaj primjer skočnog prozora s Mediuma je lagan i ima prijateljski ton, pozivajući posjetitelje da se prijave za vlastiti Medium račun. To je sjajan primjer za pokazati kako uhvatiti česte posjetitelje web stranice i pretvoriti ih dalje u svoj prodajni tok.

Primjer skočnog prozora e-pošte 

Ovaj primjer ima sličnu shemu boja kao pozadina iza njega, što pomaže da se skočni prozor lako uklopi. Međutim, nedostatak ovog primjera je nedostatak CTA-a - nema mjesta za upisivanje adresa e-pošte. To bi moglo utjecati na njihove stope konverzije u ovom skočnom prozoru. 

Kako biste izbjegli ovakve pogreške, trebali biste proučiti strategije koje smo naveli u nastavku. 

Strategije koje treba uzeti u obzir pri korištenju skočnih prozora u marketinškim kampanjama

Učinkovito oglašavanje vašeg skočnog prozora može poboljšati sveukupno prodajni lijevak vašeg poslovanja. Evo 7 strategija koje treba razmotriti kada koristite skočne prozore za svoje marketinške kampanje:

Osigurajte relevantnost

Nemojte implementirati skočne prozore sa zastarjelim ponudama ili promocijama proizvoda. Posljednje što želite učiniti je učiniti da se vaš kupac osjeća izdanim. Ažurirajte i održavajte svoj pop-up kanal i podržavajte samo relevantne popuste i rasprodaje. 

Koristite mjerače vremena

Dodavanje mjerača vremena može uvelike poboljšati izvedbu vašeg skočnog prozora na vašoj web stranici. Pomaže stvoriti osjećaj hitnosti u umu vaših web posjetitelja. Pomiješajte to sa snažnim pozivom na radnju koji stvara FOMO (strah od propuštanja) koji tjera vaše potencijalne klijente da poduzmu radnju koju želite. 

Koristite Analytics za povećanje broja konverzija

Upotrijebite okidače i pravila ciljanja koja hvataju posjetitelje web stranice na temelju njihove zemlje, posjećenih stranica, izvora prometa ili pomicanja stranice kako biste identificirali prilike za povećanje konverzija. Na primjer, ako primijetite da veliki broj vaših prodaja dolazi iz iste zemlje, možete ponuditi popuste većem broju kupaca u zamjenu za preporuke njihovim prijateljima i obitelji. 

Diverzificirajte kanale 

Umjesto promicanja jedne specifične vrste proizvoda/usluge, proširite svoje kanale i usredotočite se na kategorije koje pružaju najveću vrijednost i donose najveću prodaju.

Optimizirajte svoje vrijeme

Koristite svoje skočne prozore u pravo vrijeme i potaknite kupce na kupnju. Ako se promet vaše web stranice poveća tijekom određenih razdoblja dana, prikažite skočne prozore s ponudama koje su relevantne za vašu ciljnu publiku. Korištenjem a strategija mikrosegmentacije, uvelike ćete povećati potencijal pretvorbe potencijalnih kupaca u prodaju. 

Neka bude relevantno

Provjerite je li sadržaj vašeg skočnog prozora relevantan za korisnika. Na primjer, ako pregledavaju artikle u vašoj trgovini, skočni prozor koji nudi popust na te artikle vjerojatno će biti učinkovitiji od generičke ponude. 

Izbjegavajte biti pretjerano nametljiv

 Želite biti sigurni da vaši skočni prozori ne prekidaju korisničko iskustvo. Neka budu jednostavni, nenatrpani i laki za odbacivanje. 

Završne riječi 

Bez obzira jeste li mala ili velika tvrtka, skočni prozori su isplativ i učinkovit način za povećanje angažmana korisnika, poticanje konverzija i zadržavanje ispred konkurencije. Naš jednostavan za korištenje, povuci i ispusti popup builder je fantastičan izbor za postizanje vaših ciljeva. 

Nudimo niz šarenih i prilagodljivih skočnih predložaka među kojima možete izabrati; okidače i pravila ciljanja kako biste povećali svoje napore i analitiku za mjerenje izvedbe vaše kampanje i optimizaciju za najvišu stopu konverzije. To vam pomaže da u potpunosti iskoristite promet web stranice i pretvorite ga u potencijalne kupce, prodaju i pretplate.

Idongesit 'Didi' Inuk je prodavač sadržaja u tvrtki Poptin. Pokreću je razgovori o tehnološkim proizvodima i utjecaju koji imaju na ljude za koje su stvoreni.