Početna  /  SviCMSe-commerce  /  Wix protiv Shopifyja: Najbolji vodič za odabir najbolje platforme za e-trgovinu

Wix u odnosu na Shopify: Vrhunski vodič za odabir najbolje platforme za e-trgovinu

Ne tako davno, ideja o usporedbi između Wixa i Shopifyja ne bi imala previše smisla. Iako su oba alata popularna alternative WordPressu i korištene za dizajn web stranice i upravljanje sadržajem, dvije su usluge izvorno bile namijenjene prilično različitim korisnicima.

Wix, sa svojim značajkama dizajna povuci i ispusti i pristupačnim uslugama hostinga u oblaku, očito je bio namijenjen pojedincima i malim tvrtkama kojima je bio potreban skup alata za web razvoj jeftin i jednostavan za korištenje. 

Shopify se, s druge strane, reklamirao kao sofisticiranija platforma za izrada web stranica za e-trgovinu. Možda će trebati malo više vremena da naučite koristiti od Wixa, ali opći je konsenzus bio da su web-mjesta za e-trgovinu složenija od vrste stvari koje možete izraditi s Wixom. Naravno, bilo bi teže uhvatiti se u koštac sa softverom.

Iako se Shopify i dalje pozicionira kao glavni alat za dizajn za one koji žele izgraditi internetsku trgovinu, njegova se dominacija u sektoru više ne uzima zdravo za gotovo. Pokretanjem namjenskog rješenja za e-trgovinu 2020., Wix sada nudi pojednostavljeni pristup online prodaji koji ima mnogo malih trgovaca koji pjevaju hvale. 

U ovom uvodu u raspravu Wix eCommerce protiv Shopifyja, pogledat ću kako se te dvije platforme slažu kada je riječ o stvarima koje su najvažnije za moderne eCommerce tvrtke.

Cijene

Wix e-trgovina

Za svoje rješenje za e-trgovinu, Wix ima tri razine struktura cijena. Business Basic će vas koštati 23 USD mjesečno. Business Unlimited košta malo više, 27 USD mjesečno. Njihov najnapredniji plan, Business VIP, košta 49 USD mjesečno.

Shopify

Kao Wix, Shopify planovi dolaze u tri različite razine cijena. Shopify Basic košta samo 29 USD mjesečno. Shopify Standard iznosi 79 USD mjesečno. Odražavajući tržište na razini poduzeća za koje se brine, Shopify Advanced puno je skuplji s 299 USD mjesečno.

usporedba

Wix je jeftinija platforma s cijenama od 23 USD mjesečno, u usporedbi s najnižom cijenom Shopifyja od 29 USD mjesečno. Štoviše, ako odaberete godišnji plan, Wix također uključuje besplatno ime domene za vašu prvu godinu.

Jedan važan čimbenik u smislu onoga što ćete zapravo na kraju platiti za svoju uslugu je da Shopify naplaćuje transakcijske naknade osim ako ne koristite njegov interni sustav plaćanja, Shopify plaćanja. Wix s druge strane ne naplaćuje nikakve dodatne transakcijske naknade. 

Jednostavnost korištenja 

Wix e-trgovina

Wixov pristup web dizajnu bez kodiranja, povuci i ispusti, gdje ono što vidite u dizajnerskom sučelju odražava kako će izgledati verzija okrenuta korisniku, bio je jedan od pokretača uspjeha tvrtke. 

Ako ste upoznati s dizajnerskim sučeljem Wixa, bit će vam drago znati da je Wix eCommerce zadržao mnoge značajke jednostavne za korištenje koje su platformu učinile tako uspješnom.

Shopify

Iako je potrebno malo više vremena za upoznavanje, Shopify je još uvijek moćan softver za web dizajn koji mogu koristiti i ljudi bez ikakvog prethodnog znanja o web razvoju.

Ako ste voljni raditi unutar osnovnih ograničenja određene teme i napraviti samo manje promjene u izgledu stranice, možete koristiti Shopify bez ikakvog znanja o HTML-u, pogotovo ako želite stvarati Shopify skočni prozori. Međutim, ako želite napraviti istu vrstu promjena koje vam Wix dopušta da napravite na svom sučelju za trgovinu na sučelju, vjerojatno ćete morati unijeti barem nekoliko redaka koda. 

usporedba

Otkako se razgranao u eCommerce, Wix je nastojao primijeniti istu filozofiju upotrebljivosti i pristupačnosti koju je uvijek predstavljao na izazov izgradnje online trgovina.

Ako je jednostavnost korištenja vaša primarna briga i nepokolebljivi ste da ne želite učiti HTML, Wix je definitivno rješenje koje tražite. Uz to, Shopify je još uvijek izuzetno dobro osmišljen alat za svakoga tko traži put u umjetnost web razvoja koji čini dizajniranje web stranica za e-trgovinu mnogo lakšim nego što bi inače bio.

Predlošci

Wix e-trgovina

Sa 114 besplatnih predložaka specifičnih za e-trgovinu i preko 800 ukupno predložaka, Wix ima mnogo opcija. Štoviše, ako ste voljni uložiti trud, Wixov naglasak na kreativnoj slobodi znači da se mnogi generički predlošci mogu prilagoditi za e-trgovinu, dajući vam još veći raspon za odabir.

Shopify

Za razliku od Wixa, Shopify nudi samo ograničen broj besplatnih tema. Da biste mogli koristiti jednu od 70-ak premium tema, morat ćete izdvojiti do 300 USD. 

Plaćene teme pokrivaju niz namjena, s posvećenim temama za određene industrije i vrste trgovina. To je jednokratna kupnja koja vam, nakon izvršenja, daje neograničeno korištenje teme i pristup osnovnoj bazi kodova, koju možete mijenjati prema potrebi.

Dobra vijest je da se slobodno možete igrati s temom tijekom faze dizajna izrade vaše web stranice. Trebate platiti samo nakon što objavite, što znači da možete isprobati nekoliko tema prije nego što odaberete onu koja vam se najviše sviđa.

usporedba

S toliko mnogo toga za odabir, Wix nudi veću raznolikost predložaka od Shopifyja. Ono gdje Shopify dolazi do izražaja je način na koji možete programirati back-end svoje web stranice zbog činjenice da imate pristup punoj bazi koda teme. Naravno, ovo zahtijeva više specijalističkih vještina od prilagodbe Wix predložaka, ali u konačnici bi se moglo isplatiti jer može učiniti dugoročno upravljanje vašim web mjestom daleko učinkovitijim.

Prodaja i zalihe 

Wix e-trgovina

Wixove značajke prodaje i upravljanja zalihama odražavaju činjenicu da ga obično koriste manji internetski trgovci. 

Iako nema ograničenja u broju proizvoda koje možete dodati, određene važne značajke poput mogućnosti prihvaćanja više valuta i ponude usluga pretplate vašim klijentima nisu podržane s Wix eCommerce Basic planom. Ako su ovo značajke koje očekujete da ćete koristiti, trebat će vam barem Business Unlimited.

Shopify 

Kada je u pitanju prodaja i upravljanje zalihama, Shopifyjev popis značajki je opsežan. Nakon što počnete ulaziti u razne dostupne aplikacije i integracije, počinjete shvaćati zašto je postao titan e-trgovine.

Uz aplikacije koje će vam pomoći organizirati otpremu, ponude, live chat, ispunjavanje narudžbe, i skoro svaki aspekt e-trgovine koji vam pada na pamet, opcije za prilagodbu vašeg prodajnog procesa gotovo su neograničene.

Posljednjih godina Shopify se čak razgranao izvan svijeta e-trgovine pojačavanjem svoje ponude višekanalne prodaje. Snažni alati poput aplikacije Point of Sale omogućuju vam sinkronizaciju online i offline prodajnih procesa kako biste jednostavno upravljali inventarom, narudžbama i podacima o klijentima u cijelom svom poslovanju.

usporedba

Ako vam je potrebna potpuna prilagodljivost pozadine vaše web stranice za e-trgovinu, nema rasprave. Shopify nudi mnogo naprednijih značajki od Wixa i, ako imate pravo znanje i iskustvo, možete raditi neke prilično cool stvari s Shopify aplikacijama.

Unatoč tome, ako tek počinjete s e-trgovinom i trebate samo osnovnu prodajnu funkcionalnost, još uvijek možete izraditi prekrasnu web stranicu i postići visoku razinu zadovoljstvo kupaca koristeći Wix. 

Štoviše, Wix eCommerce pakira mnoštvo značajki u jedno rješenje jednostavno za korištenje izravno iz kutije. Na primjer, ako želite dodati zumiranje proizvoda ili video funkcionalnost proizvoda, Shopify zahtijeva da instalirate dodatnu aplikaciju dok Wix ima te mogućnosti ugrađene.

Načini plačanja

Wix e-trgovina

Wix Payments je Wixovo izvorno rješenje za obradu plaćanja. Omogućuje vam prihvaćanje plaćanja vodećih marki debitnih/kreditnih kartica, uključujući Visa, Mastercard i American Express. Ovisno o vašoj lokaciji, također možete dodati Apple Pay, Pix, Boleto, Pay Now by Klarna i još mnogo toga. Ako tražite jednostavnost, fiksne naknade za obradu plaćanja i transparentne cijene Wix Paymentsa čine ga idealnim rješenjem.  

Wix eCommerce također podržava više od 50 pristupnika za plaćanje trećih strana i digitalnih novčanika. Ako želite implementirati opcije plaćanja koje nisu uključene u Wix Payment, morat ćete ih postaviti zasebno. To može učiniti vaš sustav obrade plaćanja glomaznijim, ali vam u konačnici daje veću fleksibilnost u odabiru opcija plaćanja

Shopify

Poput Wixa, Shopify je izgradio vlastiti pristupnik za plaćanje. Shopify Payments olakšava dolazne i odlazne transakcije u više od 130 valuta i podržava sve glavne debitne i kreditne kartice. Lako ga je postaviti i ima korisnu nadzornu ploču koja vam pomaže da pratite sve svoje trenutne narudžbe i plaćanja.

Shopify se također integrira s više od 100 drugih pristupnika za plaćanje ako ne želite koristiti njegovo izvorno rješenje za plaćanje. Za razliku od Wixa, Shopify naplaćuje vlastitu transakcijsku naknadu povrh bilo koje naknade koju naplaćuje pružatelj rješenja za plaćanje.

usporedba

I Wix eCommerce i Shopify izgradili su moćna rješenja za plaćanje koja se mogu jednostavno postaviti i pružiti vašim klijentima niz opcija plaćanja u više valuta. U većini slučajeva korištenje Wix plaćanja ili Shopify plaćanja je i najlakša i najjeftinija opcija. 

Ako ipak želite koristiti drugi pristupnik plaćanja, Shopify podržava veći broj rješenja trećih strana, ali će vam naplatiti dodatnu naknadu za transakciju ako želite zaobići njegov izvorni sustav obrade plaćanja. 

Zaključak

U konačnici, postoji razlog zašto je Wix poznat kao preferirano rješenje za početnike u e-trgovini. Njegova jednostavnost korištenja i niža barijera za ulazak čine ga izvrsnim rješenjem za svakoga tko gradi svoju prvu web trgovinu bez žrtvovanja sjajnih značajki.

No dok s Wix eCommerceom možete puno učiniti, zahvaljujući mnogima moćne aplikacije dostupan, Shopify je još uvijek najbolja opcija za veće trgovine i one koje trebaju obraditi veliki broj narudžbi. 

Mnogi trgovci odlučuju za početak Wix, a zatim migrirajte na Shopify nakon što njihov posao naraste iznad određene veličine. Ako očekujete da će vam trebati napredne značajke Shopifyja i ne sviđa vam se zvuk složene migracije platforme, možda biste trebali odabrati Shopify od samog početka.

Na kraju, zapamtite da je platforma za web-dizajn koju ste odabrali za razvoj svoje web-lokacije e-trgovine nešto s čime ćete morati komunicirati svakodnevno. Imajući to na umu, ako iz bilo kojeg razloga jednostavno preferirate jedan nad drugim i smatrate ga ugodnijim za korištenje, vjerojatno vam je bolje da odaberete taj.

Autora Biografija

Jenna Bunnell je viša menadžerica za marketing sadržaja u Dialpadu, objedinjenom komunikacijskom sustavu u oblaku ugrađenom umjetnom inteligencijom i cloud PBX rješenja koji vlasnicima tvrtki i prodajnim predstavnicima pružaju vrijedne pojedinosti o pozivima.