Home  /  e-mailmarketingverkoop  /  15+ Sales Follow-Up Email Templates You Can Steal

15+ Verkoop follow-up e-mail sjablonen die u kunt stelen

verkoop e-mail follow-up sjablonen

Stel je voor: de CEO van een gerenommeerd bedrijf vult een formulier in op je site om een eBook te downloaden, en nadat je hen de hand reikt en vertelt wat je bedrijf doet, reageren ze gunstig. Score!

Dus u mailt terug, in de hoop een productdemo voor hen op te zetten - maar dan reageren ze niet...

Wacht maar af. En wacht. En wacht. Toch, zilch... je krijgt geen antwoord van deze persoon.

In plaats van rond te zitten en met je duimen te draaien, wil je deze persoon opvolgen en proberen weer op de rails te komen. Ze zijn immers een potentiële klant, en je moet de verkoop niet zo gemakkelijk laten gaan!

Weet je niet zeker hoe je het moet opvolgen? In deze blogpost delen we 15+ verkoopopvolgsjablonen die uw interne verkoopproces zullen stroomlijnen en de antwoorden die u krijgt zullen verhogen.

De kracht van een follow-up e-mail

Volgens de statistieken kan het toevoegen van slechts één enkele follow-up e-mail aan uw campagne u helpen om 22% meer prospects om te zetten. Behoorlijk krachtig, hè?

Vergeet niet dat de leads die u e-mailt, drukke mensen zijn en dat ze waarschijnlijk tientallen of honderden e-mails van verkopers in hun inboxen ontvangen, elke dag opnieuw.

Dus u wilt een follow-up e-mail schrijven die resultaten geeft.

Bearing this in mind, if your initial email doesn’t get a reply, don’t assume that your lead isn’t interested, or that they’re rejecting you. It could simply mean that they haven’t seen your email, or that they’re too busy to respond. This is why it’s important to create proper SaaS email templates in the beginning phase, then use the right follow-up message.

Pro-tip: hoe vaak moet je het opvolgen? Zoveel als de situatie vraagt.

Terwijl de meeste herhalingen één of twee keer hun aanwijzingen opvolgen en dan opgeven, kan opvolging voor een vierde, vijfde of zesde keer eigenlijk een verschil maken.

Kijk maar eens: zoals deze studie laat zien, als je voor de zesde keer je voorsprong opvolgt, schiet je respons op tot een massieve 27%...

e-mailrespons

Beeldbron.

Moraal van het verhaal? Wees volhardend, en blijf je reiken!

15+ Voorbeelden van opvolgingsmails

Inspiratie nodig? Hier zijn 16 voorbeelden van follow-up e-mails die u kunt stelen en een aantal e-mail template builders om uit te kiezen.

1. Deze e-mail die verwijst naar Adele

Je kunt er zeker van zijn dat je lood zal grinniken als ze deze e-mail in hun inbox zien:

e-mail follow-up 1

Beeldbron.

Met deze e-mail roep je in principe je lead op om je te laten spoken - maar dan wel op een manier die niet al te agressief is.

Met een beetje geluk, zal uw voorsprong een slecht gevoel geven over het feit dat u niet reageert, en onmiddellijk contact met u opnemen.

2. 2. Deze e-mail die verwijst naar Vrienden

Hier is nog een luchtige, humoristische sales follow-up e-mail die u kunt gebruiken:

e-mail follow-up 2

Beeldbron.

Nogmaals, het mooie van deze e-mail ligt in het feit dat je je voorsprong oproept op een manier die niet onbeleefd of agressief is.

Dit gezegd zijnde, zorg ervoor dat u deze e-mail alleen gebruikt voor leads die bijvoorbeeld in de dertig of ouder zijn - degenen die jonger zijn krijgen misschien niet de Vriendenreferentie .

3. Deze babyeenden e-mail

Deze follow-up e-mail is kort en bondig, en komt direct ter zake:

e-mail follow-up 3

Beeldbron.

De babyeenden zijn een leuke bijkomstigheid, maar daarnaast vinden we het ook erg leuk hoe de e-mail het voor de lead gemakkelijk maakt om te reageren.

Hier legt u in principe de twee opties uit, en vraagt u zich af wat het is?

In het geval dat je niet verder wil gaan, kunnen ze gewoon zeggen: "Je hebt gelijk, ik ben niet geïnteresseerd." In plaats van je te laten schrikken omdat ze niet weten hoe ze je moeten vertellen dat ze gewoon niet enthousiast zijn.

4. Deze cookie-monster-e-mail

Dit koekjesmonster is briljant, omdat het zo simpel is:

5

Beeldbron.

Als je je afvraagt waar de rest van de e-mail is, dan is dat het. Yup, je stuurt je hoofd gewoon een GIF van een koekjesmonster, zonder extra tekst.

Deze e-mail is grappig en valt ook op - in tegenstelling tot een standaard follow-up e-mail, probeert u hier niet uw bedrijf te verkopen of uw lead te overtuigen.

Tegelijkertijd maakt de e-mail een heel duidelijk punt duidelijk (dat je wacht op een antwoord). Volgens Close genereert het ontzagwekkende respons.

5. Deze e-mail die wordt geleverd met een ingebedde video

We weten allemaal dat video een zeer boeiend medium is, dus wat is een betere manier om de aandacht van je leiding te trekken dan ze een follow-up e-mail te sturen met een video?

e-mail follow-up 4

Dit specifieke email sjabloon dat je ziet is eigenlijk een onboarding email, maar je kunt een follow-up email op precies dezelfde manier maken.

Kom gewoon met een overtuigende e-mailonderwerpregel, en sluit dan een video van jezelf in die met je hoofd praat in het e-maillichaam. Hoe meer "menselijk" en hoe minder zakelijk/gepolijst deze video eruit ziet, hoe beter uw respons zal zijn.

U kunt een tool als BombBomb gebruiken om uw video op te nemen en te versturen.

6. Deze "Moet ik blijven of moet ik gaan?" e-mail

Net als de baby eenden e-mail, deze e-mail is eenvoudig en to the point:

Opvolging per e-mail 7

Beeldbron.

Als u ziek en moe bent van het niet terug horen van uw leiding, en u wilt een duidelijk ja/nee van hen te krijgen, zal deze e-mail recht op uw gang.

Nogmaals, u legt alle opties voor hen uit - dit maakt het gemakkelijk voor hen om te antwoorden (ongeacht of ze het gesprek willen voortzetten, of dat ze niet geïnteresseerd zijn in het werken met uw bedrijf).

7. Deze e-mail die vraagt of je je lead afluistert

Verkopers kunnen soms eendimensionaal overkomen, dus als u uw verkoop- en opvolgingsmails kunt vermenselijken, zal dit u zeker helpen om u te onderscheiden van de menigte.

Hoe vermenselijkt u uw e-mails? Kijk maar eens:

e-mail follow-up 8

Beeldbron.

Met deze e-mail erkent u dat het vervelend is om steeds opnieuw e-mails te ontvangen (ongeveer hetzelfde!). Dit laat op zijn beurt zien dat je de tijd van je voorsprong respecteert, waardoor je extra brownie-punten wint.

Tegelijkertijd brengt de e-mail ook een goed punt naar voren (dat je probeert je lead te helpen), en het herinnert je lead aan het feit dat je waarde aan hen toevoegt.

8. Deze e-mail die van tactiek wisselt

Zeg dat je lead een keer heeft gereageerd op je eerste e-mail, maar daarna al je volgende e-mails heeft genegeerd. Dit kan betekenen dat ze enigszins geïntrigeerd zijn door wat uw bedrijf te bieden heeft, maar dat uw pitch niet dwingend genoeg is om het gesprek voort te zetten.

Als dat het geval is, dan is het zinvol om je lead op een andere manier op te volgen. Neem bijvoorbeeld deze follow-up e-mail die van tactiek verandert:

e-mail follow-up 8

Beeldbron.

Yep, deze opvolgingsmail vermeldt helemaal geen opvolging. In plaats daarvan gooi je een nieuw stukje informatie naar buiten, in de hoop dat je lood zal bijten.

9. Deze e-mail die vraagt of je iets verkeerds hebt gedaan

We pleiten er niet per se voor om te deferentieel te zijn ten opzichte van je leiding, of om ze over je heen te laten lopen, maar deze vervolgmail speelt slim in op het idee van menselijk mededogen:

e-mail follow-up 9

Beeldbron.

Zelfs als je zeker weet dat je niets gemist hebt, probeer dan toch deze e-mail te versturen. Uw voorsprong zal (hopelijk!) een slecht gevoel geven dat u zichzelf in de steek laat, en antwoorden om u gerust te stellen dat u het niet bent, maar dat zij het zijn.

Als je eenmaal hebt vastgesteld wat hen tegenhoudt (budget? Timing? Goedkeuringsproblemen?), kun je uitzoeken hoe je het probleem oplost.

10. Deze e-mail die niet arbeidsrelevant is

Als rechttoe rechtaan zijn niet voor u werkt, dan kunt u proberen om via een ronddraaiende aanpak een reactie van uw leiding te lokken.

Stuur ze bijvoorbeeld een e-mail over iets dat niets met het werk te maken heeft en vraag dan in een snelle one-liner waar ze op dit moment staan met het project dat je bespreekt:

e-mail follow-up 10

Beeldbron.

Nu, deze e-mails kunnen behoorlijk krachtig zijn, omdat ze laten zien dat je aandacht besteedt aan de kleine stukjes van de trivia die ze noemen over hun leven, en dat je geïnteresseerd bent in hen (als een echt persoon).

Dit helpt om een goede verstandhouding en vertrouwen op te bouwen en vergroot de kans dat uw lead tijd maakt om op u te reageren.

11. 11. Deze e-mail die extra stimulansen geeft

Een geweldige manier om een verkoopgesprek te verplaatsen? Vermeld extra incentives in uw opvolgingsmail. Hier is een voorbeeld:

e-mail opvolging 11

Beeldbron.

Nu, omdat je het feit weggooit dat je lead een volledige training kan krijgen en een korting bij inschrijving, maakt dit je aanbod veel aantrekkelijker.

Daarnaast is het ook een leuke bijkomstigheid om te verwijzen naar de resultaten die u helpt bij het bereiken van uw andere klanten (43% stijging van de omzet, enz.). Misschien wilt u het ook hebben over de ROI die een gemiddelde klant met uw product/dienst ervaart; dit zal uw voorsprong verder overtuigen dat uw bedrijf het waard is om in te investeren.

12. 13. Deze e-mail die vraagt om een doorverwijzing

Verdenk je dat je aanwijzing niet reageert omdat ze het te druk hebben? Stuur ze dan deze follow-up e-mail met de vraag om een doorverwijzing:

e-mail opvolging 12

Beeldbron.

Hier moedig je je voorsprong aan om de discussie over te dragen aan iemand die het misschien beter kan faciliteren.

Tenzij je er 100% zeker van bent dat de CMO / marketing directeur / wie je ook spreekt de persoon is die zorgt voor nieuwe product/dienst aankopen, is het zeker de moeite waard om deze tactiek een kans te geven.

13. Deze griezelige e-mail

Met deze e-mail vertelt u in principe uw leiding dat u kunt zien dat ze enigszins geïnteresseerd zijn, en u zou graag alles doen wat in uw macht ligt om hen te helpen uw product/dienst beter te begrijpen. Kijk maar eens:

e-mail opvolging 13

Beeldbron.

Als je wat humor in de e-mail wilt injecteren, kun je ook de "Ik hoop dat dit niet griezelig lijkt" regel vervangen door "Ik ben je niet aan het stalken, ik zweer het, maar..."

14. 15. Deze e-mail die een prijszwaartepunt aan de orde stelt

Zeg dat uw lead vermeldt dat ze niet helemaal comfortabel zijn met de prijs van de producten/diensten van uw bedrijf, en dan gaat het radiostilte.

Hier is een geweldige follow-up e-mail die u kunt raken met hen op:

e-mail follow-up 14

Beeldbron.

Ten eerste, de e-mailadressen hoe je de POV van je lead begrijpt, en je zou dezelfde zorgen als hen naar voren brengen als je in hun schoenen staat. Dit vertelt je lead automatisch dat je aan hun kant staat, en je hebt hun belangen op het oog.

Bovendien biedt u een compromis door uw lood meer waarde/gebruik te bieden voor dezelfde vaste prijs. Zoals wij het zien, is dit een win-win... uw lead is gelukkig omdat ze meer uit uw tool halen, en het kost uw bedrijf geen extra kosten om uw lead te serveren.

Natuurlijk, zorg ervoor dat je het groene licht van het hoger management hebt voordat je deze e-mail verstuurt!

15. 15. Deze e-mail die spreekt over het sluiten van een dossier

Als u onderzoek hebt gedaan naar follow-up e-mails, weet u dat er een categorie van deze e-mails is die "break up e-mails" wordt genoemd.

In principe maak je met deze e-mails een laatste poging om in contact te komen met je leiding - met dien verstande dat je het met hen "uitmaakt" als ze nog steeds niet antwoorden. Hier is een voorbeeld:

e-mail opvolging 15

Beeldbron.

Deze kunnen het beste worden gebruikt in het geval dat u uw voorsprong gedurende een langere periode heeft opgevolgd, en ze nog steeds niet reageren.

Hier geef je in feite je leiding een ultimatum, en vertel je ze dat je ze niet meer achterna gaat zitten of achterover buigt om hun zaakjes te krijgen.

Als je lead echt geïnteresseerd is in zakendoen, nemen ze contact met je op en kun je het gesprek vanaf daar voeren. Zo niet, dan kunt u verder gaan en uw tijd besteden aan uw andere leads die geïnteresseerd zijn in het werken met u.

16. Deze "Is de liefde weg?" e-mail

Hier is nog een voorbeeld van een break up e-mail die u kunt uitproberen met uw leads:

e-mail follow-up 16

Beeldbron.

Nogmaals, deze e-mail is geweldig voor een situatie waarin je alles uit de kast hebt gehaald om aan je voorsprong te werken, maar ze reageren nog steeds niet.

Let op hoe de e-mail op een luchtige, niet-agressieve toon is geschreven: dit is belangrijk, want je wilt geen bruggen met je voorsprong verbranden. Er is nog steeds een kans dat je lood 3, 6 of 9 maanden verderop in de weg ligt, en je vertelt dat ze nu klaar zijn om een aankoop te doen.

De sleutel tot het sluiten van meer verkopen? Het volgen van de ontwikkelingen.

If you’re a sales rep, you will be ignored and ghosted – simple as that. The sooner you learn to be comfortable with following up (and being persistent), the sooner you’ll experience more success with closing your leads.

Want to improve your conversion rates? Pick your favorite email template builder or a few of your favorite follow-up templates out of the 16 we’ve outlined here, and start using them with your leads. Then watch as you start getting more replies in your inbox!

BIO:

Will Cannon is the founder of UpLead, a B2B sales intelligence platform that sales reps and marketers can use to get in touch with their ideal customers. With UpLead, you can reach out to decision-makers in any company with zero fuss.