Home  /  Allescontent marketinge-commerceemail marketingsaas  / 7 redenen waarom u uw e-mailcampagnes moet A/B-testen (+ welke elementen u moet testen)

7 redenen waarom u uw e-mailcampagnes moet A/B-testen (+ welke elementen u moet testen)

E-mailmarketing is een van de oudste en meest effectieve internetmarketingkanalen. Uit onderzoek blijkt dat de afgelopen tien jaar, ondanks de opkomst van nieuwe technologieën, deze de hoogste ROI hebben opgeleverd voor zowel marketeers als bedrijven. Voor elke dollar die u aan e-mailmarketing besteedt, kunt u een ROI tot wel €36 verdienen.

En dat is nog niet alles. Met e-mailmarketing kunt u in contact blijven met uw klanten, hen betrekken en de retentiepercentages verhogen. Hiermee kunt u uw klantervaring personaliseren, klanten helpen meer over uw bedrijf te leren, de merkbekendheid vergroten en meer verkeer naar uw website leiden.

Om al deze voordelen van e-mailmarketing te kunnen benutten, moet u veel werk verzetten. U moet uw doelgroep kennen, hen verleiden met opvallende onderwerpregels en hen hoogwaardige en relevante inhoud aanbieden. Dit alles vereist dat u doelen stelt, zorgvuldig plant en de juiste hulpmiddelen gebruikt.

Maar om de meeste ROI en betrokkenheid uit uw marketingcampagnes te halen, moet u ervoor zorgen dat uw aanpak vruchten afwerpt. En hoe bereik je dit? Door A/B-testen uit te voeren. Met A/B-testen kunt u uw hypothese testen op verschillende elementen van uw e-mail om te zien of deze inderdaad goed passen bij de doelgroep die u wilt bereiken. En het heeft veel voordelen.

In dit artikel delen we zeven redenen waarom u uw e-mailcampagnes moet A/B-testen en welke elementen van uw campagnes u moet testen.

Wat is A/B-testen in e-mailmarketing?

A / B-testen is een marketingexperiment waarbij u twee verschillende varianten (varianten A en B) van een e-mail naar een segment van uw doelgroep stuurt om te zien welke beter presteert. 

Bij het maken van uw twee varianten, A en B, kunt u zich erop concentreren het verschil klein of substantieel te maken. U kunt ervoor kiezen om een ​​andere onderwerpregel/call-to-action te gebruiken of de hele e-mailinhoud/-ontwerp te wijzigen. 

Echter, bij het uitvoeren van A/B-testen, kunt u zich het beste op één element tegelijk concentreren. Zo weet u welke specifieke wijziging het verschil heeft gemaakt. 

Wanneer u uw e-mailcampagnes A/B test, moet u een doel voor ogen hebben. Dat wil zeggen, wat u met uw inspanningen wilt bereiken. Het doel kan zijn dat uw abonnees uw e-mail openen, op uw link klikken of een aankoop doen. 

Als u een doel heeft, weet u welk element u moet testen en hoe u de prestaties kunt meten. Uiteindelijk leer je hoe optimaliseer uw e-mailmarketingstrategie en behaal de hoogste ROI. 

7 redenen waarom u uw e-mailcampagnes moet A/B-testen

Wanneer u een marketingcampagne uitvoert, moet u een aanpak kiezen die resoneert met uw publiek. Dit is vooral van cruciaal belang bij e-mailmarketing. Uw prospects ontvangen dagelijks tientallen e-mails van bedrijven, waaronder enkele van uw concurrenten. De waarheid is dat ze al die e-mails niet kunnen lezen, laat staan ​​actie kunnen ondernemen. Ze zullen selectief zijn. 

Als bedrijf of marketeer wil je iedere keer degene zijn die geselecteerd wordt. Om dat punt te bereiken, moet u er zeker van zijn dat uw e-mail uw klant zal verleiden. En u kunt er niet zeker van zijn als u niet elke e-mail die u verzendt, A/B-testt. 

Met A/B-testen kunt u datagestuurde beslissingen nemen. Het voorkomt dat u verdwaalt in de inbox van potentiële klanten of als spam wordt gemarkeerd. Door te testen kunt u voortdurend e-mails verzenden die inspelen op de behoeften van uw klant en vertrouwen opbouwen verhoogt de retentiegraad

Hier zijn nog zeven redenen waarom u uw e-mails moet A/B-testen:

Om de open- en klikfrequenties te verhogen

Om op te vallen in de inbox van uw klant, moeten uw e-mails de aandacht van uw publiek kunnen trekken. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat het elementen bevat, zoals a oproep tot actie, waarmee uw klanten gemakkelijk kunnen communiceren – dat wil zeggen: open ze en onderneem actie. Met A/B-testen kunt u zien hoe effectief deze elementen in uw campagnes kunnen zijn.

De onderwerpregel is het eerste wat uw klanten zien als u ze e-mailt. Het is ook de doorslaggevende factor. Als uw onderwerpregel niet aanspreekt bij de klant, zal deze de e-mail niet openen. En als ze dat niet doen, zijn uw inspanningen verspild. Door te testen kunt u verschillende onderwerpregels uitproberen en de onderwerpregel gebruiken die resulteert in meer e-mailopeningen.

Uw klikfrequenties (CTR) zijn belangrijk bij het meten van hoe goed klanten op uw promoties reageren. Wanneer uw e-mail wordt geopend, genereert u vertoningen, maar de CTR laat zien hoeveel mensen actie hebben ondernomen. Met A/B-testen kunt u beslissen welke call-to-action-berichten u het beste kunt gebruiken, hoe u deze ontwerpt en waar u deze plaatst. 

Om uw conversieratio en ROI te verhogen

Door uw CTR en openingspercentages te testen, kunt u meer klanten naar uw website halen. Maar het gebeurt niet elke dag dat al die bezoeken resulteren in verkoop- of andere conversiestatistieken. Met A/B-testen weet u welke elementen leiden tot een hogere CTR, hogere conversies en uiteindelijk een hogere ROI.

Met A/B-testen kunt u identificeren welk type berichten uw klanten willen en welke e-mails meer leads en omzet genereren. Dit zorgt ervoor dat u voortdurend e-mails verzendt die niet alleen worden geopend, maar die u helpen inkomsten te genereren en uw ROI te verhogen. 

Ten slotte kunnen A/B-tests via e-mail u vertellen of u elementen in uw website moet verbeteren. Als uw CTR hoger is, maar de conversies laag zijn, moet u stappen ondernemen om uw landingspagina en website-UX te wijzigen, uw afrekenproces te vereenvoudigen of andere elementen van uw site aan te passen. Voor betere resultaten moet u ook elementen op uw site A/B-testen.

Om de betrokkenheid bij uw publiek te verbeteren 

Eén van de beste manieren om prospects te behouden in uw verkooptrechter en het behouden van bestaande klanten is om ze betrokken te houden. Met A/B-testen kunt u strategieën identificeren die uw betrokkenheid zullen verbeteren. U zult manieren kunnen vinden om hen meer over uw producten/diensten te leren en hen stapsgewijze stappen te laten nemen.

Met A/B-testen kunt u bepalen welk type inhoud uw gebruikers verkiezen. Stuur bijvoorbeeld twee verschillende e-mailvarianten met tutorials over het gebruik van uw product/dienst. Variant A moet een link bevatten die klanten naar uw blog leidt, en variant B moet hen naar uw YouTube-kanaal leiden. De eerste variant is een schriftelijke tutorial en de tweede variant is een video.

Na de A/B-test kunt u bepalen welk type inhoud uw gebruikers verkiezen, wat uw e-mail kan helpen content marketing strategie. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat u inhoud kunt genereren die de betrokkenheid, CTR en conversies stimuleert.

Verkrijg waardevolle informatie over de interesses van uw publiek

A/B-testen zijn multifunctioneel. Naast dat het u vertelt welk type e-mailinhoud uw doelgroep wil, kan het u ook vertellen wat ze niet leuk vinden. U kunt nuttige informatie verkrijgen over de interesse van uw doelgroep door te kijken hoe zij reageren (of niet) op uw e-mails. 

U kunt een promotie aanbieden waarbij u 50% korting krijgt, maar als uw e-mails niet op een manier zijn opgesteld die de lezer zal verleiden, zult u geen omzet genereren. Met A/B-testen kunt u dit voorkomen door de manier te verbeteren waarop u uw exemplaar voorbereidt en door te beslissen welke producten/diensten u wilt promoten.

Laten we een voorbeeld bekijken: 

Uw bedrijf heeft twee producten en wil slechts op één product een beperkte promotie uitvoeren. Met A/B-testen kunt u bepalen welk product u in de verkoop moet zetten. U kunt twee verschillende e-mailvarianten naar een segment van uw mailinglijst sturen. Variant A bevat een aanbieding voor één product, en variant B een ander product. Na een paar dagen kun je de resultaten analyseren en weet je in welk product je klanten meer geïnteresseerd zijn. Je kunt dan een hele campagne op dat product draaien. 

Stel dat het product € 400 kost, en u wilt uw klant 25% korting geven. Met A/B-testen kunt u een boodschap kiezen die uw doelgroep het liefst heeft. Je kunt twee varianten testen:

  • A: Ontvang 25% korting op uw volgende aankoop!
  • B: Ontvang $ 100 korting op uw volgende aankoop!

Vervolgens gebruikt u de winnende om uw campagne uit te voeren.

Bespaar tijd en geld

Er wordt veel moeite gestoken in het runnen van een succesvolle e-mailmarketingcampagne. A/B-testen zorgen ervoor dat deze middelen niet verloren gaan door elke e-mail die u verzendt relevant te maken voor uw gebruiker en een positief rendement te genereren. Of u nu verkeer naar uw website wilt genereren of omzet wilt genereren, A/B-testen helpen u bij het implementeren van de beste strategie. 

Met A/B-testen weet u welke elementen van uw e-mailcampagnes u moet verbeteren en hoe u zich kunt verhouden tot uw doelgroep. Hiermee kunt u op een eenvoudige manier geld en tijd besparen: u voert slechts tests uit op een klein deel van uw abonnees voordat u een campagne lanceert. 

Dit bespaart u geld omdat u niet meer in een campagne hoeft te investeren als uit de A/B-tests blijkt dat klanten op uw marketingidee reageren. Aanvullend, analyseren van gegevens uit een klein segment zal doorgaans minder tijd in beslag nemen en nauwkeurigere resultaten opleveren. 

Met A/B-testen kunt u campagnes maken die de hoogst mogelijke ROI opleveren en voorkomen dat u geld en tijd verspilt aan strategieën die niet zouden werken voor uw doelgroep.

Om het afmeldingspercentage te verlagen 

Als bedrijf, freelancer, of digitale marketeer, moet u uw e-mailmarketingcampagnes zo nu en dan volledig vernieuwen. Misschien omdat een strategie die u gebruikt moet worden bijgewerkt omdat deze niet de verwachte resultaten oplevert, of omdat u een nieuwe campagne wilt lanceren. Of je bent zelfs aan het rebranden. Dit alles kan vereisen dat u substantiële veranderingen doorvoert die klanten niet verwachten. Dit kan ernstige risico's met zich meebrengen, waaronder het verliezen van abonnees.

Met A/B-testen kunt u deze risico's op meerdere manieren verminderen. Ten eerste kunt u zien voor hoeveel wijzigingen uw klanten klaar zijn, en ten tweede hoe langzaam u de wijzigingen moet doorvoeren. De resultaten die u krijgt, helpen u bij het creëren van een strategie met het minste negatieve effect op uw e-maillijst.

A/B-testen kunnen u ook helpen kleine fouten op te sporen voordat ze een ramp worden. U kunt bijvoorbeeld zien of uw copywriter een grap in zijn exemplaar heeft opgenomen die sommige van uw klanten aanstootgevend vonden en zich hadden afgemeld. Voordat je uitzendt naar de rest van je publiek, weet je dat je die grap niet moet opnemen als je abonnees wilt behouden.

Om een ​​concurrentievoordeel te behalen

Elke marketingstrategie loont altijd als u stappen onderneemt om de concurrentie voor te blijven. E-mailmarketing is geen uitzondering. 

met Bijna 40% Door A/B-testen via e-mail te negeren, kunt u deze oefening gebruiken om meer inzicht te krijgen in de behoeften van uw klanten en aan te bieden wat ze elders missen. Met A/B-testen kunt u een concurrentievoordeel behalen.

Door hun campagnes niet te A/B-testen, negeren concurrenten de behoeften van gebruikers en duwen ze deze dagelijks weg. Je moet ze opnemen en voor een veilig huis zorgen. En de eerste stap daarbij is ervoor te zorgen dat uw e-mails zijn geoptimaliseerd voor hun specifieke behoeften. 

E-mailelementen naar A/B-test

Met de juiste e-mailmarketingtools kunt u bijna alle elementen van uw e-mailkopie A/B-testen, van uw onderwerpregel tot aan uw afmeldingszin. Het type element dat u test, hangt meestal af van uw doel. 

Als u iets wilt verkopen, kan het de moeite waard zijn om veel aandacht te besteden aan het verhogen van de CTR met behulp van de beste call-to-action-berichten. En als u uw lezers op de hoogte wilt houden, test u welk type inhoud u met hen wilt delen.

Hier zijn vijf elementen die u moet testen om ervoor te zorgen dat uw e-mails u helpen uw doelen te bereiken:

Onderwerpregel

De onderwerpregel is het eerste wat uw abonnee ziet wanneer u hem of haar een e-mail stuurt. Het is het element dat beslist of ze uw e-mail zullen openen. Als uw e-mail niet wordt gelezen, zult u moeite hebben om uw e-mailmarketingdoelen te bereiken. 

Daarom is het essentieel dat u verschillende onderwerpregels test en kiest voor degene met de hoogste open rates.

Enkele varianten die u kunt testen tijdens het uitvoeren van de onderwerpregel-A/B-test zijn:

Lengte: Sommige gebruikers geven de voorkeur aan gedetailleerde onderwerpregels, anderen geven de voorkeur aan korte. Een lange onderwerpregel kan te veel informatie geven, waardoor een abonnee overhaast besluit uw bericht te negeren. Een korte kan er niet in slagen een boodschap over te brengen. Door te testen kunt u de perfecte lengte vinden die uw gebruikers kan verleiden de e-mail te openen.

Woord volgorde: De manier waarop u uw woorden in de onderwerpregel rangschikt, vooral wanneer u een wedstrijd organiseert, kan uw openingspercentages bepalen. Zorg ervoor dat u verschillende varianten test en genoegen neemt met degene die u de meeste openingen oplevert. 

Hier is een voorbeeld van een merk dat twee verschillende woordvolgordes gebruikt: 

Oproep tot acties 

U kunt een ander aspect van uw call-to-action testen om er zeker van te zijn dat u genoegen neemt met de beste tekst die uw CTR verhoogt, verkeer naar uw website leidt of de verkoop verhoogt. Eenvoudige aanpassingen aan uw call-to-action kunnen urgentie creëren, inspelen op de emoties van het publiek en uw prospects begeleiden.

Enkele aspecten die u kunt testen zijn onder meer:

De boodschap: Dit is een kopie van uw call-to-action-knop. Voordat u uw campagne uitzendt, kunt u testen op welke boodschap de lezers reageren. Overschakelen van generieke CTA's zoals 'Meer informatie' naar 'Laat zien hoe' kan enorme verschillen opleveren.

Design: De manier waarop u uw CTA presenteert, is van belang. Buttons of hyperlinks? Als u een knop kiest, welke kleuren moet u dan gebruiken? A/B-test om ervoor te zorgen dat uw CTA's goed gepositioneerd zijn en dat het ontwerp de branding van uw bedrijf weerspiegelt.

Het mooie van call-to-action-knoppen is dat je er een paar in je exemplaar kunt gebruiken. Dit zal uw lezer helpen sneller beslissingen te nemen en hem betrokken te houden. Hier is een voorbeeld:

E-mailbeelden en ontwerp 

U kunt het zich niet veroorloven om generieke, platte tekst-e-mails te sturen als u uw abonnees betrokken wilt houden bij uw inhoud, er professioneel uit wilt zien en de merkconsistentie wilt behouden. Gebruikers willen goed ontworpen e-mails met infographics die gemakkelijk te lezen of te bekijken zijn. 

Voordat u een e-mailcampagne lanceert, moet u de tijd nemen om uw e-mailontwerpen te A/B-testen. Met e-mailmarketingplatforms kunt u verschillende sjablonen op uw klanten testen, en kunt u de beste versie kiezen. 

Maar vergeet niet om alleen te experimenteren met promoties of aanbiedingen. U moet uw ontwerpen hetzelfde houden wanneer u uw wekelijkse/maandelijkse nieuwsbrief of belangrijke communicatie zoals uw facturen naar klanten verzendt, zodat u op consistente wijze kunt positieve cashflow genereren voor uw bedrijf. Dit zijn essentiële aspecten van uw merkstrategie; het voortdurend veranderen ervan zou het publiek in verwarring kunnen brengen.

E-mailinhoud

U kunt uw e-mailinhoud A/B-testen om te zien wat het beste aansluit bij uw doelgroep. Zodra u uw prospect ertoe heeft aangezet uw e-mail te openen, moet u het harde werk doen om hem ervan te overtuigen actie te ondernemen. En om dat te bereiken heb je de beste content nodig. 

Er zijn veel aspecten van e-mailinhoud die u kunt testen. Ze bevatten:

  • Type inhoud: Dit hangt af van uw doelen. Als u bijvoorbeeld feedback wilt, moet u verschillende soorten enquêtes A/B-testen. 
  • Toon: De toon die u aanneemt, hangt af van uw merk, doelgroep en demografische gegevens. De manier waarop u Gen Z-gebruikers aanspreekt, zal verschillen van de manier waarop u Boomers aanspreekt. Je kunt A/B-testen hoe professioneel of persoonlijk je wilt klinken. Of hoe positief je toon moet zijn.
  • Lengte: Hoe lang moet uw exemplaar zijn? De lengte van uw e-mail is belangrijk om u te helpen uw doelstellingen te bereiken. Zorg ervoor dat u een A/B-test uitvoert of uw publiek van lange of korte exemplaren houdt.

Personalisatie  

Consumenten hou van personalisatie en eis het. Een van de oudste personalisatiepraktijken is het aanspreken van de ontvangers met hun naam. U kunt een A/B-test uitvoeren om erachter te komen wat de beste positie is om hun naam te plaatsen. Sommige merken geven er de voorkeur aan om de naam van de ontvanger in de onderwerpregel op te nemen, terwijl andere deze reserveren voor de hoofdtekst van de e-mail. Door te testen weet u waar u de naam in uw kopieën moet plaatsen.

Maar personalisatie is dat stadium voorbij. Tegenwoordig geven klanten merken te veel data. Als u voldoende gegevens over uw klanten heeft, moet u deze gebruiken om meer op maat gemaakte inhoud te creëren. 

Verdeel uw doelgroep in segmenten en stuur alleen e-mails die voor hen het meest relevant zijn. Dit is vooral belangrijk als u een divers klantenbestand heeft en ze allemaal wilt bereiken. Met personalisatie kunt u elke groep op de markt brengen op basis van hun eisen.

Zorg ervoor dat uw A/B-testen succesvol zijn 

Succesvol A/B-testen uitvoeren gebeurt niet zomaar. U moet met voorbedachten rade stappen ondernemen om mazen in de wet te voorkomen. Als u de verkeerde test uitvoert en de gegevens die u ontvangt negeert, kunt u uw e-mailmarketingcampagne verpesten.

Om dat te voorkomen, volgt u deze tips:

  1. Ken uw einddoel: Dit zal u helpen een hypothese te creëren en u te laten zien welke elementen u moet testen en hoe u deze kunt testen.
  1. Prioriteer: Het is onmogelijk om alle elementen van uw e-mail te testen. Kies de belangrijkste en test die eerst. 
  2. Je hoeft niet alles te testen: als je net begint met A/B-testen, begin dan eerst met het testen van de belangrijke e-mails. Dit kunnen e-mails zijn waarin reclame wordt gemaakt voor een productlancering of een belangrijke update van uw merk.
  3. Analyseer de resultaten: Dit is bedoeld om u te laten zien hoe belangrijk de verandering was en wat u vervolgens moet doen. Afhankelijk van hoe ingrijpend de verandering is, weet u of u van strategie moet veranderen.
  4. Kies de juiste tools: A/B-testen en e-mailmarketing zijn over het algemeen een essentieel onderdeel van uw bedrijf. Zorg ervoor dat u investeert in de juiste tools die een aanvulling vormen op uw branche en dat er minimale ruimte is voor tijdperken.

Auteur Bio – Nahla Davies is een softwareontwikkelaar en technisch schrijver. Voordat ze haar werk fulltime aan technisch schrijven wijdde, slaagde ze er – naast andere intrigerende dingen – in om als hoofdprogrammeur te dienen bij een Inc. 5,000 experiential branding-organisatie met klanten als Samsung, Time Warner, Netflix en Sony.