Home  /  Allesemail marketing  / 8 tips voor het schrijven van e-mailmarketingteksten die converteren

8 tips voor het schrijven van e-mailmarketingteksten die converteren

E-mailmarketing is veel meer dan het automatiseren van e-mails en het genereren van conversies op uw website. 

Een deel van de reden dat e-mailmarketing zo populair is en een ROI van 4200% oplevert, is het kopiëren van e-mails: de sappige woorden in de e-mail die de voordelen van uw product of dienst benadrukken en de ontvanger ervan overtuigen om bij u te kopen.

Het is echter niet zo eenvoudig.

Tegenwoordig verandert de dynamiek van de besluitvorming van consumenten, en dat geldt ook voor de manier waarop zij online aankopen doen. Als u hun inbox wilt bereiken en de aandacht wilt trekken, zodat zij uw e-mail openen, lezen en actie ondernemen: het schrijven van impactvolle conversiekopieën is meer een noodzaak dan een keuze. Het heeft het potentieel om de verkoop een boost te geven, en verder te laten groeien. meervoudig.

In dit artikel vindt u acht beproefde tips om e-mailmarketingteksten te schrijven die niet alleen uw publiek boeien, maar ze ook van een abonnee naar een betalende klant converteren.

Tips voor het schrijven van e-mailteksten met een hoge conversie

Je hebt een solide e-maillijst opgebouwd en bent begonnen met het opzetten van je e-mail marketing software, en zijn klaar om e-mails te pompen en de conversies binnen te laten stromen. Maar voordat u dat doet, leest u eerst deze acht tips voor het kopiëren van e-mails (met merkvoorbeelden), die uw conversies een boost zullen geven en elke uitgegeven dollar de moeite waard zullen maken.

1. Begrijp je publiek 

Als u wilt verhoog uw conversieratio, is het belangrijk om e-mails te schrijven die rechtstreeks tot uw publiek spreken. Als u uw abonnees niet kent, tot welk beroep ze behoren en met welke problemen ze worden geconfronteerd, kan dit leiden tot saaie e-mails die geen enkele waarde toevoegen aan uw doelgroep, wat uiteindelijk kan leiden tot een dalende ROI.

Voordat u begint met het schrijven van uw e-mails, moet u dus weten wat voor soort abonnees aan uw lijst zijn toegevoegd. Hiervoor kunt u een enquête maken en deze verspreiden onder uw doelgroep, probleeminterviews afnemen en uw sociale media- en website-inzichten analyseren. Hier is wat u moet proberen te begrijpen:

 • Demografie en psychografie 
 • Kooppotentieel
 • Fase van de trechter
 • Grote triggerpoints of problemen
 • Interesses en hobbies
 • Resultaat of oplossing waarnaar ze op zoek zijn

Creëer op basis van deze informatie een koperspersoon: een semi-fictieve weergave van uw ideale klant. Hoe gedetailleerder en specifieker u bent bij het opstellen van uw koperspersona, hoe beter u uw doelgroep kunt targeten en e-mails kunt schrijven die daadwerkelijke conversies opleveren en geen holle resultaten.

2. Focus op uw onderwerpregel en bekijk een voorbeeld van de tekst

De onderwerpregel en de voorbeeldtekst zijn de eerste twee dingen die uw abonnee te zien krijgt wanneer uw e-mail in zijn of haar inbox belandt. Het is veilig om te zeggen dat, tenzij beide opvallen in de inbox en een gevoel van nieuwsgierigheid opwekken, je publiek de e-mail niet zal openen.

Maar behalve dat u ze ertoe aanzet uw e-mails te openen, kan een goede onderwerpregel van uw e-mail het enige zijn dat u nodig hebt om te voorkomen dat u uit de inbox wordt verwijderd, dat u zich afmeldt of, erger nog, dat u als spam wordt gerapporteerd. 

Hier zijn enkele tips voor de onderwerpregel van e-mail die u kunt volgen om uw openingspercentage te verhogen en de naald richting snellere conversie te bewegen:

 • Houd ze maximaal 30 tekens; anders worden ze in de inbox geknipt. De best presterende onderwerpregels bevatten vier woorden of minder. Let hier op de eerste e-mail:
 • Vermijd het gebruik van opvulwoorden en gebruik actiewoorden als 'Gratis, jij, exclusief, beperkt, winstgevend, enz.
 • Gebruik emoji's in uw onderwerpregel om ze te laten opvallen in de inbox en zo een open uitnodiging te creëren.
Beeldbron
 • Personaliseer het door de voornaam van de ontvanger als eerste woord van de onderwerpregel te gebruiken. Dit kan gedaan worden via elk e-mailmarketingsoftware.
 • Zeg iets controversieel of schokkends of stel een vraag; vermijd clickbaits of nepverklaringen.

De voorbeeldtekst (de zinnen onder de onderwerpregel in de inbox die dieper ingaan op de context van uw e-mail) heeft ook een enorme betekenis en kan uw e-mailmarketinginspanningen maken of breken. 

Hier zijn enkele tips voor het schrijven van voorbeeldteksten om u te helpen dit segment te veroveren en meer e-mailopeningen binnen te halen:

 • Houd uw voorbeeldtekst tussen de 35 en 40 tekens om te voorkomen dat deze in de inbox wordt afgesneden.
 • Voeg een call-to-action of een gevoel van urgentie toe om de abonnee nieuwsgierig te maken.
 • In plaats van uw e-mail samen te vatten, kunt u de voordelen van het lezen van de e-mail benadrukken.
 • Vat de voordelen van uw aanbod samen in één zin en gebruik buzz-woorden.

Onderwerpregels en voorbeeldteksten zijn een essentieel onderdeel van het kopiëren van e-mails en zetten de toon voor de rest van uw relatie met de abonnee. Bovendien bouwen ze de eerste indruk op bij de gebruiker, dus let daar op en voer A/B-tests uit om te zien wat het beste werkt bij jouw publiek.

3. Voeg een vleugje verhalen toe aan je schrijven

Storytelling is een verhalende techniek die wordt gebruikt om het publiek en het merk te binden en te verbinden om een ​​sterkere band te vormen. 

Statista rangschikte storytelling als de op één na meest effectieve aanpak in contentmarketing. Dit komt vooral omdat verhalen de persoonlijkheid van het merk helpen ontdekken en de herinneringswaarde vergroten, wat tot de verkoop leidt. 

U kunt tekst-, beeld- of videoverhalen vertellen door een verhaal met personages, conflicten en oplossingen bloot te leggen. Van welkomst-e-mails tot verkoop-e-mails: verhalen werken uitstekend en leveren geweldige resultaten op.

Hier zijn een paar tips over hoe u storytelling in uw e-mailtekst kunt opnemen om de verkoop te verbeteren:

 • Herdenk uw festival- en gelegenheidsaanbiedingen door ze aan een verhaal te koppelen voor een betere herkenbaarheid en snellere conversie. Gebruik visuele hulpmiddelen samen met tekst en emoji's om het verhaal op prachtige wijze over te brengen.
 • Creëer een verhaal rond uw aanbod en verbind het met iets dat nostalgie of een ander gevoel van geluk of verdriet oproept (vaak gebruikt in emotionele reclame).
 • Begin uw e-mails niet met het gebruikelijke 'Hallo' en wat u te bieden heeft. Maak het gemoedelijk en begin, net als bij een typisch verhaal, de e-mail met een knal: een interessante opening die hen boeit.
 • Verbind je verhaal met het aanbod, bouw de hype op en ga vervolgens over naar de CTA om het natuurlijk en moeilijk te weerstaan ​​te laten lijken.

4. Gebruik psychologische trucs bij de bodycopy

Het merendeel van het marketing- en reclamemateriaal omvat tegenwoordig psychologie. Het helpt de aankoopbeslissingen van de consument positief te manipuleren, om deze in het voordeel van het merk te veranderen en de conversies te vergroten.

Door instincten te activeren, kan marketingpsychologie de betrokkenheid en conversies aanzienlijk verbeteren. Laten we eens kijken naar enkele psychologische marketingtrucs die u in uw e-mails kunt gebruiken om de juiste plek te bereiken:

 • Angst om te missen (FOMO)

FOMO is een van de grootste triggers voor het verbeteren van vaardigheden en het verdienen van geld aan de angst voor schaarste. Wanneer gebruikers ontdekken dat iets in beperkte hoeveelheden aanwezig is, is de kans groter dat ze het sneller kopen. Dit gebeurt omdat ze vinden dat de deal slechts voor een beperkte periode voor een goede prijs wordt aangeboden, dus ze moeten deze kopen.

Beeldbron

Het is een van de oudste trucs in het boek en levert prachtige resultaten op 60% van millennials dingen kopen vanwege FOMO.

 • Sociaal bewijs

Deze psychologische truc zorgt ervoor dat gebruikers het gevoel krijgen dat uw product of dienst geliefd is bij mensen en kiest voor originele citaten van klanten om bewijs te leveren voor de effectiviteit ervan. Als algemene vuistregel is de kans groter dat we een woord van een klant vertrouwen die geld heeft geïnvesteerd dan een merk dat zichzelf op de markt probeert te brengen.

Denk er eens over na: is de kans groter dat je een duur paar voetbalschoenen van Nike koopt als het merk zelf hun schoenen ‘het meest verbazingwekkende paar voetbalschoenen dat je kunt hebben’ noemt of als je tientallen recensies ziet van klanten die ze prijzen?

Waarschijnlijk het laatste, en daarom werkt het zo goed.

 • Kleuren begrijpen

Hoe raar het ook mag klinken, de kleurkeuze in uw e-mail heeft rechtstreeks invloed op de aankoop- of actiegerichte beslissingen van uw klanten. Hoewel je niet veel kleuropties in e-mails hebt, kun je ze nog steeds gebruiken voor CTA’s en visuals om deze psychologische tactiek te benutten.

Beeldbron

Hubspot veranderde bijvoorbeeld zijn CTA van rood naar groen en zag een 21% stijging qua klikfrequentie. Begrijpen hoe verschillende kleuren specifieke emoties naar voren brengen, kan zeer nuttig zijn, niet alleen voor e-mails, maar ook voor al uw marketinginspanningen.

Naast deze drie psychologische tactieken zijn er nog tal van andere die je kunt gebruiken: wederkerigheid, voet-tussen-de-deur-techniek, exclusiviteit en open vragen om de nieuwsgierigheid te wekken. Als u deze in uw e-mails gebruikt, kunt u uw CTR en dus ook uw conversies aanzienlijk verbeteren.

5. Benut de kracht van personalisatie

Het toevoegen van de voornaam van de ontvanger in de onderwerpregel is slechts een onderdeel van personalisatie, en er zijn nog een heleboel dingen die u naast deze persoon kunt doen. 

Het personaliseren van uw e-mails betekent in wezen dat u ze relevanter maakt voor de gebruiker en ze op een lasergerichte manier opstelt, zodat iedereen op uw lijst het gevoel heeft dat u rechtstreeks met hem of haar praat. Gepersonaliseerde e-mails leveren zelfs resultaat op 6x hogere transactietarieven

Maar om personalisatie succesvol te laten zijn, moet u uw lijsten segmenteren op basis van hun voorkeuren en categorieën, want alleen dan kunt u campagnes plannen die zich op hun behoeften richten. U moet ook rekening houden met een hoge e-mailbezorgbaarheid, controleer dit SPF-recordsen veilig berichtenverkeer in het algemeen. Er is een reeks dingen waarmee u uw e-mails kunt personaliseren:

 • Aankoop- of winkelwagengeschiedenis om gerelateerde items weer te geven die ze kunnen bekijken en mogelijk kunnen kopen.
 • Locatie- en cultuurspecifieke keuzes op basis van recente activiteit of verlaten winkelwagentjes op uw website.

6. Maak gebruik van rijke media

Krijgen e-mailaanmeldingen is niet genoeg; je moet de aandacht van je publiek trekken om aan hen te kunnen verkopen. Mensen zijn visuele wezens. Het is gemakkelijk voor ons om onze aandacht te richten en meer interactie te hebben met interactieve inhoud zoals afbeeldingen, GIF's en video's dan met tekst. En als u wilt dat uw e-mails opvallen en impact creëren, moet het gebruik van rijke media een van uw topprioriteiten op de lijst zijn.

Veel e-mails, zowel transactioneel als educatief, bevatten tegenwoordig minstens één medium.

De reden? Iets dat beweegt in de e-mail of een visueel element trekt onmiddellijk de aandacht, waardoor gebruikers de e-mail blijven lezen.

Dit betekent echter niet dat u alles opneemt wat voor u relevant lijkt. U moet bepaalde principes en best practices volgen om het mediagebruik te optimaliseren voor betere betrokkenheid en conversies. Hier zijn er een aantal:

 • Vermijd het gebruik van stockfoto's, omdat deze te veel worden gebruikt op internet, en voeg geen originaliteit toe aan de e-mailinhoud.
 • Voeg afbeeldingen met een hoge resolutie toe die niet de hele ruimte in beslag nemen, maar waarde toevoegen aan de gebruikers.
 • Gebruik media met menselijke gezichten om het vertrouwen te vergroten en een gevoel van verbondenheid te creëren.
 • Voeg alt-tekst toe aan uw media, zodat gebruikers kunnen begrijpen wat u probeert over te brengen als de afbeelding niet wordt geladen.
 • Gebruik GIF's om het gevoel van de e-mail over te brengen; Zorg er echter voor dat het geen zwaar bestand is, omdat dit de afleverbaarheid kan beïnvloeden of, erger nog, niet kan worden geladen bij ontvangst.
 • Sluit video's in of koppel ze aan de e-mail en voeg ze toe als bijlage voor een snellere laadsnelheid en kijkervaring.
Beeldbron

Het toevoegen van rich media aan uw e-mails kan uw conversies aanzienlijk verbeteren, omdat het een visuele weergave toont van het product of de dienst die u aanbiedt, waardoor het voor de abonnees gemakkelijker wordt om zich voor te stellen dat ze het gebruiken dat tot de aankoop leidt.

7. Structureer uw e-mail op de juiste manier

Mensen ontvangen elke dag meer dan een half dozijn e-mails omdat e-mailmarketing boomt. Hoe geweldig dat ook is, het heeft nog steeds invloed op en verkleint de kans dat uw e-mail wordt gelezen en dat er actie op wordt ondernomen, tenzij u het snel doet.

Gebruikers bladeren meer dan dat ze e-mails lezen.

Hoe vaak heeft u een e-mail geopend, er doorheen gescrolld, en toen u niets waardevols vond, weer verder gegaan met uw bedrijf? Waarschijnlijk vele malen omdat niemand de tijd heeft om e-mails in hun geheel door te nemen.

Oplossing? Maak uw e-mails skim-proof.

Als een van de beste e-mailmarketingpraktijken die u kunt volgen, zal het correct structureren van uw e-mails uw e-mail beter leesbaar maken en ervoor zorgen dat de lezer de CTA sneller bereikt.

Hier zijn enkele tips voor het correct opmaken van uw e-mails:

 • Gebruik opsommingstekens om lijsten of lange zinnen op te splitsen.
Beeldbron
 • Markeer belangrijke zaken met behulp van vet, cursief en onderstrepen.
 • Sluit uw tekst in een infographic in om een ​​goede plek tussen tekst en media te vinden.
 • Houd uw zinnen kort en de algehele e-mail helder en duidelijk.

Als u uw e-mails eindeloos of moeilijk te consumeren maakt, kan dit uw e-mailmarketinginspanningen schaden. De opmaak is een klein maar belangrijk aspect van e-mails en bepaalt grotendeels of de gebruiker actie onderneemt na het openen van uw e-mail. Maak er dus een prioriteit van.

8. Positioneer de CTA strategisch

Het uiteindelijke doel van uw e-mailkopie is het stimuleren van actie, waarvoor de CTA een enorme betekenis heeft. Van plaatsing tot knopkleur: de kleinste dingen zijn belangrijk bij het maken hoogconverterende e-mailcampagnes.

In plaats van een opdringerige verkoop-e-mail, bouwt u vertrouwen op met uw hoofdtekst en onderwerpregel, zodat ze op natuurlijke wijze de CTA bereiken en de gewenste actie ondernemen. De plaatsing van uw link maakt echter ook een verschil.

Naast het toevoegen van meerdere links, kan een solide opbouw van een enkele CTA ook voldoende zijn. Hier volgen echter enkele tips om uw e-mail-CTA's te optimaliseren voor maximale klikken:

 • Gebruik heldere en krachtige kleuren voor uw CTA-knop, zodat dit het eerste is dat gebruikers zien wanneer ze de e-mail openen.
 • Gebruik overtuigende en heldere CTA-teksten die hen precies vertellen wat ze moeten doen. Als je bijvoorbeeld wilt dat ze een product bekijken, zeg dan niet: 'Je kunt het vandaag krijgen', maar 'Koop het product nu'. Het is veel directer en duidelijker.
 • Schrijf voordeelgestuurde inhoud boven de link om te benadrukken wat het voor hen oplevert en waarom ze er meteen op moeten klikken.

Afgezien van de duidelijke CTA-knop in de e-mail, kunt u deze ook stiekem toevoegen aan uw e-mailhandtekening, misschien voor een ander product of doel, zoals het bekijken van een blog of toegang krijgen tot een gratis proefperiode. 

De CTA is uw ultieme ticket naar conversie, dus besteed er voldoende aandacht aan, in plaats van er aandacht aan te besteden. Van de call-to-action die mensen uitnodigt om zich bij uw e-maillijst aan te sluiten tot die in uw e-mail: ze zijn van enorm belang bij e-mailmarketing. Het is verstandig om uw CTA’s te A/B-testen om te zien wat goed werkt bij uw doelgroep en hoe u de conversies verder kunt verbeteren.

Conclusie

Het bieden van een samenhangende e-mailervaring aan uw abonnees gaat niet alleen over het verzenden van promotionele e-mails waarmee u uw product of dienst rechtstreeks verkoopt. Het gaat om het opbouwen van vertrouwen, het starten van een dialoog en vooral: het overtuigen van hen om uit eigen beweging naar uw aanbod te kijken.

Het doel van op conversie gerichte e-mailkopieën is niet om de abonnee het gevoel te geven dat u hem of haar in de richting van de verkoop duwt, maar dat hij/zij erdoor wordt aangetrokken vanwege de manier waarop de e-mail is gepositioneerd. Van het vertellen van verhalen tot het gebruik van personalisatie en rich media: er zijn veel manieren waarop u uw e-mailkopie een boost kunt geven voor conversies.  

Gebruik dit artikel om alle best practices voor e-mailmarketingteksten te noteren, zodat u ze vanaf vandaag kunt gaan implementeren in uw strategie om de weg vrij te maken voor een stijgende omzetgrafiek.

Auteur Bio

Edward Klein is een internationale digitale groeimarketeer, blogger en ondernemer met een wereldwijde mindset. Hij begeleidt mensen door het proces van het starten en laten groeien van een digitaal bedrijf, en om mee te gaan met de golf van digitale technologie en marketing zonder weggevaagd te worden.