Home  /  Allesanalytics  / 9 manieren om uitgebreid gebruikersonderzoek uit te voeren [volledige gids]

9 manieren om uitgebreid gebruikersonderzoek uit te voeren [volledige gids]

Gebruikersonderzoek is een van de belangrijkste activiteiten voor beginnende bedrijven en hun producten.

Al het harde werk van uw team doet er niet toe als het product dat u maakt voor niemand van waarde is.

Om deze reden is het van cruciaal belang om een ​​gedetailleerde gebruikersonderzoeksanalyse uit te voeren van uw doelgroep, maar ook van uw huidige klanten (als u die toevallig heeft).

Wie zijn zij? Wat zijn hun behoeften? In hoeverre kunt u uw product en uw website verbeteren om zoveel mogelijk potentiële klanten aan te trekken?

Dit zijn enkele van de vragen waar ervaren marketeers over nadenken.

Om deze vragen snel en eenvoudig te beantwoorden, is het noodzakelijk om bepaalde tools te gebruiken en de beste methoden te bestuderen om dagelijks waardevolle feedback van uw gebruikers te verzamelen.

Uitgebreid gebruikersonderzoek is een noodzakelijke strategie om de gebruikerservaring en, bij uitbreiding, uw bedrijf te verbeteren.

Laten we dus deze gids doornemen en ontdekken wat UX-onderzoek (gebruikerservaring) is, het doel ervan, wat de basis- en bredere soorten UX-onderzoeksmethoden zijn, wat de tools voor het testen van bruikbaarheid u kunt gebruiken en hoe u de strategie kunt creëren die perfect bij uw bedrijfsdoelstellingen past.

Een inleiding tot UX-onderzoek

UX-onderzoek is het proces waarbij relevante gegevens van consumenten worden onderzocht en verzameld op basis van hun realistische meningen en ervaringen tijdens of na het gebruik van een bepaald product waaraan op dat moment wordt gewerkt.

Dit impliceert verschillende technieken en methoden, die we in de volgende paragrafen gedetailleerd zullen bespreken.

Wat is het doel van UX-onderzoek?

UX-onderzoek zou de basis moeten vormen van elke volgende onderneming met betrekking tot een product, het ontwerp, de presentatie ervan en natuurlijk de functionaliteit ervan tijdens activiteiten in de praktijk.

Bij het maken van een product is het belangrijkste om het zo aan te passen dat het een oplossing biedt voor de problemen van uw potentiële klanten.

Analyse van bedrijfsprestaties met grafieken

“Forester Research laat zien dat elke dollar die in UX wordt geïnvesteerd, gemiddeld 100 dollar oplevert. Dat is een ROI van maar liefst 9,900 procent.” – Goede UX is goede zaken, Andrew Kucheriavy, Forbes 2015

Als makers kunnen we niet objectief genoeg zijn en daarom hebben we feedback nodig van mensen die ons product/dienst daadwerkelijk gaan gebruiken.

Serieel ondernemer Darshan Somashekar, die de leiding heeft Spider-Solitaire-uitdaging, legt uit: “Ik vind het altijd geweldig hoe ons gebruikersonderzoek onze hypothesen vaak ontkracht. Het is gemakkelijk om enthousiast te worden over een idee, maar het moet zich vertalen in de behoeften van de gebruiker. We stonden op het punt een multiplayer-modus te bouwen voor ons spider solitaire-spel, maar het uitvoeren van gebruikersonderzoek maakte duidelijk dat het onwaarschijnlijk was dat deze functie zou slagen.” 

Het belangrijkste punt is dus om realistische meningen en gevoelens te verzamelen die mensen associëren met iets dat je maakt, om het aan te passen en te verbeteren product onderzoek

In welke fase moet u beginnen met het uitvoeren van gebruikersonderzoek?

Positieve aanpassingen zijn altijd welkom, dus het uitvoeren van UX-onderzoek wordt geadviseerd in elk segment van het productontwikkelingsproces.

De beste manier is om onderzoek te doen aan het begin van het ontwerp- en productieproces, omdat het nuttig en tijdbesparend is om met bepaalde opgedane voorkennis aan iets te beginnen.

As statistiek zeg dat 70% van de klanten kiest ervoor om geen aankoop te doen op de website vanwege een slechte gebruikerservaringis het belangrijk om elk mogelijk moment te benutten om iets te veranderen of te verbeteren, of om keer op keer uit te vinden wat werkt.

Soorten UX-onderzoek

Er zijn twee basistypen van UX-onderzoek:

 1. Kwantitatief onderzoek – is gebaseerd op cijfers en biedt u harde feiten en geen emoties. Neem bijvoorbeeld Google Analytics. Statistieken zoals ‘sessieduur’ bieden u cijfers, zodat u precies weet hoe lang de gebruiker op de pagina is gebleven, maar dit heeft niets te maken met hoe hij zich voelde tijdens die sessie of wat hij op zich deed. Het kwantificeert de situatie, en dit kan worden gedaan via verschillende enquêtes, vragenlijsten, online peilingen en soortgelijke statistieken.
 2. Kwalitatief onderzoek – is gebaseerd op complexere antwoorden en wordt uitgevoerd door middel van interviews, observaties en verschillende soorten bruikbaarheidstests. Het benadrukt de menselijke ervaring, gevoelens, indrukken van het product en geeft u meer context bij uw vragen. De antwoorden die u ontvangt zijn meestal lang, beschrijvend en vaak bevooroordeeld, en zullen hun frustraties over het product of de dingen die ze bijzonder leuk vonden beter verduidelijken. Terwijl kwantitatief onderzoek een beeld schetst, geven kwalitatieve gegevens het kleur en vullen de gaten in.

Afhankelijk van uw doelgroep en het soort gegevens dat u wilt verzamelen, kunt u voor het een of het ander kiezen, maar meestal is het het beste om een ​​combinatie van beide te hebben voor het beste resultaat. Bovendien zijn niet alle methoden strikt kwalitatief of kwantitatief, maar zolang je kwaliteitsinzichten krijgt, zou het er niet echt toe moeten doen.

Wat maakt een uitstekende UX-onderzoeksmethode?

De beste methode is de methode die in alle opzichten aan uw criteria voldoet en u helpt uw ​​zakelijke doelstellingen het meest effectief te verwezenlijken.

Een goede UX-onderzoeksmethode zou het volgende moeten omvatten:

 • Wat zijn uw exacte doelen, wat bent u van plan te bereiken, en Waarom?
 • Wat is de snelste, gemakkelijkste en meest praktische manier om onderzoek te doen in een bepaalde situatie?

Afhankelijk van de tijd die u heeft, het aantal respondenten, of het onderzoek persoonlijk wordt gedaan of voor het gemak een enquête wordt georganiseerd, kunt u de juiste oplossing kiezen.

Als u zich organiseert en een strategisch plan maakt om feedback te verzamelen, kunt u uw bedrijf nauwkeuriger in de goede richting sturen.

Voordat je start

Denk na over uw product en maak een lijst van alle voordelen die het kan bieden.

Denk vervolgens na over hoe mensen uw product zien, of u het goed genoeg heeft gepresenteerd, of de use-case duidelijk is uitgelegd, of u zich op de juiste en geschikte doelgroep heeft gericht, enzovoort.

Plaats uzelf ten slotte in de schoenen van de potentiële klant. Dit zijn mensen met hun gevoelens en behoeften, en u moet overwegen of deze behoeften overeenkomen met de bedoeling van het product waaraan u werkt.

Om de verkoop te verhogen en van uw fouten te leren, kiest u de juiste methode, of het nu een soort kwantitatief of kwalitatief onderzoek is, en concentreert u zich op succes.

Onderzoeksmethoden voor gebruikers

We hebben in totaal 9 geweldige methoden voor u geselecteerd, dus laten we dieper op elke methode ingaan, hun doel beschrijven en een paar praktische voorbeelden geven.

1. onderzoeken

Normaal gesproken stelt u een groep respondenten een reeks vragen waarmee u hun voorkeuren, kenmerken, meningen en attitudes beter kunt begrijpen. Enquêtes zijn eenvoudig in te vullen en kunnen daarom snel en vrij eenvoudig worden uitgevoerd. 

2968304

Laten we zeggen dat we in een bepaald jaar een miljoen bezoekers op onze website hebben. Waarschijnlijk wel een enquête maken op onze website en vraag bezoekers wat ze vinden van een specifiek onderwerp, kenmerk of wat we ook maar in gedachten hadden. Naarmate de tijd verstrijkt en een grotere groep mensen antwoordt, beginnen we patronen te herkennen en krijgen we een beter beeld van waar het algemene publiek van onze website in gelooft.

Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als u probeert uit te vinden of een functie gunstig is voor uw kerndoelgroep of als zij een duidelijk inzicht hebben in de functies van producten/diensten. 

Meestal bieden ze geen volledig beeld, dus u kunt deze het beste naast andere methoden gebruiken.

2. vragenlijsten 

Een vragenlijst of een vragenblad lijkt op een enquête, zo niet een andere naam ervoor. Het is ook in schriftelijke vorm en bevat doorgaans een reeks gesloten vragen. Het is ook gunstig om een ​​grotere populatie te bestrijken.

Er zijn veel gebruiksscenario's, maar het is belangrijk op te merken dat deze meestal geen volledig antwoord bieden. We raden u aan het te gebruiken om uw reeds bestaande aannames te testen met kwantitatieve gegevens die u uit de enquête ontvangt.

3. Kaartsortering 

Card Sorting is een UX-methode voor het ontwerpen en beoordelen van de navigatie en structuur van een website of applicatie.

Stel dat u een supermarkt opent en probeert uit te vinden waar u elke artikelcategorie moet plaatsen om het voor de klant zo logisch mogelijk te maken. Je liet deelnemers antwoorden waar ze heen zouden gaan om zo'n item in de winkel te vinden, en bij veel deelnemers zul je vaak een patroon vinden.

Nou, het is bijna helemaal hetzelfde voor het ontwerpen van de navigatie en structuur van een website. Het is nauw verwant aan boomtesten, een ander type bruikbaarheidstest.

4. A/B-testen 

A/B-testen of split-testen is een proces waarbij meerdere varianten van een online ervaring worden getest, of het nu gaat om een ​​CTA of een afbeelding van een landingspagina, kleuren, paginastructuur, inhoud of iets anders, om erachter te komen wat de gebruikers leuker vinden.

AB split testen cartoon banner, website vergelijking, conversie optimalisatie online serviceresultaten op computerscherm. Internetmarketing, e-commerce seo startup analytics vectorillustratie

A/B-testen zijn belangrijk omdat het de gebruikersbetrokkenheid vergroot, het bouncepercentage verlaagt, het conversiepercentage verhoogt, het risico verlaagt en nog veel meer.

Onze suggestie is om de variaties in A/B-testen zeer divers te maken, zodat de veranderingen merkbaar zijn en significante resultaten opleveren. Zorg er bovendien voor dat u voldoende mensen heeft om op te testen, omdat lage aantallen vertekende resultaten kunnen opleveren. 

5. Oogtracking

Bij deze methode wordt speciale aandacht besteed aan waar de blik van de respondenten naartoe gaat tijdens het uitvoeren van specifieke taken op de website. 

Interessant genoeg kunnen deze maatregelen ook het verwijden van de pupil, het lezen en herlezen van tijd en fouten, en de responstijd omvatten.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat we een Facebook-advertentie hebben gemaakt en proberen uit te vinden waar de visuele aandacht naar toe gaat. Op welk deel van de advertentie zijn ze het meest gefocust? Lezen ze de tekst duidelijk, of worden ze afgeleid door het beeld? Dit zijn enkele van de antwoorden die u kunt krijgen met eye-trackingtechnologie.

Ze bieden unieke inzichten waar de aandacht van de bezoeker ligt en of dat past in uw strategisch plan.

6. Interviews 

Wat wij leuk vinden aan interviews is dat ze je helpen goede en slechte dingen over je product te ontdekken die je voorheen misschien nog niet wist. Ze testen ook de aannames die u heeft over uw kernpubliek. Past het ICP dat u heeft gemaakt bij de beschrijving van uw daadwerkelijke klanten?

Interviews vinden doorgaans persoonlijk plaats, één op één. Degene die onderzoekt, verzamelt inzichten van degenen die worden ondervraagd. Interviews zijn erg populair en je kunt zelfs vervolgvragen stellen ter verduidelijking.

De informatie die u uit interviews verzamelt, zal u uiteindelijk helpen het product beter in het leven van uw klanten te integreren. 

7. Focusgroepen 

Bij focusgroepen ligt de focus vooral op de vraag of de respondenten jouw productideeën aantrekkelijk en waardevol vinden. Een andere opwindende use-case is om erachter te komen welke aspecten van het product belangrijker zijn dan andere, op welke onderdelen je je vervolgens moet concentreren en welke onderdelen misschien helemaal moeten worden geëlimineerd.

Gemiddeld zitten er tien respondenten in een ruimte en wordt het gesprek geleid door een examinator die productgerelateerde vragen stelt. In principe is er sprake van een gesprek over een bepaald onderwerp of een scala aan onderwerpen, waardoor je unieke inzichten krijgt.

8. Guerrillatesten

Bedacht door Martin Belam, wordt het gedefinieerd als “de kunst om alleenstaande mensen in cafés en openbare ruimtes aan te vallen en ze snel te filmen terwijl ze een paar minuten een website gebruiken.”

Raar toch?

Het gebeurt praktisch daarbuiten, op straat. De respondenten wordt gevraagd, meestal in ruil voor iets, een aantal vragen te beantwoorden, dat wil zeggen bepaalde taken op de website uit te voeren of een dienst te gebruiken, wat handig is omdat het heel snel kan worden gedaan.

Normaal gesproken probeert u deze methode tijdens de prototypefase van het product om snel en meestal gratis kwalitatieve gegevens te verkrijgen die nuttig zijn voor verdere ontwikkeling. Het testen duurt meestal ongeveer 10+ minuten, dus het kan geen kwaad om het te proberen!

9. Concepttesten 

Concepttesten is een handige methode om te bepalen of uw product nodig is op de markt en daadwerkelijke waarde biedt. Concepttesten kunnen één-op-één of met een groter aantal deelnemers worden gedaan, persoonlijk of online.

In de praktijk zou u concepttesten gebruiken in de vroegste stadia van uw product of dienst. 

Door uw prototype product/dienst aan de doelgroep te presenteren om eerste indrukken te zien, waarna u itereert en herhaalt.

Natuurlijk zijn er een aantal nuttige methoden, dus onderzoeken welke het beste bij jouw specifieke obstakel past, is cruciaal voor succes.

Laten we nu eens kijken naar enkele van de meest populaire UX-onderzoekstools op de markt.

Enkele van de beste UX-onderzoekstools

Kanttekening: als u momenteel UserTesting gebruikt als een UX-onderzoekstool, hebben we een geweldige gids geschreven waarin wordt getoond Alternatieven voor gebruikerstesten om in plaats daarvan te gebruiken, dus bekijk ze eens! 

1. SpeelboekUX

image1

PlaybookUX is software voor het testen en interviewen van gebruikers die de interacties van klanten met uw producten bijhoudt, hun gedrag volgt via video's en zich richt op de juiste doelgroep voor uw bedrijf.

Deze tool kan u helpen de juiste deelnemers te werven voor gebruikersinterviews, interviews af te nemen en deze te analyseren door hun reacties te volgen, aantekeningen te maken en de transcriptieoptie te gebruiken.

U kunt ook onderzoeksrapporten maken en aanpassen en deze delen met uw teamleden.

Het is mobielvriendelijk en u kunt ook onderzoeken uitvoeren op desktop- en tabletapparaten.

Met PlaybookUX kunt u clips maken en hoogtepunten opslaan om belangrijke momenten uit de sessies te onthouden.

Aangeboden functies:

 • Consumenten targeten op leeftijd, geslacht, functietitel en meer
 • Ondersteund door alle soorten apparaten
 • De mogelijkheid tot het uitvoeren van een concepttest
 • Clips maken om belangrijke momenten te onthouden
 • Onderzoeksrapporten op maat maken
 • Transcriptie
 • Samenwerkingen

De prijzen van PlaybookUX

Als u ervoor kiest om gebruik te maken van hun panel, kunt u zien wat de pakketprijzen per deelnemer zijn, vanaf $ 49.

image3

Samenvatten

Wilt u dieper doordringen in de hoofden van uw gebruikers?

Met deze tool kunt u zien wat mensen vinden van uw productpresentatie, het nut ervan en het gebruiksgemak van uw website.

Naast het uitvoeren van bruikbaarheidstesten en concepttesten, kunt u ook een prototypeproduct testen voordat u het echte product lanceert. Bovendien kunt u met behulp van targetingopties snel de juiste consumenten lokaliseren en mensen werven die zo veel mogelijk op uw doelgroep lijken.

Het uitvoeren van tests en het analyseren van het gedrag van uw gebruikers was nog nooit zo eenvoudig, en het is compatibel met al uw apparaattypen.

Probeer het eens. Je zult ons later bedanken!

2. Hotjar

image2

Wilt u het gedrag van uw bezoekers beter begrijpen?

Als het antwoord daarop “Natuurlijk!” is Zoek dan niet verder dan Hotjar. 

Hotjar is gedragsanalysesoftware waarmee u uw gebruikers en hun behoeften beter kunt begrijpen met behulp van verschillende handige functies. Of, zoals zij het zelf zeggen: “De snelle en visuele manier om uw gebruikers te begrijpen.”

Het verbindt een website met een gebruiker die zijn ervaring vastlegt met behulp van de website, waarbij de camera oogbewegingen volgt. Via heatmaps krijg je feedback in de vorm van een visuele weergave op je website.

Hoe helderder de kleur, hoe meer activiteit en focus die plek op de pagina kreeg.

U kunt aantekeningen maken en belangrijke problemen realiseren door klikken te observeren, muisbewegingenEn nog veel meer.

Aangeboden functies:

 • Heatmapping
 • Opnames van bezoekers
 • Het lanceren van enquêtes
 • Feedback krijgen
 • Ondersteund door alle soorten apparaten
 • Targeting opties
 • Eenvoudig te installeren

Deze tool helpt u kritische punten te vinden, verzamelt feedback en plaatst u eenvoudigweg in de positie van de gebruikers om een ​​betere ervaring voor hen te creëren.

De prijzen van Hotjar

Het biedt persoonlijke, zakelijke en bureaupakketten met verschillende kenmerken. Als het om een ​​Business-pakket gaat, kunt u een plan kiezen op basis van het aantal sessies per dag of kunt u hun team bellen voor meer informatie. Er is ook een gratis proefperiode van 15 dagen.

image5

Samenvatten

Hotjar is ideaal voor SaaS-bedrijven, e-commercewebsites en bureaus, maar vrijwel elke website kan deze tool gebruiken om het gedrag van hun gebruikers beter te begrijpen.

Veel gebruikers hebben gemeld dat Hotjar verrassend eenvoudig te gebruiken en gebruiksvriendelijk is voor beginners, voldoet aan de AVG, praktisch is, uw website niet vertraagt ​​en direct feedback geeft.

Dat is behoorlijk geweldig als je het ons vraagt. Probeer het eens.

3. Miro

image4

Dit is een uniek platform in de vorm van een whiteboard dat teamwerk, brainstormen, plannen en meer mogelijk maakt.

Het brengt mensen samen, vergemakkelijkt het delen van schermen en helpt u feedback en recensies te krijgen. Het is een geweldige manier om je te helpen je voor te bereiden op onderzoek.

Deze tool maakt de assimilatie van ideeën en gebruikersonderzoek mogelijk om het creatieve potentieel optimaal te benutten.

U kunt het klanttraject creëren dat essentieel is voor uw bedrijfswebsite.

Aangeboden functies:

 • Diverse sjablonen om het bord op te zetten
 • Samenwerkingen
 • Integraties met andere tools
 • De mogelijkheid om afbeeldingen, bestanden, spreadsheets en meer in te sluiten
 • Een klantreiskaart

Miro's prijzen

Er is een gratis abonnement om mee te beginnen, maar daarna kun je upgraden naar een aantal van de betaalde abonnementen vanaf $ 8 per lid/maand.

image7

Samenvatten

Als u de voorkeur geeft aan teamwerk, is deze tool de juiste keuze voor u.

Met de mogelijkheid om op afstand te werken en niets minder efficiënt, mag deze tool niet worden verwaarloosd in de wereld van online zakendoen, omdat hij u meer inzichten en ideeën biedt en u deze kunt gebruiken waar u ook bent.

U kunt het bord aanpassen, relevante bestanden toevoegen, sjablonen wijzigen en klantdoelen vergelijken met andere UX-ontwerpers.

Creëer gebruikerspersona's, deel ideeën en werk samen om de meest effectieve klantreis mogelijk te maken.  

4. zoomlens

image6

Zoom is een platform dat video- en audioconferenties biedt, video-webinars mogelijk maakt en dergelijke.

Het is een ideaal hulpmiddel wanneer u interviews moet afnemen met veel mensen over de hele wereld of wanneer u gewoon niet fysiek ergens kunt verschijnen.

Snel en tegen minimale kosten kunt u veel respondenten onderzoeken en tegelijkertijd aantekeningen maken, observeren en luisteren.

Het vergemakkelijkt ook samenwerkingen en integraties en stelt u in staat vergaderruimtes opnieuw in te richten en uw vergaderingen op te nemen.

Met Zoom kunt u observeren hoe respondenten zich gedragen, wat nog een voordeel is dat nuttig is voor het creëren van een hoogwaardige gebruikerservaring.

Aangeboden functies:

 • Samenwerkingen
 • Videovergaderen
 • Videowebinars
 • Het veilige cloud-telefoonsysteem
 • Opnemen
 • Transcriptie van hoge kwaliteit

Zoom's prijzen

Als het gaat om het Zoom Meetings-pakket, is er een gratis abonnement waarmee u maximaal 100 deelnemers kunt ontvangen, maar als u wat extra functies wilt, kunt u kiezen voor enkele van de betaalde abonnementen vanaf $ 149.90 per maand. 

image8

Samenvatten

Zoom is de perfecte tool voor het afnemen van interviews wanneer je dit op afstand wilt of moet doen.

Het biedt de mogelijkheid om deelnemers uit te nodigen, te beheren, materiaal te delen en meer.

Met dit platform kunt u videowebinars organiseren en meer gekwalificeerde leads voor uw online bedrijf bereiken.

Opgenomen sessies worden ondersteund door transcriptie van hoge kwaliteit, zodat u de feedback van de deelnemers later eenvoudig kunt analyseren.

De interface is ook intuïtief en vrij eenvoudig te gebruiken.

Conclusie

De kortste weg naar een perfecte gebruikerservaring is het combineren van verschillende technieken, methoden en tools tijdens het hele dataverzamelingsproces.

Als je nog bezig bent met het leren van de basisprincipes, raden we je aan ons artikel te lezen waarin wordt uitgelegd wat gebruiksvriendelijkheid testen echt is.

Elke ervaren online marketeer zal je vertellen dat je, voordat je het echte product lanceert, eerst moet onderzoeken in hoeverre dat product daadwerkelijk voldoet aan de doelgroepcriteria.

Je moet je doelgroep leren kennen, en er zijn bepaalde manieren om dit te bereiken.

Als je meer wilt weten over tools voor het testen van bruikbaarheid, hebben we onze top 5 keuzes geschreven, dus bekijk ze eens.

Een van de hulpmiddelen die kunnen helpen is SpeelboekUX die zich bezighoudt met gebruikerstesten en het verzamelen van feedback uit interviews. Het biedt ook waardevolle analyses, wervingsopties en meer.

We raden u aan enkele van de hierboven genoemde uitgebreide methoden en hulpmiddelen voor gebruikersonderzoek uit te proberen. Uw voornaamste zorg zou ongetwijfeld moeten zijn om te luisteren naar de behoeften van uw kerndoelgroep en uw bedrijf te verbeteren op een manier die ertoe leidt dat zij uw product waardevoller, leuker en nuttiger vinden.

Auteur Bio

Achtergrond (5)

Lindsey Allard is de CEO van SpeelboekUX, een op video gebaseerde software voor gebruikersfeedback. Nadat ze had gezien hoe tijdrovend en duur het verzamelen van feedback was, stelde Lindsey zich ten doel een oplossing te creëren om het feedbackproces van gebruikers te stroomlijnen. Maak contact met haar Linkedin.