Home  /  Allessaas  / Is A/B-testen een goed idee voor SaaS-startups?

Is A/B-testen een goed idee voor SaaS-startups?

De wereldwijde software as a service (SaaS)-industrie in 2022 groeit snel met een gemiddeld tempo van 18% jaar-op-jaar met een geschatte marktwaarde van $172 miljard. 

Om te overleven en te bloeien, heeft u dus een solide aanpak en methodologie nodig voor uw productmarketingcampagnes. Dit betekent dat experimenten in uw processen moeten worden ingebed. 

Door eenvoudige maar effectieve testmethoden uit te proberen, met name A/B-testen, weet u of uw campagnes werken. Zo kunt u vergelijken welke productkenmerken effectiever zijn dan de andere, of om erachter te komen of uw boodschap aanslaat of niet. 

Een kanttekening: het lanceren van campagnes zonder gestructureerde testprocessen kan resulteren in een verspilling van geld, tijd en moeite omdat er onbegrijpelijke hypothesen worden getest. 

Daarom is het belangrijk dat we, voordat we dieper ingaan op A/B-testen voor uw SaaS-bedrijf, eerst de voor- en nadelen ervan vaststellen.

De voor- en nadelen van A/B-testen voor SaaS-startups afwegen

B-testen voor SaaS-startups

A/B-testen kunnen een waardevol hulpmiddel zijn voor SaaS-startups, omdat ze hiermee nieuwe functies of wijzigingen aan hun product kunnen testen voordat ze deze voor alle gebruikers uitrollen. Dit kan ervoor zorgen dat de veranderingen resulteren in een positieve impact op het bedrijf, zoals een hogere omzet of een hogere klanttevredenheid. 

Er zijn echter enkele nadelen aan A/B-testen. 

Het kan bijvoorbeeld tijdrovend en duur zijn om tests op te zetten en uit te voeren, en er bestaat altijd het risico dat de resultaten niet significant zijn. Als startup bestaat de realiteit dat je niet in staat bent grote hoeveelheden gebruikersverkeer voor een product of dienst te genereren om met een sluitende aanbeveling te komen. 

Hoewel, als oplossing voor deze hachelijke situatie, dat wel kan maximaliseer de generatie van SaaS-leads via inboundmarketing.

Over het algemeen kunnen A/B-testen een nuttig hulpmiddel zijn voor SaaS-startups, maar het is belangrijk om de kosten en baten tegen elkaar af te wegen voordat u besluit deze methode wel of niet te gebruiken.

Voordelen van het uitvoeren van A/B-tests 

B-testen voor SaaS-startups

Your projectmanagement voor SaaS krijgt een enorme, allesomvattende boost met A/B-testen! Hier is hoe:

1. Goedkopere ontwikkelingskosten.

Wanneer u uw SaaS-projecten A/B-testt, verlaagt u de kosten voor softwareontwikkeling. Bij A/B-testen wordt immers elke actie die wordt ondernomen, en bij uitbreiding het uitgegeven geld, berekend. 

2. Tevreden klantbehoeften.

Met A/B-testen u zorgt ervoor dat uw software toegankelijk is voor uw klanten. Stel je voor dat je verwarrend bent chatknopfuncties. Dit zou uw nieuwe of zelfs huidige klanten tijd kosten als u alleen maar probeert uit te vinden hoe u er zelf doorheen kunt navigeren. 

3. Betere beslissingspunten.

Iedereen is het erover eens dat ze niet willen dat hun inspanningen verspild worden. Als zodanig kunt u met A/B-geteste software de best mogelijke versie ervan vinden en vrijgeven, waardoor er geen extra ontwikkelings-trial-and-error nodig is.

4. Betere klantinzichten.

Gegevens uit A/B-tests en tools voor het genereren van leads helpen u de beste klantervaring te bieden aan uw meest waardevolle klanten. Het helpt u de functies van uw software te optimaliseren op basis van verschillende feedback van klanten.

5. Betere productinzichten voor ontwikkeling

Naarmate u betrouwbaardere gegevens en klantfeedback verzamelt via uw A/B-tests, zult u zeker productgerelateerde informatie tegenkomen die u kan helpen bij uw productontwikkeling en prioriteringsachterstanden. 

6. Winstgevend

Eindelijk kunnen klanten, nu de A/B-geteste software is uitgebracht, de beste software-ervaring krijgen die u hen kunt bieden. Naarmate ze meer van uw product gaan genieten, wordt u een vertrouwde partner met wie ze graag meer zaken willen doen. Sla dus nooit het A/B-testen over!

Hoe kunnen SaaS-startups aan de slag met A/B-testen

B-testen voor SaaS-startups

Nu u de voordelen kent, is het tijd om aan de slag te gaan met het nemen van de stappen die nodig zijn om A/B-testen uit te voeren.

1. Definieer uw doelen en statistieken om succes te meten.

Wat wil je bereiken met A/B-testen? Deze doelen kunnen variëren van het verhogen van de conversiepercentages, het verminderen van klantverloop of het verbeteren van uw productontwerp. 

Nadat u uw doelen heeft gedefinieerd, is het tijd om te bepalen welke relevante statistieken u wilt bijhouden. Bepaal of belangrijke prestatie-indicatoren zoals de klikfrequentie (CTR) of het bouncepercentage kunnen aangeven of uw doel wel of niet wordt bereikt.

2. Ontwikkel een intelligente hypothese om te testen.

Elke wetenschappelijke test begint met een duidelijke hypothese met solide gegevensbronnen en wordt ondersteund door goed onderzoek. Dus voordat u doorgaat met uw A/B-tests, noteert u wat er precies moet worden getest en hoe dit uw hypothese zal bewijzen of weerleggen.

Het is belangrijk om een ​​duidelijke hypothese te hebben over wat u verwacht dat de resultaten van de test zullen zijn. Dit zal u helpen bij het ontwerpen van de test en het interpreteren van de resultaten, afhankelijk van de door u gestelde doelen. 

3. Stel uw controle- en testgroepen in.

Vervolgens moet u twee versies van uw product maken en deze vrijgeven aan een controlegroep (die de huidige versie zal gebruiken) en een testgroep (die de nieuwe versie zal gebruiken).

Zorg ervoor dat u een voldoende grote steekproefomvang heeft. Om betrouwbare resultaten te krijgen, moeten A/B-tests worden uitgevoerd op een representatieve steekproef van uw doelgroep.  

4. Voer het bijhouden van conversies in om de winnaar te kennen.

Nadat u uw groepen heeft ingesteld, moet u conversies bijhouden en de resultaten analyseren om te zien welke versie beter presteerde.

Met uw analyselaag kunt u de voltooiing van conversiedoelen bijhouden op de pagina's die u test om de winnaar te bepalen. Het is ook vermeldenswaard dat een A/B-test doorgaans vier bedrijfscycli (zeven dagen) duurt voordat de resultaten overtuigend zijn.

5. Bereid u voor op het herhalen en verbeteren van uw tests.

Je uitdager wint misschien niet altijd bij de eerste poging, maar de resultaten van die testrun kunnen voor jou een leermoment zijn om bij de volgende iteratie te verbeteren.

Het is beter om snel te falen en wees niet bang om verschillende versies van uw product uit te proberen en te zien wat het beste werkt voor uw gebruikers.

Hoewel A/B-tests veel werk lijken, omdat ze verschillende gebieden van productmarketing bestrijken, zijn er manieren waarop u het workflowproces efficiënt en effectief kunt maken. 

A/B-testtips voor SaaS-startups

Hier zijn een paar tips die u kunt opnemen in uw productmarketingstrategieën:

1. Vergelijk alleen appels met appels.

Het zou onredelijk zijn om tijdens uw A/B-tests twee verschillende dingen te vergelijken. U kunt uw kop niet wijzigen als u duidelijk heeft getest op een ander inhoudselement in uw advertenties. 

Bijvoorbeeld: Je kunt een verandering in de kop niet testen op een verandering in de CTA. Dat leidt alleen maar tot gebrekkige data en gebrekkige analyses.

2. Investeer meer in leren dan in hulpmiddelen.

Tools zijn geweldig om u te helpen bij het automatiseren van A/B-tests. Maar je kunt er niet altijd op vertrouwen. 

Wat als u bij het maken van uw software wilt testen op specifieke functies die de door u gekozen tool niet dekt? Of wat als er een dag komt waarop u een krapper ontwikkelingsbudget heeft?

In die zin mogen A/B-testtools alleen worden gebruikt als aanvullende gegevensbronnen. Het helpt nog steeds dat je meer strategieën en acties ontdekt om A/B-tests uit te voeren. 

3. Schenk aandacht aan de KPI’s die er toe doen.

Hoeveel data is te veel? Ga terug naar je hypothese of doelen. Concentreer u alleen op wat u moet testen. Laat u niet afleiden door de hoeveelheid gegevens die u uit uw A/B-tests kunt halen.

Let altijd op de statistieken die u nodig heeft. Het gebruik van minder of te veel gegevens kan leiden tot meer gebrekkige of nutteloze analyses, dus wees zeer voorzichtig. 

4. Stel redelijke bedrijfscycli in voor uw tests.

Zorg ervoor dat u niet in analyseverlamming terechtkomt als u A/B-testen uitvoert. Al uw gegevens kunnen verloren gaan of u ziet andere aspecten van de software over het hoofd als u te lang bezig bent met analyseren. 

Omgekeerd, als u uw software te snel vrijgeeft, krijgt u mogelijk niet genoeg gegevens om de juiste beslissingen te nemen. 

5. Oefen een continu experimenteerprogramma

A/B-testen is een lang, tijdrovend proces dat regelmatig moet worden uitgevoerd. Dit betekent dat u consequent A/B-testen moet uitvoeren, niet alleen voor uw software, maar ook voor andere essentiële componenten van uw bedrijf, zoals marketing. Zo zorg je ervoor dat het geheel van je bedrijf goed geoptimaliseerd is.

Het opzetten van een goed experimenteerprogramma kan tot succes leiden. 

Dus met al deze voordelen, processen en tips sluiten we af met de brandende vraag...

Zullen A/B-tests uw SaaS-bedrijf helpen van de grond te komen?

Het antwoord op deze vraag is volmondig JA!

Terwijl A/B-testen de uiteindelijke release van uw software begeleiden, neemt u de juiste beslissingen die de groei van uw SaaS-startup stimuleren. 

Een van de beste voorbeelden van A/B-testen die SaaS-bedrijven van de grond helpen, is Teamleader, een SaaS-merk uit België dat gespecialiseerd is in uniforme CRM-, facturatie- en projectplanningplatforms voor het MKB.

Door strenge A/B-tests, Teamleader kon het aantal aanmeldingen voor gratis proefversies met 12.5% verhogen. Deze tests variëren van kopieerverbeteringen, uitgebreide lay-outupdates en formulieroptimalisaties die hebben geleid tot een toename van het aantal conversies met 9.3%. 

Met dit in gedachten, begin met het opnemen van A/B-testen als onderdeel van uw producttestplan en kijk hoe uw bedrijf van de grond komt! 

SaaS-bedrijven gedijen op innovaties en innovatie op zich is een functie van het aantal tests dat u in een bepaalde cyclus uitvoert. Versnel uw testen en u kunt uw SaaS-innovatie versnellen. 

Pro-tip: 

Gebruik A/B-testen voor zakelijke doeleinden en niet alleen ter wille van de wetenschap. Hoewel ‘95% significant verschil’ academisch gezien als de standaardwaarde geldt om uw winnende versie aan te geven, is dit niet altijd het geval als het gaat om het behalen van uw zakelijke doelstellingen.

Kleine stapsgewijze verbeteringen (maar geen laagdrempelige verhogingen zoals een 50-50 gedeeld resultaat of iets beter dan dit) zijn overwinningen waarmee u rekening moet houden bij het uitvoeren van uw tests. 

Auteur Bio: Gary Viray is de oprichter en CEO van Propelrr, een data-geïnformeerd digitaal marketingbureau dat zowel in de Verenigde Staten als op de Filippijnen actief is.

Converteer meer bezoekers naar klanten, leads en e-mailabonnees met Poptin's prachtige en zeer gerichte pop-ups en contactformulieren.