Home  /  AllesanalyticsCRO  / Bouncepercentage – wat het is en hoe ermee moet worden omgegaan

Bouncepercentage – wat het is en hoe ermee omgegaan moet worden

bouncepercentage

Ik weet zeker dat u wel eens gehoord heeft van “Bounce Rate” en dat u weet dat een hoog bouncepercentage slecht is voor uw website enz…
Laten we even de tijd nemen om de zaken op te helderen:

Wie bent u, meneer Bouncepercentage?

Google's definitie van 'bouncepercentage' is het percentage bezoekers dat een website heeft bezocht om deze vervolgens direct te verlaten, dat wil zeggen zonder naar een andere pagina van de site te zijn gegaan (dat wil zeggen dat ze naar een andere website zijn gegaan of op 'terug' hebben geklikt en zijn teruggekeerd naar de website waar ze zojuist waren geweest) .

Het bouncepercentage is anders dan “Uitstappercentage” dat heeft te maken met hoeveel bezoekers een website hebben verlaten vanaf een specifieke pagina daarop zijn dit meestal bezoekers die door minstens een andere pagina van de website hebben gesurft, zo niet meer.

De eenvoudige definitie van het bouncepercentage van een website is: het aantal bezoekers dat slechts één pagina op de site heeft bekeken, gedeeld door het totale aantal bezoekers van de site.
Een meer uitgebreide definitie (een die rekening houdt met websites van één pagina en laadtijd) is:

uitsmijter
Krediet: Wikipedia

 

Mondeling uitgelegd betekent deze formule: het aantal bezoekers dat slechts één van de pagina's van de website heeft bekeken, gedeeld door het totaal aantal bezoekers dat de website heeft betreden en dat voor hen de laadtijd van de website groter of gelijk was aan de gemiddelde laadtijd voor een website pagina.
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen het bouncepercentage van een hele website en het bouncepercentage dat wordt toegeschreven aan een bepaalde pagina erop.
Het bouncepercentage van een specifieke pagina is het aantal bezoekers van deze pagina dat de site heeft verlaten (zonder naar een andere pagina van de site te gaan), gedeeld door het aantal bezoekers van de site die vanaf deze specifieke pagina op de site zijn beland.

Het bouncepercentage van mijn website is 78%!! Wat moet ik doen?

Allereerst: kalmeer jezelf 🙂

Er is een algemeen idee dat een hoog bouncepercentage het bewijs is van een website van lage kwaliteit of een website met slechte inhoud, maar dit is niet altijd het geval. Bijvoorbeeld: iemand zoekt op internet naar de betekenis van een bepaalde term of de prijs van een bepaald product of dienst. Als hij of zij uw website bezoekt en direct vindt wat hij zoekt, zal hij uw site snel maar tevreden verlaten. Misschien hebben ze zelfs de tijd genomen om een ​​videoclip te bekijken die was ingesloten op de pagina waarop ze terechtkwamen, hun gegevens achter te laten op een 'contactformulier' en een bedankbericht te ontvangen waarin stond dat u binnenkort contact met hen opneemt. Duidt dit op een probleem met uw website? Integendeel!

stuitersnelheid-man-trekkoord

Wat is het probleem?

Het probleem is dat bezoekers in Google Analytics, zelfs als ze een contactformulier invullen maar niet naar een bedankpagina worden geleid (maar eerder een bevestigingsbericht krijgen op dezelfde pagina waar ze zich al bevinden), worden beschouwd als bezoekers die uw bericht verlaten. site en zal als zodanig een negatief effect hebben op het bouncepercentage van uw site.
Hetzelfde geldt voor websites met één pagina en voor landingspagina's. Dergelijke pagina's zijn gebouwd met de bedoeling de aandacht van bezoekers te trekken en hen niet aan te moedigen meer pagina's van een site te bekijken.

Bouncepercentage en Google Analytics

Google Analytics meet het bouncepercentage op basis van bezoekers die een bepaalde pagina zijn binnengekomen en niet op een link naar een andere pagina op dezelfde website hebben geklikt. Het maakt niet uit of ze 5 seconden op de pagina hebben doorgebracht waar ze vanaf zijn teruggestuurd of dat ze daarop zijn gebleven gedurende een uur zal in beide gevallen het effect op het bouncepercentage identiek zijn. Zoals hierboven beschreven is het heel goed mogelijk dat de bezoeker precies heeft gevonden wat hij zocht en uw site heeft verlaten omdat hij niet verder hoefde te zoeken. Het bouncepercentage kan nog steeds wijzen op een probleem met de pagina.
Een soortgelijk probleem doet zich voor bij de variabelen ‘tijd op site’ en ‘tijd op pagina’. Zolang een bezoeker niet naar een andere pagina van uw site is gegaan, berekent Google Analytics de tijd die hij op uw website heeft doorgebracht als nul.

Dit is wat je moet doen

Creëer “sessies” op Google Analytics op basis van mogelijke positieve interacties op een specifieke webpagina (zoals naar beneden scrollen op de pagina, klikken op links erin, formulieren invullen enz.). Elke keer dat een dergelijke gebeurtenis zich voordoet, wordt er een melding naar Google gestuurd Analytics, op deze manier zullen de bouncepercentagevariabelen veel betrouwbaarder worden.

Voor meer informatie over “sessies”, wanneer een bezoeker wordt beschouwd als een nieuwe bezoeker of een bezoeker die uw site al heeft bezocht (“unieke bezoeker”), en hoe een sessie wordt gedefinieerd in Google Analytics.

Als u een WordPress-site heeft, vindt u hier een Plug-in voor het verminderen van het bouncepercentage waarmee u de bouncepercentagevariabelen nuttiger kunt berekenen.

Hoe kunt u het bouncepercentage verlagen?

Relevante zoektermen

De meest fundamentele vraag die u uzelf moet stellen, is of een bezoeker van een pagina op uw website zal vinden wat hij zoekt. Als uw site bijvoorbeeld helemaal over reizen naar New York gaat en uw bezoeker zoekt naar informatie over hotels, vluchten en vakantiepakketten naar New York, dan is het antwoord zeker ja.
Als uw site lange zoektermen tegenkomt, zoals 'attracties in New York', 'Restaurants in New York', 'Wat te doen in New York' enz., kan dit ertoe leiden dat het bouncepercentage van uw site stijgt, maar niet dramatisch.

Als uw site in de zoekresultaten verschijnt voor termen die nog minder relevant zijn, zoals 'vakanties in de VS', 'vrijheidsbeeld' of 'Manhattan', zal het bouncepercentage van uw site nog verder stijgen. De kans is groot dat bezoekers die op Google naar dergelijke termen zoeken, niet geïnteresseerd zijn in de inhoud die hen op uw website wordt gepresenteerd (bijvoorbeeld informatie over hotels in New York). Ze zullen slechts heel weinig tijd op uw website doorbrengen voordat ze deze verlaten. Dit geldt zowel voor bezoekers uit organische zoekresultaten als voor PPC-campagnes.
Het is daarom essentieel om na te denken over waar bezoekers van uw site naar op zoek zijn en hen relevante inhoud aan te bieden voor elke categorie zoekwoorden.

Verkeersbronnen en apparaten

De bron van het verkeer naar uw site en het apparaat dat bezoekers gebruiken, hebben ook een aanzienlijk effect op het bouncepercentage. Bezoekers die via Google uw site bezoeken op het bureaublad van hun pc, zullen langer op uw site blijven dan bezoekers die uw site bezoeken via een link op Facebook terwijl ze hun smartphones gebruiken (of zelfs als ze met hun telefoons op Google hebben gezocht). Het is daarom essentieel om uw site vriendelijk te maken, zowel qua inhoud als qua apparaat, voor de platforms die bezoekers gebruiken.
Bezoekers die van Facebook komen, zijn meer geïnteresseerd in het tijdverdrijven, ze zijn geneigd een of andere vorm van virale inhoud te bekijken. Als de pagina waarop ze terechtkomen een interessante videoclip, afbeeldingen en lichte, leuke inhoud bevat, zullen ze er waarschijnlijk meer tijd aan besteden.

Gebruiksvriendelijk, responsief ontwerp

Zoals blijkt uit de onderstaande infografiek, is een site ontworpen op een gebruiksvriendelijke manier, met een eenvoudig te gebruiken interface, responsief voor alle apparaten (computers, laptops, smartphones), een site die goed werkt met elke browser (Chrome, Firefox, explorer, safari) zullen doorgaans een relatief laag bouncepercentage genereren.

Meet het bouncepercentage met meer dan alleen Google Analytics

Het bouncepercentage meten met alleen Google Analytics is hetzelfde als proberen een IKEA-kast in elkaar te zetten met alleen een hamer. Om een ​​waarheidsgetrouw beeld te krijgen van het bezoekersgedrag op uw website adviseren wij u gebruik te maken van tools als heatmaps en muisregistratie. Zoals hierboven vermeld, is het een goed idee om Google Analytics-sessies te definiëren om een ​​relevanter bouncepercentage te krijgen.

Laadtijd van webpagina

Uit onderzoek blijkt dat een gemiddelde bezoeker verwacht dat een pagina binnen maximaal 3 seconden op zijn mobiele telefoon wordt geladen. Duurt het langer dan 3 seconden voordat uw site laadt? Dan is het essentieel dat u er iets aan doet. Laadtijd is ook belangrijk voor bezoekers die computers gebruiken, maar zij hebben doorgaans wat meer geduld. U kunt de laadtijden controleren met behulp van de Pingdom-tool voor het testen van websitesnelheid, als uw site slecht presteert, overweeg dan om over te stappen naar een betere hostingservice.
Ontdek vanaf welke pagina's bezoekers binnenkomen en welke ze verlaten
Met behulp van Google Analytics kunt u ontdekken op welke pagina de meeste bezoekers van uw site als eerste terechtkomen en vanaf welke pagina's ze de neiging hebben om te vertrekken. Begin met het verbeteren van de pagina's waarop de meeste bezoekers terechtkomen wanneer ze uw website voor het eerst betreden, en ga vervolgens verder met het werken aan de pagina's waar ze de site verlaten.

Eenvoudige navigatie

Het is essentieel dat bezoekers van uw site gemakkelijk hun weg vinden. Wat betekent dit? Een duidelijk, voor zichzelf sprekend hoofdmenu, handige broodkruimels, een voettekst met relevante links, widgets aan de zijkant van webpagina's met tags en/of links naar recent gemaakte pagina's, links van de inhoudstekst naar andere sitepagina's enz.

Gebruik de pop-up met exit-intentie

U kunt het bouncepercentage en zelfs het verlaten van uw winkelwagen verlagen met exit intent-technologie. Sluit de intentie pop-up met de juiste aanbieding of boodschap zal de truc voor u doen.

Toegankelijkheid voor bezoekers met een handicap

Wanneer u uw site toegankelijk maakt voor bezoekers met een handicap, zorgt u ervoor dat nog eens 15 – 20% van de bevolking deze gemakkelijk kan gebruiken. Als u een WordPress-site heeft, kunt u beginnen met het toevoegen van een gratis toegankelijkheidsplug-in.

Hoe u uw bouncepercentage kunt verlagen
Met dank aan: Snelle Spruit

 

Kortom: een hoog bouncepercentage is geen duidelijk bewijs van een slechte website. We hebben gezien dat het bouncepercentage in perspectief moet worden geplaatst en dat het in de context op intelligente wijze moet worden gemeten om te voorkomen dat er verkeerde conclusies worden getrokken (gebaseerd op onnauwkeurige gegevens).

Heeft u nog meer toe te voegen over het bouncepercentage? Plaats uw opmerkingen hieronder.

Zeer toegewijde ondernemer, mede-oprichter van Poptin en Ecpm Digital Marketing. Negen jaar ervaring op het gebied van digitale marketing en internetprojectmanagement. Afgestudeerd met een diploma economie aan de Universiteit van Tel Aviv. Een grote fan van A/B-testen, SEO- en PPC-campagnesoptimalisatie, CRO, growth hacking en cijfers. Houdt er altijd van om nieuwe advertentiestrategieën en -tools te testen en de nieuwste startende bedrijven te analyseren.