Home  /  Allesanalytics  / Wat inzichten in consumentengedrag zijn en hoe u ze kunt gebruiken voor bedrijfsgroei

Wat inzichten in consumentengedrag zijn en hoe u ze kunt gebruiken voor bedrijfsgroei

Het hebben van een grote, loyale consumentenbasis is essentieel voor een succesvol bedrijf. Maar hoe creëer je zo’n consumentenbasis? Om te genereren en klantloyaliteit behouden, moet u uw doelgroep door en door kennen. En hiervoor heb je inzichten in consumentengedrag nodig die je helpen dit beter te begrijpen, zodat je meer omzet kunt genereren.

Als marketeer kunt u veel profijt hebben van uw onderzoek naar koop- en onlinegedragsgewoonten van consumenten. Het geeft je een beter inzicht in wat ze willen, waardoor je hun verwachtingen kunt peilen. Ook is een dergelijke aanpak nuttig om erachter te komen wat een klant motiveert om een ​​aankoop te doen. Voordat een product op de markt wordt gebracht, is het het beste om deze trends te evalueren en te kijken of klanten het leuk vinden met behulp van marktonderzoekstechnieken.

Marketeers kunnen meer te weten komen over de voorkeuren en antipathieën van hun doelgroep en deze informatie gebruiken om hun marketingstrategieën te plannen en te implementeren.

Wat zijn consumenteninzichten?

Consumenteninzichten zijn de bruikbare lessen die uit klantgegevens worden gehaald en die helpen de koers te verleggen. Inzichten omvatten bijvoorbeeld betrokkenheidsdetails over het marketingmateriaal van uw merk en andere aspecten die van invloed kunnen zijn op de aankoopbeslissingen van klanten. 

Als je deze praktische inzichten toepast, zou je het consumentengedrag in het algemeen beter moeten kunnen begrijpen.

U krijgt kennis van de interacties van uw prospects met uw marketingkanalen, verkoopteam, ondersteunend personeel en producten wanneer u consumenteninzichten verkrijgt. U kunt goed geïnformeerde beslissingen nemen over de inspanningen die uw team zou moeten leveren, aangezien zij gewapend zijn met deze belangrijke informatie.

Met consumenteninzichten kunt u een aantal stappen dichter bij het bereiken van uw bedrijfsdoelstellingen zetten transformeer uw bedrijf naar een klantgerichte organisatie. Wees iemand die begrijpt wat klanten willen, terwijl u moeite doet om de personen te kennen aan wie u uw producten probeert te verkopen.

Het verschil tussen marktonderzoek en consumenteninzichten 

Om de markt en uw klanten beter te begrijpen, moet u marktonderzoek combineren met onderzoek naar consumenteninzichten. Ze werken samen om u een stap voor te blijven op de concurrentie het bieden van datagedreven inzichten in plaats van intuïtie en giswerk.

Weet waar uw bedrijf zich in de markt bevindt en wat u kunt doen om deze te verbeteren met marktonderzoek en onderzoek naar consumenteninzichten. Marktonderzoek vermindert de afhankelijkheid van ingevingen en intuïtie bij de besluitvorming door nauwkeurige en betrouwbare gegevens te verstrekken. 

Aan de andere kant, inzichten in consumentengedrag omvat het beoordelen van gegevens verkregen tijdens marktonderzoek om te voorspellen hoe bepaalde bedrijfskeuzes uw consumenten zullen beïnvloeden. Terwijl marktonderzoek gegevens over hele markten verzamelt, analyseert onderzoek naar consumenteninzichten de gegevens om zinvolle conclusies te trekken en strategieën te implementeren om de verkoop te stimuleren. 

Het belang van inzichten in consumentengedrag

Door toegang te hebben tot klantinzichten kunt u meer te weten komen over hoe uw consumenten zich voelen en denken over uw goederen, diensten en uw bedrijf in het algemeen. Dergelijke kwalitatieve en kwantitatieve gegevens helpen bij het creëren van een diepgaande empathie van de consument op verschillende klantcontactpunten. 

Hier, uw kennis van wat de wensen van klanten worden veel robuuster en omvattender Waarom ze hebben in de eerste plaats een bepaald product of een bepaalde dienst nodig.

Bovendien zorgt het luisteren naar uw klanten, ongeacht waar deze signalen vandaan komen, voor steeds betere ervaringen die de tand des tijds kunnen doorstaan. Ongeacht de marktomgeving, als u eenmaal de bedoelingen van uw consumenten kent, hoeft u nooit meer in het duister te tasten als u oefent met het regelmatig verzamelen en evalueren van klantgegevens.

Helpt de klantreis te verbeteren

Een klantreis kan soepel verlopen of vol knelpunten zitten. Concept kaarten kan nuttig zijn om de klantreis te visualiseren/representeren. Vanaf het moment dat zij uw bedrijf kennen, tot het kopen van uw product en zelfs het verkrijgen van de after-sales service, bepaalt hun traject de identiteit van uw merk. klantervaring (CX). Als u consumenteninzichten heeft, kunt u dat doen het klantgedrag in kaart brengen, ontdek hiaten, identificeer wat het beste werkt en verbeter de CX.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat u online woonartikelen verkoopt en het moeilijk vindt om relevante zoekresultaten te bieden voor de tekst waarnaar gebruikers zoeken. In dat geval kun je de CX verbeteren door gebruikers in staat te stellen foto's te maken van items die ze zien (vergelijkbaar met Google Lens) en leuk vinden, waardoor ze naar producten kunnen zoeken.

U kunt de smaak en voorkeuren van gebruikers beter begrijpen, wat ook helpt peilen naar de laatste trends en krijg inzicht in waar uw klanten naar op zoek zijn.

Helpt marketing te personaliseren

U kunt beter voldoen aan de behoeften, wensen en verwachtingen van consumenten als u ze goed kent en over de gegevens beschikt. Volgens een rapport van Microsoft gebruiken bedrijven data over klantgedrag om inzichten te produceren die een positieve impact hebben omzetgroei met 85% en kan beter presteren dan de concurrentie. 

Als u beter weet waarom consumenten specifieke artikelen kopen en de redenen achter hun keuzes, kunt u klanten bereiken en behouden via gerichte marketing en communicatie.

Het is waarschijnlijker dat klanten worden aangetrokken en trouw blijven als hun interesses specifiek gericht en gepersonaliseerd zijn. Maak gebruik van consumenteninzichten om marketing te personaliseren en de boodschap aan te bieden die de aankoopbeslissingen van klanten het beste motiveert.

Door een dergelijke aanpak te volgen, kunt u uw communicatie verfijnen en ontdekken hoe u verschillende groepen doelgroepen effectief kunt bereiken.

Aan de slag met het gebruik van inzichten in consumentengedrag

Bepaalde doelstellingen moeten uw oefeningen in het uitvoeren van consumenteninzichten aansturen. Begin met het identificeren van de bronnen, methoden en beschikbaarheid van hoogwaardige gegevens, die een cruciale rol spelen bij elke gegevensanalyse. 

Wanneer u begint met inzichten in consumentengedrag, zorg er dan voor dat u over een proces beschikt over hoe en waar u de gegevens gebruikt. Hier zijn een paar snelle tips om effectief aan de slag te gaan in de goede richting. 

Verzamel de juiste gegevens

U en uw marketingteam zijn sterk afhankelijk van gegevens van hoge kwaliteit. Wanneer u slechte gegevens gebruikt, raken de marketingmiddelen uitgeput, waardoor de effectiviteit van de marketingcampagne afneemt.

Identificeer welke statistieken het belangrijkst zijn: verkeer, conversiepercentage, churn tarief, enz. En houd vervolgens bij wat de redenen zijn dat klanten zich afkeren. De groeiende apparaten en kanalen kunnen leiden tot veel uiteenlopende gegevens en verschillende klantgegevens in verschillende databases. 

U moet gegevens uit meerdere bronnen integreren en de juiste aanpak kiezen om gegevens beter te kunnen gebruiken.

Gebruik klantonderzoek

Voer klantonderzoek uit onder verschillende groepen als u op zoek bent naar patronen in de manier waarop consumenten uit verschillende demografische groepen met uw product omgaan. Door bijvoorbeeld twee afzonderlijke onderzoeken uit te voeren, onder tien mannen en tien vrouwen, kunt u zien hoe verschillende geslachten uw product zien.

Met behulp van deze methode wordt het eenvoudig om de uitkomsten van de twee groepen te vergelijken. Voer op dezelfde manier onderzoek uit om deelnemers uit meerdere demografische categorieën (stad, leeftijdsgroep, geslacht, enz.) te betrekken, zodat u kunt begrijpen wat zij van uw merk vinden. Dit bevat:

  • Welke concurrenten hebben zij het liefst?
  • Welke kwaliteiten zijn voor hen belangrijk?
  • Wanneer nemen ze hun aankoopbeslissing?

U kunt beter inzicht krijgen in de motieven van uw klanten door verschillende persona's en demografische gegevens te groeperen met vergelijkbare eigenschappen, zoals leeftijd en geslacht, als hun interesses, opvattingen, levensstijl en attitudes.

Probeer ook te zoeken naar doelgroepen die vergelijkbaar zijn met uw huidige doelgroepen, zodat u uw bereik kunt vergroten of u in de richting kunt leiden van beïnvloeders, platforms en marketinginhoud die op de doelgroep is gericht.

Concurrenten volgen

Eén manier om inzicht te krijgen in consumentengedrag is door uw concurrentie te analyseren. Weet of concurrenten een nieuw product op de markt brengen. Hierdoor krijgt u een beter inzicht in hoe klanten omgaan met concurrenten, hoe u uw boodschap kunt verbeteren en hoe beter u uw product kunt aanbieden dan concurrenten.

Potentiële consumenten kunnen u veel leren, zelfs als ze nog niet uw consumenten zijn. Begin met het analyseren van negatieve feedback van mensen die bij uw concurrenten hebben gekocht. Dit zal helpen bij het identificeren van gebieden van uw product die verbetering behoeven. U kunt meer te weten komen over de pijnpunten van uw klanten door negatieve recensies van uw concurrentie te lezen.

Analyseer je rivalen' contentmarketingmethoden. Meld u aan voor de e-maillijsten van uw rivalen, lees hun inhoud of volg ze op sociale media. Weten welke inhoud uw concurrentie aanbiedt om uw doelgroep aan te trekken, kan u een voordeel ten opzichte van hen bieden.

U kunt een concurrentieanalyse beschouwen als het uitdelen van een spiekbriefje voor een effectief plan. Identificeer het soort materiaal dat uw rivalen plaatsen; analyseer wat voor hen werkt en wat niet. En op deze manier kun je proberen betere inhoud te creëren en daarmee het ongenoegen te benutten waarmee het publiek wordt geconfronteerd tijdens de interactie met de inhoud van de rivalen. 

Advertentiecampagnes zijn ook een geweldige bron van inzichten. Als PPC-reclame op lange termijn niet lucratief zou zijn, zouden uw rivalen er niet voortdurend geld in investeren. U kunt er zeker van zijn dat als een bedrijf geld investeert in gerichte zoekwoorden om een ​​bepaald doelgroepsegment te targeten, hun aanpak werkt.

Maar de vraag blijft: hoe weet u welke advertenties uw concurrenten weergeven of voor welke zoekwoorden zij betalen? Het goede nieuws is dat er tools zijn die PPC-onderzoek naar concurrenten eenvoudig maken en u de zoekwoorden laten zien die het meeste verkeer naar uw kant genereren vanuit de betaalde zoekresultaten van Google.

U kunt ook Google-zoekopdrachten uitvoeren en zelf de advertentieplaatsingen bekijken om te weten of uw concurrenten bieden op dezelfde zoekwoorden waarvoor u wilt scoren.

Analyseer websitegebruik 

Bedrijven kiezen nu voor een slimmere aanpak om meer klantgegevens te benutten dan ooit tevoren. 

Klanten doen herhaalaankopen en vaak zijn hun kanalen verschillend. Ze kunnen bijvoorbeeld op uw site terechtkomen via een Instagram-advertentie om de eerste aankoop te doen en kunnen vervolgens afkomstig zijn van een directe zoekopdracht, waardoor ze waar ze ook gaan een digitale voetafdruk achterlaten. 

Je hebt veel informatie om bij te houden. Zelfs doorgewinterde marketingprofessionals kunnen het moeilijk vinden om alle gegevens door te nemen als ze niet over de noodzakelijke tools voor consumenteninzicht beschikken. 

Met de juiste tools beschikt u over de nodige consumenteninzichten die u helpen gegevens te interpreteren en analyseren.

Kleine bedrijven kunnen gebruik analytics om marketing te stimuleren inspanningen, waarbij gebruik wordt gemaakt van tools zoals Google Analytics, heat mapping-tools zoals Hotjar, en scherm opname software zoals Lucky Orange. Deze tools laten zien hoe bezoekers van uw website omgaan met de inhoud en aanbiedingen op uw site.

Software voor het genereren van leads Poptin maakt ook gebruik van analyses om bij te houden pop-up prestaties en geven gebruikers op de een of andere manier een glimp van hun consumentengedrag. Het maakt ook gebruik van triggers en targetingregels om het gedrag van klanten te volgen en hen beter te targeten.

Afsluiten

Er is één ding dat alle bedrijven gemeen hebben: de noodzaak om zich te concentreren op de behoeften van klanten. Volledig bewustzijn van de behoeften en wensen van de klant is essentieel om aan zijn verwachtingen te voldoen. Het in staat stellen van uw team om gegevens over klantgedrag te verzamelen, wordt cruciaal voor het behalen van succes op de langere termijn.

Concluderend: inzicht krijgen in de motivaties en het gedrag van klanten is van cruciaal belang voor het optimaliseren van de klantreis. Gebruik de hierboven beschreven tips om aan de slag te gaan met het gebruik van consumenteninzichten voor de groei van uw bedrijf.

Zij is de marketingmanager van Poptin. Haar expertise als contentschrijver en marketeer draait om het bedenken van effectieve conversiestrategieën om bedrijven te laten groeien. Als ze niet werkt, verwent ze zich met de natuur; het creëren van unieke avonturen en het verbinden met allerlei soorten mensen.