Home  /  Allescontent marketing  / Hoe u een datagestuurde contentkalender voor uw merk kunt maken

Hoe u een datagestuurde contentkalender voor uw merk kunt maken

Contentmarketing is van cruciaal belang voor het succes van uw bedrijf. Om leads te genereren heb je geweldige content nodig. Dat is niet slechts één stukje inhoud. Dat is een heleboel inhoud die u moet maken, hergebruiken en bijwerken. 

De belangrijke vraag rijst: hoe kunt u uw inspanningen organiseren als het erop aankomt content marketing op verschillende platforms? Ga naar de contentkalender. In dit bericht leren we wat een datagestuurde contentkalender is. We bekijken ook hoe u er een voor uw bedrijf kunt maken.

Wat is een contentkalender? 

Een contentkalender wordt ook wel redactionele kalender genoemd. Je houdt bij welke inhoud je op je contentkalender plaatst, waar je deze plaatst en wanneer je de inhoud plaatst. U heeft bijvoorbeeld inhoud om te publiceren op uw blog, sociale mediakanalen, gastposts, enz.

Uw inhoudskalender bevat ook notities over wanneer u oude inhoud moet bijwerken, inhoud opnieuw moet gebruiken en promotionele activiteiten moet plannen. 

Al deze activiteiten moeten aansluiten bij de doelstellingen van uw contentmarketingstrategie. Deze moeten op hun beurt worden afgestemd op de algemene marketingdoelstellingen. Uiteindelijk is het doel van al deze inhoud om conversies genereren.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een contentkalender niet altijd een kalender. Het formaat is gebaseerd op de hoeveelheid inhoud die u produceert, het tijdsbestek, enz.

Hier zijn enkele veel voorkomende formaten:

 • Kalender: U kunt uw contentkalender ordenen op een Google-spreadsheet, een whiteboard, enz. 
 • Werkblad: Gebruik Excel- of Google Spreadsheets-functionaliteiten om uw inhoud te ordenen. Je kunt sorteren op type, datum, doelgroep, thema en koopfase. Deel uw bewerkbare spreadsheet met teamleden, zodat zij kunnen zien wie op welk moment inhoud maakt of bewerkt. Implementeer kleurcodering en andere technieken om belangrijke informatie te benadrukken en de aandacht van kijkers te trekken.
 • Werk-/projectbeheerplatform: Het wordt een uitdaging om spreadsheets efficiënt te beheren. Een robuuste projectmanagementtool zoals Trello kan u helpen processen correct te stroomlijnen. U kunt inhoud uitvoeren marketing campagnes. Voeg gewoon kalenders, grafieken en workflows toe en stel automatische meldingen in.

Een contentmarketingkalender kan in andere vormen voorkomen. Kijk maar naar de onderstaande schermafbeelding en u zult andere indelingen voor de inhoudskalender zien die door een aantal gerenommeerde bedrijven worden gebruikt. 

Bron: Curata
Bron: curata

De sleutel is om het format te kiezen dat voor u en uw team werkt. 

Waarom zijn inhoudskalenders belangrijk?

Een contentkalender helpt je georganiseerd te blijven. In dit gedeelte worden drie redenen besproken waarom contentkalenders van cruciaal belang zijn voor uw contentmarketinginspanningen.

Correcte planning

Contentkalenders zorgen ervoor dat al uw contentgerelateerde activiteiten op tijd plaatsvinden. Als je ongeorganiseerd bent, heb je de neiging deadlines te missen. Het resultaat? Je bereikt je contentmarketingdoelen niet. Met een perfecte kalender mis je nooit meer een taak of loop je achterop. Niet alleen dat, uw outreach-team weet ook wanneer ze een outreach moeten plannen follow-up e-mail campagne voor uw inhoud.

team Collaboration

Een contentkalender zorgt voor een soepele samenwerking binnen uw team. Dat veronderstelt dat u uw agenda deelt zodat iedereen de deadlines kan zien en taken prioriteren voor de dag. U kunt uw redactionele agenda in de cloud of in de vorm van een Google Spreadsheet hebben.

Duidelijke voorspelling

Een contentkalender geeft andere afdelingen een duidelijk beeld van wat er de komende weken gaat gebeuren. Dat kan hen helpen bij het plannen van relevante evenementen rond de inhoud. 

Bron: Neil Patel
Bron: Neil Patel

Je kunt gebruiken Google Calendar om vooraf geplande inhoud te bekijken. 

Hoe u uw inhoudskalender maakt

Volg deze tips om de datagestuurde contentkalender te maken die u nodig heeft. Wanneer u begint met het schrijven van uw inhoud, vergeet dan niet om deze te gebruiken inhoudsstijlgidsen zodat jouw contentmarketingstrategie een succes wordt.

1. Stel uw KPI's in

Alles wat u op uw contentkalender schrijft, moet u helpen uw contentmarketingdoelen te bereiken. Maar u weet pas wat u daar moet schrijven als u uw Key Performance Indicators (KPI) heeft ingesteld. Een KPI is een prestatiemeting. Het evalueert het succes (of het gebrek daaraan) van uw strategieën bij het bereiken van een specifiek doel. 

Laten we zeggen dat uw doel is om toename websiteverkeer met 10%. Voor dat doel zouden paginaweergaven een goede KPI zijn. Dat komt omdat hoe meer weergaven een blogpost op de website heeft, hoe meer verkeer de website ook heeft.

Zodra u uw KPI kent, kunt u bepalen welke specifieke stappen u nodig heeft om uw doel te bereiken. 

U kunt bijvoorbeeld het aantal weergaven van blogposts berekenen dat u moet nastreven om de stijging van 10% te bereiken. Als u momenteel 20,000 weergaven per maand genereert, zou een stijging van 10% betekenen dat u in plaats daarvan in totaal 22,000 weergaven in een maand zou moeten genereren. Gebruik deze formule om het nieuwe aantal views te krijgen dat elke nieuwe blogpost zou moeten hebben, zodat je je 22,000 views in een maand kunt bereiken:

Gemiddelde maandelijkse bijdrage x % ambitieuze groei

Bereken vervolgens het aantal blogposts dat je deze maand nodig hebt om je doel te bereiken. Hier is de formule:

Inhoudsdoel nieuwe maand/gemiddelde postbijdrage

Zodra u weet hoeveel blogposts u deze maand moet publiceren om aan uw doel van 10% stijging te voldoen, kunt u een plan maken voor de soorten inhoud die u wilt publiceren en een schema voor wanneer u deze wilt publiceren. 

2. Maak inhoudsthema's

Inhoudsthema's zijn brede onderwerpen van hoge kwaliteit die aansluiten bij uw bedrijfsdoelstellingen en klantbehoeften. Dus als u bijvoorbeeld marketingsoftware verkoopt, kunnen uw inhoudsthema's contentmarketing, socialemediamarketing en dergelijke zijn email marketing. Deze thema's zijn logisch, omdat wanneer u inhoud maakt onder een van deze onderwerpen, u waarschijnlijk ook mensen zult aantrekken die hoogstwaarschijnlijk ook geïnteresseerd zijn in de aankoop van uw product.  

Inhoudsthema's zouden om verschillende redenen uw brainstorm- en inhoudsontwikkelingsinspanningen moeten beïnvloeden. Hier zijn enkele van die redenen, volgens DivvyHQ:

 • Met contentthema’s versterk je jouw merkautoriteit: Wanneer u over specifieke onderwerpen schrijft, zullen uw lezers u zien als dé persoon op dat gebied. 
 • Je verbetert je SEO: Wanneer u uw inhoud beperkt tot specifieke onderwerpen, kunnen zoekmachines uw site eenvoudig categoriseren. 
 • U kunt gemakkelijk onderwerpen bedenken: Omdat u uw inhoudsonderwerpen beperkt, hoeft u niet te veel mogelijke onderwerpen te behandelen. Dat betekent dat je beslissingsverlamming vermijdt, wat volgens Psychology Today, komt voort uit een overdaad aan keuzes.
 • Jij zorgt voor een geweldige klantervaring: Websitebezoekers kunnen gemakkelijk door uw site navigeren als ze slechts uit een paar inhoudsthema's kunnen kiezen. 

Bedenk echter niet alleen algemene inhoudsthema's. Bedenk ook contentthema's op basis van feestdagen en andere verkoopevenementen. Als u bijvoorbeeld voor Pasen een beautyblog bijhoudt, kan een mogelijk inhoudsthema op Pasen geïnspireerde looks zijn.

3. Brainstorm over inhoudsideeën

Nu is het tijd om te brainstormen over inhoudsideeën. Uw inhoudsideeën moeten gebaseerd zijn op de inhoudsthema's die u heeft bedacht. Je kunt brainstormen op de traditionele manier of op een niet-zo-traditionele manier. Laten we eerst de traditionele manier bespreken.

Stel dat u heeft besloten de inhoud over e-mailmarketing en socialemediamarketing te bedenken. U verzamelt al uw teamleden en laat hen u specifieke inhoudsideeën geven onder die inhoudsthema's.

Uit de inhoudsideeën die u bedenkt, kiest u de ideeën waarvan u denkt dat ze u zullen helpen uw KPI's te bereiken. Ook bepaal je als team de contentstructuur (is het een blogpost of een infographic?) en waar je die content laat publiceren. 

U zult ook moeten bepalen hoe geavanceerd uw inhoud over het onderwerp zal zijn. Deze is afhankelijk van je doelgroep. Dus als u zich richt op marketingprofessionals, moet uw inhoud onder uw vooraf bepaalde inhoudsthema's geavanceerd zijn. Als uw doelgroep daarentegen bestaat uit startende ondernemers die weinig ervaring hebben met marketing, dan kiest u voor inhoud voor beginners. Je kunt ook kiezen voor tussenliggende inhoud.

Zodra u uw inhoudsideeën heeft, kunt u deze ordenen op basis van het inhoudstype project management software zoals Trello. Voeg zoveel kaarten toe als nodig is. Uiteindelijk zou je zoiets als dit moeten hebben:

5n2RLLkkYVV0RPOdWnNHYetmmTg8MIXPK8l080XKdgsiA8aHZAXTUo2dd7uOn3B2k-J4k9WpobKGOmzB95D-rj9onafqs5fOakJeAllGTAKE1On3tN-zzMNIL-jX8MMnxC10JSvf

Als u met meerdere schrijvers werkt, kunt u op elke kaart ook de naam vermelden van de persoon die aan elk artikel is toegewezen.

Er zijn andere, niet-traditionele manieren waarop u kunt brainstormen over inhoudsideeën. Bent u alleen, dan kunt u bijvoorbeeld de Content Brainstorming Key van Hubspot gebruiken.

r8-IlC-zgIKMF37XoSCU3TzdgGr6qCWNB3_nDJ8G_JU4L2FDd3MeDnSuf8-sQ9HEsp8Eeek0-3Hvu3PDm9e4eXjVZBgp4SaKLiLmcFXISu7VyK7iTzgQt0TUwgP6M4WfBtDNT41w

Bij die methode sleept u gewoon de X in elke categorie (doelgroep, inhoudsstructuur en inhoudsmedium), afhankelijk van uw voorkeur. Vervolgens ontwikkel je zoveel mogelijk inhoudsideeën met die specifieke doelgroep, inhoudsstructuur en inhoudsmedium in gedachten. Vermeld één keer de namen van de mensen die aan elk artikel zijn toegewezen u heeft uw keuze gemaakt welke inhoud u wilt publiceren.

De Content Brainstorming Key is een geweldige strategie omdat je hiermee mogelijke contentideeën kunt visualiseren. Als je geen ideeën meer hebt, kun je de X gewoon ergens anders naartoe slepen en je focus verleggen.    

4. Stel uw publicatieschema in

Nu u uw inhoudsideeën heeft, stelt u een publicatieschema op. Ontdek wat de beste tijd is om inhoud te plaatsen. Volgens Coschedule, Dinsdagen zijn ideaal om te posten op je blogs. Als uw inhoudsdoelen sociale aandelen omvatten, heeft elk sociale-mediaplatform een ​​optimale publicatietijd.

Think Sprout Social, hier zijn de beste dagen om op elk platform te posten:

 • Facebook: woensdag
 • Instagram: woensdag
 • Twitter: woensdag en vrijdag
 • LinkedIn: woensdag en donderdag

Plan uw publicatieschema rond die gegevens en neem deze op in uw inhoudskalender. Als je eenmaal een schema hebt gemaakt, houd je er dan aan. Je wilt niet je hele publicatiestrategie op de schop nemen alleen maar omdat je een deadline hebt gemist.

5. Bekijk uw resultaten

Zodra u alles op uw contentkalender heeft gedaan, is het tijd om te bepalen of u de contentmarketingdoelen die u in het begin wilde bereiken, wel of niet hebt bereikt.

Als uw KPI een X aantal paginaweergaven was, heeft u deze dan bereikt? Als u dat niet deed, in hoeverre heeft u dan uw doel gemist?

Bekijk ook hoe elke inhoudsstructuur presteerde. Heeft de infographic de vereiste weergaven opgeleverd? Als het beter presteert dan uw blogposts, wilt u daar misschien prioriteit aan geven in uw volgende inhoudskalender, ervan uitgaande dat u hetzelfde doel heeft: het verhogen van het aantal paginaweergaven. Heeft lange inhoud meer weergaven gekregen dan korte inhoud? Voeg er de volgende keer meer van toe.

U moet controleren of uw contentmarketingstrategie heeft gewerkt, zodat u weet wat inhoud is boeiend en wat niet. Dus de volgende keer dat u een nieuwe agenda maakt, weet u welke inhoud u moet opnemen en uitsluiten om uw inhoudsmarketingdoelen te bereiken.

Opsommen

Een contentkalender is van cruciaal belang voor het succes van uw contentmarketingstrategie. Het kan u helpen bij het plannen van uw contentmarketingactiviteiten. Het kan ook helpen de samenwerking tussen de leden van uw team te garanderen.  

Om al deze voordelen te kunnen benutten, moet u echter een contentkalender maken op basis van gegevens. U moet een strategie opstellen op basis van uw doelgroep en uw KPI's. Een contentkalender die uit een opwelling is gemaakt, voldoet gewoon niet.

Volg gewoon de tips die ik in dit artikel met je heb gedeeld. Als u eenmaal een datagestuurde contentkalender heeft, zorg er dan voor dat u zich daaraan houdt. Het resultaat? Uw contentmarketingstrategie zal een succes zijn en uw merk zal goed op weg zijn om zijn bedrijfsdoelen te bereiken en de concurrentie te verslaan.

Auteur Bio

Hx1XYHaJu0ESyVfl2PDvGgNcz-_rAaT7-PdRYRrtWmIptPWFsLGVfKDd71kvJEWAy3-ZAxU_1j-pjSuYr9yN3u1P8pzdYgkSD_I1AoQKsuX9M7S9HYydiklH9SL4kcUBfCN8gwlF

Nicholas Rubright is de communicatiespecialist voor auteur, een AI-schrijfassistent ontworpen voor teams. Nicholas heeft eerder gewerkt aan het ontwikkelen van contentmarketingstrategieën voor merken als Webex, Havenly en Fictiv.