Home  /  Allese-mailmarketing  / Hoe u een verkoopgenererende e-maillijst voor uw online winkel kunt maken (met voorbeelden)

Hoe u een verkoopgenererende e-maillijst voor uw online winkel kunt maken (met voorbeelden)

Hoe zou u reageren als u wist dat u een marketingtool binnen handbereik heeft die de potentie heeft om €40,- terug te geven voor elke bestede €1? Klinkt te mooi om waar te zijn, nietwaar? Nou, het is echt, en bovendien is het er een die je al gebruikt; e-mail. 

Uw e-mailmailinglijst is een potentiële goudmijn. In tegenstelling tot sociale media en pay-per-click-advertenties heeft u er ook volledige controle over. U hoeft zich geen zorgen te maken over algoritmen of zoekmachines om uw boodschap over te brengen. Het is een instrumenteel onderdeel van alles klantbinding strategie.

Maar hoe bouw je überhaupt een lijst met abonnees op? In dit artikel laten we het je zien. Hier volgen enkele tips over wat u kunt doen om te profiteren van alles wat e-mail te bieden heeft. 

1. Herken en definieer uw doelgroep

Eerst moet u bepalen op wie uw bedrijf precies is gericht. U wilt een duidelijk idee hebben van wie u zich op uw e-mails wilt abonneren voordat u ze probeert te bereiken. 

Een bedrijf dat iedereen probeert aan te spreken, zal enorme hoeveelheden tijd en middelen verspillen. Ze maken zichzelf daarbij lastig. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop van skateboards zou bijvoorbeeld niet proberen plaatselijke geestelijken aan te melden.

Misschien heb je al een duidelijk idee van wie je wilt aantrekken. Als dat niet het geval is, moet u wat marktonderzoek doen. 

2. Voer marktonderzoek uit en vind uw huidige doelgroep

Om dit te doen, moet u analyseer de mensen die uw bedrijf al gebruiken. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dankzij internet is het nog nooit zo eenvoudig geweest. Er zijn verschillende factoren waarmee u rekening moet houden:

  • De leeftijdscategorie van uw klanten.
  • Hun locatie.
  • Hun inkomen. 
  • Demografie.
  • Welke apparaten ze gebruiken.

Al deze gegevens kunnen u helpen uw klantenbestand beter te begrijpen en effectief te reageren. 

Wanneer u online winkelt, wordt er veel nuttige informatie gegenereerd die u kunt gebruiken om uw strategie te beïnvloeden. Als uw omzet bijvoorbeeld allemaal lokaal wordt gegenereerd, weet u dat u zich op de omringende gemeenschap moet richten. Aan de andere kant, als ze uit het buitenland komen, kunt u overwegen om uw website aan te passen, zodat deze in verschillende talen beschikbaar is en het voor buitenlandse klanten gemakkelijker wordt om deze te gebruiken.

Er zijn online een groot aantal analytische hulpmiddelen beschikbaar die u hierbij kunnen helpen, zoals Google Analytics. Hoe meer u zich specialiseert in overeenstemming met hun behoeften, hoe groter de kans dat zij zich aanmelden voor uw mailinglijst. 

3. Onderzoek uw product op gebreken

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is de moeite waard om te herhalen: kijk altijd hoe u uw product kunt verbeteren. Welke problemen lost het op? Welke problemen heeft het? Het verhogen van het eerste en het verminderen van het laatste moet altijd in uw achterhoofd zijn. 

Jouw product is tenslotte waarom de klant er in de eerste plaats is. Als het niet helemaal klopt, maakt het niet uit hoe goed uw e-mailstrategie is. 

Stel dat het eerder genoemde skateboardbedrijf geluk had en een dominee vond die toevallig een fan van extreme sporten was; het zou allemaal voor niets zijn als de wielen er na een maand af zouden vallen. Ja, ze konden in eerste instantie iets verkopen, maar ze moesten later een zeer gekneusde en gefrustreerde klant terugbetalen en hij klikte waarschijnlijk op 'afmelden' zodra hij thuiskwam. 

4. Voer een concurrentieanalyse uit

Uitzoeken op wie uw concurrenten zich richten en hoe succesvol ze zijn, is een ander essentieel onderdeel. Er zijn verschillende manieren om een ​​concurrentieanalyse uit te voeren. 

Als uw concurrenten bijvoorbeeld blogs gebruiken, is het mogelijk om online tools te gebruiken om te controleren welke van hun berichten goed presteren. Met programma's als Content Studio analyseer je hoe artikelen presteren op social media. 

Het is ook de moeite waard om de tijd te nemen om hun webpagina's te onderzoeken, vooral als ze gesegmenteerde bestemmingspagina's voor hun publiek hebben gemaakt. Als ze een bijzonder gebruiksvriendelijke en efficiënte opzet hebben, is er geen reden waarom u niet zou kunnen proberen deze voor uw site te repliceren. 

5. Maak een koperspersonage

Zodra u zoveel mogelijk kopersgegevens heeft verzameld, kan het nuttig zijn om dit te doen maak een buyer persona.

Als kind heb je misschien een denkbeeldige vriend gehad. Buyer persona’s zijn het volwassen equivalent voor marketeers. Dit semi-fictieve personage is er niet om je ouders en leraren te alarmeren; het is bedoeld om u te helpen begrijpen wie uw ideale klant is; hoe gedetailleerder en specifieker, hoe beter. 

Een duidelijk gedefinieerde koperspersoon helpt u te begrijpen wie u moet targeten en uw campagne dienovereenkomstig te optimaliseren. Hun belangrijkste voordeel is ongetwijfeld dat ze helpen bepalen op wie u zich niet moet richten. Het heeft geen zin om herhaaldelijk op zoek te gaan naar leads van mensen die niet geïnteresseerd zijn. 

Welk beeld komt er uit de informatie die je hebt verzameld naar voren? En hoe stem je jouw aanpak speciaal op hen af? 

6. Maak voor elk van uw producten afzonderlijke landingspagina's

Een uitstekende manier om omzet te helpen genereren, is door de klantervaring zo persoonlijk mogelijk te maken. Een manier om dit te doen is via gespecialiseerde landingspagina's.

Landingspagina's helpen een specifiek publiek aan te trekken en zijn dus een uitstekende manier om mensen aan te moedigen zich aan te melden voor uw mailinglijst. Denk bijvoorbeeld aan deze; 

Dit bedrijf voert een promotie uit voor oefenexamens voor aspirant-app-bouwers. Ze hebben deze landingspagina gemaakt om er bekendheid aan te geven, en ze hebben hetzelfde publiek in gedachten. Ze zullen de SEO hebben onderzocht en de taal zorgvuldig hebben gekozen om klikken te genereren. 

Iedereen uit deze demografische groep die deze pagina vindt, zal het gevoel hebben dat er direct aan hun behoeften wordt voldaan, en bijgevolg zullen ze meer geneigd zijn om zich aan te melden voor een e-maillijst. 

7. Creëer een boeiende leadmagneet

Eén ding om in gedachten te houden is dat het opbouwen van een e-maillijst een zekere mate van vertrouwen vereist. Uw contactgegevens zijn persoonlijke gegevens en het is niet meer dan normaal dat sommige mensen aarzelen om deze over te dragen. Ze zijn op hun hoede voor oplichters en spam, dus het is begrijpelijk dat ze voorzichtig zijn.

Eén manier om dat vertrouwen op te bouwen, is door hen iets terug te bieden. Deze aanpak staat bekend als een leadmagneet. En de freebie kan van alles zijn; een korting, een adviesgesprek, een whitepaper, het is aan jou. 

Pop-ups zijn een uitstekende manier om loodmagneten af ​​te leveren, op voorwaarde dat je de gouden regel niet overtreedt: ze mogen niet vervelend zijn. Als een bezoeker van uw site een pop-up sluit, mag deze niet tien seconden later opnieuw verschijnen en mag er niet op elke pagina een pop-up staan. Anders worden ze opdringerig en zullen ze mensen alleen maar motiveren om uw site te verlaten en niet meer terug te keren. 

Spaarzaam en efficiënt gebruikt, hoewel ze effectief kunnen zijn. Kijk eens naar deze:

Het is opvallend, de kortingsaanbieding staat precies in het midden en de 'X' om deze te sluiten is zichtbaar. Niemand vindt het leuk om elke centimeter van het scherm af te speuren om erachter te komen hoe je een ongewenste advertentie kunt sluiten, dus iedereen die niet in deze deal geïnteresseerd is, kan deze snel afsluiten. Deze pop-up kan extra klanten aantrekken, maar is niet zo opdringerig dat het mensen afschrikt.

8. Freebies en kortingen

Laten we ons voorstellen dat u moet investeren in een desktopcomputer. Nadat je wat online onderzoek hebt gedaan, vind je een topmodel dat te koop is bij een elektronicawinkel, en het is perfect voor jouw behoeften. Het beste van alles is dat er een introductieaanbieding is; 15% korting voor nieuwe klanten. Het enige dat u daarvoor hoeft te doen, is uw e-mailadres opgeven. 

Het is moeilijk om af te wijzen, nietwaar? Een paar marketing-e-mails in ruil voor een lagere prijs is een geweldige deal. U waagt de sprong en bespaart aanzienlijk. Een paar weken later leeg je je inbox als je weer een e-mail van dat bedrijf ziet waarin reclame wordt gemaakt voor een uitverkoop van laptops. Je dochter gaat binnenkort naar de universiteit; Misschien kan ze wel een nieuwe gebruiken? 

Misschien was het alleen je bedoeling om die eerste aankoop te doen en van de korting te profiteren. Het is begrijpelijk; iedereen houdt van een koopje. Maar de computer die u hebt gekocht is snel en betrouwbaar en biedt veel waar voor uw geld. Het bedrijf heeft uw vertrouwen verdiend en u bent op weg een vaste klant te worden. 

Zonder de e-mail zou je niet van de laptopverkoop hebben gehoord, en je zou de e-mail niet hebben gezien als die initiële korting je er niet toe had aangezet om je aan te melden. Het is een gebruikelijke marketingstrategie, maar het werkt. 

9. Gratis verzending

Gratis verzending is een ander populair type loodmagneet. De kosten voor het vervoeren van goederen kunnen onaangenaam zijn en daardoor zijn veel verkopen verloren gegaan. Een funky en opvallend T-shirt kan er bijvoorbeeld heel aantrekkelijk uitzien als het €30 kost, maar daar komt dan nog eens €15 bij voor bezorging? Niet zo veel. Misschien is het de moeite waard om ergens anders te zoeken?

Daarom zijn aanbiedingen voor gratis verzending zo aantrekkelijk. Klanten willen vooraf de totale kosten van een artikel zien en houden niet van extra kosten. Je kunt niet over het hoofd zien in welke mate dit aankoopbeslissingen beïnvloedt: 

Bron: Statista

Als je overweegt om gratis bezorging aan te bieden, zijn er zaken waar je rekening mee moet houden. Biedt u het eenmalig aan voor nieuwe klanten of als langetermijnplan? Je moet ook de normen handhaven; gratis bezorging is geen excuus voor verloren of beschadigde artikelen. Het genereren van veel nieuwe verkopen heeft geen zin als de meerderheid van die klanten nooit meer terugkeert.  

10. widgets 

Widgets zijn de onbezongen helden van e-commerce. Ze zijn een waardevol hulpmiddel voor het verkrijgen van gegevens, en meestal merken mensen niet eens dat ze er zijn. Dat kleine chatknop in de hoek van een website met ‘Help’ erop geschreven? Dat is een widget. 

Ze zijn ook relatief eenvoudig in te stellen. De meeste hebben codeblokken voor kopiëren en plakken die u in uw website kunt insluiten zonder drastische wijzigingen aan het raamwerk. 

De doelen van webwidgets zijn: 

  • Om klanten aan te moedigen zelfbedieningsbronnen te gebruiken
  • Sta bezoekers toe om uw team een ​​bericht te sturen
  • Geef ze de mogelijkheid om een live gesprek

Als ze goed worden gebruikt, kunnen ze een groot verschil maken en zijn ze een handig hulpmiddel als je bedenkt hoe vaak ze over het hoofd worden gezien. 

Conclusie

E-mail is een krachtig marketinginstrument en het zou verstandig zijn om hiervan te profiteren. Als u eenmaal een database met abonnees heeft opgebouwd, moet u deze verstandig gebruiken. Zorg ervoor dat u geen tiental e-mails per dag verzendt; Als u de inbox van uw klanten overspoelt, zullen ze zich tegen u keren. 

Volg deze suggesties en u bent goed op weg om een ​​omvangrijke lijst met e-mailabonnementen op te bouwen. Gebruik e-mail (uiteraard ook uw lijst) goed, en het levert ongelooflijke rendementen op. 

Auteur Bio

Martin Gessner is de oprichter van Focus op kracht. Hij heeft ruim tien jaar in verschillende Salesforce-rollen gewerkt, waaronder bedrijfsanalist, projectmanager, consultant en oplossingsarchitect. Ondertussen heeft hij twaalf certificeringen behaald, ‘The Salesforce Career Playbook’ gepubliceerd en Salesforce-professionals geholpen meer te leren over Salesforce, hun carrière te ontwikkelen en zich voor te bereiden op certificeringen.