Home  /  Alleslead generatie  / Demand Gen Funnel: hoe kunnen softwarestartups groeien op een drukke markt?

Demand Gen Funnel: hoe kunnen softwarestartups groeien in een drukke markt?

Demand Gen Funnel: hoe kunnen softwarestartups groeien in een drukke markt?

De vraag naar goederen en diensten is het economische basisprincipe waar het hele mondiale handelssysteem om draait.

Landen handelen met elk op basis van de vraag naar hun eigen goederen en diensten, waarbij verschillende landen aan die vraag voldoen met hun eigen aanbod.

Ditzelfde principe kan ook worden toegepast op marketing: als er vraag is naar uw product en dienst op de markt, kunt u een marketingplan om die vraag te gelde te maken.

Voor startups is de vraag uiteraard van cruciaal belang voor hun voortbestaan, want zonder de vraag kunnen goederen en diensten niet worden verkocht of verhandeld en zullen bedrijven als gevolg daarvan failliet gaan.

Eén sector waar de vraag is toegenomen, is de software-industrie. Statista-gegevens geven aan dat de vraag zal toenemen $ 608.70 miljard in 2022.

Bovendien, volgens deze statistiekJaarlijks worden er ongeveer 305 miljoen startups opgericht, waarvan 1.35 miljoen op technologie gebaseerd zijn. Dit onderstreept het feit dat de algemene vraag naar software wordt bevestigd door het enorme aantal op technologie gebaseerde startende bedrijven.

Natuurlijk gaat de grote vraag naar welk product of welke dienst dan ook meestal gepaard met hevige concurrentie, aangezien bedrijven op een drukke markt strijden om klanten. 

Dus wanneer multinationale softwarebedrijven zoals IBM of Microsoft de markt al monopoliseren, hoe kan een startend bedrijf dan vraag naar hun nieuwe software genereren?

Het antwoord is het creëren van een trechter voor het genereren van vraag. Dit is een trechter die de interesse van gebruikers in uw softwareproduct zal wekken en u zal helpen een gezonde pijplijn van gekwalificeerde leads op te bouwen. 

Maar hoe kan een demand-gen-trechter precies helpen bij het opstarten van uw software? Dat zoeken we uit…

Wat is een vraaggener-trechter? 

Vraaggeneratie is een proces waarbij interesse en bewustzijn voor uw product of dienst wordt gecreëerd. De vraaggeneratietrechter is een gedetailleerde pijplijn die activiteiten definieert die de interesse van gebruikers in uw bedrijf helpen stimuleren.

Think Gartner, “Een sterk programma voor het genereren van vraag bouwt merkbekendheid en autoriteit op, en produceert doordachte, boeiende inhoud die interesse wekt en leads cultiveert.”

Het is een brede term die meerdere verkooppunten raakt tijdens de klantreis. Vraaggeneratie is geen oppervlakkige term zoals leiden generatie; die zich uitsluitend richt op het vergroten van het aantal leads. In plaats daarvan legt een vraaggeneratietrechter de nadruk op het opbouwen van een langetermijnrelatie met prospects om hen te motiveren om terug te blijven komen en herhaalaankopen te doen. 

Hier zal deze grafische presentatie u helpen begrijpen hoe vraaggen zich gedraagt:

bron

Waarom heeft uw software-startup een Demand Gen Funnel nodig?

Omdat u een softwarestartup bent, bestaat uw doelgroep waarschijnlijk uit andere bedrijven (B2B). Zoals eerder vermeld, zijn er al duizenden SaaS-bedrijven, dus tenzij u iets werkelijk unieks aanbiedt, zal het moeilijk zijn om andere bedrijven ervan te overtuigen dat uw product de moeite waard is om in te investeren.

Daarom is het genereren van vraag belangrijk voor software-startups om de juiste strategieën te vinden tools naamsbekendheid op te bouwen.

Creëert bewustzijn van een behoefte

Het genereren van vraag helpt bij het creëren van “bewustzijn van een behoefte”, omdat het u verschillende mogelijkheden biedt om potentiële gebruikers te vertellen Waarom ze hebben jouw product nodig. U kunt bijvoorbeeld inhoud maken die zich richt op de pijnpunten van uw potentiële klant met behulp van media zoals de bedrijfsblog, koude e-mails of posts op sociale media. Deze kunnen worden gebruikt om potentiële klanten te vertellen hoe uw softwareproduct hun specifieke problemen kan oplossen.

Bekijk hier deze blogpost van CloudTalk–

CloudTalk is een SaaS-bedrijf dat bureaus en bedrijven helpt met een callcenterautomatiseringsoplossing. Daarom is de blog getiteld “Complexe gids door callcenterautomatisering” de beste manier voor hen om de pijnpunten van lezers aan te pakken en hun product als de beste oplossing te presenteren. 

Kanaliseer de bestaande vraag 

Een van de beste dingen aan het betreden van de tech-startupsector is dat er al een enorme vraag is in de industrie in een groot aantal verschillende subniches. Elk jaar verschijnen er steeds meer online-/softwareoplossingen voor een overvloed aan verschillende taken, van het doen van een btw-aangifte tot het beheren van uw bedrijfsimago met een tool voor het beheer van merkactiva, de lijst is bijna eindeloos.

Deze vraag kan door startups worden benut door een vraaggeneratietrechter te gebruiken, waarmee u zich kunt richten op de gebruikers die al geïnteresseerd zijn in uw producten.

Hiervoor kunt u zich wenden tot het publiek van uw belangrijkste concurrenten en hen op de markt brengen marketing voor leadgeneratie

Daarnaast kunt u ook werken aan het verbeteren van uw SEO-prestaties. Volgens een dit rapportBegint 48% van de mensen hun koperstraject met behulp van zoekmachines, dus een sterke organische aanwezigheid is een essentieel onderdeel van online succes. U kunt dus alleen op de radar van potentiële online kopers komen als uw website hoog in de zoekresultaten op Google verschijnt. Hier zijn enkele basistips voor betere organische rankings…

  • Zoek naar de trefwoorden waarnaar klanten in uw branche zoeken. 
  • Deel gastblogs op websites met een hoge DA in uw zakelijke niche. 
  • Creëer een prachtige, snel ladende website met een intuïtief, apparaatresponsief ontwerp

Verhoog uw ROI

Cashflow is bijna altijd een probleem voor startups, omdat bedrijven vaak simpelweg nooit voldoende geld hebben om agressieve marketingstrategieën in te zetten en robuuste marketingtools te gebruiken op dezelfde manier als gevestigde bedrijven dat kunnen. Daarom hebben ze vaak moeite met het vinden van strategieën voor leadgeneratie die een positieve ROI kunnen genereren. Dit kan echter worden ondervangen door gebruik te maken van een vraaggeneratietrechter, omdat deze een geïntegreerde strategie mogelijk maakt die uw bedrijfsmiddelen combineert met wat uw klanten willen. 

Door gebruik te maken van koopintentiegegevens kunt u begrijpen hoe uw potentiële klanten zich in elke fase van de koopcyclus gedragen. Je kunt ook een op accounts gebaseerde marketing strategie om uw kopers te begrijpen en in verschillende groepen te segmenteren.

Met deze strategie kunt u uw zuurverdiende bedrijfsmiddelen besteden aan inspanningen voor het genereren van leads die daadwerkelijk een positief rendement opleveren en gekwalificeerde leads genereren.

Genereer meer omzet 

Het genereren van vraag is de eerste stap naar verkoop. Door klantgerichte strategieën voor het genereren van vraag te gebruiken, kunt u de interesse van mensen wekken die klaar zijn om aankopen te doen. 

Wanneer u gesprekken voert en in contact komt met gebruikers die geïnteresseerd zijn in uw product, bespaart u tijd en energie. Dit zal op zijn beurt meer verkopen en inkomsten op uw manier genereren. Voor betere resultaten kunt u verkoop-CRM-tools gebruiken om uw leads beter te beheren. 

6 tips om een ​​vraaggener-trechter te creëren

Een vraaggen-trechter is dus in wezen een gouden ticket voor het genereren van gekwalificeerde leads, het genereren van verkopen en het tevredenstellen van uw klanten. Maar voor dit alles moet u een dynamische vraaggener-trechter creëren die is afgestemd op uw softwarebedrijf. 

En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Meerdere factoren zijn hier van invloed op uw strategieën voor het genereren van vraag, zoals concurrentie, budget, product, enz.

U kunt dus deze tips volgen om een ​​resultaatgerichte vraaggener-trechter te creëren:

1. Bouw uw koperspersona op

Om vraag naar uw product te genereren, moet u eerst de problemen definiëren die uw product kan oplossen. Vervolgens moet u gebruikers vertellen wat ze kunnen winnen door uw product te gebruiken.

Hiervoor moet u de pijnpunten en interessegebieden van uw potentiële koper begrijpen. Het creëren van de persona van een koper kan een diepgaand analytisch beeld geven van uw potentiële klanten.

Een Buyer Persona is een fictieve karakterisering van jouw ideale klant. Hiermee worden alle basisfactoren benadrukt die u helpen uw klanten te begrijpen. U kunt verkoop- en marketingteams raadplegen om een ​​perfecte kopersidentiteit te creëren.

Stel je voor dat je tijdregistratiesoftware wilt verkopen aan kleine tot middelgrote bedrijven. In dit geval zou uw ideale klant iemand kunnen zijn die een bedrijf leidt met een omzet van €1 miljoen en meer dan 25 werknemers. Uw potentiële klant heeft mogelijk moeite met het handmatig beheren van de productiviteit van zijn personeel en heeft daarom een ​​betaalbaar en krachtig softwarepakket voor tijdregistratie nodig om verantwoording af te leggen. Zodra u dit soort persona's kunt identificeren, kunt u dit integreren in uw vraaggeneratiestrategie.

2. Begrijp elk van de fasen van de vraagtrechter

De demand gen funnel kent verschillende fases waarin een lead moet doorlopen om klant te worden. En in elke fase zal een persoon zich anders gedragen. 

Je moet dus een andere vraaggenereringsstrategie hanteren om in elke fase gerichte prospects te stimuleren. 

U kunt bijvoorbeeld verschillende inhoud maken voor gebruikers die uw product nog aan het ontdekken zijn, versus voor iemand die al interesse heeft getoond in uw oplossing. 

Voor de ontdekkingsfase kunt u inhoud maken die de kenmerken en voordelen van uw software laat zien. Aan de andere kant kunt u voor degenen die al geïnteresseerd zijn in uw merk boeiende en informatieve inhoud creëren, bijvoorbeeld met de meest geavanceerde functies.

3. Creëer relevante en afgesloten inhoud

Content is een van de beste manieren om bekendheid en interesse in uw product te genereren. Bovendien kan inhoud u helpen met zoekmachineoptimalisatie en uw merk als thought leader binnen de door u gekozen niche vestigen. 

Eén manier om waardevolle verkoopvooruitzichten uit uw inhoud te halen, is door deze te poorteren, waarbij de inhoud alleen toegankelijk is wanneer de gebruikers hun e-mailadres opgeven. Hoewel u dit niet bij elk stuk inhoud dat u schrijft, moet doen, is deze praktijk bij langere berichten of e-boeken gebruikelijk.

Om toegang te krijgen tot de beveiligde inhoud, moeten gebruikers basisinformatie verstrekken, zoals e-mailadres, naam, zakelijke niche, enz.

Backlinko publiceert bijvoorbeeld gated blogs op hun site om de e-mailadressen van hun bezoekers te achterhalen.

4. Gebruik loodmagneten 

Loodmagneten zijn freebies die bedrijven aanbieden om vraag te genereren en potentiële klanten aan te trekken. Leadmagneten zijn voor softwarebedrijven altijd een populaire manier geweest om vraag te creëren.

Tegenwoordig gebruikt bijna elk softwarebedrijf ideeën voor leadmagneten, zoals een gratis demo, gratis proefperiode, gratis klantenservice, etc. 

Grammarly biedt bijvoorbeeld een gratis versie met basisfuncties. Dit helpt hen de interesse van nieuwe klanten te wekken en motiveert hen om zich te abonneren op premiumplannen om meer grammaticale fouten te corrigeren.

5. Bepaal je doelen

Voordat u een pijplijn voor het genereren van vraag creëert, moet u eerst definiëren wat u ermee wilt bereiken. Wilt u vraag genereren bij nieuwe klanten, of wilt u eenvoudigweg uw bestaande klanten opnieuw targeten?

Zodra u duidelijke doelen in gedachten heeft, kunt u de juiste strategieën voor het genereren van vraag gebruiken om deze te bereiken. 

Om bijvoorbeeld bestaande klanten opnieuw te targeten, moet u marketingmethoden gebruiken zoals PPC-advertenties, koude e-mails, enz. 

6. Houd je voortgang bij

Door een duidelijk doel te hebben en Key Performance Indicators (KPI’s) te stellen, kunt u de voortgang van uw vraaggeneratietrechter bepalen. U moet uw pijplijn voor het genereren van vraag voortdurend in de gaten houden om er zeker van te zijn dat u de gewenste resultaten behaalt.

Als u geen resultaten behaalt die voldoen aan uw verwachtingen, kunt u onmiddellijk wijzigingen aanbrengen in uw vraagtrechter en voorkomen dat uw middelen worden verspild. 

Laten we vandaag nog uw Demand Gen Funnel creëren!

Daar ga je, mensen! U heeft nu geleerd waarom de trechter voor het genereren van vraag belangrijk is voor uw startende softwarebedrijf, evenals enkele coole tips om een ​​dynamische strategie voor het genereren van vraag te creëren. U bent nu dus helemaal klaar om klanten naar uw nieuwe softwareproduct te lokken.

Als afscheid willen we er echter aan toevoegen dat u uw trechter voortdurend moet blijven verbeteren en monitoren.

De software-industrie is een van de snelst evoluerende sectoren ter wereld. Marketingtrends en klantvoorkeuren veranderen in een bijna verbijsterend tempo, dus bedrijven moeten zich hiervan bewust zijn en wendbaar genoeg zijn om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

auteur Bio

Sumeet Anand is een B2B-marketingexpert en oprichter van Marveta. Hij helpt merken en bedrijven leads te genereren met zijn eersteklas contentstrategieën. Hij was te zien in verschillende grote mediapublicaties over de hele wereld. Maak contact met hem op sociaal gebied!

Converteer meer bezoekers naar klanten, leads en e-mailabonnees met Poptin's prachtige en zeer gerichte pop-ups en contactformulieren.