Home  /  Allesanalytics  / Ontdek de problemen met het bijhouden van uw websiteconversies om het verkoopspel te winnen

Ontdek de problemen met het bijhouden van uw websiteconversies om het verkoopspel te winnen

Actief bijhouden van conversies is van cruciaal belang voor het algehele succes van uw bedrijf. Iedereen in uw bedrijf, van marketing- en verkoopafdelingen tot de raad van bestuur, kan profiteren van het actief bijhouden van conversies, omdat u hiermee specifieke doelen kunt stellen en bereiken. Hoewel het instellen van het bijhouden van conversies geen ingewikkeld proces is, zijn er enkele ingewikkelde details waarmee u rekening moet houden.

Het stellen van de verkeerde doelstellingen, het niet identificeren van de juiste conversiepaden en het toekennen van waarde aan niet-monetaire conversies zijn slechts enkele van de meest voorkomende problemen bij het bijhouden van websiteconversies. Wanneer u een probleem met het bijhouden van conversies tegenkomt, volg dan niet het eerste instinct en raak niet in paniek. De kans is groot dat iemand vóór u hetzelfde probleem al is tegengekomen en een manier heeft gevonden om het op te lossen. 

Dit artikel richt zich op de vijf veel voorkomende fouten bij het bijhouden van conversies en manieren om deze op te lossen. Als u begrijpt wat de oorzaak is van problemen bij het bijhouden van conversies, kunt u de verkoopgame winnen. Laten we leren hoe. 

Waarom heeft u beter conversies bijhouden nodig om het verkoopspel te winnen? 

Ook al lijkt het meten van conversies helemaal niet nuttig om uw verkopen op de korte termijn te verhogen, met een goede conversietracking kunt u achterhalen waar het bezoekersverkeer vandaan komt. U kunt deze waardevolle inzichten in verkeersstromen gebruiken om harde en zachte verkooppraatjes strategisch te focussen. 

Door conversies bij te houden en gegevens te analyseren, kunt u de conversies niet van de ene op de andere dag verhogen. In plaats daarvan kunt u, door datapatronen te analyseren en beter geïnformeerde marketingbeslissingen te nemen, op de lange termijn het verkoopspel winnen. Daarnaast biedt het bijhouden van websiteconversies nog andere waardevolle voordelen: 

Verhoogde marketingcampagne 

Met het bijhouden van conversies kunt u vaststellen hoeveel klanten u heeft verworven tijdens de marketingcampagne die een rol heeft gespeeld in de verkoop. U kunt dus de best presterende elementen van uw marketing campagne

Lagere kosten

Als u uw conversies goed bijhoudt, kunt u weloverwogen beslissingen nemen, waardoor u uiteindelijk de kosten kunt verlagen. Bovendien bespaart u geld door budget toe te wijzen aan slecht presterende kanalen. 

Focus op winnende strategieën

Als u uw conversies goed bijhoudt, kunt u strategischere beslissingen nemen. Het resultaat is dat u winnende strategieën kunt ontwerpen die uw bedrijf helpen groeien. Door bijvoorbeeld conversies bij te houden, kunt u uw meest waardevolle marketingkanalen bepalen. Op deze manier kunt u uw budget en middelen toewijzen op basis van de best presterende marketingkanalen voor conversies. Door uw marketingbudget en -middelen toe te wijzen, kunt u uiteindelijk uw marketingstrategie opschalen en als gevolg daarvan uw winst verhogen. 

En dit is slechts één voorbeeld van hoe het bijhouden van conversies uw bedrijf in de praktijk ten goede kan komen. Wanneer u actief begint met het bijhouden van conversies, kunt u weloverwogen beslissingen nemen die van invloed zijn op uw verkopen.  

Verhoogde winst 

Door het proces voor het bijhouden van conversies te optimaliseren, kunt u de kosten verlagen en de winst verbeteren door meer geld uit te geven winnende strategieën

5 veel voorkomende problemen met het bijhouden van websiteconversies 

Hoewel de meeste problemen bij het bijhouden van conversies puur technisch zijn, betekent dit niet dat u ze niet kunt oplossen zonder de hulp van uw technische team. In feite begrijpen niet alle technische experts de dynamiek en nuances van digitale marketing. Daarom moeten marketeers de veelvoorkomende fouten bij het bijhouden van conversies onderkennen en manieren vinden om deze te vermijden en op te lossen.

Als u problemen met het bijhouden van conversies wilt voorkomen, is het van het grootste belang dat u de veelvoorkomende fouten begrijpt die deze problemen veroorzaken. Om u op weg te helpen, vindt u hier een lijst met de meest voorkomende fouten bij het volgen van websites. 

 1. Het stellen van de verkeerde doelstellingen

Het instellen van de verkeerde conversiedoelstellingen en -doelstellingen is waarschijnlijk de meest voorkomende fout bij het bijhouden van conversies. 

“Het heeft geen zin om conversies bij te houden als u de verkeerde conversiedoelen heeft ingesteld”, zegt Liam Hayes, een digitale marketingmanager bij Essay Tigers. Liam deelde een verhaal over hoe het bedrijf aanvankelijk de hoogste conversiewaarde aan klikken gaf, wat een microdoel was. Tegelijkertijd gaven ze nul waarde aan het voltooien van een aanvraag, wat de belangrijkste macroconversie was. Als gevolg hiervan kregen Liam en zijn team misleidende indicatoren waaruit bleek dat 50 voltooide sollicitaties geen succes zouden opleveren, terwijl 10,000 paginaweergaven de beste prestaties ooit zouden betekenen. 

Hoe dit probleem aan te pakken?

Om misleidende resultaten te voorkomen, moet u een stapje terug doen en bepalen wat u wilt dat uw websitebezoekers op bepaalde pagina's doen. Wilt u dat zij een contactformulier indienen? Catalogus downloaden? Abonneren op uw e-maillijst? Of misschien een video-aankondiging van een nieuw product bekijken?

Vervolgens moet u uw macrodoelen scheiden van uw microdoelen. Gebruik dit voorbeeld om uw eigen doelen te stellen: 

Microdoelen (minder belangrijk): bekijk een productvideo, abonneer u op een nieuwsbrief, maak verbinding social media, download een catalogus, enz. 

Macrodoelen (belangrijker): telefoontje, aanmelden voor een evenement, contact opnemen met een distributeur, een aanvraag of een formulier indienen, enz. 

Door duidelijke doelstellingen te stellen en micro- en macrodoelen te scheiden, kunt u het proces voor het bijhouden van conversies verbeteren en misleidende resultaten voorkomen. Evalueer uw doelen periodiek om ervoor te zorgen dat ze de conversiepaden van klanten correct weergeven. 

Bron: Pixabay
Bron: Pixabay

2. Het niet identificeren van de belangrijkste conversiepaden

Als u de belangrijkste conversiepaden niet identificeert, kan dit rechtstreeks van invloed zijn op uw opbrengst. Conversiepaden geven een beter perspectief op de belangrijkste verkeersbronnen. Met andere woorden: door uw belangrijkste conversiepaden te identificeren, kunt u zien waar het meeste verkeer vandaan komt en kunt u uw marketingcampagne dienovereenkomstig ontwerpen. Zo kunt u meer strategische en geïnformeerde marketingbeslissingen nemen en als gevolg daarvan uw omzet laten groeien.  

Hoe dit probleem aan te pakken?

Door de tijd te nemen om het klanttraject te begrijpen, kunt u slimmere marketingbeslissingen nemen. 

Als u Google Analytics gebruikt, is het handig om het rapport Beste conversiepaden te bekijken. Het geeft u een idee van de populairste verwijzingspaden en het aantal keren dat klanten interactie hebben met elk kanaal voordat ze naar uw website converteren.

Het rapport Beste conversiepaden vertelt u slechts een klein deel van het verhaal over verkeersbronnen. Als u meer geavanceerde inzichten in conversiepaden wilt krijgen, is het zeker nuttig om de gegevens in te graven en te filteren. 

Bron: Search Engine Journal
Bron: Search Engine Journal

3. Waarde toekennen aan niet-monetaire conversies 

Als aan uw conversie geen juiste geldwaarde is toegewezen, is het onmogelijk om de waarde van deze conversie te meten. Toch wijzen sommige marketeers de conversiewaarde ten onrechte toe aan niet-monetaire conversies. 

Niet-monetaire conversies verwijzen naar conversies die niet rechtstreeks waarde toevoegen aan de klanten, zoals het downloaden van e-boeken, aanmeldingen, het bekijken van een video en andere. 

Hoe dit probleem aan te pakken?

Het is altijd goed om het aantal niet-monetaire conversies bij te houden. Ze kunnen u helpen de betrokkenheid en interesse van klanten te meten. Het toewijzen van een conversiewaarde aan niet-monetaire conversies kan echter misleidende resultaten opleveren. Daarom mag u de conversiewaarde niet toewijzen aan niet-monetaire conversies, tenzij het verhogen ervan het hoofddoel van uw campagne is.

Bron: Unsplash.com
Bron: Unsplash.com

4. Dubbeltelling van conversies 

Stel dat een klant meerdere aankopen doet via één klik-ID. Als u deze aankopen als verschillende conversies meetelt, betekent dit dat u ze dubbel telt. 

Hoewel het tellen van elke aankoop als een conversie een goede keuze is als u vooral geïnteresseerd bent in het aantal gerealiseerde verkopen, kan deze methode voor het bijhouden van conversies misleidend zijn. 

Hoe dit probleem aan te pakken?

Update uw conversietelling om dubbele conversies bij te houden. Idealiter telt elke klikidentiteit als één conversie.  

Deze tactiek voor het bijhouden van conversies geeft u een beter beeld van de algehele prestaties van uw campagne. Het geeft u vooral een beter idee of een bepaald soort lead al dan niet is gegenereerd. Dit is belangrijk omdat doorgaans één unieke lead per klik waarde toevoegt aan uw bedrijf. 

Als u een Google Ads-gebruiker bent, volgt u deze instructies om het bijhouden van dubbeltellingen te wijzigen. 

 1. Meld u aan bij uw Google Ads-account 
 2. Zoek de gereedschap pictogram in de rechterbovenhoek
 3. Vind de Conversie tabblad onder Meting 
 4. Selecteer de naam van de conversieactie die u wilt bewerken 
 5. Klik Instellingen bewerken 
 6. Klik Tellen 
 7. kies One 
 8. Vergeet niet de wijzigingen op te slaan door op te klikken Bespaar en Klaar  

Bekijk dit voor meer informatie over de opties voor het tellen van conversies Help-pagina van Google Ads.  

Bron: pexels.com
Bron: pexels.com

5. Het niet bijhouden van conversies op externe sites 

Soms wordt het proces voor het bijhouden van conversies ingewikkeld, vooral wanneer de conversieactie op een externe website plaatsvindt. Dit is relevant voor uw bedrijf als u op uw website producten voor uw klanten verkoopt of als u betalingsverwerkers gebruikt. 

Hoe dit probleem aan te pakken?

Als u een Google Analytics-gebruiker bent, is het instellen van cross-domein tracking de beste oplossing. Zo kun je in één sessie sessies op twee gerelateerde websites bekijken. 

Houd er rekening mee dat u hiervoor enige kennis van HTML en JavaScript nodig heeft. U kunt dus overwegen uw technische team om hulp te vragen, tenzij u zich op uw gemak voelt bij het bewerken in HTML en het coderen in JavaScript. Dit Help-pagina van Google Analytics bevat instructies voor het instellen van het bijhouden van conversies tussen domeinen om conversies op externe websites te monitoren. 

Bron: unsplash.com
Bron: unsplash.com

Conclusie 

Veel digitale marketeers raken in paniek als ze problemen ondervinden bij het bijhouden van conversies. Wanneer u echter dieper ingaat op de gemeenschappelijke problemen, beseft u dat ze allemaal kunnen worden opgelost met de juiste en strategische beslissingen. 

Hopelijk heeft dit artikel u geholpen de veelvoorkomende problemen met het bijhouden van conversies te vermijden of op te lossen, en uiteindelijk het verkoopspel te winnen.

Laten we, voordat u vertrekt, kort samenvatten wat u vandaag heeft geleerd over fouten bij het bijhouden van conversies en manieren om deze op te lossen. 

 1. Het instellen van de verkeerde conversiedoelstellingen en -doelen resulteert doorgaans in misleidende resultaten. Om te voorkomen dat u deze fout maakt, is het handig om uw conversieactie, microdoelen en macrodoelen te bepalen. 
 2. U krijgt geen duidelijk beeld van uw verkeersbronnen als u er niet in slaagt de belangrijkste conversiepaden te identificeren. 
 3. Houd uw niet-monetaire conversies bij, maar wijs er geen conversiewaarde aan toe, tenzij dit het hoofddoel van uw campagne is. 
 4. Voorkom dubbeltelling van conversies door elke klikidentiteit als één conversie te tellen. 
 5. Zorg ervoor dat u de conversies op externe websites bijhoudt. Stel het bijhouden van conversies tussen domeinen in als onderdeel van de oplossing. 

Als u naar de gegevens voor het bijhouden van conversies kijkt, kunt u weloverwogen beslissingen nemen over uw huidige marketingcampagne en de komende campagnes.  Als u het proces voor het bijhouden van conversies wilt optimaliseren, kunt u een CRO-platform gebruiken Poptin heeft de juiste oplossingen voor u. Het is dus tijd om het bijhouden van conversies met Poptin te implementeren en het verkoopspel te winnen! 

Over de auteur:

Stacey Wonder

Stacey Wonder is een contentmarketeer die graag best practices voor carrière en zelfontwikkeling met anderen deelt. In haar vrije tijd is Stacey dol op hedendaagse dans en klassieke Franse films.