Home  /  Allemaalanalytics  /  Discover Your Website Conversion Tracking Issues to Win The Sales Game

Ontdek de conversie van uw website om het verkoopspel te winnen.

Het actief volgen van de conversie is van het grootste belang voor het algehele succes van uw bedrijf. Iedereen in uw bedrijf, van marketing- en verkoopafdelingen tot de raad van bestuur, kan profiteren van actieve conversietracking omdat het u in staat stelt om specifieke doelen te stellen en te bereiken. Hoewel het opzetten van conversie-tracking geen ingewikkeld proces is, zijn er enkele ingewikkelde details die u in gedachten moet houden.

Het instellen van de verkeerde doelstellingen, het niet identificeren van de juiste conversiepaden en het toekennen van waarde aan niet-monetaire conversies zijn slechts enkele van de meest voorkomende problemen bij het traceren van websiteconversies. Wanneer u een probleem met het bijhouden van conversies tegenkomt, volg dan niet het eerste instinct en raak niet in paniek. De kans is groot dat iemand die u al eerder is tegengekomen hetzelfde probleem heeft ondervonden en een manier heeft gevonden om het op te lossen.

Dit artikel richt zich op de vijf veelvoorkomende conversiefouten en manieren om deze op te lossen. Als u begrijpt wat de oorzaak is van problemen met het bijhouden van conversies, kunt u het verkoopspel winnen. Laten we leren hoe. 

Waarom heb je een betere conversie nodig om het verkoopspel te winnen? 

Hoewel het meten van conversies op korte termijn misschien helemaal niet nuttig lijkt voor het verhogen van uw omzet, kunt u met een goede conversietracking uitzoeken waar het bezoekersverkeer vandaan komt. U kunt deze waardevolle inzichten in verkeersstromen gebruiken om harde en zachte verkoopverhalen strategisch te focussen. 

Het bijhouden van conversies en het analyseren van gegevens zal u niet helpen om de conversies in een handomdraai op te voeren. In plaats daarvan kunt u door het analyseren van gegevenspatronen en het nemen van beter geïnformeerde marketingbeslissingen het verkoopspel op de lange termijn winnen. Bovendien biedt het bijhouden van websiteconversies andere waardevolle voordelen: 

Verhoogde marketingcampagne 

Met behulp van conversietracking kunt u vaststellen hoeveel klanten u tijdens de marketingcampagne hebt verworven die een rol hebben gespeeld in de verkoop. Zo kunt u de best presterende elementen van uw marketingcampagne evalueren. 

Verminderde kosten

Door de juiste conversie-tracking kunt u beter geïnformeerde beslissingen nemen die u uiteindelijk zullen helpen om de kosten te verlagen. Ook zult u geld besparen door budget toe te wijzen aan slecht presterende kanalen. 

Focus op winnende strategieën

Een goede opvolging van de conversie zal u helpen om meer strategische beslissingen te nemen. Als gevolg daarvan kunt u winnende strategieën ontwerpen die uw bedrijf zullen helpen groeien. Door bijvoorbeeld conversies te volgen, kunt u uw meest waardevolle marketingkanalen bepalen. Op deze manier kunt u uw budget en middelen toewijzen op basis van de best presterende marketingkanalen voor conversies. Door uw marketingbudget en -middelen toe te wijzen, kunt u uiteindelijk uw marketingstrategie opschalen en daardoor uw winst verhogen.

En dit is slechts één voorbeeld van hoe conversie-tracking uw bedrijf in het echt kan helpen. Wanneer u begint met het actief volgen van conversies, zult u in staat zijn om meer geïnformeerde beslissingen te nemen die invloed hebben op uw verkoop.

Verhoogde winst 

Door het conversie-trackingproces te optimaliseren, kunt u de kosten verlagen en de winst verbeteren door meer te besteden aan het winnen van strategieën

5 Gemeenschappelijke Website Conversion Tracking Issues 

Hoewel de meeste problemen met het bijhouden van conversies puur technisch zijn, betekent dit niet dat u ze niet kunt aanpakken zonder de hulp van uw technische team. In feite begrijpen niet alle technische experts de dynamiek en de nuances van digitale marketing. Daarom moeten marketeers de veelvoorkomende fouten bij het traceren van conversies herkennen en manieren vinden om ze te vermijden en op te lossen.

Als u problemen met het bijhouden van conversies wilt vermijden, is het van het grootste belang dat u de veelvoorkomende fouten die deze problemen veroorzaken, begrijpt. Om u op weg te helpen, vindt u hier een lijst met de meest voorkomende fouten bij het bijhouden van websites. 

 1. Het stellen van de verkeerde doelen

Het instellen van de verkeerde conversiedoelstellingen en -doelen is waarschijnlijk de meest voorkomende fout bij het volgen van de conversie. 

"Het heeft geen zin om de conversie te volgen als je de verkeerde conversiedoelen hebt gesteld", zegt Liam Hayes, een digitale marketing manager bij Essay Tijgers. Liam deelde een verhaal over hoe het bedrijf in eerste instantie de hoogste conversiewaarde gaf aan clicks, wat een microdoel was. Tegelijkertijd gaven ze nul waarde aan de voltooiing van een applicatie, wat de belangrijkste macroconversie was. Als gevolg daarvan kregen Liam en zijn team misleidende indicatoren waar 50 voltooide applicaties geen succes zouden opleveren, terwijl 10.000 pageviews de beste prestatie ooit leverden.

Hoe moet dit probleem worden aangepakt?

Om misleidende resultaten te voorkomen, zet u een stap terug en bepaalt u wat u wilt dat uw websitebezoekers op bepaalde pagina's doen. Wilt u dat ze een contactaanvraagformulier indienen? Een catalogus downloaden? Inschrijven op uw e-maillijst? Of misschien een video aankondiging van een nieuw product bekijken?

Dan moet je je macrodoelen scheiden van je microdoelen. Gebruik dit voorbeeld om je eigen doelen te stellen: 

Microdoelstellingen (minder belangrijk): bekijk een productvideo, abonneer je op een nieuwsbrief, maak een verbinding via social media, download een catalogus, enz.

Macrodoelstellingen (belangrijker): telefoontje, inschrijving voor een evenement, contact opnemen met een distributeur, een aanvraag of een formulier indienen, enz.

Het stellen van duidelijke doelen en het scheiden van microdoelen van macrodoelen zal u helpen bij het verbeteren van het conversie-trackingproces en het voorkomen van misleidende resultaten. Evalueer uw doelstellingen regelmatig om er zeker van te zijn dat ze de conversiepaden van klanten correct weergeven. 

Bron: Pixabay
Bron: Pixabay

2. 2. Het niet identificeren van de topconversiepaden

Het niet identificeren van de topconversiepaden kan direct invloed hebben op uw omzet. Conversiepaden geven een beter perspectief op de belangrijkste verkeersbronnen. Met andere woorden, door het identificeren van uw topconversiepaden kunt u zien waar het meeste verkeer vandaan komt en uw marketingcampagne daarop afstemmen. Zo kunt u meer strategische en weloverwogen marketingbeslissingen nemen en als gevolg daarvan uw omzet verhogen.  

Hoe moet dit probleem worden aangepakt?

Door de tijd te nemen om de reizen van de klant te begrijpen, kunt u slimmere marketingbeslissingen nemen. 

Als u Google Analytics gebruikt, is het nuttig om het Top Conversions Paths rapport te bekijken. Het zal een idee geven van de meest populaire verwijspaden en het aantal keren dat klanten met elk kanaal interageren voordat ze naar uw website converteren.

Het Top Conversion Paths rapport vertelt u slechts een klein deel van het verhaal over verkeersbronnen. Als u meer geavanceerde inzichten wilt krijgen in conversieroutes, is het zeker nuttig om de gegevens in te graven en te filteren. 

Bron: Zoekmachinetijdschrift
Bron: Zoekmachinetijdschrift

3. 3. Toewijzing van waarde aan niet-monetaire conversies

Als aan uw omrekening geen juiste monetaire waarde wordt toegekend, is het onmogelijk om de waarde van deze omrekening te meten. Toch wijzen sommige marketeers ten onrechte conversiewaarde toe aan niet-monetaire conversies. 

Niet-monetaire conversies verwijzen naar conversies die niet direct waarde toevoegen aan de klanten, zoals Ebook downloads, inschrijvingen, het bekijken van een video en andere. 

Hoe moet dit probleem worden aangepakt?

Het bijhouden van een telling van niet-monetaire conversies is altijd goed. Ze kunnen u helpen bij het meten van klantbetrokkenheid en interesse. Het toekennen van een conversiewaarde aan niet-monetaire conversies kan echter misleidende resultaten opleveren. Daarom moet u de conversiewaarde niet toewijzen aan niet-monetaire conversies, tenzij verhoging ervan het hoofddoel van uw campagne is.

Bron: Unsplash.com
Bron: Unsplash.com

4. 4. Dubbel tellen conversies

Laten we zeggen dat een klant meerdere aankopen doet vanaf één klik-ID. Als je deze aankopen als verschillende conversies telt, betekent dit dat je ze dubbel telt. 

Terwijl het tellen van elke aankoop als een conversie een goede keuze is als je vooral geïnteresseerd bent in het aantal gemaakte verkopen, kan deze conversie-tracking methode misleidend zijn. 

Hoe moet dit probleem worden aangepakt?

Update uw conversietelling om dubbele conversie te voorkomen. Idealiter telt elke klikidentiteit als één conversie.  

Deze conversietrackingstactiek geeft u een beter perspectief op de algehele prestaties van uw campagne. Het zal u met name een beter idee geven of er al dan niet een bepaald soort lood is gegenereerd. Dit is belangrijk omdat doorgaans één unieke lead per klik waarde toevoegt aan uw bedrijf. 

Als u een Google Ads gebruiker bent, volg dan deze instructies om het dubbel tellen van de conversie tracking te wijzigen. 

 1. Log in op uw Google Ads account 
 2. Zoek de gereedschapspictogram in de rechterbovenhoek
 3. Zoek de Conversies tabblad onder Meting
 4. Selecteer de naam van de conversie-actie die u wilt bewerken 
 5. Klik op Instellingen bewerken
 6. Klik op Tel
 7. Selecteer Een
 8. Vergeet niet de wijzigingen op te slaan door te klikken op Bespaar en Gedaan

Voor meer informatie over de opties voor het tellen van conversies, bekijk dit Google Advertenties Help-pagina.

Bron: pexels.com
Bron: pexels.com

5. 5. Het niet bijhouden van conversies op externe sites

Soms wordt het conversie-trackingproces complex, vooral wanneer de conversie-actie op een externe website plaatsvindt. Dit is relevant voor uw bedrijf als u producten voor uw klanten verkoopt op uw website of als u gebruik maakt van betalingsverwerkers. 

Hoe moet dit probleem worden aangepakt?

Als u een Google Analytics-gebruiker bent, is de beste oplossing het opzetten van domeinoverschrijdende tracking. Op deze manier kunt u sessies op twee gerelateerde websites in één sessie bekijken. 

Merk op dat u hiervoor enige kennis van HTML en JavaScript moet hebben, dus u kunt overwegen om uw technische team om hulp te vragen, tenzij u zich comfortabel voelt bij het bewerken in HTML en het coderen in JavaScript. Deze Google Analytics Help-pagina bevat instructies voor het opzetten van domeinoverstijgende conversietracking om conversies op externe websites te monitoren.

Bron: unsplash.com
Bron: unsplash.com

Laatste gedachten 

Veel digitale marketeers raken in paniek als ze problemen krijgen met het traceren van de conversie. Wanneer u echter dieper graaft in de gemeenschappelijke problemen, realiseert u zich dat deze allemaal kunnen worden opgelost met de juiste en strategische beslissingen. 

Hopelijk heeft dit artikel u geholpen om de veelvoorkomende conversieproblemen te vermijden of op te lossen, en uiteindelijk het verkoopspel te winnen.

Laten we, voordat u vertrekt, snel afronden wat u vandaag hebt geleerd over het bijhouden van conversiefouten en manieren om deze op te lossen. 

 1. Het stellen van verkeerde conversiedoelstellingen en -doelen leidt doorgaans tot misleidende resultaten. Om deze fout te voorkomen, is het nuttig om uw conversieactie, microdoelen en macrodoelen te bepalen. 
 2. U kunt geen duidelijk beeld krijgen van uw verkeersbronnen als u de bovenste conversiepaden niet herkent. 
 3. Houd uw niet-monetaire conversies in de gaten, maar wijs er geen conversiewaarde aan toe, tenzij dit het hoofddoel van uw campagne is. 
 4. Vermijd het dubbel tellen van conversies door elke klikidentiteit als één conversie te tellen. 
 5. Zorg ervoor dat u de conversies die plaatsvinden op externe websites in de gaten houdt. Zet domeinoverstijgende conversietracking op als onderdeel van de oplossing. 

Door te kijken naar de conversietrackinggegevens kunt u beter geïnformeerde beslissingen nemen over uw huidige en toekomstige marketingcampagne. Als u het conversie-trackingproces wilt optimaliseren, heeft een CRO-platform zoals Poptin de juiste oplossingen voor u. Het is dus tijd dat u begint met het implementeren van conversietracking met Poptin om het verkoopspel te winnen!

Over de auteur:

Stacey Wonder

Stacey Wonder is een content marketeer die graag best practices voor carrière en zelfontplooiing met anderen deelt. In haar vrije tijd is Stacey dol op hedendaagse dans en klassieke Franse films.