Home  /  Allesanalyticsemail marketinglead generatie  / Essentiële e-mail-KPI's die u niet kunt negeren

Essentiële e-mail-KPI's die u niet kunt negeren

Think statistieken over e-mailgebruikControleert 99% van de mensen in Groot-Brittannië dagelijks hun persoonlijke e-mails. Zijn uw marketing-e-mails een van de e-mails die ze openen, of kunnen uw campagnes het beter doen?

De meeste ondernemers willen betere resultaten zien. Marketeers beschouwen een open rate van ongeveer 15% als relatief goed, maar er liggen nog veel zaken op tafel. Is er een betere manier? 

Volgens Statista is e-mailmarketing nauw verbonden met digitale marketing en staat op de tweede plaats als meest populaire marketingtechniek. Zoals te zien is in de onderstaande grafiek, presteert alleen marketing op sociale media beter dan deze op het gebied van populariteit. 

Bron: Statista
Bron: Statista

Het lijdt geen twijfel dat socialemediamarketing effectief is, maar het kan duur en tijdrovend zijn. E-mailmarketing is een stuk eenvoudiger, kosteneffectiever en levert misschien een beter rendement op uw investering op. 

Helaas is het tegenwoordig een lastige opgave om e-mail te gebruiken om uw bedrijf op de markt te brengen. Met de stroom aan berichten die klanten overspoelen, is het moeilijk om zich te onderscheiden van de massa. In 2020, 306 miljard e-mails handen uitgewisseld. Tenzij uw campagnes de juiste toon raken, verdwijnen ze in de vergetelheid. 

U vraagt ​​zich waarschijnlijk af hoe u uw campagnes kunt optimaliseren. Er zijn verschillende trucs en tips beschikbaar, en u bent van harte welkom om ze te proberen.

Het kan echter zijn dat u uw tijd verspilt.

Waarom? Het is eenvoudig: geen enkele reeks algemene tips zal in elke situatie werken. Om uw doelgroep aan te spreken, heeft u een meer op maat gemaakte aanpak nodig. 

Daarom bespreken we in dit artikel niet hoe u uw e-mailcampagnes kunt optimaliseren. Er staan ​​daar al veel artikelen over online. In plaats daarvan bespreken we de essentiële marketing-KPI's die u moet monitoren. De gegevens die u verzamelt, helpen u uw campagnes aan te passen en de winnende formule te ontdekken.

Klinkt dat goed? Laten we geen tijd meer verspillen en in het artikel duiken. 

Wat zijn goede e-mailmarketingstatistieken? 

Kortom, je moet je richten op de volgende KPI’s: 

 • Lijst groeipercentage
 • Omrekeningskoers
 • Klikfrequentie 
 • Weigeringspercentage
 • open rate
 • Tarief voor het delen van e-mail
 • Abonnement opzeggen
 • Totale ROI
brett-jordan-LPZy4da9aRo-unsplash

Neem even de tijd om eerst uw doelen te stellen

Voordat u begint, moet u echter even de tijd nemen om uw campagnedoelen te bepalen. Wilt u klanten converteren, het aantal abonnees vergroten of het genereren van meer leads? U kunt één of meerdere doelen kiezen, zolang u maar zorgvuldig definieert wat u uit de marketingexplosie wilt halen. 

De doelen bepalen de toon en inhoud van de e-mail en naar wie u deze verzendt. Nu we dat detail hebben uitgezocht, gaan we elke statistiek in meer detail bekijken. 

 • Lijst groeipercentage

Elke verkoper begrijpt dat het beter is om zich te concentreren op gekwalificeerde leads. Om uw bedrijf succesvol te laten groeien, heeft u echter regelmatig leads nodig. Hetzelfde principe is van toepassing op uw abonneelijst, aangezien natuurlijk verloop in de loop van de tijd een aanzienlijke impact kan hebben. 

Zo berekent u de groeisnelheid van uw lijst: 

 1. Voeg het aantal spammeldingen of klachten toe en meld u af
 2. Trek dat totaal af van uw totale aantal nieuwe abonnees
 3. Deel het antwoord door het aantal e-mailadressen dat uw database bevat
 4. Vermenigvuldig het antwoord met 100

Waarom zorgen? 

Het zou u iets kunnen schelen, want deze statistiek geeft aan hoe relevant en nuttig uw e-mails zijn voor uw abonnees. Alle e-maillijsten zijn onderhevig aan enig verloop. Mensen kunnen hun interesse verliezen, zich afmelden, de e-mail als spam markeren of hun adres wijzigen. 

Als u een groeipercentage van uw e-maillijst van 4% heeft, maar 25% nieuwe abonnees heeft gekregen, is het tijd om uw campagne opnieuw te bekijken. Wat jaagt je abonnees weg?

 • Succespercentage

Opmerkelijke lijstgroei en een hoog aantal click-throughs betekenen niets als de conversies niet ook toenemen. Uw conversiepercentage is het aantal mensen dat op de e-maillink heeft geklikt, uw site heeft bezocht en heeft gepresteerd zoals u had gehoopt. 

Zo berekent u uw conversiepercentage: 

 • Deel het aantal verzonden e-mails door het aantal abonnees dat op de e-mail heeft gereageerd zoals u had bedoeld
 • Vermenigvuldig het resultaat met 100 om het percentage te krijgen

Met deze statistiek zien we waarom het zo belangrijk is om van tevoren doelen te stellen. Stel bijvoorbeeld dat u in uw e-mail spreekt over een gratis download, maar dat deze op een pagina terechtkomt een product verkopen. De klant zal automatisch denken: ‘clickbait’. 

Laat ze in plaats daarvan de download duidelijk op uw landingspagina zien. U kunt dan een verleiding toevoegen om ze over uw product te laten lezen. 

Het laatste dat u moet weten, is dat u uw webanalyses moet integreren met uw e-mailprogramma, zodat u kunt zien welke acties uw klant heeft uitgevoerd. Misschien zijn ze naar de landingspagina gegaan en niet verder. Misschien kwamen ze een dag of twee later terug en kochten ze het. 

Zonder goede webanalyses weet u nooit wat de volledige omvang van uw campagne is. 

Waarom zorgen? 

Het conversiepercentage is de meest kritische indicator voor succes in uw campagnes. Een hoog openpercentage, gekoppeld aan een laag conversiepercentage, betekent dat u de campagnes moet heroverwegen. 

 • Klikfrequentie (CTR)

Technisch gezien hadden we de CTR vóór conversies moeten vermelden, omdat deze chronologisch op de eerste plaats komt. Dat hebben we echter niet gedaan, omdat de CTR minder kritisch is dan conversies. 

Zo berekent u uw CTR:

 • Deel het totale aantal klikken toegeschreven aan de e-mailcampagne door het aantal afgeleverde e-mails.
 • Vermenigvuldig het resultaat met 100

Stel bijvoorbeeld dat u duizend abonnees heeft, die allemaal doorklikken naar uw site. Als u duizend e-mails zou sturen en iedereen naar uw website zou klikken, zou u een CTR van 100% hebben. 

En dit is de reden waarom u de CTR moet analyseren in combinatie met andere statistieken. In ons voorbeeld klikte iedereen door naar de site. Als we echter kijken naar wat ze daar deden, deed de campagne het helemaal niet goed: 

 • 50 abonnees omgezet 
 • 550 stuiterde binnen enkele seconden terug 
 • 400 keek even naar de pagina, maar ondernam geen verdere actie

Het conversiepercentage bedraagt ​​hier slechts 5%. Wat echter zorgwekkend moet zijn, is dat 55% van de bezoekers onmiddellijk uw site heeft verlaten.

Waarom zorgen? 

Dat 55% van de abonnees de e-mail leuk genoeg vond om door te klikken, maar meteen van uw site afkwam. Dit betekent dat: 

 • De e-mail leek hen misleidend toen ze op de website kwamen
 • Er was weinig verband tussen de e-mail en de inhoud van de site
 • Uw landingspagina moet esthetisch werken  

Door uw CTR te monitoren, kunt u bepalen welke elementen in uw e-mails de aandacht van uw doelgroep trekken. Marketeers gebruiken dit vaak in combinatie met A/B-splittests om hun berichten aan te passen.

 • Weigeringspercentage

Dit gedeelte kan een beetje verwarrend zijn, omdat we in de vorige paragraaf hebben gesproken over abonnees die uw site verlaten. In deze sectie kijken we in plaats daarvan naar het bouncepercentage van de e-mails zelf.

Hoeveel e-mails zijn in de inbox terechtgekomen van de persoon die u targette?

Zo berekent u uw bouncepercentage: 

 • Deel het aantal verzonden e-mails door het aantal teruggestuurde e-mails
 • Vermenigvuldig het resultaat met 100 om een ​​percentage te krijgen

Mogelijk moet u dit in twee berekeningen verdelen:

 • Harde stuitert: in dergelijke gevallen is het e-mailadres gesloten, ongeldig of is uw adres geblokkeerd. Verwijder deze e-mailadressen onmiddellijk uit uw lijst. Als u dit niet doet, kan uw provider u mogelijk als spammer markeren.
 • Zachte stuitert: Een zachte bounce is een tijdelijke fout. Het kan zijn dat het e-mailaccount van de klant vol is, of dat de provider tijdelijk niet beschikbaar is. 

Zo berekent u uw bouncepercentage:

 • Deel het totale aantal e-mails dat u hebt verzonden door het totale aantal e-mails dat is teruggestuurd
 • Vermenigvuldig het antwoord met 100 om een ​​percentage te krijgen
 • Je moet verder controleren welke harde bounces en welke zachte bounces waren 

Waarom zorgen?

Een bouncepercentage lijkt niet zo belangrijk als het gaat om het bereiken van uw doelen. U heeft immers weinig controle over of de mailbox van uw klant vol is. Het is nog steeds een statistiek die de moeite waard is om te onderzoeken, omdat deze iets zegt over de geldigheid van de aanmeldingsmethoden van uw abonnees.

Gebruiken mensen eenmalige e-mails die ze na een dag verwijderen om de informatie te krijgen? Kunnen uw medewerkers het verkeerde e-mailadres registreren wanneer zij een klant aanmelden? Afgezien van de verspilde moeite, beïnvloedt een hoog bouncepercentage uw statistieken.

 • Open ratio

Het openpercentage verwijst naar het aantal abonnees dat uw e-mail opent en leest. U hoeft de rek niet zelf te berekenen; uw CRM-software doet het voor u.

Er zijn tal van trucs en tips beschikbaar om dit percentage te verbeteren, maar het beste advies is om e-mails te maken die uw abonnees willen lezen. Optimaliseer in plaats daarvan uw CTR.

austin-distel-gUIJ0YszPig-unsplash

Het open tarief is niet zo eenvoudig als je zou denken. De meeste software beschouwt e-mails alleen als geopend als alle afbeeldingen in het bericht zijn ontvangen. Omdat veel consumenten tegenwoordig afbeeldingen en e-mails blokkeren, bestaat de kans dat ze uw e-mail hebben geopend en gelezen, maar dat deze zich niet bij de software heeft geregistreerd.

Als gevolg hiervan is het openpercentage voor bedrijven die afbeeldingen in hun e-mails verzenden niet de meest nauwkeurige statistiek. Het is het beste om deze darter te beschouwen in combinatie met de klikfrequenties en conversiepercentages. 

Waarom zorgen?

Waar de open rate nuttig wordt, is wanneer u deze vergelijkt met eerdere waarden. U kunt bijvoorbeeld de openingspercentages tussen Kerstmis van dit jaar en de afgelopen twee jaar vergelijken. U kunt ook zien of de open rates afnemen of verbeteren.

 • Tarief voor het delen van e-mail

Deze statistiek verwijst naar het aantal mensen dat uw e-mail via sociale media heeft gedeeld of doorgestuurd.

Zo kunt u uw percentage voor het delen van e-mail berekenen:

 • Deel het totale aantal afgeleverde e-mails door het aantal klikken op de knop Doorsturen of Delen
 • Vermenigvuldig dit getal met 100

Waarom zorgen? 

Doe deze statistiek niet af als onbeduidend. Hoe hoger het tarief, hoe meer bekendheid uw e-mail krijgt. Wat nog belangrijker is, is dat u mogelijk nieuwe abonnees en klanten ontvangt.

Mensen zijn waarschijnlijk aandachtig voor de boodschap omdat ze deze hebben ontvangen van iemand die ze kennen of vertrouwen. Ze kennen misschien niet uw bedrijf of wat het doet, maar ze kennen wel de persoon die hen het bericht heeft gestuurd.

Het is de moeite waard om deze statistiek bij te houden, omdat deze u een indicatie geeft van waar uw klanten op reageren. U kunt indelingen en stijlen identificeren die het beste werken en populaire opties repliceren.

 • Afmeldingspercentage

Het uitschrijvingspercentage is dat van degenen die hun naam uit uw verzendlijst verwijderen. Nogmaals, dit is een relatief eenvoudige maatstaf, aangezien uw CRM-systeem gedetailleerd zal weergeven hoeveel mensen zich afmelden.

We hebben het laag gehouden in deze lijst omdat dit niet de meest nauwkeurige statistiek is. Het kan zijn dat uw abonnees niet de moeite nemen om zich af te melden en in plaats daarvan uw berichten invullen of negeren. Dat gezegd hebbende, is het nog steeds de moeite waard om deze cijfers in de gaten te houden om een ​​opwaartse trend te detecteren.

Het uitschrijfpercentage mag echter niet op zichzelf staan.

Waarom zorgen? 

U heeft uw uitschrijvingspercentage nodig om de totale groei van uw lijst te berekenen. Controleer het daarom eens per maand of zo.

 • Totaal rendement op investering (ROI)

De ROI voor uw campagne verwijst naar hoeveel winst er wordt gemaakt. 

Zo berekent u uw ROI:

 • Trek de kosten van de campagne af van het totale aantal verkopen als gevolg daarvan
 • Deel dat bedrag door de kosten van de campagne 
 • Vermenigvuldig uw antwoord met 100 om een ​​percentage te krijgen

Dit is een eenvoudige ROI-berekening en er zijn complexere methoden die u kunt gebruiken als u dat wilt. Het punt is dat je een manier moet hebben om te bepalen of het geld dat je aan de campagne uitgeeft de moeite waard is.

Een break-even-campagne kan bijvoorbeeld als een mislukking worden gezien vanwege de opportuniteitskosten. Jouw team had aan iets kunnen werken dat veel succesvoller zou zijn geweest.

Waarom zorgen?

Het vaststellen van de ROI van elke marketingcampagne is essentieel voor het maximaliseren van uw winst. U kunt vervolgens bepalen welke richting u op moet gaan met toekomstige campagnes en welke niet de moeite waard zijn.

Nu je de cijfers hebt gekraakt

Oké, het lijkt erop dat je wat huiswerk moet doen. We hebben hier een breed scala aan statistieken besproken. Is het meer werk voor uw marketingteam? In eerste instantie misschien, maar na verloop van tijd zult u betere resultaten zien en zullen uw campagnes verbeteren.

Uw klanten zullen relatieve marketingaanbiedingen ontvangen die zij op prijs stellen, en de klanttevredenheid zal toenemen. Ze kunnen zelfs uw e-mails gaan delen of merkambassadeurs worden.

Het up-to-date houden van uw e-maillijst en deze effectief gebruiken is een van de beste manieren om uw bedrijf te laten groeien. Met de juiste statistieken in de hand kunt u bepalen wat werkt en wat niet.

Wilt u uw e-maillijst effectief en betaalbaar laten groeien? Maak nu e-mailpop-ups met Poptin!