Home  /  Allesgroeihacking  / Gratis manieren om erachter te komen wat uw concurrenten doen

Gratis manieren om erachter te komen wat uw concurrenten doen

Nu steeds meer bedrijven online gaan, is het voor elk bedrijf een grotere uitdaging geworden om succesvol te zijn. Om je vijand te kennen, moet je je vijand worden, zoals Sun Tzu sterk geloofde. Dit geldt ook als het gaat om de digitale wereld.

Waarom ontdekken wat uw concurrenten doen?

Uw concurrenten kunnen een waardevolle bron van informatie zijn. Het in de gaten houden van hun marketingstrategieën is een benchmarkmogelijkheid bij het ontwikkelen van uw marketingstrategie. Je leert wat hen succesvol maakt en ontdekt op welke gebieden verbetering nodig is. 

Bijvoorbeeld het kennen van de web hosting die uw concurrenten gebruiken, is van cruciaal belang, omdat u hetzelfde kunt repliceren. Dit geldt vooral wanneer de websites van uw concurrenten razendsnelle snelheden hebben. (Het hebben van een snelle en goed presterende website helpt u hoger te scoren in de SERP’s). 

Als u ontdekt wat uw concurrenten doen, beschikt u over een schat aan waardevolle informatie die u kunt filteren op wat voor u zou werken. Daarom moet u uw concurrentie volgen om de sterke en zwakke punten te identificeren, zodat u waardevol inzicht krijgt om de concurrentievoordelen van uw bedrijf te bepalen.

Wie zijn uw concurrenten?

Voordat u zich gaat verdiepen in het analyseren van uw concurrenten, moet u eerst weten wie ze zijn. Alleen dan kun je ze in de gaten houden, begrijpen en anticiperen op hun volgende zet. Dit zou u in een veelbelovendere positie brengen, waarbij u uw concurrenten altijd een stap voor bent, zodat u de broodnodige extra voorsprong krijgt om uw bedrijf te laten groeien. 

Google Search

Het enige wat u hoeft te doen is de betreffende dienst met de plaatsnaam in Google in te toetsen. Let op de zoekresultaten op de eerste pagina van Google. Let op de advertenties die in de advertenties en de kaartsecties verschijnen. Dit is de meest eenvoudige manier om uw concurrenten te identificeren.   

Sociale media en relevante forums

U kunt populaire sociale mediaplatforms zoals Facebook, Twitter en Instagram doorzoeken op zoekwoorden die relevant zijn voor uw branche. U zult verbaasd zijn over het aantal concurrenten met een vergelijkbaar zakelijk landschap als het uwe. Doe hetzelfde voor de meer populaire forums zoals Reddit en Quora. U kunt uw concurrenten identificeren door de gesprekken daar te lezen.

Marktonderzoek

Tijdens het verkoopproces bent u potentiële concurrenten tegengekomen. U kunt ook met uw klanten chatten om erachter te komen wie zij naast u hebben beoordeeld. Het zal u misschien verbazen hoe vaak u onverwachte concurrenten tegenkomt die goed zijn om te weten.

Gratis manieren om erachter te komen wat uw concurrenten doen

Nu heb je je lijst met concurrenten. Het volgende in gedachten zou zijn om erachter te komen wat ze doen. Hier zijn enkele van de gratis manieren die u kunt gebruiken om erachter te komen wat uw concurrenten doen:

1. Onderzoek de contentstrategie van uw concurrenten

In dit tijdperk van technologie en globalisering draait alles om het aanbieden van relevante en betekenisvolle inhoud. Als u dat niet doet, kunt u erop wedden dat uw bedrijf zal zinken. Daarom is het zinvol om na te gaan wat de contentstrategie van uw concurrenten is.

Bekijk hun website

Soms is het goed om uw handen vuil te maken en de websites van uw concurrenten te doorzoeken om een ​​idee te krijgen van de aanpak die zij hanteren bij het beheren van hun inhoud. Begrijp de soorten inhoud waarop ze zich richten: tekst, media, de lay-out, blogs, forums, downloadbare documenten, enz. 

Kijk naar de kwaliteit van hun inhoud (de gezaghebbende factor). Dit geeft je een idee van hoe goed onderzocht de inhoudsstukken waren. Houd ook toezicht op eventuele wijzigingen die nuttig kunnen zijn om uw bedrijf te helpen evolueren.

Schrijf u in als potentiële klant

U kunt als potentiële klant schrijven, u aanmelden voor eventuele e-mailupdates en u abonneren op hun nieuwsbrief. Hoe traditioneel het ook mag lijken, e-mails zijn zeer effectieve marketinginstrumenten om inkomsten te genereren. Vergeet niet om discreet te zijn en een persoonlijk e-mailadres te gebruiken wanneer u zich aanmeldt. 

U krijgt ook een voorproefje van de werking van de organisatie, hun algemene marketingaanpak, de laatste ontwikkelingen, de frequentie waarmee de inhoud wordt bijgewerkt en eventuele campagnes.

Bekijk alle video-inhoud

Video's zijn nu de favoriet onder marketeers. Dit is niet verrassend, aangezien mensen visueel zijn. Analyseer hun video's en welke de meeste weergaven hebben opgeleverd. Kijk ook hoe ze de titels en beschrijvingen maken. Let ook op eventuele opmerkingen van de klanten. Je kunt dan aan een deel van de actie deelnemen.

Analyseer de best presterende inhoud

Het zou goed zijn om te weten welke inhoud het beste werkt voor uw concurrenten. Sommige tools kunnen u helpen de best presterende inhoud van uw concurrenten te identificeren. BuzzSumo is een van de populairste tools waarmee u de inhoud van uw concurrenten kunt analyseren. 

Voer op de BuzzSumo-website het onderwerp, het merk, de URL of het domein in en kijk welke inhoud de meeste betrokkenheid bij uw concurrent oplevert. Zo simpel is het. Je zult ontdekken dat de meest boeiende inhoud wordt gedeeld en waar het meest over wordt gesproken op sociale media. Je kunt ook dieper graven door te analyseren waardoor dergelijke inhoud opvalt en waar de inhoud op ingaat. 

Vervolgens kunt u zinvolle informatie verzamelen om u te helpen frissere en betere inhoudsideeën te plannen om uw spel te verbeteren. Er is een gratis abonnement en betaalde abonnementen voor BuzzSumo. De gratis versie heeft echter beperkingen. Dus als u meer wilt hebben, moet u de betaalde abonnementen overwegen.

2. Ontdek de SEO-strategie van uw concurrenten

Het marketingplan van elke organisatie gaat over SEO. Uw SEO-strategie moet positieve golven veroorzaken om uw bedrijf succesvol te laten zijn. Om dit te bereiken is het altijd raadzaam om een ​​stap terug te doen en de SEO-strategie van uw concurrenten onder de loep te nemen. Je weet nooit wat je tegenkomt dat het verschil kan maken dat je zo hard nodig hebt.

Er zijn veel tools voor concurrentieanalyse op de markt beschikbaar om u hierbij te helpen, en er zijn veel statistieken waar u naar kunt kijken. Hier volgen enkele belangrijke statistieken die u kunt verkennen:

Evalueer de backlinks van uw concurrenten

Misschien wel een van de meest cruciale gebieden om naar te kijken, is weten wie naar uw concurrenten linkt. Vervolgens kunt u meer kwalitatieve backlinks in uw inhoud opnemen om meer verkeer te genereren en de zoekzichtbaarheid van uw website te verbeteren.

OpenLinkProfiler is een krachtig hulpmiddel voor het verkrijgen van een snelle backlinkanalyse van uw concurrent. Met de gratis versie kunt u de backlinks van uw concurrent volgen, de unieke links identificeren, het type bedrijfstakken dat het meest naar hen linkt, alle linktypen en de bovenste ankertekst die door inkomende links wordt gebruikt. 

Evalueer de gerichte zoekwoorden van uw concurrenten

Het kennen en gebruiken van de juiste zoekwoorden is een relevant ingrediënt voor de groei van uw bedrijf; zoekmachines rangschikken u beter in de SERP’s wanneer u relevante trefwoorden voor uw branche gebruikt. Daarom wilt u weten welke zoekwoorden uw concurrenten gebruiken die bijdragen aan hun succes. 

SpyFu is een van de weinige gratis krachtige tools die beschikbaar zijn. Het geeft u een algemeen overzicht van de beste organische zoekwoorden, organische versus betaalde zoekwoorden uit Google-verkeer, betaalde zoekwoorden, stijgers en verliezers van zoekwoorden, geschatte SEO en Pay per Click (PPC), toppagina's, organische rankinggeschiedenis en meer. Simpel gezegd: u kunt de SEO-prestaties van uw concurrenten beoordelen.

Google Alerts is een andere gratis tool die het vermelden waard is, omdat u hiermee de concurrentie kunt volgen. U moet uw concurrenten configureren voor die specifieke trefwoorden voor waarschuwingen. Elke keer dat uw concurrent op internet verschijnt, wordt u gewaarschuwd.

Evalueer de trends van uw concurrenten

Als u weet hoe uw concurrent op de markt presteert, krijgt u een idee van hoe u het doet als u het tegen hem opneemt. Google Trends is een handig hulpmiddel dat bijhoudt wat er populair is in de branche en in de wereld. U kunt de regio kiezen en snel zoeken om erachter te komen hoe uw concurrenten de afgelopen 12 maanden populair zijn geweest.

Ook krijgt u per regio voor dat land de getoonde interesse in uw concurrent te zien. Doe dan hetzelfde voor de jouwe. Maak een vergelijking om te zien waar u staat en of er aanpassingen en verbeteringen nodig zijn.

3. Volg uw concurrenten op sociale media

De populariteit van sociale media valt niet te ontkennen. Daarom moet je weten wat je concurrenten doen op sociale media, vooral wat mensen van hen denken en wie deze mensen zijn. Door naar hun activiteiten op sociale media te luisteren, kunt u uw marketingstrategie voor sociale media ontwikkelen. 

Social Mention is een gratis zoekmachine voor sociale media die door gebruikers gegenereerde inhoud doorzoekt op zoek naar elke vermelding van een bedrijf. Het doet dit in realtime op meer dan 100 sociale-mediaplatforms. Voer de naam van uw concurrent in en u krijgt een momentopname van realtime gegevens die u alle keren vertellen dat uw concurrent op een sociaal platform is verschenen. Identificeer de bronnen en target ze om u te helpen kwalitatieve backlinks te krijgen. 

Sommigen van u geven er misschien de voorkeur aan om dingen handmatig gedaan te krijgen. U kunt het beperken tot een aantal sociale platforms die veel worden gebruikt door uw concurrenten en ze vervolgens volgen om hun feeds te analyseren. Bekijk hun berichten, afbeeldingen, video's, wat er wordt gedeeld, de updatefrequentie en de reactietijd. Al deze informatie kan uw spel helpen.

4. Identificeer de websitetools van uw concurrenten

Marketeers hebben de neiging dit over het hoofd te zien technische aspecten die uw ranking kunnen helpen verbeteren. U kunt dit niet negeren, omdat uw concurrenten u misschien voor zijn, simpelweg vanwege betere tools. Het gebruik van betere technologie en hulpmiddelen betekent meer functies; dit vertaalt zich in een efficiëntere bedrijfsvoering. Je kunt gebruiken BuiltWith, een gratis tool waarmee u een kijkje kunt nemen in de mogelijkheden van de websites van uw concurrenten. 

Door eenvoudig de website van uw concurrent in te toetsen, krijgt u een compleet overzicht op hoog niveau van wat zij gebruiken. U krijgt een samenvatting van hun technologieprofiel, tools voor analyse en tracking, widgets, Content Delivery Network (CDN), e-mailhostingprovider, webhostingprovider en anderen. In dit technologieoverzicht leest u op welke technologieën u kunt benchmarken.

5. Evalueer het prijsmodel van uw concurrenten

Neem de tijd om het prijsmodel van uw concurrenten door te nemen. Hoe verpakken ze hun productaanbod en deals? Welke functies zijn inbegrepen? Hoe verwerken ze kortingen en lokken ze klanten? Hoe verschillen jullie prijzen? Vervolgens kunt u overwegen een vergelijkbare of andere aanpak te volgen en extraatjes toe te voegen om meer klanten aan te trekken.

Conclusie

Online concurrentieanalyse is geen onbekende voor een marketeer. Het is een van de stappen bij het formuleren van uw digitale marketingstrategie. Het kennen van uw concurrentie en het consequent volgen ervan is van cruciaal belang om u te helpen kansen te ontdekken en u te waarschuwen voor eventuele valkuilen die u moet vermijden. U kunt dan uw eigen, betere bedrijfspositionering vinden om een ​​voorsprong op uw concurrenten te verwerven. 

In het bovenstaande worden enkele manieren uitgelegd die u kunnen helpen erachter te komen wat uw concurrenten doen. Vervolgens kunt u uw prestaties aan de hand daarvan monitoren en controleren of er nog aanpassingen nodig zijn om uw marketingspel te verbeteren.

auteur Profile

Pui Mun Beh is een digitale marketeer van Webopbrengst. Ze houdt de nieuwste trends op het gebied van digitale marketing en sociale media in de gaten. Ze houdt ervan om offline en online de wereld rond te reizen.

Converteer meer bezoekers naar klanten, leads en e-mailabonnees met Poptin's prachtige en zeer gerichte pop-ups en contactformulieren.