Home  /  Allesemail marketing  / [UPDATE] Eenvoudige gids voor e-mailmarketing in 2022

[UPDATE] Eenvoudige gids voor e-mailmarketing in 2022

Ongeacht de branche waarin u zich bevindt, email marketing heeft bewezen een van de krachtigste vormen van online acquisitie te zijn.

Dit werkt natuurlijk in uw voordeel als u een digitale marketeer bent of een digitaal bureau runt.  

Volgens een onderzoek uit 2018 van Smart Insights was e-mailmarketing het meest effectief digitale media kanaal, dat acht van de meest populaire methoden overtreft. 

Het is onnodig om te zeggen dat e-mailmarketing springlevend is.  

Afbeeldingsbron: slimme inzichten
Bron afbeelding: Slimme inzichten

E-mailmarketing is een ongelooflijk handig hulpmiddel voor het opbouwen van een klantrelatie, het onderhouden van leads en het verhogen van uw conversiepercentage.

Het is ook betaalbaar en relatief weinig inspanning van uw kant zodra u uw campagne van de grond heeft gekregen.

Darshan Somashekar, oprichter en CEO van New gaming-parvenu Solitaired, legt goed vast waarom e-mails zo effectief zijn. Hij legt uit: “E-mails stellen ons in staat om bij de klant aan te kloppen, toegevoegde waarde te bieden en een relatie met hem op te bouwen. We hebben de gameplay van onze solitaire-spellen met 14% vergroot, simpelweg door te e-mailen.”

Als u er klaar voor bent om e-mailmarketing in uw bedrijfsgroeistrategie te implementeren, lees dan verder en ontdek hoe u een beginnersvriendelijke e-mailmarketingstrategie kunt opstellen die positieve resultaten voor uw bedrijf zal opleveren.  

Uw e-mailmarketingplatform kiezen

Voordat u aan een e-mailmarketingstrategie begint, is de eerste taak het kiezen van het juiste e-mailmarketingplatform voor uw bedrijf. 

Er zijn verschillende factoren waarmee u rekening moet houden als u deze beslissing neemt. Laten we een paar dingen doornemen waar u aan moet denken als u een e-mailmarketingplatform kiest:

 • Budget: E-mailmarketingplatforms variëren van volledig gratis tot premium prijzen. Wat u kiest, hangt af van wat u bereid bent uit te geven, maar ook van wat u nodig heeft uit de service. Vrij e-mailmarketingdiensten zijn geweldig als je basisbehoeften hebt. Naarmate u uw bedrijf opschaalt, komt u er misschien achter dat een betaalde optie geschikter is. 
 • schaalbaarheid: Ik neem aan dat het uw doel is om uw bedrijf te laten groeien. Als dat het geval is, zorg er dan voor dat u een e-mailmarketingplatform kiest dat de capaciteit heeft om uw bedrijf te ondersteunen terwijl het groeit. Dat betekent dat u moet controleren hoeveel abonnees elk abonnement toestaat en hoeveel het kost om te upgraden naarmate uw contactenlijst groter wordt. 
 • Automatisering: Zodra uw contactenlijst zelfs maar klein wordt, zult u merken dat het beheren van bepaalde taken vervelend en onhandelbaar wordt. Een goede e-mailmarketingservice biedt u nuttige automatisering waardoor repetitieve taken veel gemakkelijker kunnen worden uitgevoerd. 

Hoe te kiezen

Terwijl u zoekt naar het juiste e-mailmarketingplatform, zult u merken dat er een enorme selectie aan geweldige keuzes is. Een aantal opties om u op weg te helpen zijn ConvertKit en ActiveCampaign.  

Beide services bieden voordelen voor hun gebruikers, maar uw keuze komt neer op wat het beste werkt voor uw specifieke bedrijf. 

Als u nieuw bent bij e-mailmarketing, is ConvertKit gebruiksvriendelijker en eenvoudiger. ActiveCampaign is meer geschikt voor grote bedrijven die uitgebreide automatisering nodig hebben. 

Bekijk mijn uitgebreide vergelijking van ConvertKit en ActiveCampaign voor meer informatie over deze populaire services.

Breid uw e-maillijst uit

Ongeacht hoe u uw e-mailmarketingstrategie wilt ontwikkelen, de eerste stap is altijd het opbouwen van uw contactenlijst. 

De beste manier om een ​​e-maillijst te laten groeien is door middel van een call-to-action. Een call-to-action is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om onmiddellijke betrokkenheid van het publiek te bewerkstelligen. 

In dit geval is de “actie” het aanmelden voor uw e-maillijst. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, dus laten we er meteen mee aan de slag gaan. 

Een vaak over het hoofd geziene manier om e-mailabonnees te werven is via sociale media. Misschien vind je dat met behulp van Instagram om je contactenlijst te laten groeien is verrassend effectief. 

Instagram-posts krijgen vaak een redelijk hoge betrokkenheid, waardoor het de perfecte tool is om meer abonnees uit te nodigen. 

Moedig uw volgers aan om zich te abonneren op uw e-maillijst via wedstrijden, gratis online cursussen en webinars. 

Een andere beproefde methode om uw e-maillijst te laten groeien is via leadmagneten. Leadmagneten zijn bronnen die u uw publiek aanbiedt in ruil voor hun contactgegevens. 

In veel gevallen is het maken van leadmagneten behoorlijk tijdrovend, maar als je ze eenmaal hebt gemaakt, kun je ze blijven aanbieden zolang ze relevant blijven. 

Enkele voorbeelden van traditionele leadmagneten zijn e-boeken, korte videocursussen, webinars en podcasts. 

Als je niet zoveel tijd en energie in een leadmagneet wilt steken.

Hier zijn enkele ideeën voor snelle leadmagneten die u aan uw publiek kunt aanbieden:

 • Exclusieve pdf: Verzamel wat aanvullende informatie die een aanvulling vormt op de inhoud die u op uw blog heeft geplaatst. Bied deze pdf aan als extra bonus in ruil voor een e-mailaanmelding. Dit is vergelijkbaar met het maken van een e-boek, maar met een veel kortere kopie, wat in uw voordeel werkt. Verbeter de toegankelijkheid door gebruik te maken van een pdf QR-code op uw desktopsite voor bezoekers die zich willen aanmelden en toegang willen krijgen via hun mobiele telefoon.
 • Bronnengids: Stel een lijst samen van uw favoriete producten, diensten, boeken, apps of tools die betrekking hebben op uw specifieke niche. Dit is een loodmagneet met vrij lage energie die veel potentieel heeft om interesse te genereren. Uw publiek kan deze lijst gratis downloaden zodra zij zich hebben aangemeld voor uw e-maillijst.
 • Gated inhoud: dit is misschien wel de meest beheersbare leadmagneet die u kunt maken, omdat u inhoud gebruikt die al bestaat. Creëer eenvoudig exclusieve inhoud die kan worden ontgrendeld door u aan te melden voor de e-maillijst. 
 • Bied een korting aan: Als u betaalde producten of inhoud op uw website heeft, is het aanbieden van korting een gemakkelijke manier om uw contactenlijst uit te breiden. 

Creëer effectieve e-mails

Als je eenmaal een e-maillijst hebt om mee te werken, is de uitdaging om je publiek betrokken te houden. Het belangrijkste om te onthouden is een betrouwbare opvolging. Als je je publiek hebt beloofd om ze op de hoogte te houden wanneer er nieuwe inhoud, producten of services beschikbaar zijn, is het belangrijk dat je je aan die belofte houdt.

Aan de andere kant: als je hebt beloofd hun inbox niet te 'spammen', stuur dan geen onnodige e-mails. Het doel is om het publiek geïnteresseerd te houden, maar niet geïrriteerd door uw e-mails. 

Een andere belangrijke overweging is hoe je formatteer uw e-mail. Het is het beste om uw onderwerpregel zo op te maken dat deze niet wordt afgekapt wanneer deze aan de lezer wordt weergegeven. Met andere woorden: houd het kort en to the point. 

Zorg ervoor dat de hoofdtekst van de e-mail niet te vol is met lange paragrafen. Mijn aanbeveling is om uw schrijfstijl regel voor regel te scheiden voor de beste betrokkenheid van het publiek. 

Last but not least: zorg ervoor dat u aantrekkelijke afbeeldingen toevoegt. Wees niet bang om hier creatief aan de slag te gaan. U kunt fotografie, illustraties en video's gebruiken om uw e-mails veel interessanter te maken voor lezers.  

A studie van Quicksprout ontdekte dat de afbeeldingen die de meeste gebruikersbetrokkenheid genereren, handgetekende afbeeldingen, geanimeerde afbeeldingen en infographics zijn. 

Simpel gezegd: het toevoegen van afbeeldingen aan uw e-mails zal het succes van uw campagne vergroten. 

Segmenteer uw publiek

Een deel van wat een succesvolle e-mailmarketing campagne segmenteert uw doelgroep. 

We weten dat uw publiek over het algemeen geïnteresseerd is in wat u te bieden heeft, maar kunt u dit verder uitsplitsen? 

Het antwoord is ja. U kunt veel persoonlijkere e-mails maken door uw doelgroep op te splitsen in demografische categorieën, zoals:

 • Leeftijd
 • Huwelijkse staat 
 • Website-activiteit en aankopen
 • Interesses

Naast demografische segmentatie kunt u uw doelgroep ook categoriseren op basis van het type inhoud waarin zij het meest geïnteresseerd zijn. 

U kunt bijvoorbeeld dagelijkse e-mailupdates aanbieden waarin sommige mensen geïnteresseerd zijn, terwijl andere mensen alleen wekelijkse updates willen ontvangen.

Een ander voorbeeld is het verdelen van uw doelgroep in degenen die al iets hebben gekocht en degenen die dat nog niet hebben gedaan. 

De e-mails die u naar deze twee groepen verzendt, kunnen aanzienlijk verschillen, afhankelijk van uw doel. Misschien wilt u een bedankmail sturen naar lezers die onlangs een product op uw site hebben gekocht. 

Segmenteren is niet al te ingewikkeld, maar het kost tijd en moeite. Als u wat tijd besteedt aan het creëren van effectieve segmenten, zal uw e-mailcampagne vanaf het begin veel efficiënter zijn. 

Profiteer van automatisering

Automatisering lijkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig en maakt uw werk een stuk eenvoudiger. 

Persoonlijk reageren op een e-maillijst is simpelweg niet realistisch als u begint met het maken van diepgaandere campagnes.  

E-mailmarketingautomatisering is de oplossing voor dit probleem. 

Een autoresponder is verantwoordelijk voor het verzenden van geplande e-mails naar specifieke contactpersonen op basis van uw doelgroepsegmenten. 

U kunt een reeks e-mails maken die over een reeks dagen, weken of zelfs maanden worden verzonden. Hierdoor blijft uw merk in contact met uw publiek zonder dat u daar veel moeite voor hoeft te doen. 

Dit werkt ook in uw voordeel als u besluit een nieuwe dienst of product te promoten. Omdat u uw e-maillijst bijhoudt, zal elke promotionele e-mail veel effectiever zijn.  

Raak uw benchmarks

Het begrijpen van uw doelen en het creëren van een realistisch plan om deze te bereiken is uw missie hier. 

Deze taak eindigt niet wanneer u een bepaald doel bereikt. Het stellen en behalen van benchmarks is een continu proces dat meegroeit met uw bedrijf.

Gelukkig zijn er verschillende datagestuurde manieren om uw succes te meten. 

Hier volgen enkele algemene statistieken die u moet bijhouden:

 • Open ratio: U raadt het misschien al, maar deze statistiek houdt bij hoe vaak een lezer uw e-mails opent. Het openpercentage is belangrijk omdat het u vertelt hoe succesvol u bent geweest in het opbouwen van een doelgroeprelatie. Wat heb je aan een e-maillijst als niemand je e-mails opent? Houd deze statistiek nauwlettend in de gaten en breng indien nodig de nodige aanpassingen aan. 
 • Klikfrequentie: deze statistiek houdt bij wanneer een lezer op links in de e-mail klikt. Een hoge klikfrequentie betekent dat u uw doelgroep succesvol heeft gesegmenteerd en de juiste e-mails naar de doelgroep heeft gestuurd.
 • Uitschrijfpercentage: Dit is een maatstaf die laag moet blijven. Zorg ervoor dat uw e-mails komen niet in de spammap terecht door echt waardevolle informatie te verstrekken, “spam”-zinnen te vermijden en doordachte onderwerpregels te gebruiken. Als je een hoog percentage afmeldingen ziet, moet je terug naar de tekentafel. Herzie uw exemplaar, bekijk de demografische gegevens nader en pas uw planning aan. 

Laatste advies

Het opzetten van een digitale marketingcampagne lijkt misschien een hele klus, maar dat hoeft niet zo te zijn als het goed wordt uitgevoerd. 

Concentreer u op het uitbreiden van uw e-maillijst en het creëren van relevante doelgroepsegmenten. Schrijf gepersonaliseerde, nuttige teksten voor uw publiek. 

Nadat u deze stappen heeft uitgevoerd, kunt u een geautomatiseerde e-mailcampagne maken die voor de rest zorgt. 

Eén ding is zeker: e-mailmarketing is een waardevol hulpmiddel voor elk bedrijf. Als u afhankelijk bent van digitale marketing, is dit vooral het geval. 

Volg de hierboven beschreven stappen en u bent op weg naar een betere groei van uw bedrijf. 

Over de auteur

Jon is een contentmarketingexpert en oprichter van jontorres.com, een blog gewijd aan het leren van anderen over affiliate marketing en SEO. Jon schrijft over zijn ervaring met webgebaseerd ondernemerschap en digitale marketing.