Home  /  Alles  / Hoe gecentraliseerde marketinggegevens u kunnen helpen effectievere campagnes te creëren

Hoe gecentraliseerde marketinggegevens u kunnen helpen effectievere campagnes te creëren

Vraagt ​​u zich wel eens af of u uw marketingdata effectiever zou kunnen gebruiken?

In de huidige competitieve zakelijke omgeving zijn data alles. Maar de manier waarop u die gegevens opslaat, kan een onevenredige invloed hebben op hoeveel u er nuttig mee kunt doen. Dit artikel onderzoekt hoe u uw marketingdata zo kunt centraliseren dat uw campagnes een waardevolle boost krijgen.

Maar laten we eerst eens kijken naar de belangrijkste redenen waarom u überhaupt zou kunnen overwegen om gegevens op deze manier te herschikken.

Voordelen van gecentraliseerde marketinggegevens

Het is niet ongebruikelijk om te gebruiken datamart-software om een ​​verzameling marketinggegevens bij te houden voor gebruik door één afdeling. De volledige centralisatie van uw marketinggegevens biedt echter extra voordelen die u niet over het hoofd mag zien.

Begrijp het mondiale beeld

Om te beginnen wordt het veel eenvoudiger om een ​​totaaloverzicht van uw activiteiten te krijgen. Welke kanalen genereren de meeste leads en hoe communiceren uw klanten ermee? Wanneer u de gegevens in vogelvlucht bekijkt, krijgt u een veel vollediger beeld van hoe goed uw campagne op specifieke gebieden werkt.

Dit heeft vaak het gelukkige resultaat dat verschillende afdelingen beter samenwerken. Dat komt omdat wanneer iedereen directe toegang heeft tot dezelfde informatie, het voor hen gemakkelijker is om elkaars prioriteiten te begrijpen. Als de marketingafdeling bijvoorbeeld de uitgaven aan een bijzonder succesvol kanaal wil verhogen, is de kans veel groter dat het financiële team dit goedkeurt als ze kunnen zien wat de lead generatie cijfers uit de eerste hand.

Proxyservers

Wat is een proxyserver? Een proxyserver fungeert als tussenpersoon tussen uw apparaat en internet. Hiermee kunt u indirect toegang krijgen tot webinhoud door uw internetverzoeken via een ander IP-adres te routeren. Dit biedt verschillende voordelen, waaronder verbeterde beveiliging, privacy en de mogelijkheid om geografische beperkingen te omzeilen.

Als het gaat om gecentraliseerde marketinggegevens, kan een proxyserver worden gebruikt om informatie van verschillende geografische locaties te verzamelen. Hiermee kunnen bedrijven indirect toegang krijgen tot webinhoud door hun internetverzoeken te routeren via verschillende IP-adressen die aan de proxyserver zijn gekoppeld. Hierdoor kunnen marketeers gegevens uit meerdere regio's verzamelen, waardoor ze lokale voorkeuren, trends en klantgedrag kunnen begrijpen.

Bovendien kan het gebruik van een proxyserver de veiligheid en privacy van gecentraliseerde marketinggegevens verbeteren.

Verban datasilo’s

In feite kunnen we dit generaliseren. Door uw marketinggegevens te centraliseren, worden de soorten toegangsbarrières weggenomen die problemen kunnen veroorzaken. Het is dus niet alleen zo dat u positieve interacties krijgt door de toegang te verbeteren; u verwijdert ook negatieve interacties.

Te vaak houden beslissingen die door een individuele afdeling worden genomen geen rekening met wat er elders in het bedrijf gebeurt. Dit kan later tot problemen leiden als de behoeften van verschillende teams met elkaar in conflict komen. Wanneer al uw gegevens volledig gecentraliseerd zijn, wordt het siloprobleem weggenomen en neemt iedereen strategische beslissingen op basis van een volledige dataset.

Beheers de begroting

Wanneer u een groot aantal marketingkanalen in uw campagne gebruikt, kunt u gemakkelijk uit het oog verliezen hoeveel geld waar wordt uitgegeven. Dit gebeurt meestal wanneer u met meerdere advertentieplatforms jongleert en ertussen schakelt.

Als u al uw gegevens op één plek heeft, kunt u in één oogopslag zien hoeveel van uw budget naar elk kanaal gaat. Hierdoor is de kans veel kleiner dat u te veel geld uitgeeft aan een bepaald product. En het is veel waarschijnlijker dat u de juiste beslissingen neemt over de toewijzing van budgetten.

Meet de ROI gemakkelijker

Een gerelateerd financieel voordeel is dat het centraliseren van uw marketingdata het veel eenvoudiger maakt om de ROI van verschillende kanalen te berekenen. Als je gebruikt CRM-softwaretools, weet u hoe moeilijk het kan zijn om die gegevens nauwkeurig te vertalen naar een ROI-meting.

Een deel van het centralisatieproces omvat het standaardiseren van uw gegevens. In plaats van naar de ROI van elk kanaal afzonderlijk te kijken, kunt u op deze manier like-for-like vergelijken en inzicht krijgen in welke kanalen beter presteren en welke achterblijven. Hierdoor kunt u uw campagnestrategie gericht aanpassen en budgetten dienovereenkomstig opnieuw toewijzen.

Efficientie verbeteren

Alles bij elkaar genomen is het duidelijk dat het centraliseren van uw marketinggegevens een grotere efficiëntie bevordert. Dat komt omdat het al uw teams helpt effectief samen te werken en allemaal dezelfde kant op te gaan.

Omdat iedereen toegang heeft tot dezelfde gegevens, gaat er geen tijd verloren bij het vragen om gegevens en hoeft u niet te wachten voordat u doorgaat naar het volgende deel van de taak. Hierdoor verloopt uw ​​bedrijfsvoering veel sneller en soepeler.

Afbeelding gemaakt door schrijver

Hoe u uw marketinggegevens kunt centraliseren

Hopelijk bent u ervan overtuigd dat het centraliseren van uw marketinggegevens een goed idee is. Maar hoe bereik je dat eigenlijk in de praktijk? Hier is een vierstappenplan om precies dat te doen.

Beoordeel waar je bent

Eerst moet u een volledige beoordeling van uw bestaande functie uitvoeren. U moet uw huidige mogelijkheden begrijpen, inclusief zowel de mogelijkheden als de beperkingen van uw technische infrastructuur. Het belangrijkste punt dat u moet vaststellen, is of u kunt voortbouwen op uw huidige software of dat u helemaal opnieuw moet beginnen.

Verouderde code kan hier problemen opleveren. Als uw tech-stack afhankelijk is van verouderde code, is het misschien niet mogelijk om datacentralisatie te bereiken door er alleen maar iets aan toe te voegen. Het implementeren van datacentralisatie betekent het integreren van een verscheidenheid aan apps, zoals SEO-tools voor marketing, CRM-, CMS- en business intelligence-software. Als u dit probeert te doen met aanhoudende gaten tussen de verschillende modules, kan dit tot beveiligingsproblemen leiden.

Creëer een speciale ruimte voor uw gegevens

De volgende stap is om te beslissen waar en hoe u uw gegevens gaat opslaan. Dit komt in wezen neer op een keuze tussen het gebruik van servers op locatie of een cloudgebaseerde optie. Als u besluit om de route ter plaatse te volgen, betekent dit dat u veel dure hardware moet kopen en technische teams moet hebben om deze te onderhouden.

Het is dus begrijpelijk dat veel bedrijven tegenwoordig liever een cloudgebaseerde oplossing gebruiken data lake of magazijn voor dit doel. Het is een veel flexibelere en schaalbare oplossing. Het gebruik van een platform van derden heeft als extra voordeel dat u profiteert van ingebouwde beveiligingsprotocollen.

Integreer uw gegevens

Zodra uw aangewezen ruimte klaar is, kunt u beginnen met het proces van gegevensintegratie en -consolidatie. In sommige opzichten is dit het lastigste deel van het werk. Dat komt omdat het gaat om het transformeren van gegevens naar een uniform formaat, wat niet altijd gemakkelijk is. De juiste aanpak is het maken van specifieke gegevensvelden voor bepaalde statistieken, die via verschillende kanalen verschillend kunnen worden genoemd.

Afbeelding afkomstig van Google

Het is van cruciaal belang om dit goed te doen, omdat dit een grote impact zal hebben op uw analyses. Wanneer u uw gegevens normaliseert, wordt nauwkeurige rapportage en analyse gestimuleerd, waardoor u nieuwe inzichten in uw marketingcampagnes kunt verkrijgen.

Deel de gegevens

Stel ten slotte een dashboard in waar u alle gegevens die u heeft verzameld, kunt streamen voor analysedoeleinden. Dit moet gebruiksvriendelijk zijn en een intuïtieve interface hebben, zodat iedereen er gebruik van kan maken zonder dat er uitgebreide trainingsprogramma's nodig zijn.

Een uitstekend aspect van het gecentraliseerd hebben van uw gegevens is dat u een breder scala aan opties voor gegevensvisualisatie krijgt. Dit maakt het veel gemakkelijker om thema’s en trends te identificeren, waardoor u uw campagnestrategie kunt verfijnen en verbeteren.

Maak uw marketingcampagnes compleet met datacentralisatie

Welke praktische resultaten zult u in termen van campagnesucces zien als u uw marketinggegevens centraliseert? Laten we eens kijken naar enkele van de grootste voordelen van het proces.

Genereert bruikbare inzichten

Ten eerste leidt het op deze manier kunnen beoordelen van de gegevens tot daadwerkelijk bruikbare inzichten die u kunt gebruiken om uw campagnes te optimaliseren. Door gegevens uit verschillende marketingkanalen en contactpunten te consolideren, kunt u diepgaande analyses uitvoeren om patronen, trends en correlaties te identificeren.

Deze analyse kan je veel vertellen consumentengedrag, voorkeuren en betrokkenheidsniveaus, wat u op zijn beurt helpt bij het nemen van datagestuurde beslissingen.

Creëert testmogelijkheden

Gecentraliseerde data vormen de basis voor het uitvoeren van A/B-tests en experimenten. Door verschillende marketingstrategieën, boodschappen of creatieve elementen met elkaar te vergelijken, kunt u hun impact op belangrijke statistieken meten en de meest effectieve benaderingen identificeren om uw campagnes te optimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld testen hoe je publiek hierop reageert op toestemming gebaseerde marketing ten opzichte van de meer traditionele toestemmingsmarketing. 

Afbeelding afkomstig van splitmetrics.com

Gerelateerd hieraan kun je ook effectief implementeren attributiemodellen om de impact van verschillende marketinginspanningen op klantconversies te bepalen. Hierdoor kunt u marketingmiddelen efficiënter toewijzen door te identificeren welke kanalen, campagnes of tactieken het meest bijdragen aan succesvolle conversies.

Vereenvoudigt het in kaart brengen van de klantreis

Een ander groot voordeel van het centraliseren van uw data is dat het veel eenvoudiger wordt om het klanttraject in verschillende fasen in kaart te brengen, van initiële bewustwording tot conversie. Door de belangrijkste contactpunten, interacties en statistieken voor websitebetrokkenheid, kunt u potentiële knelpunten identificeren.

Het gladstrijken hiervan zal leiden tot een betere klantervaring. U kunt ook marketingberichten personaliseren op basis van specifieke fasen van het traject.

Verbetert uw segmentatie- en targetinginspanningen

Door centraal opgeslagen gegevens te analyseren, wordt het veel eenvoudiger om uw doelgroep te segmenteren op basis van demografische gegevens, gedrag, interesses of andere relevante criteria. Hierdoor kunt u zeer gerichte campagnes maken die zijn afgestemd op specifieke klantsegmenten, inclusief de segmenten die worden beïnvloed door mond-tot-mondreclame, wat resulteert in verbeterde betrokkenheid en hogere conversiepercentages. 

Door mond-tot-mondreclame op te nemen in uw gecentraliseerde data-aanpak, kunt u extra inzichten en mogelijkheden ontsluiten om de effectiviteit van uw marketingcampagnes te vergroten, zoals het benutten van de impact van merkadvocaten en getuigenissen van klanten om de effectiviteit van uw marketingcampagnes te vergroten. .

Breng uw marketingcampagnes naar een hoger niveau

Uw marketinggegevens zijn een waardevol goed. Het kan je veel vertellen, als je het maar toestaat. Het is logisch om het samen te brengen, zodat het allemaal in één gecentraliseerde gegevensopslagplaats staat, want alleen door dat te doen kunt u er volledig van profiteren.

De te behalen voordelen zijn enorm. Uw bedrijf zal meteen een hogere productiviteit en efficiëntie ervaren, omdat uw teams effectiever kunnen samenwerken. Maar u zult ook merken dat er steeds meer voordelen naar voren komen naarmate u een uitgebreider inzicht krijgt in hoe uw campagne op gedetailleerd niveau werkt (of niet).

Kortom, het is tijd om die marketinggegevens voor u te laten werken en voor uw klanten te realiseren.

_____

Auteur Bio: Pohan Lin is de Senior Web Marketing and Localizations Manager bij Databricks, een wereldwijde data- en AI-provider die de functies van datawarehouses en datameren met elkaar verbindt om zo Databricks Lakehouse-architectuur. Met meer dan 18 jaar ervaring in webmarketing, online SaaS-activiteiten en groei van e-commerce. Pohan heeft een passie voor innovatie en is toegewijd aan het communiceren van de aanzienlijke impact die data hebben op marketing. Pohan Lin publiceerde ook artikelen voor domeinen als Landbot en PPC Hero.