Home  /  Allessaassocial media  / Hoe u chatbots kunt gebruiken om verkoop en betrokkenheid te stimuleren

Hoe u chatbots kunt gebruiken om verkoop en betrokkenheid te stimuleren

Hoe chatbots te gebruiken

Chatbots zijn de afgelopen twee jaar in opkomst en vergeleken met de eerste prototypes van enkele jaren geleden zijn ze drastisch verbeterd dankzij kunstmatige intelligentie en natuurlijke taalverwerkingsmogelijkheden.

U kunt een chatbot nu gebruiken als een geavanceerde en multifunctionele tool om talloze processen te automatiseren en optimaliseren, ongeacht het type bedrijf dat u runt.

Met behulp van een chatbot u helpen met klantenondersteuning is een no-brainer, omdat ze u veel tijd en geld kunnen besparen. Het kan zelfs een aanvulling zijn op uw livechat klantenservice strategie! Naast klantenservice kan ook een chatbot die steunt op regelgebaseerd gedrag of zelfs volwaardige AI je helpen bij je marketinginitiatieven. Het kan zelfs de verkoop stimuleren door klanten in uw trechter te duwen!

Wij verzamelden de belangrijkste feiten en tips over hoe je een chatbot kunt inzetten om meer omzet te genereren en meer betrokkenheid te creëren.

Chatbots-telefoon

Creëer een zeer gerichte en persoonlijke ervaring

Praten met iemand die uw naam kent, is heel anders dan een niet-persoonlijk algemeen gesprek. Door met behulp van een chatbot dat integreert met sociale media (zoals ManyChat), verzamelt uw bot persoonlijke gegevens over de persoon waarmee hij in contact komt.

In plaats van een klantenserviceverzoek alleen maar te beantwoorden met een algemeen antwoord, kan uw bot nog een stap verder gaan en de klant in een persoonlijk gesprek leiden, wat resulteert in zeer gericht advies over wat hij vervolgens moet kopen, gebaseerd op de geschiedenis van uw klant en zijn of haar klanten. haar interesses.

chatbot2

Houd klanten voor langere tijd betrokken

Een chatbot is in dit opzicht uniek, omdat deze voor langere tijd met uw publiek kan communiceren dan andere marketingtechnieken.

Voorbeeld: Uw klant bekijkt een videorol, en wanneer de video normaal eindigt, kan de aandacht van uw klant ergens anders heen verdwalen.

Een chatbot daarentegen kan leren van deze interactie, hij trekt de aandacht en stuurt uw klant vervolgens zeer gericht advies op basis van de consumptie van de video, waardoor uw klant feitelijk in een spiraal van merk-, product- en dienstpresentatie wordt gezogen. Er zijn bijna eindeloze mogelijkheden om alles wat u aanbiedt op een leuke, persoonlijke en boeiende manier te up- en cross-selling. Het is net als een gesprek met een verkoopvertegenwoordiger: u als bedrijfseigenaar kunt dit voor honderden klanten tegelijk herhalen zonder dat u ook maar één echte verkoopvertegenwoordiger in dienst hoeft te nemen. Best leuk, toch?

chatbot3

Vergroot uw doelgroepbereik

De meeste chatbots zijn te vinden op sociale mediaplatforms zoals Facebook. Dit geeft de chatbots een in wezen grenzeloos publiek, aangezien de meeste mensen op de een of andere manier verbonden zijn met veel andere mensen, althans indirect.

Als je een social media advertentie maakt die gekoppeld is aan een chatbot (ja, dat kan en zelfs heel effectief), dan is het slechts een kleine aanpassing waarmee je veel nieuwe mensen kunt bereiken. Chatbots kunnen ook in meer dan één berichtenplatform worden geïntegreerd, zodat u de boodschap over uw producten of bedrijven echt overal kunt verspreiden. Dit opent nieuwe manieren om leads, verkoop en merkbekendheid te genereren.

Word een datagedreven bedrijf

Chatbots bieden de mogelijkheid om een ​​bedrijf te worden dat wordt aangedreven door data, omdat je hiermee veel feedback van gebruikers kunt verzamelen. De meeste mensen houden er niet van om enquêtes in te vullen als ze weten dat het een enquête is. Het is een ander verhaal als je met iemand praat – en dit is wat een chatbot feitelijk doet: het is net je eigen kleine, superefficiënte verkoper die overal aantekeningen over maakt.

En u kunt deze gegevens natuurlijk gebruiken om machine learning-tools te gaan gebruiken, de feedback en andere informatie te analyseren om erachter te komen wat uw publiek leuk vindt, en zelfs te integreren help desk software om de klantenondersteuning te verbeteren. U kunt deze gegevens vervolgens gebruiken om zeer aangepaste en zeer gerichte marketingstrategieën te ontwikkelen, gericht op de behoeften en wensen van de klant.

chatbot4

Presenteer relevante inhoud

Niemand ontvangt graag een stortvloed aan niet-relevante spam in e-mails, sms-berichten en pushmeldingen. Maak geen deel uit van deze spammachine. Gebruik een chatbot om je te onderscheiden van de massa. Een chatbot kan u helpen alleen informatie te presenteren die er echt toe doet voor uw publiek. Zij zullen u bedanken door uw producten te kopen en vinden het geweldig dat uw merk relevant is.

Communicatie is leuk

Met chatbots kun je heel creatief zijn. Laat uw chatbot emoji’s gebruiken en laat uw gebruikers zoeken naar interessante dingen in de geschiedenis van uw chatbot. Door creativiteit te gebruiken met uw chatbot opent u een nieuwe wereld van leuke en betrokkenheidsgedreven marketing die bijna aanvoelt als een spel of entertainment.

Het is echt een vorm van “reclame” (reclame ontmoet entertainment). Natuurlijk verhoogt het ook het verkeer naar uw website en uiteindelijk de verkoop, omdat het raakpunten met uw producten creëert.

Proactieve advertentie

Met chatbots kunt u de cirkel van passieve betrokkenheid doorbreken. Vroeger moest een klant eerst contact zoeken met een merk. Een chatbot kan echter welkomstberichten sturen wanneer mensen op uw website terechtkomen, waardoor gesprekken op gang komen. Dit vergroot ook de reputatie van uw merk als proactief en responsief. In een wereld waar producten overal te vinden zijn, onderscheidt het zich van de massa door service en persoonlijke zorg voor klanten die de verkoop stimuleren.

chatbot5

Naadloze trechters

Leads vormen de kern van de marketingstrategieën van bedrijven, maar het genereren van leads is zeer tijdrovend. Er zijn bedrijven die je helpen leads te genereren, maar chatbots zijn een zeer goedkope manier om de informatie te verzamelen die je nodig hebt om contact op te nemen met potentiële klanten met gepersonaliseerde inhoud. Bovendien zijn bots effectief tools om te automatiseren en optimaliseren uw leadgeneratieproces. U kunt zelfs uw chatbot-berichten A/B-testen om te zien welk bericht het beste converteert.

Aanwezigheid op sociale media die nooit verveelt

Een klantenserviceafdeling kan niet elke vraag beantwoorden, tenzij u er grote bedragen van het budget aan besteedt. Een chatbot is 24/7 online, reageert razendsnel op elke vraag en houdt uw aanwezigheid altijd up-to-date.

Mooie voorbeelden van bedrijven die chatbots gebruiken

Er zijn veel spannende manieren waarop u chatbots kunt gebruiken om de verkoop te stimuleren en de betrokkenheid te vergroten. Hier ziet u hoe bekende merken chatbots gebruiken:

Spotify

In 2017 lanceerde Spotify de Facebook Messenger-bot waarmee gebruikers een bot kunnen gebruiken waarmee gebruikers muziek rechtstreeks met vrienden kunnen ontdekken en delen. De chatbot van Spotify is zeer persoonlijk; het geeft je afspeellijstaanbevelingen op basis van je humeur, wat je doet en de muziekgenres die je leuk vindt.

chatbot-spotify

Whole Foods

De Facebook Messenger-bot van Whole Foods biedt gebruikers recepten, producten en kookinspiratie. Dit is een geweldig voorbeeld van een chata-bot die betrokkenheid creëert.

Staples

Chatbots zijn geweldig voor klantenservice. De chatbot van Staples kan zowel veel voorkomende als ongebruikelijke vragen over producten en bestellingen beantwoorden. Je kunt zelfs aan de Chatbot vragen of een bepaald product op voorraad is.

basiselementen voor chatbots

LeadPages

LeadPages is een bekend platform voor het maken van landingspagina's en squeeze-pagina's. Op hun website gebruiken ze een door Drift aangedreven chatbot die gebruikers target op basis van de pagina waarop ze zich momenteel bevinden. De maand vóór de implementatie van de chatbot had LeadPages er 310 live gesprek gesprekken met websitebezoekers, maar de chatbot verhoogde dit de volgende maand tot 1168 gesprekken.

The Wall Street Journal

De Wall Street Journal heeft een vrij unieke Facebook Messenger-chatbot. Hun bot helpt je op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en aandelenkoersen. Met behulp van de chatbot van The Wall Street Journal is het gemakkelijk om bedrijfsinformatie te vinden, inclusief financiële statistieken en live aandelenkoersen, door simpelweg basiscommando's in te typen.

chatbot Wall Street Journal

Hoe je een chatbot maakt

Er zijn veel diensten waarmee je vrij eenvoudig chatbots kunt maken, zoals Chatfuel en ManyChat. Als je dat niet wilt maak een chatbot Voor uzelf, geen probleem, er zijn veel diensten voor het maken van chatbots die voor u klaar zijn. Deze diensten voor het maken van chatbots ontwerpen en ontwikkelen een aangepaste chatbot voor u waarmee u verbinding kunt maken via de advertentiemanager van Facebook of die u op uw website en landingspagina's kunt gebruiken om de betrokkenheid van uw nieuwe bezoekers te vergroten.

Ter conclusie

Met chatbots kun je meer leren over je klanten, je aanpassen aan hun behoeften en 100% passende marketingcampagnes creëren. Het is een geweldige manier om leads en verkopen te stimuleren via de aanwezigheid van uw merk op sociale media.

Michael Koral is mede-oprichter en COO van Needls.com , een advertentieplatform op sociale media waarmee bedrijven automatisch digitale advertenties op zowel Facebook als Instagram kunnen maken, targeten en optimaliseren.