Home  /  Allesgroeihackinginzicht  / INZICHT: Salesflare groei-interview met Jeroen Corthout & Gilles De Clerck

INZICHT: Salesflare groei-interview met Jeroen Corthout & Gilles De Clerck

Salesflare-interview

Naam: Jeroen Corthout
Leeftijd: 31
Rol: Co-Founder
Achtergrond: Voordat hij bij Salesflare kwam, werkte Jeroen zelf als verkoper en assisteerde hij klanten bij het herzien van hun digitale marketing-, verkoop- en CRM-strategie.

Naam: Gilles De Clerck
Leeftijd: 26
Rol: Groeistrateeg
Wanneer ben je bij Salesflare begonnen en wat heb je daarvoor gedaan? Ik ben in december 2016 lid geworden, nadat ik ongeveer een jaar lang mijn eigen startup had gevolgd, eerst op school en daarna alleen. Het ontbrak mij aan vaardigheden, ervaring en netwerk – drie belangrijke elementen die ik sindsdien heb mogen opbouwen bij Salesflare.
_______________________________

Hoe heet uw SaaS: Salesflare
Opgericht: 2014
Hoeveel mensen zitten er momenteel in het team? 6 (8 binnenkort)
Waar woon je? Antwerpen, België
Heb je geld ingezameld? (Jeroen)
Salesflare is voorlopig bijna volledig opgestart. We zijn zo ver gekomen wat betreft inkomsten, subsidies, leningen en converteerbare obligaties.

Salesflare Homepgae
Salesflare-homepage

Kunt u ons vertellen wat Salesflare is en hoe u geld verdient? (Jeroen)
Salesflare is een intelligente CRM gemaakt voor startups en kleine bedrijven.
Niemand van ons heeft de tijd om zich bezig te houden met alle kleine robottaken die gepaard gaan met een goede klantenopvolging. We hebben een CRM gebouwd die dit oplost. Ons doel is om een ​​steeds groter deel van het verkoopproces te automatiseren, zodat u met minder mensen meer kunt blijven verkopen.
We verdienen geld aan abonnementen, zoals elk SaaS-product, volgens de filosofie van Slack's Fair Billing-beleid.

Hoe kwam je op dit idee? (Jeroen)
Mijn medeoprichter en ik werkten aan een eerdere softwarestart. We kwamen terug van een conferentie en hadden heel veel leads om op te volgen. Het updaten van Google Spreadsheets was pijnlijk, net als het werken met elk CRM-systeem dat we probeerden.

We dachten dat alle gegevens die we handmatig invoerden al ergens beschikbaar waren: in onze e-mails, agenda, telefoon, bedrijfsdatabases, op het internet, in sociale media, e-mailhandtekeningen, … We moesten het ‘gewoon’ uit al deze plaatsen halen en combineer deze op een slimme en geautomatiseerde manier. Daar begon onze automatiseringsdroom.

Hoe lang heb je eraan gewerkt voordat je van start ging? Wanneer zag u uw eerste dollar? (Jeroen)
In eerste instantie hebben we bijna een half jaar besteed aan mock-ups en een heel eenvoudig volgsysteem, terwijl we daarnaast met andere projecten jongleerden.

Vanaf het moment dat we begonnen met ontwikkelen, duurde het ongeveer een jaar voordat we onze eerste klantdollar verdienden. Een normaal CRM maken is eenvoudig, maar het maken van het systeem dat wij in gedachten hadden bleek lastiger. Geautomatiseerd en toch controleerbaar. Magisch en toch gemakkelijk te begrijpen. Vol mogelijkheden en toch snel te hanteren.

Daarna hebben we nog een jaar intensief contact gehad met klanten en hen gedurende het hele proces begeleid. Pas toen we dit voor elkaar kregen, gingen we online en zagen we de inkomsten elke maand vermenigvuldigen.

MRR: (Jeroen)
Een paar maanden geleden zijn we de grens van 10 MRR gepasseerd en maken we ons nu klaar voor echte schaalvergroting.

Aantal betalende klanten: (Jeroen)
Afhankelijk van of u AppSumo-abonnees meetelt of niet, gaat het om honderden tot duizenden klanten.

Wie zijn uw klanten? Wat is uw doelgroep? (Jeroen)
Salesflare kan worden gebruikt door elk bedrijf dat B2B verkoopt, zich in actieve prospectiemodus bevindt en daarbij veel e-mails verzendt.
Als je naar ons klantenbestand kijkt, zijn het vooral softwarebedrijven die sneller nieuwe en innovatieve software vinden.

We hebben ook een aantal zeer specifieke features voor SaaS-bedrijven gemaakt, zoals de mogelijkheid om abonnementsinkomsten bij te houden. U zult dit niet goed geïmplementeerd vinden in concurrerende CRM's.

Hoe heb je je eerste 100 klanten gekregen? (Jeroen)
In eerste instantie concentreerden we ons erop onze naam onder de aandacht te brengen met PR-stunts. Daarnaast hebben we ons vooral gericht op koude prospectie en verkoop.
Toen we ongeveer 20 betalende klanten hadden, zijn we online gelanceerd. Sindsdien is mijn collega Gilles bezig met het opzetten van online kanalen.

Wat zijn de twee tot drie belangrijkste distributiekanalen die voor u het beste werken? Welk kanaal werkte niet voor jou? (Gilles)
We werken niet met distributiekanalen één voor één. In plaats daarvan geloven wij in het consequent creëren van waarde langs een ecosysteem van kanalen om organische groei en het opbouwen van relaties op schaal te genereren. Deze kanalen zijn vooral LinkedIn, Facebook, Twitter en e-mail.

Quora verdient een eervolle vermelding. De kwaliteit en het gezag van de community daar zorgen ervoor dat mensen veel waarde hechten aan de aanbevelingen die ze vinden, wat een hoge conversie oplevert. In het begin was Quora ons topkanaal – met een ongelooflijk hoog proefconversiepercentage van ongeveer 12%. We hebben dit bereikt door te reageren op CRM-aanbevelingen met Salesflare en de waarde die het gebruikers kan bieden op een manier die zacht aankomt. Na een tijdje begon ik ook andere vragen over verschillende onderwerpen te beantwoorden om mijn aanhang en autoriteit organisch te laten groeien.

Toen we Product Hunt lanceerden, verwachtten we een proef- en verkeerspiek op de lanceringsdag. Wat we niet hadden verwacht, was het constante verkeer dat er de daaropvolgende maanden door werd gegenereerd, tot op de dag van vandaag. Het blijkt dat mensen elke dag naar Product Hunt gaan op zoek naar de beste producten. Het helpt dat Salesflare de meest gewaardeerde CRM in de geschiedenis van Product Hunt is. Ongeveer 9% die naar de website komt, meldt zich aan voor onze proefperiode.

Je hebt een succesvolle lancering gehad op Productjacht! Wat zijn de meest effectieve tips die u kunt geven aan degenen die op het punt staan ​​hun product daar te lanceren? (Gilles)
Gewoon drukte. Voor de lancering zelf hoef je niets te doen. Je wordt gepost door je Hunter en dat is dat. Maar er zijn zoveel dingen die je zowel vóór als tijdens de hype kunt optimaliseren. Pakkende titel en slogan, een coole productvideo, een geanimeerd logo dat in het oog springt op de voorpagina, een overtuigend introcommentaar etc.

Het helpt enorm als je een community hebt die je kan ondersteunen om de eerste grip te krijgen. Mensen die uw product al kennen en ervan houden. Daarna moet uw product en de waarde die het biedt de Product Hunt-gemeenschap overtuigen. Op dat moment kunt u alleen maar feedback waarderen en vriendelijk reageren op opmerkingen.
Het is een cliché, maar uiteindelijk gaat het erom dat je een geweldig product hebt. Als je een geweldig product hebt, is het niet moeilijk om al een fanbase te hebben en geweldig materiaal te creëren waarmee je lanceringspagina opvalt.

Bekijk hier ons Product Hunt Playbook voor een uitgebreide stap-voor-stap handleiding om uw lancering tot een goed einde te brengen: https://blog.salesflare.com/the-ultimate-playbook-to-blowing-your-product-hunt-launch-out-of-the-water-238ebed90262

Gilles, hoe ziet jouw werkdag eruit als groeistrateeg bij Salesflare? (Gilles)
Op de een of andere manier creëer ik vooral inhoud. Ik wil dingen bieden die onze doelgroep echt helpen en deze aan hen overhandigen op een manier die hen in staat stelt snel te implementeren en uit te voeren.

Om een ​​idee te krijgen waar ik over moet schrijven, hang ik veel rond op sociale media – vooral in groepen waar onze doelgroep actief is, zoals BAMF en SaaS Growth Hacks.

Sociale media zijn als realtime marktonderzoek.

Het geeft u op elk moment live inzicht in wat uw publiek denkt en voelt. Mensen komen meteen naar buiten en vertellen je alles over hun problemen, verlangens en behoeften, zonder dat je erom vraagt. Het levert u gratis en zeer relevante inhoudsideeën op.

Het hoeft niet altijd inhoudelijk te zijn. Soms kun je problemen het beste oplossen door een tool te laten ontwikkelen, zoals een Chrome-extensie, of door een ingenieuze tactiek te bedenken. Je kunt er dan weer content over schrijven. Ook de distributie kost behoorlijk wat tijd. Ik denk dat veel marketeers daar te weinig tijd aan besteden, en dat is zonde. Er zijn een aantal uitstekende stukken die bijna niemand ooit leest.

Ik documenteer veel. Om mijn geest te externaliseren en marketingprocessen voor Salesflare te internaliseren. Als je dat niet doet, zul je keer op keer met dezelfde problemen te maken krijgen en door hetzelfde soort denken moeten gaan. Door de kennis te externaliseren, komt er ruimte vrij voor nieuwe ideeën en kan ik de meeste dingen gebruiken voor het maken van inhoud.

De laatste tijd merk ik dat ik veel tijd besteed aan het één-op-één chatten met mensen die vragen voor mij hebben, hetzij naar aanleiding van een bericht dat ze lezen, hetzij gewoon in het algemeen omdat ze denken dat ik ze kan helpen met advies. Ik probeer dit zoveel mogelijk bij te houden, omdat het de menselijke verbinding creëert waar ik van geniet en die volgens mij van waarde is voor Salesflare als merk. Het kost echter veel tijd bij het maken en het helpt niet om de focus de hele dag vast te houden.

Vertel ons twee tot drie groei-uitdagingen die u recentelijk bent tegengekomen en hoe u deze hebt weten op te lossen. (Gilles)
Het grootste probleem waarmee we momenteel worden geconfronteerd, is het onvermogen om organische groei op de juiste manier toe te schrijven. Onze strategie om consequent waarde te bieden via een ecosysteem van kanalen stimuleerde de organische groei, maar zorgde er ook voor dat onze belangrijkste verkeersbron nu direct is en de tweede Google.

Het is moeilijk om dat magische moment aan te wijzen waarop deze mensen besloten een kijkje te komen nemen op onze website en zich aan te melden. We werken momenteel aan een systeem waarmee we mensen via verschillende kanalen kunnen identificeren om meer inzicht te krijgen in hoe deze organische groei precies van start gaat, zodat het gemakkelijker is om op te schalen en te voorspellen.

Het andere dat ik ontdek is dat we moeten beginnen met het opzetten van meer goedkope maar voorspelbare kanalen die kunnen draaien zonder dat we er veel aan doen. Tot nu toe was onze marketing vooral gebaseerd op het creëren van bewustzijn en merkherkenning door consequent grote waarde te bieden en mensen te laten zien dat we er alles aan doen om hen te helpen. Dat effect is verzadigend geworden: mensen weten nu wie we zijn en het voortdurend creëren van waarde is tijdrovend.

Om echt op te schalen moeten we kanalen hebben die voorspelbaar zijn. Goede voorbeelden hiervan zijn Facebook-advertenties en Google Adwords, waarbij je min of meer weet dat als je x erin stopt, je y eruit krijgt. We experimenteren momenteel met verschillende advertenties, teksten en landingspagina's om dit een succes te maken.

Sommige taken zijn het niet waard om intern te doen. Wat besteedt u uit? (Gilles)
Niets belangrijks eigenlijk. Een tijdlang hebben we het zoeken naar e-mails uitbesteed voor e-mails die we niet konden krijgen met onze eigen, goedkope methoden, maar we zijn van die kosten afgekomen door ons e-mailzoekproces te verbeteren en het volledig automatisch te maken. Hetzelfde geldt voor het opschonen van e-maillijsten. Wij hebben een tool laten ontwikkelen die het vuile werk voor ons opknapt.

In plaats van taken uit te besteden, zoeken we naar manieren om deze te automatiseren en software het voor ons te laten doen. Het laten ontwikkelen van deze software besteden we uit, omdat we willen dat onze interne ontwikkelaars zich concentreren op het elke dag beter maken van Salesflare, maar zodra de tool is gemaakt, hebben we de noodzaak om de taak in kwestie uit te besteden effectief geëlimineerd.

Vertel ons over de Appsumo-deal die u had: hoe deze het bedrijf beïnvloedde, de cashflow enzovoort. (Jeroen)
De AppSumo-deal was enorm voor ons. Wekenlang werden we overspoeld met nieuwe aanmeldingen, klantenservice, het afhandelen van gegevensimporten, het oplossen van elke afzonderlijke bug in het systeem en het aannemen van functieverzoeken. Ook voor de systemen was het een goede test. Het goede is dat we het hebben overleefd en er sterker uit zijn gekomen.

We hebben er een hele mooie eenmalige geldinjectie van gekregen. De upsales waren ook behoorlijk goed, maar niet zo hoog als ik had verwacht. AppSumo-gebruikers zijn meestal soloondernemers, dus dat beperkt de zaken een beetje.

Al met al een transformatieve ervaring, zoveel is zeker.

Wat zijn de 3 tools waar jij en je team niet zonder kunnen? (Jeroen)
Bij Salesflare houden we ervan om alles te automatiseren met softwaretools. Moeilijk om er drie te kiezen.

Zapier is waarschijnlijk nummer één voor ons. Het is zo eenvoudig om verschillende systemen met elkaar te verbinden, gegevens op te halen en iets in een ander systeem te activeren. Met Zapier hebben we zelfs een Sandwich Bot gemaakt die onze broodjes bij de dichtstbijzijnde broodjeszaak bestelt zonder dat je iets anders hoeft te doen dan een formulier in te vullen, inclusief alle benodigde herinneringen en notificaties in Slack.

Intercom is ook geweldig. Het maakt het zoveel eenvoudiger om gesprekken met klanten te beheren, maar ook om alle contactmomenten die we met hen hebben te automatiseren en personaliseren. Het is gewoon niet te vergelijken met andere live gesprek apps helemaal.

De derde plaats is te moeilijk 🙂 Ik raad je aan dit bericht op onze blog met 36 geweldige tools te bekijken. Ze verdienen allemaal deze plek: https://blog.salesflare.com/36-killer-tools-to-turbocharge-your-startup-stack-465061f917b7

Wat was het belangrijkste dat u heeft geholpen het klantverloop te verminderen? (Jeroen)
Goede klantenservice. Als mensen weten dat je er bent om naar ze te luisteren, maakt dat een enorm verschil.

Vertel ons de grootste fout die u heeft gemaakt bij het bouwen en promoten van uw SaaS en wat u ervan heeft geleerd.
We hebben onderweg zoveel kleine fouten gemaakt waarvan we hebben geleerd, en tot nu toe geen echte grote fouten.
Als ik erover nadenk, is elk moment dat we de focus verliezen op het leveren van meer waarde aan onze klanten (en het automatiseren en verhogen van onze productiviteit terwijl we daarmee bezig zijn) een grote vergissing.

Als u vandaag met Salesflare zou moeten beginnen, wat zou u dan anders doen? (Jeroen)
Ik zou me concentreren op het maken van een kleinere MVP om validatie te krijgen. Achteraf gezien heeft het erg lang geduurd voordat we tot een verkoopbaar product kwamen.

De verwachtingen over CRM’s zijn gewoon heel hooggespannen en je hebt heel veel discipline en visie nodig om er doorheen te komen en alleen de echte kern-MVP op te bouwen.

Is u ooit aangeboden om te worden overgenomen of belegd?  (Jeroen)
acquisities: Ja, er waren een aantal mensen die ons benaderden, maar ik denk niet dat we snel zullen verkopen.

Investeringen: we hebben elf business angels die in ons hebben geïnvesteerd en met tientallen fondsen in gesprek zijn. Op dit moment is het zaad nog steeds een beetje aan het rondduwen om een ​​goede deal te krijgen bij een geweldig fonds.

Waar zie jij Salesflare over 5 jaar? (Jeroen)

In de Salesforce-toren.
Grapje, we geven niet zoveel om mooie kantoren of pluizige PR.

Over vijf jaar zou elke verkoper een Salesflare-robot moeten hebben die al het computerwerk overneemt, zodat hij aan relaties kan werken, mensen kan helpen en mens kan zijn.

Geen robotwerk meer door mensen gedaan, en volledige focus op menselijke klantrelaties. Dat zou leuk zijn, nietwaar?

Zeer toegewijde ondernemer, mede-oprichter van Poptin en Ecpm Digital Marketing. Negen jaar ervaring op het gebied van digitale marketing en internetprojectmanagement. Afgestudeerd met een diploma economie aan de Universiteit van Tel Aviv. Een grote fan van A/B-testen, SEO- en PPC-campagnesoptimalisatie, CRO, growth hacking en cijfers. Houdt er altijd van om nieuwe advertentiestrategieën en -tools te testen en de nieuwste startende bedrijven te analyseren.