Home  /  Allesemail marketing  / Hoe je kunt leren van de fouten van anderen: de 5 grootste mislukte e-mailmarketingcampagnes

Hoe u kunt leren van de fouten van anderen: de 5 grootste mislukte e-mailmarketingcampagnes

E-mailmarketing is een van de meest effectieve manieren om in contact te blijven met uw klanten en uw investeringsrendement (ROI) te verhogen. In werkelijkheid, onderzoeken tonen aan dat u voor elke € 1 die u aan e-mailmarketing besteedt, een gemiddelde ROI van € 42 kunt verwachten. 

E-mailmarketing kan inderdaad van grote waarde zijn voor uw merk. Omdat zoveel marketeers echter proberen een succesvolle e-mailmarketingcampagne te lanceren, hoeft het geen verrassing te zijn dat sommige campagnes mislukken. 

Het goede nieuws is dat je kunt leren van de fouten van anderen. Als u meer te weten komt over de grootste mislukkingen op het gebied van e-mailmarketing, kunt u zelf een vlekkeloze e-mailcampagne opzetten. 

De vijf grootste e-mailmarketingcampagnes mislukken 

In de wereld van e-mailmarketing gebeuren er voortdurend fouten en blunders. Als u meer te weten komt over de meest voorkomende fouten in e-mailmarketing, kunt u maatregelen nemen om te voorkomen dat juist deze fouten uw campagne verpesten.  

1. Beste [gebruikersnaam]

Uit diverse onderzoeken blijkt dat gepersonaliseerde ervaringen ertoe doen. In werkelijkheid, 74% van de consumenten zeggen dat marketingpersonalisatie invloed heeft op hun beslissing om e-mails te openen en te lezen. 

Is er, als klant die een persoonlijke benadering verwacht, iets ontroerender dan het ontvangen van een e-mail die begint met “Beste [gebruikersnaam]”? Het niet toevoegen van een personalisatietoken is een veel voorkomende e-mailmarketingfout die de klantervaringen negatief beïnvloedt. 

Omdat personalisatietests extra inspanningen vereisen, wordt deze cruciale stap vaak over het hoofd gezien. Als gevolg hiervan blijven bedrijven de inbox van klanten overspoelen met e-mails die een leeg of onjuist personalisatietoken bevatten. 

E-mailmarketeers kunnen een les leren uit dit e-mailvoorbeeld. In dit geval spreekt gebroken personalisatie luider dan woorden.

Bron: Theo Chung
Bron: Theo Chung

Hoe kun je deze mislukking voorkomen? 

Gebroken personalisatie komt voortdurend voor, en het goede nieuws is dat je er iets aan kunt doen. 

Het testen van uw personalisatie is een cruciale stap in het algemene proces voor e-mailkwaliteitsborging. Hoewel het testen van personalisatie per e-mailprovider verschilt, mag deze stap niet over het hoofd worden gezien. 

Hoe herstel je van deze e-mailblunder? 

Hoe vreemd het ook klinkt, het beste advies is om niets te doen. Hoewel het frustrerend is om een ​​e-mail te ontvangen met een kapotte personalisatie, is het een relatief kleine fout. Waarschijnlijk zullen uw klanten het niet opmerken, en als ze dat wel doen, zullen ze het negeren en snel vergeten. Het is dus beter om geen extra aandacht te vestigen op dit kleine ongemak en het probleem stilletjes op te lossen om te voorkomen dat dit in de toekomst gebeurt. 

Maar als je besluit er iets aan te doen, doe het dan op de juiste manier. Neem de tijd en stuur een elegante en gepersonaliseerde ‘sorry’-e-mail waarin wordt uitgelegd wat er mis is gegaan. Hier is een geweldig voorbeeld dat je als inspiratie kunt gebruiken. 

Bron: lakmus.com
Bron: lakmus.com

2. Ontbrekende CTA’s

Het niet opnemen van een call-to-action (CTA) of het plaatsen van een onjuiste CTA is een andere veel voorkomende fout die rechtstreeks van invloed is op de klanttevredenheid en de klikfrequentie (CTR) van uw campagne. 

Kunt u zich voorstellen dat u een prachtig ontworpen e-mailreeks verzendt, inclusief een foutieve call-to-action of een voucher die niet werkt? Of een e-mail sturen waarin een nieuwe productlancering wordt aangekondigd, met een link naar de productpagina die nog niet bestaat? 

Ontbrekende CTA’s zijn frustrerend voor zowel u als uw klanten. Het is dus beter om actie te ondernemen om deze fout in de eerste plaats te voorkomen. 

Hoe kun je deze mislukking voorkomen? 

Om deze fout helemaal te voorkomen, is het belangrijk dat u alle CTA's test voordat u e-mails verzendt.

Hoe herstel je van deze e-mailblunder? 

Als u ziet dat de CTR voor uw campagne niet zo goed is als verwacht, kan het probleem te maken hebben met een onjuiste CTA. 

Om deze e-mailmarketingblunder op te lossen, vraagt ​​u uw technische team om een ​​correcte link in te stellen voor uw klanten die de e-mail nog niet hebben geopend. 

Voor de klanten die de kapotte CTA hebben ontdekt, moet u een vervolgmail sturen met de juiste link. Bovendien kunt u een extra korting toevoegen als een manier om sorry te zeggen voor de klanten die het probleem hebben opgemerkt. 

Hier is een goed voorbeeld van een goed uitgevoerde vervolg-e-mail.  

Bron: Jeff Bullas
Bron: Jeff Bullas

3. Verkeerde segmentatie 

E-mailsegmentatie blijkt ongelooflijk effectief te zijn. Sterker nog, marketeers die gebruiken segmentatie in hun e-mailcampagnes zie een 760% omzetstijging. Wanneer dit echter slecht wordt gedaan, kan doelgroepsegmentatie het klantverloop in gang zetten. 

Stel je de verwarring eens voor als je een e-mail ontvangt waarin je wordt gefeliciteerd met je nieuwe ouder, terwijl er geen baby's op komst zijn. Dit is precies wat er met de klanten gebeurde nadat Amazon per ongeluk hun e-mailcampagne voor het babyregister naar het verkeerde doelgroepsegment had gestuurd. 

Source: https://1hxl9u88scepn2v49ot6y15q-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2017/12/DKIePm9W0AArhZu.jpg
Bron: wpengine.com

In de meeste gevallen leidt deze fout niet tot ernstige gevolgen, behalve verwarring bij de klant. In sommige gevallen kan de segmentatie van e-mail echter vreselijk misgaan en kunnen sommige mensen ernstig beledigd raken.

Het sturen van een e-mail met het babyregister naar klanten die onlangs een baby hebben verloren of moeite hebben om kinderen te krijgen, is bijvoorbeeld allesbehalve gepast. 

Hoe kun je deze mislukking voorkomen? 

Om te voorkomen dat u deze fout maakt, controleert u uw e-mailsegmentatie meerdere keren voordat u e-mails verzendt. Zelfs als dit betekent dat u dubbele of driedubbele controles moet uitvoeren voordat uw campagne live gaat. Dit is nuttig Zorg ervoor dat uw e-mail niet in de spammap terechtkomt.

Hoe herstel je van deze e-mailblunder? 

Als je uiteindelijk een e-mail naar het verkeerde doelgroepsegment stuurt, kunnen een goed opgestelde 'oeps'-e-mail en een extra bonus de dag en je reputatie redden.

Wanneer u de segmentatiefout heeft ontdekt, volg dan niet uw eerste instinct. Neem in plaats daarvan de tijd om een ​​goed doordachte e-mailkopie te maken waarin u uw excuses kunt uiten. Je kunt ook een extra bonus aanbieden om de negatieve indruk weg te werken.

4. Aanstootgevende inhoud delen 

Sommige fouten, zoals het verzenden van een verkeerd personalisatietoken, worden doorgaans genegeerd en snel vergeten. Als het echter om ernstiger fouten gaat, zoals het delen van aanstootgevende of ongepaste inhoud, kan één blunder u veel omzet, klanten en reputatie kosten. 

Deze e-mailmarketingcampagne van Adidas is een goed voorbeeld van slecht uitgevoerde marketing. Een e-mail met een bemoedigende onderwerpregel "Gefeliciteerd, je hebt de marathon van Boston overleefd!” werd gestuurd naar de deelnemers van de Boston Marathon 2013. Er zou niets mis zijn met de bewoording, ware het niet dat tijdens diezelfde marathon twee bommen ontploften waarbij drie mensen om het leven kwamen en honderden anderen gewond raakten. 

Toen Adidas de omvang van hun falen begreep, boden ze een verontschuldiging aan. Toch was de schade aan de reputatie van het bedrijf al geschied. 

Bron: chamaileon.io
Bron: chamaileon.io

Hoe kun je deze mislukking voorkomen? 

In het geval van de marathoncampagne van Adidas werd het probleem waarschijnlijk veroorzaakt door e-mail automatisering. Adidas heeft waarschijnlijk dezelfde onderwerpregel naar deelnemers van vele andere marathons gestuurd, lang voordat de bomaanslagen van 2013 plaatsvonden. De context van de gebeurtenissen voegde extra betekenis toe aan wat aanvankelijk een onschuldige boodschap was.

Om deze e-mailblunder te voorkomen, moet u altijd iemand de e-mails laten nalezen die door automatiseringstools zijn gegenereerd. Houd altijd rekening met de context en zorg ervoor dat de inhoud van uw e-mail niet aanstootgevend is voor alle of bepaalde groepen mensen.

Hoe herstel je van deze e-mailblunder? 

Om te herstellen van een dergelijke e-mailblunder moet u een crisisresponsstrategie implementeren. Dit omvat het vrijgeven van een openbare verklaring, evenals een verontschuldiging aan de ontvangers van de e-mail of aan iedereen die mogelijk beledigd is door uw inhoud. 

5. Verkeerde ontwerpoplossingen

Ongepast ontwerp op het verkeerde moment is de laatste e-mailmarketingblunder die onze lijst afsluit. Zoals je al hebt geleerd uit de Adidas Boston Marathon-campagne, kan context een secundaire betekenis toevoegen aan de bewoording of, in dit geval, aan het ontwerp.

De zwevende wereld-e-mailcampagne van deze Airbnb is een goed voorbeeld van een verkeerde ontwerpoplossing. De zwevende wereld-e-mailcampagne werd gelanceerd precies op het moment dat orkaan Harvey Texas verwoestte. Een van de ondertitels van de e-mail luidde: 'Blijf boven water', en dat is niet bepaald de beste slogan in de tijd dat Houston onder water staat te midden van de dodelijke orkaan. 

Bron: cms.qz.com
Bron: cms.qz.com

Hoe kun je deze mislukking voorkomen? 

Controleer alle campagnes voordat u ze start en denk altijd aan de context. Dit helpt voorkomen dat u inhoud of beeldmateriaal deelt dat aanstootgevend is voor uw e-mailabonnees. 

Hoe herstel je van deze e-mailblunder? 

Net zoals bij het herstellen van het delen van aanstootgevende inhoud, vereist het aanpakken van een slecht ontwerp op het verkeerde moment een goed doordacht antwoord. 

Bonustips om veel voorkomende marketingmislukkingen te voorkomen 

Specifieke mislukkingen in e-mailmarketing vereisen specifieke reacties. Toch zijn er gemeenschappelijke principes die u zullen helpen uw fouten in e-mailmarketing helemaal te minimaliseren. 

  • Gebruik automatiseringstools 

Zoveel als 91% van marketeers zeggen dat automatisering “erg belangrijk” is voor het algehele succes van hun online marketingactiviteiten. E-mailautomatisering bestaat al jaren en het is tijd dat u de voordelen van deze technologie gaat benutten.  

Met automatiseringstools kunt u uw e-mailmarketinginspanningen optimaliseren en meer gepersonaliseerde en gerichte inhoud creëren. Houd er rekening mee dat automatisering altijd gepaard gaat met proeflezen en, indien nodig, redigeren.

  • Denk altijd twee keer na voordat u verzendt

Marketingles nummer één van Adidas en Airbnb – context is belangrijk. Daarom moet u altijd twee keer nadenken over de lopende gebeurtenissen en context voordat u uw e-mails verzendt. 

  • Bestudeer uw klanten 

Bestudeer uw klanten om te voorkomen dat u e-mails naar het verkeerde doelgroepsegment stuurt. Verzamel en analyseer gegevens om de motivaties, behoeften, verwachtingen en pijnpunten van klanten beter te begrijpen. 

  • Controleer uw inhoud altijd 

Zorg ervoor dat meerdere mensen uw e-mailkopieën bekijken en proeflezen voordat u ze verzendt. Als u het probleem niet ziet, is de kans groot dat iemand anders het wel opmerkt.

Alle e-mailkopieën moeten dubbel worden gecontroleerd op grammaticale fouten. Het is handig om hulp te krijgen van professionele schrijfdiensten, zoals Ivoor onderzoek, of bewerk uw kopieën handmatig met behulp van grammaticacontroles, zoals Grammarly

  • A/B-test uw e-mailkopieën 

Met A/B-testen kunt u twee unieke versies van uw e-mail vergelijken en beoordelen welke kopie beter presteert. Op deze manier kunt u het veld verkleinen en de effectiviteit en relevantie van uw e-mailinhoud garanderen. 

Inpakken! 

Er bestaat geen recept voor een perfecte e-mailmarketingcampagne. Toch zijn er enkele veelvoorkomende fouten die alle e-mailmarketeers moeten vermijden. Laten we, voordat u vertrekt, snel de meest voorkomende mislukkingen op het gebied van e-mailmarketing bespreken: 

  1. E-mails verzenden met een blanco of onjuist personalisatietoken
  2. Inclusief onjuiste CTA’s of helemaal niet 
  3. E-mails verzenden naar de verkeerde doelgroepsegmenten 
  4. Het delen van inhoud die voor bepaalde groepen mensen aanstootgevend kan lijken 
  5. Het ontwerpen van een e-mail campagne op een manier die in een bepaalde context aanstootgevend is

Het komt erop neer dat het nuttig is om een ​​second opinion over uw exemplaar te krijgen voordat u inhoud publiceert. Controleer uw e-mails en laat iemand anders in uw team uw stukken nader bekijken. Controleer altijd de feiten en houd rekening met de context voordat uw e-mailcampagne live gaat! 

Over de auteur:

Alys Falk

Ze is een freelance schrijver met ervaring in digitale marketing, technologieën, contentmarketing, marketingtrends en merkstrategieën. Alice schrijft ook voor verschillende gerenommeerde sites waar ze haar tips voor het maken van inhoud deelt.”