Home  /  Allemaale-mailmarketing  /  How to Learn from Others’ Mistakes: 5 Biggest Email Marketing Campaign Fails

Hoe je kunt leren van de fouten van anderen: 5 Grootste e-mailmarketingcampagne mislukt

E-mailmarketing is een van de meest effectieve manieren om in contact te blijven met uw klanten en uw rendement op uw investering (ROI) te verhogen. In feite, studies tonen aan dat u voor elke $1 die u aan e-mailmarketing besteedt de gemiddelde ROI van $42 kunt verwachten.

Inderdaad, e-mailmarketing kan van grote waarde zijn voor uw merk. Echter, met zoveel marketeers die proberen een succesvolle e-mailmarketingcampagne te lanceren, zou het niet als een verrassing moeten komen dat sommige campagnes mislukken. 

Het goede nieuws is dat je kunt leren van de fouten van anderen. Als u leert over de grootste mislukte e-mailmarketing, kunt u zelf een foutloze e-mailcampagne opzetten. 

5 grootste e-mailmarketingcampagne mislukt 

In de wereld van e-mailmarketing gebeuren er voortdurend fouten en blunders. Door te leren over de meest voorkomende fouten in e-mailmarketing kunt u maatregelen nemen om te voorkomen dat deze fouten uw campagne verpesten.  

1. 1. Geachte [gebruikersnaam]

Verschillende studies tonen aan dat gepersonaliseerde ervaringen er toe doen. In feite, 74% van de consumenten zeggen dat marketing personalisatie hun beslissing om e-mails te openen en te lezen beïnvloedt.

Is er als klant die een gepersonaliseerde aanpak verwacht, iets ontroerender dan het ontvangen van een e-mail die begint met "Beste [gebruikersnaam]"? Het niet opnemen van een personalisatietoken is een veelvoorkomende e-mailmarketingfout die de ervaringen van de klant negatief beïnvloedt. 

Omdat personalisatietesten extra inspanningen vereisen, wordt deze belangrijke stap vaak over het hoofd gezien. Als gevolg daarvan blijven bedrijven klanteninboxen overspoelen met e-mails die een blanco of foutief personalisatietoken bevatten. 

E-mailmarketeers kunnen uit dit e-mailvoorbeeld een lesje leren. In dit geval spreekt gebroken personalisatie luider dan woorden.

Bron: Theo Chung
Bron: Theo Chung

Hoe voorkom je dat dit mislukt? 

Gebroken personalisatie gebeurt de hele tijd, en het goede nieuws is dat er iets aan te doen is. 

Het testen van uw personalisatie is een essentiële stap in het algemene proces van de kwaliteitsborging van uw e-mail. Hoewel personaliseringstests per e-mailprovider verschillen, mag deze stap niet over het hoofd worden gezien. 

Hoe kun je herstellen van deze e-mailblunder? 

Hoe vreemd het ook klinkt, het beste advies is om niets te doen. Ook al is het frustrerend om een e-mail met kapotte personalisatie te ontvangen, het is een relatief kleine vergissing. Waarschijnlijk zullen uw klanten het niet merken, en als ze dat wel doen, zullen ze het negeren en snel vergeten. Het is dus beter om geen extra aandacht te schenken aan dit kleine ongemak en het probleem rustig op te lossen om te voorkomen dat het in de toekomst gebeurt. 

Maar als je besluit er iets aan te doen, doe het dan op de juiste manier. Neem de tijd en volg het op met een elegante en persoonlijke "sorry"-mail waarin u uitlegt wat er mis is gegaan. Hier is een mooi voorbeeld dat u kunt gebruiken als inspiratiebron. 

Bron: litmus.com
Bron: litmus.com

2. 2. Ontbrekende CTA's

Het niet opnemen van een call to action (CTA) of het plaatsen van een onjuiste CTA is een andere veel voorkomende fout die direct van invloed zal zijn op de klanttevredenheid en de click-through-rate (CTR) van uw campagne. 

Kunt u zich voorstellen dat u een mooi ontworpen e-mailsequentie verstuurt met een defecte call to action of een voucher die niet werkt? Of het sturen van een e-mail met de aankondiging van een nieuwe productlancering en een link naar de productpagina die nog niet bestaat? 

Het ontbreken van CTA's is frustrerend voor zowel u als uw klanten. Het is dus beter om actie te ondernemen om deze fout in de eerste plaats te voorkomen. 

Hoe voorkom je dat dit mislukt? 

Om deze fout te voorkomen is het belangrijk dat u alle CTA's test voordat u e-mails verstuurt.

Hoe kun je herstellen van deze e-mailblunder? 

Als u ziet dat de CTR voor uw campagne niet zo goed is als verwacht, dan kan het probleem zijn geworteld in een defecte CTA. 

Om deze e-mailmarketingblunder op te lossen, vraagt u uw technische team om een correcte link op te zetten voor uw klanten die de e-mail nog niet hebben geopend. 

Voor de klanten die de gebroken CTA hebben ontdekt, moet u een follow-up e-mail sturen met de juiste link. Daarnaast kunt u een extra korting toevoegen als een manier om sorry te zeggen voor de klanten die het probleem hebben opgemerkt. 

Hier is een mooi voorbeeld van een goed uitgevoerde follow-up e-mail.  

Bron: Jeff Bullas
Bron: Jeff Bullas

3. 3. Verkeerde segmentatie 

De segmentatie van e-mail blijkt ongelooflijk effectief te zijn. In feite zien marketeers die segmentatie gebruiken in hun e-mailcampagnes een 760% stijging van de inkomsten. Echter, wanneer dit slecht wordt gedaan, kan de segmentatie van het publiek het begin zijn van het karnen van klanten.

Stel je de verwarring voor van het ontvangen van een e-mail waarin je wordt gefeliciteerd met het feit dat je een nieuwe ouder bent geworden als je onderweg geen baby's hebt. Dit is precies wat er gebeurde met de klanten nadat Amazon per ongeluk hun babyregistratie e-mailcampagne naar het verkeerde publiekssegment stuurde. 

Bron: https://1hxl9u88scepn2v49ot6y15q-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2017/12/DKIePm9W0AArhZu.jpg
Bron: wpengine.com

In de meeste gevallen leidt deze fout niet tot ernstige gevolgen, behalve dan tot verwarring bij de klant. Echter, in sommige gevallen kan de segmentatie van e-mail vreselijk misgaan en kunnen sommige mensen ernstig beledigd raken.

Bijvoorbeeld, het sturen van een babyregistratie e-mail naar de klanten die onlangs een baby hebben verloren of moeite hebben om kinderen te krijgen is allesbehalve gepast. 

Hoe voorkom je dat dit mislukt? 

Om te voorkomen dat u deze fout maakt, controleert u uw e-mailsegmentatie meerdere malen voordat u e-mails verstuurt. Zelfs als dit betekent dat u dubbel of driedubbel moet controleren voordat uw campagne live gaat. Dit is nuttig om zorg ervoor dat uw e-mail niet in de spam-map terechtkomt.

Hoe kun je herstellen van deze e-mailblunder? 

Als je uiteindelijk een e-mail stuurt naar het verkeerde doelgroepsegment, kan een goed gemaakte 'oeps' e-mail en een extra bonus de dag en je reputatie redden.

Als je de segmentatie fout hebt ontdekt, volg dan niet je eerste instinct. Neem in plaats daarvan de tijd om een goed doordachte e-mailkopie te maken om je excuses aan te bieden. U kunt ook een extra bonus aanbieden om de negatieve indruk weg te werken.

4. 4. Het delen van beledigende inhoud 

Sommige fouten, zoals het sturen van een verkeerde personalisatietoken, worden meestal genegeerd en snel vergeten. Echter, als het gaat om meer ernstige fouten, zoals het delen van beledigende of ongepaste inhoud, kan één blunder u veel kosten aan inkomsten, klanten en reputatie. 

Deze Adidas e-mailmarketingcampagne is een goed voorbeeld van slecht uitgevoerde marketing. Een e-mail met een bemoedigende onderwerpregel "Gefeliciteerd, je hebt de Boston Marathon overleefd!" werd naar de deelnemers aan de Boston Marathon 2013 gestuurd. Er zou niets mis zijn met de formulering, zo niet het feit dat tijdens die marathon twee bommen ontploften waarbij drie mensen werden gedood en honderden anderen gewond raakten.

Toen Adidas de omvang van hun falen begreep, lieten ze een verontschuldiging los. Toch was de schade aan de reputatie van het bedrijf al aangericht. 

Bron: chamaileon.io
Bron: chamaileon.io

Hoe voorkom je dat dit mislukt? 

In het geval van de Adidas-marathoncampagne werd het probleem waarschijnlijk veroorzaakt door de automatisering van de e-mail. Adidas stuurde deze zelfde onderwerpregel waarschijnlijk naar deelnemers van vele andere marathons lang voordat de bomaanslagen van 2013 plaatsvonden. De context van de gebeurtenissen gaf een extra betekenis aan wat in eerste instantie een onschuldige boodschap was.

Om deze e-mailblunder te voorkomen, moet u altijd iemand e-mails laten proeflezen die met behulp van automatiseringshulpmiddelen zijn gegenereerd. Houd altijd rekening met de context en zorg ervoor dat de inhoud van uw e-mail niet beledigend is voor alle of sommige groepen mensen.

Hoe kun je herstellen van deze e-mailblunder? 

Om te herstellen van een dergelijke e-mailblunder moet u een crisisbestrijdingsstrategie implementeren. Dit omvat het vrijgeven van een publieke verklaring, evenals een verontschuldiging aan de ontvangers van de e-mail of aan iedereen die beledigd zou kunnen zijn door uw inhoud. 

5. 5. Verkeerde ontwerpoplossingen

Ongepast ontwerp op het verkeerde moment is de laatste e-mailmarketing blunder die onze lijst afsluit. Zoals u al heeft geleerd van de Adidas Boston Marathon campagne, kan context een secundaire betekenis toevoegen aan de formulering of, in dit geval, het ontwerp.

Deze Airbnb's drijvende wereld e-mailcampagne is een goed voorbeeld van een verkeerde ontwerpoplossing. De drijvende wereld e-mailcampagne werd gelanceerd precies op het moment dat orkaan Harvey Texas verwoestte. Een van de sub-headings van de e-mail luidt "Blijf boven water", en het is niet bepaald de beste tagline in de tijd dat Houston overstroomt te midden van de dodelijke orkaan. 

Bron: cms.qz.com
Bron: cms.qz.com

Hoe voorkom je dat dit mislukt? 

Proeflees alle campagnes vooraleer ze te lanceren en denk altijd na over de context. Dit helpt om het delen van content of visuals die beledigend zijn voor uw e-mailabonnees te voorkomen. 

Hoe kun je herstellen van deze e-mailblunder? 

Net als het herstellen van het delen van beledigende content, vereist het aanpakken van slechte ontwerpen op het verkeerde moment een weloverwogen reactie. 

Bonustips om te voorkomen dat gemeenschappelijke marketing faalt 

Specifieke e-mailmarketing mislukt en vraagt om specifieke antwoorden. Toch zijn er gemeenschappelijke principes die u helpen om uw e-mailmarketingfouten tot een minimum te beperken. 

  • Gebruik automatiseringshulpmiddelen

Zoveel als 91% van de marketeers zeggen dat automatisering "zeer belangrijk" is voor het algehele succes van hun online marketing activiteiten. Email automatisering bestaat al jaren en het is tijd voor u om de voordelen van deze technologie te benutten.

Automatiseringstools stellen u in staat uw e-mailmarketinginspanningen te optimaliseren en meer gepersonaliseerde en doelgerichte inhoud te creëren. Merk op dat automatisering altijd samengaat met proeflezen en, indien nodig, bewerken.

  • Denk altijd twee keer na over het sturen van

Marketingles nummer één van Adidas en Airbnb - contextgebonden zaken. Daarom moet u altijd twee keer nadenken over de lopende gebeurtenissen en de context voordat u uw e-mails verstuurt. 

  • Bestudeer uw klanten

Bestudeer uw klanten om te voorkomen dat ze e-mails naar het verkeerde doelgroepsegment sturen. Verzamel en analyseer gegevens om de motivaties, behoeften, verwachtingen en pijnpunten van klanten beter te begrijpen. 

  • Altijd je inhoud proeflezen

Zorg ervoor dat een aantal mensen een kijkje nemen en uw e-mailexemplaren proeflezen voordat u ze verstuurt. Als je het probleem niet ziet, is de kans groot dat iemand anders het ziet.

Alle e-mail kopieën moeten dubbel worden gecontroleerd op grammaticafouten. Het is nuttig om hulp te krijgen van professionele schrijfdiensten, zoals Ivooronderzoekof handmatig bewerken van uw kopieën met behulp van grammaticacheckers, zoals Grammaticaal.

  • A/B-test uw e-mailexemplaren

Met A/B-tests kunt u twee unieke versies van uw e-mail vergelijken en evalueren welke kopie beter presteert. Op deze manier kunt u het veld vernauwen en de effectiviteit en relevantie van uw e-mailinhoud garanderen. 

Inpakken! 

Er is geen recept voor een perfecte e-mailmarketingcampagne. Toch zijn er enkele veelvoorkomende fouten die alle e-mailmarketeers moeten vermijden. Laten we, voordat u gaat, snel de meest voorkomende e-mailmarketing mislukken: 

  1. Het versturen van e-mails met een blanco of incorrecte personalisatietoken
  2. Inclusief foutieve CTA's of helemaal niet opnemen 
  3. Het versturen van e-mails naar de verkeerde publieksgroepen 
  4. Het delen van inhoud die voor sommige groepen mensen beledigend kan lijken 
  5. Het ontwerpen van een e-mailcampagne op een manier die beledigend is in een bepaalde context

Het komt erop neer dat het nuttig is om een second opinion te krijgen over uw exemplaar voordat u enige inhoud publiceert. Bekijk uw e-mails en laat iemand anders in uw team uw stukken nader bekijken. Controleer altijd de feiten en overweeg de context voordat uw e-mailcampagne live gaat! 

Over de auteur:

Alyse Falk

Ze is een freelance schrijfster met ervaring in digitale marketing, technologieën, contentmarketing, marketingtrends en brandingstrategieën. Alice schrijft ook voor verschillende gerenommeerde sites waar ze haar hints voor het creëren van content deelt."