Home  /  Allescontent marketing  / Hoe u de ROI van uw contentmarketing kunt meten

Hoe u de ROI van uw contentmarketing kunt meten

U kunt veel geld investeren in contentmarketing, maar het kan ook een van de moeilijkste dingen zijn als het gaat om het bijhouden van uw rendement op uw investering (ROI). Maar het is belangrijk dat u hier achter komt, zodat u weet dat u niet alleen maar geld weggooit aan nutteloze inhoud, of zodat u kunt zien welke gebieden van uw inhoudsmarketingwerk verbeterd moeten worden en met welke u gewoon moet stoppen. allemaal samen. 

ROI gaat over het vergelijken van de middelen (tijd en geld) die aan iets worden besteed met de resultaten die het oplevert. Vaak is dit de financiële winst (de winst) die u maakt als u het geld weghaalt dat u oorspronkelijk hebt geïnvesteerd. Dit wordt doorgaans gezien als de ROI. Maar op het gebied van contentmarketing kunnen en moeten andere maatstaven worden gebruikt om het rendement te meten, zoals het aantal volgers op sociale media, paginarangschikkingen of de kwaliteit van de leads die worden gegenereerd uit online-inhoud. 

Hierdoor kan de ROI niet worden bepaald zonder eerst te begrijpen hoe uw inhoud zich verhoudt tot uw algemene bedrijfsdoelstellingen. Als het bijvoorbeeld uw doel is om uw aanwezigheid op sociale media te vergroten en u daarin heeft geïnvesteerd inhoud voor sociale media, wilt u misschien statistieken zoals gewonnen volgers gebruiken om uw ROI te berekenen. 

In deze handleiding gaan we dieper in op hoe u de ROI van uw contentmarketing kunt begrijpen en meten, zodat u erachter kunt komen wat echt werkt voor uw bedrijf. 

Beslissen wat te volgen

markus-winkler-IrRbSND5EUc-unsplash

Contentmarketing gaat niet alleen over het creëren van geweldige inhoud voor uw merk (hoewel dat er een groot deel van uitmaakt), het gaat er ook om ervoor te zorgen dat deze inhoud de gewenste resultaten behaalt. Om uw rendement op uw investering te begrijpen, moet u weten wat u bijhoudt. Zoals eerder vermeld, wordt ROI vaak gezien als een kwestie van financieel gewin, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. 

Dus voordat u met nieuwe contentmarketingcampagnes begint, moet u dit eerst begrijpen op wie u zich eigenlijk richt wat u wilt bereiken, zodat u uw resultaten kunt afstemmen op uw algemene doelen. Dit zal u helpen om de ROI te bepalen. Hieronder vindt u enkele suggesties voor belangrijke statistieken die u kunt gebruiken bij het bijhouden van uw contentmarketing:

  • Betrokkenheid op sociale media – of het nu gaat om volgers, reacties, likes of aandelen 
  • Websiteverkeer en betrokkenheid 
  • Openpercentage/antwoorden per e-mail – e-mailbereik is nog steeds een van de meest effectieve vormen van marketing en daarom is het belangrijk om dit aspect van het proces goed onder de knie te krijgen en ervoor te zorgen dat uw e-mail afleverbaarheid is volledig geoptimaliseerd om uw kansen te vergroten
  • SEO-succes – kijken of uw pagina’s goed scoren op Google en voor de juiste zoekwoorden 
  • Aanmeldingen nieuwsbrief
  • Verkoop – uit advertenties, nieuwsbrieven, posts op sociale media, enz. 
  • Kwaliteit van leads – door samen te werken met het verkoopteam kunt u mogelijk identificeren hoe potentiële klanten en opdrachtgevers naar uw goederen of diensten worden geleid en of dit tot een verkoop leidt

Wat u wilt bijhouden, is aan u en zal uiteindelijk afhangen van wat u met uw inhoud wilt bereiken. Zorg ervoor dat u een goed idee heeft van de statistieken die u gebruikt om de ROI van uw contentmarketing te berekenen voordat u begint. Dit zal u beter helpen om feedback te geven aan het team en uw succes te meten.

Het verzamelen en analyseren van uw gegevens

Google Analytics

Vervolgens moet u de gegevens uit uw inhoud verzamelen en analyseren. Nogmaals, er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van wat u meet. U kunt voor de eenvoudige aanpak kiezen en kijken hoeveel verkopen er zijn gedaan als resultaat van een specifiek stukje inhoud. Links bijhouden en bezoeken aan uw website via Google Analytics kunnen hiervoor zeer nuttig zijn. Als alternatief wilt u misschien uw webverkeer of sociale media-engagement gedurende een bepaalde periode monitoren, bijvoorbeeld gedurende een week of maand. Er zijn verschillende platforms die u hiervoor kunt gebruiken, waaronder GA, Hootsuite, Sprout en BuzzSumo. 

Last but not least wilt u misschien een SEO-serviceprovider of een SEO-platform gebruiken om te controleren hoe het met uw rankings gaat. Voordat u in uw inhoud gaat investeren, loont het de moeite om een ​​databaseoverzicht samen te stellen waar u momenteel scoort en voor welke zoekwoorden. Dit zal u helpen om uw voortgang te volgen. 

Zodra u uw gegevens heeft verzameld via de door u gekozen methode, kunt u beginnen met analyseren. De meeste tools en platforms wordt geleverd met filteropties om u hierbij te helpen.

Het berekenen en rapporteren van de ROI

ROI 1

Om echt specifiek te zijn met het rapporteren van uw ROI, loont het om waar mogelijk uw eigen formule te bedenken. Als algemene regel geldt dat de basisformule voor het berekenen van de ROI is:

(Rendement-investering)/investering x 100 = percentage ROI 

Maar als u ervoor heeft gekozen een andere maatstaf te gebruiken, is er nog steeds een manier waarop u de perfecte formule kunt maken om u een percentage te geven. Je hoeft alleen maar een beetje na te denken en de basisformule te herschikken. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van hoe u deze percentages kunt berekenen om u op weg te helpen:

Het meten van de omzet die voortvloeit uit een bepaalde advertentie: 

Formule: Aantal verkopen/aantal doorkliks op advertentie x 100

Voorbeeld: 1,000 verkopen/10,000 kliks x 100 = 10% ROI

Meten van leads gegenereerd door een blogartikel: 

Formule: Aantal verzamelde leads/weergaven van blogpost x 100

Voorbeeld: 25 leads/1,000 views x 100 = 2.5% ROI

Het meten van een toename van het aantal volgers op sociale media:

Formule: Nieuwe volgers/totaal aantal volgers x 100

Voorbeeld: 1,000 nieuwe volgers/13,000 totale volgers x 100 = 7.6% ROI

Natuurlijk hoeft u dit niet te doen, maar het kan handig zijn als u uw bevindingen moet doorgeven aan uw manager of aan andere senior leden van het team. U kunt het ook simpel houden door uw gegevens te verzamelen en te beslissen of het geld dat u investeert, u helpt de gewenste resultaten te bereiken en dus of het de moeite waard is. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn:

Doel: het vergroten van het webverkeer via Facebook-advertenties

Begroting: £ 100 

Resultaten: Verkeerstoename 23% ten opzichte van de voorgaande maand

ROI: Positief 

Het bedenken van uitvoerbare stappen

ROI 2

Eindelijk, zodra u een beter inzicht heeft in uw ROI op basis van uw contentmarketing, kunt u beginnen met het zetten van enkele bruikbare stappen voor de toekomst. Als u niet de gewenste resultaten behaalt, moet u mogelijk uw campagnes heroverwegen of uw inspanningen op het gebied van inhoud opvoeren. Gebruik in ieder geval uw ROI-statistieken en data-analyse om te bepalen wat werkt en om specifieke, gerichte doelen te stellen. Dit kan u helpen om uw content marketing en jouw bedrijf naar een hoger niveau!

 

Over de auteur:

Natasja Larkin

Natashia Larkin is een contentmarketingspecialist bij Levitatie digitaal, een SEO-bureau gevestigd in Noord-Ierland. Met een passie voor schrijven weet ze hoe belangrijk het is om de impact van je contentmarketingstrategieën te meten en waar je verbeteringen kunt aanbrengen voor toekomstige campagnes.