Home  /  Allese-commercesaas  / Microsegmentatie in marketing: wat het is + voorbeelden

Micro-segmentatie in marketing: wat het is + voorbeelden

Een van de belangrijkste strategieën voor het behalen van meer omzet is het richten van uw verkoop- en marketinginspanningen op de juiste klanten. Om dit te doen, is klantsegmentatie een van de standaardpraktijken die bedrijven volgen. 

Segmentatie helpt merken hun klantenbestand in verschillende categorieën te verdelen en deze effectief te targeten. Er is echter waargenomen dat bedrijven vaak hulp nodig hebben bij het definiëren van de segmenten in termen van sectoren zoals financiën, gezondheidszorg, technologie, enzovoort. Om de verkoop te stimuleren moeten bedrijven een meer gedetailleerde benadering van marktsegmentatie hanteren, ook wel microsegmentatie genoemd.

In dit artikel zullen we leren wat microsegmentatie is, de rol ervan in de B2B-industrie, implementatiestrategieën en voordelen, samen met enkele voorbeelden.

Wat is microsegmentatie?

Microsegmentatie verwijst naar het proces waarbij klanten of markten in kleinere groepen worden verdeeld. Deze groepen of segmenten hebben gemeenschappelijke kenmerken en worden meestal gecreëerd op basis van criteria zoals demografie, prioriteiten, behoeften en koopvoorkeuren. 

Net als bij macrosegmentatie begint microsegmentatie met de traditioneel gedefinieerde groepen die bedrijven creëren voor marketingdoeleinden. Microsegmentatie gaat echter nog een stap verder in de identificatie mogelijkheden om potentiële en bestaande klanten te behouden binnen die segmenten. Dit helpt bedrijven meer te weten te komen over de producten of diensten die klanten verkiezen, hun koopgeschiedenis en dus hoe vaak ze bij het merk kopen klantenservice verbeterenen rendement op de investering.

Doorgaans bestaan ​​groepen die onder microsegmentatie zijn gecreëerd uit een handvol klanten, die merken helpen met zeer gepersonaliseerde voorspellende analyses en marketingoptimalisatie. Als gevolg hiervan wordt het gemakkelijker om de effectiviteit van verkoop- en marketingstrategieën voor de verschillende microsegmenten of klanten te voorspellen.

Variabelen van microsegmentatie

De variabelen van microsegmentatie verwijzen naar de verschillende categorieën waarmee klanten in kleine groepen worden verdeeld. Dit omvat segmentatie op basis van demografische gegevens, productgebruik, koopgedrag en situationele factoren. Laten we begrijpen wat deze variabelen betekenen.

#1. Demografische segmentatie

Bij demografische segmentatie wordt uw klantenbestand gesegmenteerd op basis van demografische gegevens zoals locatie, leeftijd, geslacht, functieprofiel, inkomen, enzovoort. Als u een B2B-organisatie bent, kunt u uw klanten segmenteren op basis van parameters zoals branche, bedrijfsgrootte en geografische locatie. 

De grondgedachte achter het segmenteren van consumenten op basis van de demografische benadering is dat klanten van nature geneigd zijn goederen en diensten te kopen op basis van hun demografische kenmerken. Door uw klantenbestand op basis van demografische gegevens te verdelen, kunt u ook uw klantenbestand indelen marketingteams om strategieën te creëren die zijn afgestemd op de gebieden die u moet bedienen. Als de meeste van uw klanten bijvoorbeeld in New York City wonen, moeten uw marketingstrategieën zo worden ontworpen dat ze zich richten op expansie in New York City.

#2. Segmentatie van productgebruik

Segmentatie van productgebruik geeft aan dat uw klanten worden gesegmenteerd op basis van de producten of services die door hen worden gebruikt en hun gebruikers- of niet-gebruikersstatus. Als u bijvoorbeeld een cosmeticamerk heeft, kunt u uw klantenkring segmenteren op basis van het soort producten dat zij het meest kopen, zoals huidverzorgingsproducten, haarverzorgingsproducten, make-upproducten, enzovoort.

U kunt uw klanten ook segmenteren op basis van het feit of ze actieve klanten zijn of niet. Dienovereenkomstig kunt u maken en verzenden marketinginhoud aan actieve klanten en leidt of inactieve klanten.

#3. Segmentatie van koopgedrag

Koop- of aankoopgedrag is een andere manier waarop B2B-bedrijven hun klanten segmenteren. In deze categorie vindt segmentatie plaats op basis van de aankoopfrequentie van de klanten, of ze nu de voorkeur geven aan maand- of jaarabonnementen, of dat ze een gecentraliseerde of gedecentraliseerde aankoopaanpak hanteren. 

#4. Segmentatie van situationele factoren

Klantsegmentatie op basis van situationele factoren omvat onder meer het scheiden van uw klanten op basis van variabelen zoals koopdrang, ordergrootte, productgebruiksscenario's, enz. In dergelijke gevallen verdeelt de segmentatie kopers verder in kleinere groepen, vanwege het feit dat de situatie van elke klant uniek is.

Macro-segmentatie versus. Micro-segmentatie

Zowel macrosegmentatie- als microsegmentatiestrategieën verdelen hun klanten in kleine groepen op basis van bepaalde kenmerken. Dus, hoe verschillen ze?

In termen van B2B-marketing verwijst macrosegmentatie naar het verdelen van het klantenbestand of de markt van een organisatie in kleinere segmenten. Deze segmenten worden gecreëerd op basis van de organisatorische kenmerken van het bedrijf, zoals locatie, branche en omvang. 

Microsegmentatie daarentegen gaat een stap verder en classificeert de klanten op basis van hun koopgedrag. De classificatie kan plaatsvinden op basis van demografische gegevens, waaronder leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, inkomen, functieprofiel, levensstijl, aankoopfrequentie, productgebruik en situationele factoren.

Samenvattend: terwijl macrosegmentatie zich richt op het categoriseren van klanten op een breder niveau (op basis van hun locatie en bedrijfsgrootte), verdeelt microsegmentatie deze segmenten verder in kleinere groepen op basis van de persoonlijkheid van de koper. Dit helpt bedrijven hun doelgroep beter te begrijpen, hun unieke kenmerken te definiëren en dienovereenkomstig marketingstrategieën te ontwerpen.

Soorten klantmicrosegmentatie

Het proces van microsegmentatie scheidt klanten op basis van categorieën zoals gedragsmatig, geografisch, demografisch en psychografisch. Laten we elk van hen in detail begrijpen.

#1. Gedragssegmentatie

Het segmenteren van uw klanten op basis van hun kooppersoonlijkheid wordt beschouwd als een van de meest effectieve classificatietechnieken. Bij gedragssegmentatie identificeren en plaatsen bedrijven klanten in categorieën op basis van hun aankoopgeschiedenis, koopfrequentie, welke producten ze het meest kopen, of ze de voorkeur geven aan online winkelen of winkelen in de winkel, aankoopintentie, enzovoort.

#2. Geografische segmentatie

Bij geografische segmentatie worden klanten verdeeld op basis van locatie. Dit omvat categorieën zoals land, staat of provincie, stad, district, postcode, enzovoort. Verder worden klanten gesegmenteerd op basis van de vraag of ze in een stedelijk of landelijk gebied wonen, of het een koude of tropische plek is, of de winkel op zichzelf staat of zich in een winkelcentrum of winkelcomplex bevindt, enzovoort.

#3. Demografische segmentatie

Hier worden kopers geclassificeerd op basis van kenmerken zoals leeftijd, geslacht, religie, opleidingsniveau, arbeidsstatus, werkgeversnaam, inkomen, interesses en voorkeuren, enzovoort. In eenvoudige bewoordingen richt demografische segmentatie zich meer op de sociaal-economische en persoonlijke kenmerken van de klanten.

#4. Psychografische segmentatie

Bij psychografische segmentatie worden consumenten op basis van hun persoonlijkheidskenmerken in kleinere groepen verdeeld. Als u bijvoorbeeld een modemerk runt, kunnen uw klanten als individuen worden ingedeeld in etnische mode, sportkleding, westerse kleding, enzovoort.

Micro-segmentatiestrategieën

Nu we naar microsegmentatie en de verschillende categorieën ervan hebben gekeken, is het tijd om te leren hoe we een paar microsegmentatiestrategieën kunnen implementeren.

#1. Creëer uw segmenten

Het definiëren van uw segmenten is de eerste en belangrijkste stap op weg naar het creëren van een effectieve marketingstrategie voor microsegmentatie. Om dit te doen, moet u eerst gegevens over uw klantenbestand verzamelen. De gegevens kunnen afkomstig zijn uit meerdere bronnen, zoals die van uw klanten social media profielen, klantonderzoeken, webformulieren en transactiegegevens. 

Nadat u de gegevens heeft verzameld, moet u deze onderzoeken op trends, patronen of observaties die u kunnen helpen uw klantenbestand in kleinere groepen te verdelen.

#2. Ontwikkel een Persona voor elk segment

Nadat je de segmenten hebt gedefinieerd, is het tijd om voor elk segment een persona te creëren. Een klantpersona is een hypothetisch individu dat een bepaald segment vertegenwoordigt. Om een ​​klantsegmentpersona te creëren, moet u gemeenschappelijke kenmerken definiëren die door elk lid van het segment worden gedeeld, zoals demografische gegevens, koopgedrag en meer. De beste aanpak is om gebruikerspersona’s te baseren op goed gebruikersonderzoek.

#3. Bouw gerichte marketingcampagnes

Na persona’s creëren voor elk segment moet u voor elk segment marketingcampagnes maken. Deze campagnes moeten worden aangepast aan de behoeften en voorkeuren van elk segment en moeten tactieken of technieken bevatten die worden gebruikt om elke klant in een segment te targeten. Van daaruit kunt u elk segment toewijzen aan leden van uw team. Overweeg om gebruik te maken van projectmanagementsoftware gantt-diagrammen zodat deadlines, mijlpalen en projectvoortgang gemakkelijk te visualiseren zijn.

#4. Wijzigen en evalueren

Nadat u uw marketingstrategieën met microsegmentatie heeft geïmplementeerd, moet u de belangrijkste statistieken bijhouden om hun prestaties te evalueren. Dit zal u helpen te beoordelen of uw inspanningen in de goede richting gaan, verbeterpunten te vinden en uw marketingstrategieën dienovereenkomstig aan te passen.

Marketingvoorbeelden met microsegmentatie

Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van microsegmentatie in marketing die u op weg zullen helpen. 

#1. Peper inhoud

Pepper Content is een contentmarketingplatform dat bedrijven de content levert die ze nodig hebben. Met een groot netwerk van freelance schrijvers en redacteuren heeft Pepper Content zijn inhoudsdienst microgesegmenteerd in verschillende subcategorieën voor verdere filtering van zijn prospects of leads. Het omvat blogvertaling, e-mailontwerp, websitevertaling, enz. 

Bovendien heeft Pepper zijn klantenbestand op microniveau gesegmenteerd door twee verschillende abonnementen aan te bieden voor bedrijven en makers. B2B-bedrijven kunnen details verstrekken zoals bedrijfsnaam en -grootte, gevolgd door hun marketingbudget en het type inhoud dat ze nodig hebben. Zodra dit is gedaan, biedt Pepper abonnementen aan die voldoen aan de behoeften van uw bedrijf.

En voor makers hebben ze het verder doorgesluisd naar verschillende soorten inhoudspecialisatie: tekst, ontwerp en talen. 

#2. Begrip

Notion is een softwareplatform voor het maken van notities bedoeld voor bedrijven om hun werk efficiënter te delen en te beheren. Notion biedt niet alleen verschillende sjablonen voor bedrijven en individuen, maar segmenteert deze ook op basis van hun branche, bedrijfsgrootte en functieprofiel. 

Daarom kunt u sjablonen vinden voor startups, non-profitorganisaties, werken op afstand en onderwijs. Bovendien kunt u een aangepast sjabloon voor het maken van notities maken, afhankelijk van wanneer u in het ontwerpteam of de technische afdeling werkt. Als u op zoek bent naar andere opties voor Notion, verschillende Begrip Alternatieven zijn beschikbaar om aan uw specifieke notitiebehoeften te voldoen.

#3. Zomato

Zomato is een Indiaas voedselbezorgings- en restaurantaggregatorbedrijf, opgericht in 2008. Het past microsegmentatie toe door zijn klanten deals en aanbiedingen te bieden op basis van de vraag of ze liever online bestellen of dineren. 

Op basis van eerdere bestellingen stelt Zomato een lijst samen van restaurants of cafés waar consumenten eten kunnen bestellen of gaan eten. Verder biedt het platform aanbevelingen op basis van de favoriete of meest bestelde keuken van de klant.

Waarom is microsegmentatie belangrijk?

Dit is de reden waarom microsegmentatie cruciaal is voor uw bedrijf.

#1. Biedt een zeer op maat gemaakte digitale ervaring

Tegenwoordig willen klanten niet meer door een reeks keuzes scrollen om te vinden wat ze willen kopen. Als een merk een product kan aanbevelen dat het leuk zal vinden, vergroot dit de kans om het te kopen. Door uw doelgroep te segmenteren, kunt u zeer aangepaste campagnes uitvoeren op basis van hun persoonlijkheid en andere activiteiten. 

#2. Verhoogt de efficiëntie van e-mailmarketing

E-mail marketing is een van de oudste en meest effectieve marketingstrategieën die door organisaties worden gebruikt. Met microsegmentatie kunt u de kans op het openen van e-mails vergroten. Dit komt omdat de e-mails zijn samengesteld op basis van de voorkeuren en behoeften van uw doelgroep, waardoor ze relevant zijn voor uw koopgedrag.

#3. Helpt bij het voorspellen van financiële prestaties

Bij veel marketingstrategieën is er geen garantie op winst. Microsegmentatie kan u echter helpen een concreet winst- of omzetbereik te begrijpen of te berekenen. Hierdoor kunt u ook voorspellen waar u staat als het gaat om uw financiële positie.

#4. Volg bewegingen binnen segmenten

Door microsegmenten te creëren, kun je eventuele veranderingen bij consumenten monitoren. Deze kunnen veranderingen in koopvoorkeuren, koopfrequentie, klantverwachtingen en meer omvatten. Op basis van deze voorkeurswijzigingen kunt u uw campagnes verder improviseren voor een hogere ROI. 

Micro-segmentatie in B2B

In termen van B2B houdt microsegmentatie in dat het klantenbestand van een bedrijf wordt opgedeeld in kleinere subgroepen. Deze subgroepen hebben vergelijkbare kenmerken die specifiek zijn voor individuele consumenten, maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het bedrijf als geheel. Deze kenmerken kunnen bestaan ​​uit functieprofielen van uw klanten, branche, organisatiegrootte en geografische locatie.

Een goed nieuws is dat technologie het gemakkelijk maakt om uw doelgroep te segmenteren en contactlijsten te maken. Laten we zeggen dat een goed virtueel telefoonsysteem uw doelgroepen automatisch segmenteert op basis van vooraf gedefinieerde criteria. Uw verkoopteam kan verschillende groepsnamen maken zoals aanbieders van virtuele telefoonnummers, en ze kunnen hun leads zonder enige onderbreking gaan bellen, waardoor hun productiviteit toeneemt. 

Op dezelfde manier kunt u al uw bedrijfssystemen integreren en een gecentraliseerde database creëren om alle informatie op één plek op te slaan. Vervolgens kun je met dezelfde lijsten verschillende campagnes op meerdere kanalen draaien. 

verpakken

Door uw doelgroep in kleinere groepen te segmenteren, krijgt u een beter inzicht in de behoeften en voorkeuren van uw klant. Hierdoor kunt u uw klanten effectiever targeten via tactieken die zijn afgestemd op hun behoeften en verwachtingen.

Auteur Bio: Aditya is verantwoordelijk voor het verbeteren van de organische zichtbaarheid van de site. Hij is een gecertificeerde SEO-trainer en heeft met SaaS-bedrijven en startups gewerkt om hun digitale marketingaanwezigheid te vergroten. Hij is ook een ahref-fanboy. Klik om met hem in contact te komen Twitter en LinkedIn.  

Converteer meer bezoekers naar klanten, leads en e-mailabonnees met Poptin's prachtige en zeer gerichte pop-ups en contactformulieren.