Home  /  CROe-commercegroeihacking  / Top 6 psychologische hacks die websiteconversies stimuleren

Top 6 psychologische hacks die websiteconversies stimuleren

De menselijke psychologie speelt een krachtige rol in marketing. Volgens Harvard-professor Gerald Zaltman, een overweldigende “95% van onze aankoopbeslissingen vindt plaats in het onderbewustzijn.” En in het middelpunt van al die besluitvorming liggen emoties en ongecontroleerde driften die het gedrag van kopers daadwerkelijk bepalen.

Zelfs aan de marketingkant zul je merken dat de meeste doorgewinterde marketeers en merkconsulenten dat vaak doen ook geïnteresseerd in het begrijpen hoe de menselijke geest werkt en, natuurlijk, wat hun klanten drijft.

In deze blog gaan we dieper in op het begrijpen van enkele van de meest beproefde psychologische hacks en triggers die u kunt gebruiken om de besluitvorming van klanten in het voordeel van uw merk te stimuleren en de conversiepercentages van uw website te verhogen. We zullen ook kijken naar enkele interessante voorbeelden uit het echte leven om u te helpen inspiratie op te doen en uw eigen psychologie-gedreven te creëren conversiestrategie voor websites. Zonder veel tijd te verspillen, laten we er meteen in springen.

Top-6 bewezen hacks die uw websiteconversies een boost kunnen geven

1. Demonstreer 'sociaal bewijs' en wek nieuwsgierigheid op

Mensen zien, mensen houden van, mensen kopen. Dit is het onderliggende principe achter het aantonen van ‘social proof’ op uw website. 

In plaats van u te vertellen hoe dit werkt, laten we u een voorbeeld zien van een website die perfect sociaal bewijs demonstreert:

Appartement18 maakt het een punt om te benadrukken hoeveel gebruikers het product in het afgelopen uur hebben gekocht. Deze eenvoudige maar superkrachtige strategie kan andere kopers beïnvloeden en motiveren om het product te kopen:

Terwijl u naar beneden scrolt, ziet u dat echte klanten zeer reële getuigenissen en recensies van hun aankoop plaatsen, samen met afbeeldingen van het product. 56% van de gebruikers lijden aan FOMO of ‘angst om iets te missen’. Aanvullend, 91% van millennials vertrouw net zo veel op beoordelingen als op aanbevelingen van vrienden en familie. Eindelijk, 91% van de gebruikers lees online recensies voordat u iets koopt. 

Terwijl u nog verder naar beneden scrollt, doet het merk aan cross-selling/up-selling door te laten zien wat andere gebruikers hebben gekocht. Bovendien worden er gepersonaliseerde aanbevelingen getoond die op maat zijn gemaakt volgens de smaak van de toeschouwer, om ervoor te zorgen dat de ervaring door en door relevant, boeiend en op maat gemaakt is:

Ten slotte eindigt de pagina met citaten van recente klanten om het sociale bewijs nogmaals te versterken:

Zoals u zich kunt voorstellen, kunnen al deze sociale bewijs-psychologische hacks, gezien het feit dat mensen sociaal geleid worden, uiteindelijk helpen om de gebruikers te motiveren en aan te moedigen om de aankoop te doen – zonder enige twijfel/spijt later. Hoewel deze voorbeelden e-commerce-gedreven zijn, kunt u ze in uw SaaS-website integreren om conversies te stimuleren. Het zal ook uitstekend werken in het SaaS-domein.

2. Maak de gebruikersinterface van uw website eenvoudig te navigeren en gebruik de juiste ontwerpprincipes:

Inmiddels begrijpen gebruikers wat bepaalde functies op de website betekenen. Een knop 'Gratis proefversie' betekent bijvoorbeeld dat als de gebruiker erop klikt, hij/zij toegang krijgt tot een gratis proefperiode. Deze 'actie-reactie'-filosofie kan worden gebruikt om de UI-navigatie van uw website te verbeteren en gebruiksvriendelijker te maken. 

Laten we een voorbeeld van een CTA-knop bekijken om dit beter te begrijpen. Rafflecopter maakt gebruik van een blauwgekleurde CTA-knop, omdat bewezen is dat blauw een CTA-knop heeft kalmerend, positief effect op de hersenen:

Bron: Rafflecopter

Aan de andere kant blijkt de kleur rood de prestaties bij een detailgerichte taak te verbeteren, aldus a studie van de Universiteit van British Columbia.

De website Toggl maakt effectief gebruik van een roodgekleurde CTA-knop om de gebruiker tot actie aan te zetten, minus de afleidingen:

Bron: Toggl

Een andere voor de hand liggende ontwerpsuggestie die de meeste SaaS-websites zouden moeten omarmen om hun conversiepercentages te verhogen, is zich te concentreren op een eenvoudig, minimaal en intuïtief ontwerp (in tegenstelling tot een chaotisch en complex ontwerp), zoals Het begrip demonstreert hieronder:

Bron: notie

Andere nuttige ontwerptips om in gedachten te houden zijn:

  • Houd de website vrij van afleidende elementen.
  • Zorg ervoor dat de inhoud in nette buckets is georganiseerd en op waarde is gericht. 
  • Zorg ervoor dat de navigatie intuïtief aanvoelt en eenvoudig is. 

Uiteindelijk wilt u niet dat uw websitebezoekers overweldigd worden door een chaotisch navigatiemenu of door te veel afleidende elementen op de webpagina. Ga dus bij het ontwerpen voor de mantra: “Less is more” – en je zit goed. 

3. Zorg voor realtime ondersteuning via livechat

Personalisatie verhoogt websiteconversies. U kunt gebruik maken van de live chat-ondersteuningssoftware om een ​​groter gevoel van hyperpersonalisatie te stimuleren en de kansen op conversie te vergroten. Hoe werkt dit?

Kijk eens naar het volgende voorbeeld hieronder. Stel dat u een klant heeft die gisteren uw website heeft bezocht en een aantal tariefplannen heeft bekeken. Als de klant uw website de volgende dag opnieuw bezoekt, kunt u de ervaring personaliseren door het bericht voor de terugkerende bezoeker aan te passen (zoals hieronder weergegeven):

Bovendien kun je ze proactief benaderen en vragen of ze vragen hebben. Als je bijvoorbeeld merkt dat de persoon te lang op de Prijzenpagina blijft hangen, kun je integreren live gesprek diensten en vraag de gebruiker proactief of hij hulp nodig heeft.

Dankzij giganten als Amazon, Netflix, etc. willen klanten gepersonaliseerde service, ongeacht de branche/domein. Vooral SaaS-merken moeten dus hun personalisatiespel uitbreiden en een service op maat bieden die relevante suggesties, onmiddellijke oplossing van vragen en snelle hulp biedt – de specialiteiten van livechatsoftware.

4. Let op ‘de wet van Hick’ en beperk het aantal keuzes

Ooit gehoord van beslissingsverlamming? Dit gebeurt wanneer klanten worden geconfronteerd met veel te veel keuzes en opties. In psychologische termen noemen we het de wet van Hick, die dit stelt “Hoe meer prikkels (of keuzes) gebruikers tegenkomen, hoe langer het duurt voordat ze een beslissing nemen.”

De oplossing is bedrieglijk eenvoudig. 

Beperk het aantal keuzes dat u op uw website aan de klant presenteert, of dit nu op de prijspagina, de aanmeldingspagina, enz. is, als u wilt dat gebruikers sneller converteren. De website van PetalCard demonstreert deze best practice zo efficiënt mogelijk: 

Het ontwerp is eenvoudig en strak en er worden slechts twee opties aan de gebruiker gepresenteerd:

Bron: Bloemblad

Bovendien worden de opties gepresenteerd in twee formaten: de “Tabelweergave” en de “Kaartweergave”, waardoor gebruikers de informatie kunnen visualiseren en behouden op basis van het formaat van hun voorkeur:

De ongecompliceerde gebruikersstroom en het strakke, naadloze ontwerp werken in het voordeel van de website, waardoor de besluitvorming eenvoudig en effectief wordt.

5. Breng schaarste onder de aandacht en stel gratis waardegedreven activa ter beschikking:

Een andere beproefde tactiek die altijd zonder falen werkt, is het onder de aandacht brengen van schaarste, het aanbieden van een waardevolle hulpbron aan de gebruiker en het creëren van een gevoel van urgentie bij de gebruiker. 

DueDill biedt gebruikers directe toegang tot informatie over de vrije markt in ruil voor hun e-mailadres:

Bron: DueDill

Wat betreft het creëren van urgentie doet Moz dit op briljante wijze door een ‘tijdsperiode’ toe te voegen aan de CTA-knop, waardoor gebruikers worden gedwongen actie te ondernemen nu en profiteer van de extra voordelen:

Je kunt ook woorden als 'Nu' gebruiken om de gebruikers in de goede richting te duwen en de laatste stap te zetten: 

Het uiteindelijke doel is om gebruikers gratis waardevolle inhoud aan te bieden – van blogposts en webinars tot e-boeken en handleidingen – zodat ze het aanbod niet kunnen weigeren en voldoende gemotiveerd zijn om met de website in zee te gaan. Je kunt deze tactiek nog een stap verder brengen door een gevoel van urgentie te creëren en termen toe te voegen als 'meld je nu aan', start je gratis proefperiode, activeer vandaag nog, enzovoort.

6. Streef naar een vertrouwde browse-ervaring

Of je het nu het pad van de minste weerstand of de wet van ervaringen uit het verleden noemt, de filosofie is deze: onze ervaringen uit het verleden beïnvloeden onze interpretatie van de huidige ervaring. Met andere woorden: elke afleiding van de vertrouwde ervaring kan de focus van de gebruiker negatief beïnvloeden. 

Mensen nemen informatie bijvoorbeeld doorgaans universeel van boven naar beneden waar. Het maakt het dus logisch en esthetisch om uw website dienovereenkomstig te ontwerpen. Bovendien nemen mensen informatie over het algemeen ook van links naar rechts waar. Merken moeten zich dus baseren op deze gevestigde ontwerpprincipes en een goed georganiseerde en goed in kaart gebrachte website creëren.

Bovendien kunt u het seriële positie-effect gebruiken bij het nadenken over hoe u belangrijke stukjes informatie op de startpagina van de website kunt plaatsen. Volgens deze theorie “De neiging van een persoon om zich de eerste en laatste items in een reeks te herinneren is het beste, en de middelste items het slechtst.”

Eenvoudiger: geef prioriteit aan de informatie die u belangrijk acht in het begin- en eindgedeelte van de startpagina om een ​​beter begrip en behoud van gegevens te garanderen. 

Zolang u gebruikers een begeleide, vertrouwde browse-ervaring biedt, zal dit uiteindelijk niet van invloed zijn op uw conversiepercentages. 

Ons advies

Er zijn letterlijk duizenden en duizenden psychologische tips die merken kunnen omarmen om gebruikers in de goede richting te duwen en hen van begin tot eind een begeleide ervaring te bieden. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat er geen ‘one-size-fits-all’-aanpak bestaat die u kunt omarmen.

Elk merk is anders en dat geldt ook voor het verhaal van hun website. Maak gebruik van de hierboven beschreven, op psychologie gebaseerde, nuttige hacks en geef uw website een kans om te vechten in een intens competitief landschap. 

Zij is de marketingmanager van Poptin. Haar expertise als contentschrijver en marketeer draait om het bedenken van effectieve conversiestrategieën om bedrijven te laten groeien. Als ze niet werkt, verwent ze zich met de natuur; het creëren van unieke avonturen en het verbinden met allerlei soorten mensen.