Home  /  Allessaas  / SaaS-marketing in 2022: wat u wel en niet moet weten

SaaS-marketing in 2022: wat u wel en niet moet doen en wat u moet weten

Hoewel digitale marketing zichzelf elk jaar opnieuw probeert uit te vinden, is de simpele waarheid dat er enkele fundamentele marketingprincipes zijn die waarschijnlijk niet zullen veranderen totdat Neuralink van Elon Musk de nieuwe norm wordt. 

Wat doet jaar na jaar veranderen is de aandachtsspanne van ons doelgroep, hun smaak op het gebied van web- en app-ontwerp en de kwaliteit van hun verwachtingen? Om de concurrentie te overtreffen, moeten marketeers in de SaaS-ruimte nu nog slimmer zijn dan in 2020.

Laten we het hebben over de do's, don'ts en must-knows die u zullen helpen uw SaaS-marketingstrategie in 2022 tot een succes te maken.

Doen: Benadruk uw USP

De meeste van uw klanten beginnen hun relatie met uw merk met uw USP. Ze komen op uw website terecht en komen oog in oog te staan ​​met deze ene zin die samenvat wat u verkoopt. 

Als uw USP zwak is, als deze zich niet richt op de voordelen van uw oplossing en als deze is geschreven in een taal die uw doelgroep niet begrijpt, is de kans groot dat ze meteen terugkeren naar hun zoekresultatenpagina. Ze zullen het gevoel hebben dat ze geen andere keuze hebben dan te blijven zoeken naar een beter stuk software. 

Zorg ervoor dat u bij het schrijven van uw USP meerdere versies doorneemt. Test ze over een langere periode uit en pas ze aan op basis van de resultaten.

Vergeet ook het belang van design niet. Je wilt dat het opvalt, maar niet het enige is wat een bezoeker op de pagina ziet. Zorg ervoor dat het opvalt, maar zonder dat het te afleidend is.

Finli heeft geweldig werk verricht op zowel de copywriting- als de ontwerpafdeling. Hun merkblauw is levendig genoeg maar niet te opzichtig, en hun CTA is eenvoudig maar effectief. Het feit dat ze een asterisk aan de mix hebben toegevoegd en het online equivalent van ‘open sesam’ – ‘geen creditcard vereist’ – vermelden, bezegelt de deal. 

Bron: finli.com

Don't: Vergeet de klant centraal te stellen

Wat uw digitale product ook is en uit wie uw doelgroep bestaat, elke lead en klant wil zich gewaardeerd en gewaardeerd voelen. Naarmate personalisatie meer lasergericht wordt, klanten verwachten bij elke beurt versteld te staan. 

Een grote marketingfout die u kunt maken, is dat u zich meer op uw product concentreert dan op de eindgebruiker. Zelfs als het benadrukken van de kenmerken en functionaliteiten van uw oplossingen een goede keuze lijkt, is dit zelden het geval. Klanten willen graag weten welk probleem jij voor hen gaat oplossen. Het maakt hen veel minder uit hoe je het gaat aanpakken. 

Schrijven voor zoekmachines en niet voor echte mensen is een andere fout die in deze categorie valt. Hoe belangrijk SEO ook is, probeer nooit te scoren ten koste van het produceren van inhoud en teksten die uw publiek niet zal waarderen. 

Neem een ​​kijkje op Optimale workshop en hoe ze hun klanten op de eerste plaats zetten. Hun USP is klantgericht en al hun pagina's bieden een geweldige gebruikerservaring en plaatsen de behoeften van de klant boven de agenda van het merk.

Doen: focus op branding

Een ander belangrijk marketingelement om in 2022 op te focussen is SaaS-branding. Uw bedrijf moet herkenbaar zijn op alle digitale en offline contactpunten die u aanbiedt. 

Er zijn talloze elementen betrokken bij een goed merkstrategie. Het kleinste element van uw aanwezigheid is van belang, waarbij enkele van de belangrijkste factoren zijn: 

  • de manier waarop je ontwerp uw logo 
  • de lettertypen en kleuren die u gebruikt 
  • de stem waarmee je communiceert
  • het standpunt dat u verwoordt

Gebruik 2022 om ze allemaal zorgvuldig te overwegen. Voer enkele A/B-tests uit om te bepalen wat uw doelgroep het liefste heeft. Misschien ontdek je dat ze beter reageren op een kleurenverhaal dat je nog niet eerder hebt gebruikt, of dat ze veel ontvankelijker zijn voor een copywriting-toon. 

Een goed voorbeeld van een SaaS-bedrijf dat al zijn merkeenden op één lijn heeft gebracht, is Tijd aanpakken. Hun kenmerkende blauw en groen zijn herkenbaar en aanwezig op hun website en sociale mediakanalen. Op dezelfde manier komen hun stem en belangrijkste boodschap overeen met hun waarden en product met de T.

Let op: Videomarketing zal in opkomst blijven

Meer dan 80% van de marketeers ben het ermee eens dat video hen heeft geholpen leads te genereren, verhoog het verkeer en de tijd op de pagina en zet leads om in betalende klanten. 

Video is ook het populairste inhoudsformaat op internet, maar deze statistiek, hoewel vaak gepronkt door marketeers, betekent heel weinig. Je bent tenslotte niet bezig met het produceren van YouTube-video's of het filmen van virale TikToks. 

De trend waar je op zou moeten springen zijn homepaginavideo's. Of het nu een how-to of een verhaalgebaseerde video is, het kan u aanzienlijk helpen uw kernboodschap beter over te brengen. Vergeet niet: je moet nog steeds een geweldige homepage-kopie schrijven, omdat niet iedereen de video wil bekijken. 

Elementor heeft bijvoorbeeld een geweldige demovideo. Het toont de mogelijkheden van de bouwer en de interface, maar leidt niet te veel af. Het laadt ook snel, wat super belangrijk is voor zowel UX als SEO. Vergeet dus niet uw video te optimaliseren voor zowel mobiel als desktop voordat u deze live zet.

Niet doen: vergeet te optimaliseren voor mobiel

Over mobiel gesproken: een andere grote marketingfout die u kunt maken, is het niet optimaliseren van uw pagina’s voor mobiel. U moet uw site optimaliseren voor mobiel en alle verschillende schermformaten en apparaten. 

De andere versie van dezelfde fout zorgt er alleen maar voor dat de versie van uw mobiele website snel laadt, zonder na te denken over hoe de pagina eruit ziet en hoe iemand onderweg deze zal gebruiken. 

Denk goed na over de plaatsing van de knoppen, de lettergrootte en de richting van het element. Uw doel is immers niet om een ​​pagina te maken die identiek is aan uw desktop, maar om een ​​pagina te maken die bezoekers gemakkelijk te gebruiken vinden en waar ze gemakkelijk vanaf kunnen converteren. U hoeft niet alle tekst of zelfs alle visuele elementen te behouden als deze de mobiele versie onoverzichtelijk maken en deze onhandiger maken.

Scott's goedkope vluchtenheeft bijvoorbeeld een goede mobiele website. Het laadt snel en de centrale beelden en branding zijn nog steeds goed, maar het is ook heel gemakkelijk te gebruiken en je hoeft je duim niet op rare manieren te draaien om op de CTA te klikken.

Doen: Start podcasten

Podcasts waren een paar jaar geleden een ware rage, maar nu worden ze niet langer geprezen als het volgende grote ding in marketing. Echter, podcasting kent nog steeds een groei van 10% op jaarbasis. Veel mensen luisteren ernaar tijdens hun woon-werkverkeer, terwijl ze aan het sporten zijn of hun huis schoonmaken.

Het medium stelt u ook in staat uw bereik te vergroten en op een geheel nieuwe manier verbinding te maken met uw publiek. Podcasts zijn ook zeer verkoopbaar. Door ze simpelweg via de populairste platforms te pushen, kun je volgers en klanten krijgen zonder dat je een vinger hoeft uit te steken – behalve natuurlijk het opnemen van de podcast.

Podcasting kan u ook helpen uzelf te profileren als een expert en een betrouwbare bron van informatie. We weten allemaal dat dit een andere belangrijke beslissingsfactor is waarmee SaaS-klanten rekening houden.

Aan de slag gaan met het maken van audio hoeft niet zo ingewikkeld te zijn, aangezien er veel multifunctionele podcast-opnameplatforms zijn die je kunt gebruiken zonder veel geld uit te geven en een heel productieteam in te huren. Maar toch, als je het je afvraagt hoe u een podcast start die uw marketinginspanningen daadwerkelijk zullen ondersteunen, is het een goed idee om andere audiomarketingpodcasts te onderzoeken voordat u uw inhoud plant.

Advertentie Das heeft een geweldige podcast waar je naar kunt luisteren en die een goed voorbeeld is van audiomarketing. Ze doen al meer dan 150 weken een aflevering per week, waarin ze onderwerpen uit de branche behandelen en wat meer algemeen advertentieadvies bieden dat hun ontvankelijke publiek op prijs stelt.

Opmerking: Freemium is nog steeds een ding

Als u de marketing van uw SaaS-product eenvoudiger wilt maken, overweeg dan om er een freemium van te maken als u dat nog niet heeft gedaan. Gebruikers houden van de kans om een ​​oplossing uit te proberen voordat ze zich committeren. Als ze bovendien een aantal basisfuncties van het product gedurende een langere periode kunnen gebruiken, is de kans groter dat ze zich bekeren tot betalende langetermijnklanten. 

Freemium-producten zijn ook geweldig tactiek voor leadgeneratie en kunt u uw leads beter voeden. De sleutel is om de waarde van een abonnement te demonstreren en aan uw gratis abonnees te laten zien wat ze kunnen doen nadat ze zich hebben aangemeld voor de betaalde versie. 

Wees echter niet opdringerig, want u kunt gemakkelijk leads vervreemden. Degenen die uw gereedschap spaarzaam gebruiken, willen er geen geld aan uitgeven, dus laat ze met rust. Richt u in plaats daarvan op frequentere gebruikers.

Een goed voorbeeld van freemium-succes is Figma, waarmee je gratis aan drie projecten kunt werken. Als u de tool maar één keer nodig heeft, zult u de optie op prijs stellen. Maar als u een ontwerpbedrijf opbouwt, komt u waarschijnlijk terug voor meer zodra u vaststelt dat het haalbaar is.

Bron: figma.com

Conclusie 

SaaS-marketing in 2022 zal niet zo heel anders zijn dan marketing in 2021. Wat u kunt verwachten dat zal veranderen, zijn de verwachtingen van uw klanten en de middelen die uw concurrenten in marketing steken. Beide zullen zeker blijven stijgen.

Denk aan onze do's, don'ts en must-knows voordat u uw volgende marketingdeel uitrolt. Hopelijk zie je niets anders dan groei.