Home  /  Allessaas  / SaaS-rapportagegids: cohortanalyse, verkoopstatistieken, CAC en meer

SaaS-rapportagegids: cohortanalyse, verkoopstatistieken, CAC en meer

SaaS-rapportagegids: cohortanalyse, verkoopstatistieken, CAC en meer

Het analyseren van hoe uw bedrijf presteert is een cruciaal aspect waarmee u rekening moet houden, ongeacht de aard van het bedrijf. 

Wanneer u een SaaS-bedrijf leidt, zijn er echter meerdere statistieken die u moet analyseren voordat u met een duidelijk rapport komt dat een duidelijk beeld geeft van de voortgang van uw bedrijf. 

Onthoud dat ongeveer 38% van de bedrijven die zich toeleggen op het aanbieden van SaaS-oplossingen is niet afhankelijk van maandelijkse abonnementen, maar verandert van gebruiker afhankelijk van hun behoeften. 

Bij het maken van een SaaS-rapport moet u meerdere berekeningen uitvoeren met betrekking tot de zakelijke aspecten die u in het rapport moet verwerken.

Veel mensen maken zich echter zorgen omdat ze nooit graag handmatige berekeningen uitvoeren, uit angst om fouten te maken.

Dankzij de beschikbaarheid van computers, aangezien deze kunnen helpen bij het vergemakkelijken van de voltooiing van alle essentiële maatregelen die in het rapport moeten worden opgenomen. 

Deze SaaS-rapportagegids biedt alle essentiële informatie die u nodig heeft om u te helpen nauwkeurige rapporten samen te stellen die de zakelijke belanghebbenden kunnen gebruiken om de prestaties van het bedrijf te transformeren. Laten we het bekijken! 

Alles wat u moet weten over SaaS-rapportage

SaaS-rapportage maakt gebruik van een reeks statistieken om de omzetgroei van een SaaS-bedrijf te detecteren. De statistieken zorgen ervoor dat het bedrijf de goede kant op gaat.

In de meeste gevallen bieden SaaS-bedrijven hun klanten verschillende diensten aan, gefaciliteerd met behulp van verschillende software. De aangeboden producten zijn echter tastbaar en worden niet gedownload op internet. 

De software die wordt gebruikt om de communicatie tussen het bedrijf en het marktpubliek te vergemakkelijken, wordt gemaakt en onderhouden via de bedrijfsservers.

Wanneer je de essentiële maatstaven Als het om de prestaties van het bedrijf draait, vermijdt u cruciale aspecten die waarschijnlijk zullen bijdragen aan het falen van uw bedrijf op de lange termijn. 

SaaS-bedrijven groeien doorgaans sneller. De enige manier waarop u de door het bedrijf behaalde groeimijlpalen kunt vergelijken, is door het te vergelijken met andere merken van vergelijkbare grootte op de markt.

Bovendien zouden alle statistieken binnen het SaaS-rapportagesegment statisch zijn in de hele sector. Sommige bedrijven meten echter alleen specifieke statistieken die cruciaal zijn voor hun succes. 

Cohortanalyse

Cohortanalyse stelt de zakelijke belanghebbenden in staat specifieke problemen binnen de levenscyclus van de klant aan te pakken.

In plaats van zich te concentreren op andere statistieken om u een glimp te geven van de bedrijfsgroei, biedt cohortanalyse een bruikbare benadering van hoe u gegevens vanuit verschillende perspectieven kunt bekijken met behulp van visualisatie om gegevens te analyseren door grafieken te maken, zoals een dot plot-diagram, Sankey-diagramen trechterdiagram. Een cohort verwijst vooral naar de groepering van klanten op basis van specifieke criteria. 

U kunt beslissen om klanten te groeperen wanneer zij zich bij het bedrijf aanmelden. Door deze criteria te gebruiken, kunt u het klantverlooppercentage monitoren, naast andere cruciale statistieken binnen het bedrijf.

Als u merkt dat het churnpercentage een bepaald percentage relatief hoog is, moet u de best mogelijke manier vinden om dit terug te dringen. 

Met behulp van cohortanalyse bent u beter gepositioneerd om de maanden te evalueren waarin het churnpercentage hoger is binnen de gehele levenscyclus van de klant.

Deze strategie kan u een betere manier bieden om erachter te komen waarom klanten de neiging hebben om het bedrijf te verlaten binnen de eerste maanden nadat ze zich bij het bedrijf hebben aangesloten. Het resultaat is dat u de juiste middelen krijgt helpen het churnpercentage te verminderen binnen de kortst mogelijke tijd. 

Verkoopstatistieken 

Het opnemen van de verkoopstatistieken in uw SaaS-rapportage is essentieel om het verkoopteam te helpen begrijpen hoe zij bijdragen aan de ontwikkeling van het bedrijf. Deze statistiek is ook van cruciaal belang om u te helpen uw klanten beter te begrijpen.

Wanneer u dit aspect analyseert, moet u begrijpen dat andere elementen ervan op de best mogelijke manier moeten worden aangepakt. Dit zijn:

  • Het klantverlooppercentage en het omzetverlooppercentage 

Als je naar de oppervlakte van deze twee statistieken kijkt, denk je misschien dat ze worden gebruikt om hetzelfde aan te pakken. Dit is niet het geval! Vergeet niet dat het aantal klanten dat u verliest, wordt omgezet in het bedrag aan omzet dat u aan het eind van de dag verliest.

Bovendien vertaalt het klantenverloop zich vooral naar het aantal klanten dat ervoor heeft gekozen om hun abonnementspakket onvrijwillig te downgraden, voornamelijk vanwege een gemiste en mislukte betaling.

Om deze statistiek te berekenen, moet u het totale aantal abonnees bepalen dat u in het begin had, vooral binnen een maand.

Zodra u dit aantal heeft, kunt u aan het einde van de vastgestelde periode het aantal abonnees aftrekken. Ga je gang en bepaal het aantal dat je krijgt bij stap twee op basis van het aantal abonnees dat je aan het begin van de periode had. 

Ook moet u de gemiddelde omzet per klant (ARPC) opnemen in uw verkooprapportage. Deze statistiek detecteert het totale geldbedrag dat een bedrijf van een enkele klant kan verwachten, afhankelijk van hoe regelmatig ze producten van uw bedrijf kopen.

Het speelt ook een grote rol bij het helpen van het bedrijf om meer te begrijpen over de bestedingsgewoonten van klanten en hoe de verkoopefficiëntie kan worden verbeterd, vooral wanneer het wordt gecombineerd en geïntegreerd met software en tools zoals ERP/productiesoftware, financiën, handel, voorraadbeheer en HR. . 

Manieren om verloopgegevens effectief te analyseren

In dit deel van de blog hebben we u verschillende manieren gegeven om uw klantverloopgegevens te analyseren. Laten we ze vanuit een dieper perspectief bekijken.

A. Klantbehoudpercentage

Dit is een van de effectieve manieren om klantverloopgegevens te analyseren. Het biedt gegevens en percentages van het aantal klanten dat actief blijft.

B. Klanttevredenheidsscore

Het klanttevredenheidspercentage is een van de effectieve manieren om klantverloopgegevens te analyseren. Hiermee kunt u weten wat uw klanten wel of niet leuk vinden. Het geeft ook redenen waarom klanten niet voor een product of dienst kiezen.

C. Klantverlooppercentage

Hiermee kunt u weten hoeveel klanten u elke maand verliest. Hiermee kunt u handelen op basis van het aantal verloren klanten.

D. Klantbetrokkenheidspercentage

Het analyseert hoe klanten zich in uw bedrijf gedragen. Het legt ook uit hoe bekend uw klanten zijn met uw producten. Dit kan de betrokkenheid bevorderen als klanten communiceren meer met uw product of dienst.

Hoe u het klantverloop kunt verminderen

Onderzoek zegt dat 97% van de gebruikers churn stil. Dit maakt het een beetje moeilijk om de redenen achter het verloop te begrijpen. Laten we enkele praktische manieren bespreken om het klantverloop te verminderen;

Identificeer waarom klanten afhaken

Voer onderzoek uit naar uw bedrijf met behulp van een productanalysetool. Bevestig uw hypothese en oplossingen van uw producten zodat u antwoorden krijgt

Vind oplossingen die helpen het klantverloop te verminderen

Begin met het aanbrengen van wijzigingen nadat u uw hypothese heeft getest. Analyseer de impact en optimaliseer tot een niveau waarop u producten heeft verbeterd en klanttrajecten heeft gecreëerd.

De klantwervingskosten (CAC)

Elk bedrijf moet inzicht hebben in de kosten en moeite die het kost om nieuwe klanten te werven. De basisformule om deze statistiek te berekenen is het delen van de totale verkoop- en marketinguitgaven door het totale aantal klanten dat u in dezelfde periode heeft ontvangen. U moet ook weten dat andere essentiële berekeningen nauw verband houden met CAC, zoals de Cost of Goods Sold (COGS).

  • De maanden die nodig zijn om de CAC te herstellen 

Dit is de periode die nodig is om voldoende geld te genereren om de kosten voor het werven van nieuwe klanten te dekken. Dit kenmerk wordt berekend door de CAC te delen door de MRR en dit getal te vermenigvuldigen met het brutomargepercentage. De maanden die nodig zijn om de CAC te herstellen. 

  • De brutomarge

De brutomarge is de berekening van de algemene bedrijfsopbrengsten, verminderd met de totale kosten van de bedrijfsactiviteiten. U moet ervoor zorgen dat de exploitatiekosten voor alle bedrijfsafdelingen worden berekend. 

Wisselkoersen 

Bij het evalueren van een sleutel SaaS-statistieken, de wisselkoers staat op de top van de berg. Deze statistiek is bedoeld om de effectiviteit van uw producten en diensten beter te begrijpen. Ook kunt u de waarde evalueren die wordt geboden door de producten en diensten die u aan uw marktpubliek levert. 

Daarnaast zijn er nog andere essentiële SaaS-conversieratiostatistieken die u moet kennen. Laten we ze eens bekijken! 

  • Basisconversiepercentage 

Dit conversiepercentage kan worden berekend met behulp van Google Analytics, maar u kunt ook de handmatige aanpak gebruiken. U kunt dit berekenen door het aantal websitebezoekers te nemen en dit te delen door het aantal geregistreerde conversies binnen een bepaalde tijdsduur. 

  • Conversiepercentage leadverkoop

Vergeet niet dat het SaaS-marketingteam leads gebruikt om hun dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken. Ze maken dit mogelijk met behulp van de leadfill-formulieren weergegeven op sociale media, contentmarketing en organische zoekresultaten.

Zodra de leads zijn verworven, worden ze door het verkoop- en marketingteam gefilterd en weer geïntroduceerd in de bedrijfsvoering. 

Eindoordeel!

Wanneer u een SaaS-bedrijf runt, moet u zich concentreren op rapportage op basis van belangrijke statistieken. Ongeveer 30.4% van de klanten geeft er de voorkeur aan een groot deel van hun geld uit te geven aan SaaS-merken vanwege hun betrouwbaarheid.

De enige manier om te bewijzen dat u betrouwbaar bent, is door diepgaande rapporten te maken die gericht zijn op de belangrijkste statistieken, zodat u vertrouwen kunt opbouwen tussen het bedrijf en het marktpubliek.

De statistieken die in deze handleiding worden beschreven, bieden een uitgebreid werkterrein waar u een overtuigend rapport kunt genereren dat geschikt is voor uw lezers en het hele marktpubliek. 

Converteer meer bezoekers naar klanten, leads en e-mailabonnees met Poptin's prachtige en zeer gerichte pop-ups en contactformulieren.