Home  /  AllesCRO  / Van aanmelding tot hallo: hoe u een effectief aanmeldingsformulier en welkomstmail maakt

Van aanmelding tot hallo: hoe u een effectief aanmeldingsformulier en welkomstmail maakt

Een websitebezoeker op uw mailinglijst krijgen is een hele reis. Het is een reis met een begin, een midden en een einde. Maar het soort einde dat leidt tot een nieuwe reis. Of zelfs meerdere reizen!

Als marketeer is het een reis die je creëert. Het is een traject dat u kunt aanpassen en optimaliseren om uw mailinglijst te laten groeien. 

En het is een reis die we vandaag maken. Van aanmelden tot hallo, we gaan duiken in wat er nodig is om een ​​effectief aanmeldingsformulier te maken en hoe je elke nieuwe abonnee kunt begroeten met het perfecte welkomstbericht. 

Laten we dus bij het begin beginnen…

Het aanmeldingsformulier – websitebezoekers omzetten in abonnees

Een van de meest effectieve manieren om uw mailinglijst te laten groeien, is door websitebezoekers om te zetten in abonnees. En de beste manier om dat te doen is met een effectief aanmeldingsformulier.

Met aanmeldingsformulierbouwers zoals Poptin, kunt u eenvoudig allerlei formulieren maken die u kunt aanpassen aan uw merk en website. U kunt kiezen waar ze op uw webpagina staan ​​en hoe ze worden weergegeven.  

Dit zijn de twee meest voorkomende aanmeldingsformulieren:

 • Ingesloten aanmeldingsformulier – deze staan ​​permanent op een webpagina, meestal in de voettekst of zijbalk. Ze kunnen ook als afzonderlijke landingspagina's bestaan.
 • Pop-upformulieren – deze verschijnen na een bepaalde periode op uw website. Of ze kunnen worden geactiveerd door bezoekersactiviteit. Pop-ups met exit-intentie zijn een goed voorbeeld. Wanneer websitebezoekers de pagina verlaten, verschijnt het aanmeldingsformulier. 

In de meeste gevallen is het nuttig om beide te gebruiken. Plaats een ingesloten aanmeldingsformulier op uw belangrijkste landingspagina's – startpagina, contactpagina, enz. En gebruik pop-upformulieren om op kritieke momenten de aandacht te trekken. Bijvoorbeeld nadat een bezoeker een bepaald deel van een artikel heeft gelezen. 

Welk type aanmeldingsformulier u ook kiest, er zijn een paar psychologische tactieken die u kunt gebruiken om meer mensen tot bekering te brengen. 

Psychologie gebruiken in aanmeldingsformulieren

In 1984 schreef Robert Cialdini een boek met de titel Invloed: The Psychology of Persuasion. Het was gebaseerd op observaties die Cialdini trainingen gaf bij dealers van tweedehands auto's, fondsenwervende organisaties en telemarketingbedrijven. Tijdens deze drie jaar die hij ‘undercover’ doorbracht, definieerde hij de zes belangrijkste principes die mensen beïnvloeden om ‘ja’ te zeggen:

 1. Wederkerigheid – geef iets om er iets voor terug te krijgen
 2. Toewijding en consistentie – zorg ervoor dat mensen zich ergens aan verbinden en dat ze zich aan dat eerste engagement blijven houden 
 3. Sociaal bewijs – mensen worden beïnvloed door de acties en meningen van anderen
 4. Autoriteit – mensen zijn geneigd bevelen op te volgen van iedereen die een gezagspositie bekleedt
 5. Leuk vinden – hoe meer je iemand leuk vindt, hoe meer je door hem of haar wordt overtuigd
 6. Schaarste – hoe minder er van iets is, hoe meer je het wilt

Meer dan dertig jaar na de publicatie van het boek zijn deze principes nog steeds van fundamenteel belang voor een succesvolle marketingcampagne. En kan met een enorm effect worden gebruikt in een aanmeldingsformulier. 

Laten we een paar voorbeelden bekijken. 

Voorbeeld #1: Contentmarketinginstituut

 
Er worden hier een paar tactieken gebruikt. Ten eerste is er het sociale bewijs, met de kop “sluit je aan bij meer dan 200,000 van je collega’s!”. Hierdoor weten websitebezoekers dat ze zich bij een grote groep mensen voegen. Maar niet zomaar oude mensen – ‘je leeftijdsgenoten’. 

Mensen met dezelfde interesses en achtergronden. Mensen die je waarschijnlijk zult respecteren en die je zult laten beïnvloeden. 

Deze slimme formulering speelt in op de menselijke behoefte om erbij te horen. En creëert ook een gevoel van FOMO – wil je missen wat 200,000 mensen zoals jij al hebben aangesloten? 

Ook hier wordt gebruik gemaakt van wederkerigheid. Het CMI biedt een gratis eBook aan in ruil voor de naam en het e-mailadres van een contactpersoon. Het is exclusieve, gratis inhoud die “contentmarketing vooruit helpt”. Het is dus niet alleen zeer relevant voor het merk en waar de meeste websitebezoekers waarschijnlijk in geïnteresseerd zullen zijn. Maar het is ook iets dat u nergens anders zult vinden.

Voorbeeld #2: Backlinko

Bron afbeelding: Backlinko
Beeldbron: Backlinko

 
Deze ingebedde aanmeldingsbalk op de startpagina van Backlinko beslaat het bovenste tweederde van de pagina. Je kunt het niet missen!

Als dat nog niet genoeg was om de aandacht van mensen te trekken, dan zal de overtuigingskracht dat wel doen. In ruil voor een e-mailadres ontvangen bezoekers SEO-tips die Brian Dean (de oprichter van Backlinko) ALLEEN deelt met e-mailabonnees. Deze daad van wederkerigheid zorgt ervoor dat mensen zich speciaal voelen, vooral bij het gebruik van het woord ‘exclusief’. 

Inclusief een citaat uit een vrolijke e-mail, levert de abonnee sociaal bewijs. En de grote foto van Brian zelf doet twee dingen: het suggereert autoriteit en sympathie. 

Hoe?

Welnu, de armen gekruist tegen zijn borst tonen vertrouwen, terwijl zijn glimlach hem sympathieker doet lijken. Het toevoegen van een foto maakt de transactie ook menselijker. Alsof je, wanneer je je aanmeldt, iets van een echt persoon hoort. 

Dit alles bij elkaar verbetert de kansen om een ​​websitebezoeker om te zetten in een abonnee. 

Voorbeeld #3: Natasha's keuken

 
Het weggeven van gratis geschenken is een populaire manier om abonnees naar een mailinglijst te lokken. En in dit voorbeeld is de freebie een e-mailreeks met kookgeheimen in ruil voor contactgegevens.

Er zit een gezonde dosis sympathie in de vorm van Natasha's foto. Het is gezond en huiselijk, ze lacht met perfecte tanden en kijkt je recht aan. Wat is er niet leuk aan? 

De gebruikte zinnen bouwen ook voort op het zelfbeeld van de doelgroep. Als je op deze website op zoek bent naar een recept, kun je er vanuit gaan dat je van koken houdt. En het is niet moeilijk om je voor te stellen dat je misschien “een betere kok wilt zijn” of “de chef-kok in jezelf de vrije loop wilt laten”. 

Voor de bezoekers die hun zelfbeeld in verband brengen met hun kookkunsten, zouden zij bereid zijn een kleine toezegging te doen (aanmelding) om consistent te zijn met het beeld dat zij van zichzelf hebben. 

En in plaats van alleen maar op de knop 'Verzenden' of 'Aanmelden' te drukken, maken bezoekers duidelijk: 'JA, IK WIL DIT'. Een gedurfd engagement om te willen verbeteren. 

Afhaaltips voor een aanmeldingsformulier met een hoge conversie

Nu we een paar voorbeelden hebben bekeken, volgt hier een samenvatting van de tactieken die u kunt gebruiken om de prestaties van uw aanmeldingsformulieren te verbeteren:

 • Zorg ervoor dat uw aanmeldingsformulier gemakkelijk vindbaar is: sluit een formulier in op uw belangrijkste landingspagina's, idealiter boven de vouw of in een prominente zijbalk. 
 • Gebruik pop-upformulieren om de aandacht te trekken – gebruik de exit-intentie pop-ups, lightboxen en slide-ins om contactgegevens te vragen wanneer websitebezoekers interactie hebben met uw inhoud of tekenen vertonen dat ze de pagina verlaten.
 • Beïnvloed websitebezoekers met de kracht van overtuigingskracht – combineer een paar van de zes belangrijkste principes van Cialdini om meer mensen te overtuigen zich aan te melden.
 • Experimenteer met de CTA – 'aanmelden' is duidelijk en beknopt, maar probeer verschillende CTA's om potentiële abonnees tot actie aan te zetten.

Een effectief aanmeldingsformulier is cruciaal als u uw mailinglijst wilt laten groeien. Maar je bent niet beperkt tot slechts één. En zeker niet altijd in dezelfde vorm beperkt. U kunt verschillende aanmeldingsformulieren op verschillende pagina's gebruiken om relevantere berichten te bezorgen. En genereer hogere conversies. 

Maar dat is slechts deel één van de reis. Wat gebeurt er nu, nu u het perfecte aanmeldingsformulier heeft ontworpen en bezoekers abonnees worden? 

Je bezorgt een geweldige welkomstmail, dat is wat. 

De welkomstmail – begroeting van nieuwe abonnees 

Allereerst: je hebt een welkomstmail nodig. Elke mailinglijst zou er één moeten hebben. Als u mensen vraagt ​​zich aan te melden voor uw nieuwsbrief, kunt u ze op zijn minst begroeten als ze dat doen. 

Het is aangetoond dat abonnees die een welkomstmail ontvangen meer betrokken zijn dan abonnees die dat niet doen: 33% meer betrokken, eigenlijk. 

En maar liefst driekwart van de consumenten verwacht een welkomstmail te ontvangen wanneer ze zich aanmelden. 

De 48 uur nadat een websitebezoeker zich heeft aangemeld, is het meest betrokken bij uw merk. Het is dus een enorme gemiste kans om ze gedurende deze tijd geen berichten te sturen. 

Maar naast een grotere betrokkenheid kan een welkomst-e-mail ook een rol spelen bij het verbeteren van de bezorgbaarheid van uw e-mail. 

Het is waarschijnlijker dat klanten uw welkomstmail openen dan welke andere marketing-e-mail dan ook. Door deze betrokkenheid weten inboxproviders dat uw e-mails worden vertrouwd en gewenst zijn. Dit betekent dat uw kansen dat toekomstige e-mails in de inbox terechtkomen, groter zijn. 

En als u nieuwe abonnees vertelt dat ze een welkomstmail kunnen verwachten wanneer ze zich aanmelden, weten ze dat ze hun map met ongewenste e-mail moeten controleren als deze niet in hun inbox staat. Dit is uw kans om uw e-mails te laten markeren als ‘geen spam’ en nogmaals, om het succes van uw toekomstige campagnes te verbeteren. 

Dus dat is het waarom – laten we nu eens kijken naar het hoe. 

Hoe u een effectieve welkomstmail schrijft

Uit elkaar halen de anatomie van een succesvolle welkomstmail en je zult merken dat ze allemaal deze vijf dingen gemeen hebben:  

 • Inclusief personalisatie
 • Toon je waardering
 • Leg de voordelen uit
 • Stel verwachtingen
 • Wees duidelijk over je doel

We gaan elk van deze in meer detail bekijken. 

Inclusief personalisatie 

Volgens onderzoek, 82% van marketeers rapporteer een toename in open rates door e-mailpersonalisatie. En als u namen verzamelt op uw aanmeldingsformulieren, kunt u eenvoudig een vleugje personalisatie aan uw welkomstmail toevoegen. 

Voeg eenvoudig een samenvoegtag in uw onderwerpregel in en begroet uw nieuwe abonnees bij naam. Enkele betrouwbare onderwerpregels waarin u deze tactiek kunt gebruiken, zijn onder meer:

 • Welkom bij de club [NAAM]!
 • Het is goed om je aan boord te hebben, [NAAM]
 • [NAAM], bedankt voor je aanmelding!

U kunt ook de naam van uw abonnee opnemen in de hoofdtekst van uw e-mailtekst met samenvoegtags.

Een andere manier waarop u uw welkomstmail kunt personaliseren, is door verschillende versies van de e-mail voor verschillende abonnees te maken. Als u meerdere mailinglijsten en meerdere aanmeldingsformulieren heeft, kunt u voor elk een welkomst-e-mail maken. En stem de boodschap in die welkomst-e-mails af op de reis die elke abonnee heeft afgelegd om op uw mailinglijst te komen. 

Toon je waardering

Het werven van een nieuwe abonnee is een behoorlijk grote klus. En behoorlijk essentieel voor uw algehele e-mailmarketingstrategie. 

Het is dus leuk om even de tijd te nemen en elke nieuwe abonnee te bedanken voor hun deelname. Laat ze zien dat u hun interesse in uw nieuwsbrief op prijs stelt. En dat je de tijd hebt genomen om je aan te melden. 

Er is niet veel voor nodig. Gewoon een simpel stukje tekst. Of een afbeelding met de woorden “bedankt!”.

Hier is hoe Levi's het doet in hun welkomstmail: 

 
We vinden het tenslotte allemaal leuk om gewaardeerd te worden – het zorgt ervoor dat we ons gewaardeerd, gezien en gewaardeerd voelen versterkt een positief gevoel van eigenwaarde

Dus ‘bedankt’ zeggen is een goede manier om uw relatie met elke nieuwe abonnee te beginnen. 

Leg de voordelen uit

Mensen vertellen wat ze winnen door zich te abonneren op uw nieuwsbrief is essentieel om ze überhaupt aan te melden. 

Maar het is ook de moeite waard om hen aan die voordelen te herinneren zodra ze dat doen. Het bevestigt hun beslissing om lid te worden. En zorgt ervoor dat ze uitkijken naar toekomstige e-mails. Dit is goed voor het waarborgen van uw deliverability. 

Als abonnees uitkijken naar uw campagnes, is de kans groter dat ze deze openen wanneer ze worden verzonden. En deze betrokkenheid vertelt inboxen dat uw e-mails gewenst zijn. Dat betekent dat u die spammappen moet vermijden. 

Denk dus eens na over de voordelen die uw nieuwsbrief lezers oplevert. En spel ze uit. 

Misschien biedt u abonnees exclusieve aanbiedingen. Of toegang tot premium inhoud. Of misschien horen ze eerder over nieuwe producten dan iemand anders. 

Wat het ook is, vermeld het in uw welkomstmail. 

Stel verwachtingen

Mensen houden van zekerheid. Ze willen graag weten wat ze krijgen als ze zich ergens voor aanmelden. 

En uw welkomstmail is de beste plaats om die verwachtingen te uiten. 

Maak duidelijk hoe vaak abonnees van u zullen horen. En vertel hen wat voor soort inhoud ze zullen ontvangen. 

Dit is een goede manier om abonnees uit te sluiten die misschien niet zo geïnteresseerd zijn in uw e-mails. En dat helpt ook om uw deliverability en campagneprestaties toekomstbestendig te maken. 

Laten we ons een scenario voorstellen om dit te helpen verklaren. 

Stel dat u een e-commercemerk bent dat nieuwe abonnees 10% korting biedt als ze zich aanmelden voor uw mailinglijst. Iemand op uw website wil een eenmalig product kopen en meldt zich aan. Ze gebruiken de korting en doen een aankoop. 

U bent van plan ze één keer per week een e-mail te sturen met informatie over nieuwe producten of relevante inhoud. 

Ze zijn echter niet geïnteresseerd om nog een keer van u te horen. Ze hebben wat ze willen. 

Als e-mailmarketeer is de beste manier om de abonnee zich af te melden. In het ergste geval zouden ze geabonneerd blijven, maar uw e-mails als ongewenste e-mail markeren. 

Gebruik uw welkomstmail dus als een kans voor abonnees om te beslissen of ze geabonneerd willen blijven. En bied die mogelijkheid door realistische verwachtingen te scheppen.

Wees duidelijk over je doel

Een welkomstmail mag geen doodlopende weg zijn. Het moet een poort zijn naar een volgende stap in de klantreis. 

Of dat nu het volgen van uw merk op sociale media is. Met behulp van een exclusieve aanmeldingskorting op hun eerste aankoop. Hun voorkeuren bijwerken. Of een stukje inhoud downloaden. 

Bedenk welke actie u wilt dat abonnees vervolgens ondernemen. En maak dat duidelijk in uw welkomstmail. 

Kleed het aan met een mooie, grote call-to-action-knop. Of ga creatiever aan de slag met afbeeldingen en kopjes. 

Zo doet huidverzorgingsmerk Fleur & Bee het: 

 
Door uw welkomstmail een doel te geven, kunt u het succes van deze e-mail meten. En geef u een basis voor toekomstige optimalisatie.

Afronden

Aanmeldingsformulieren en welkomst-e-mails zijn de krachtpatsers die u nodig heeft in uw e-mailmarketingstrategie. 

Zodra het aanmeldingsformulier zijn werk heeft gedaan om nieuwe abonnees op uw mailinglijst te krijgen, begint de welkomst-e-mail met een begroeting die de toon zou moeten zetten voor de e-mailcampagnes die zullen volgen. 

Door een effectief aanmeldingsformulier te combineren met een geweldig welkomstbericht, bent u goed op weg naar een betere campagnebetrokkenheid en betere e-mailbezorging in de toekomst. 

En wie wil dat nou niet?

Over de auteur:

e5cbe58dfa09db1d39d5c2bcc15c9218

Hollie Youlden is marketingmanager bij EmailOctopus, een platform dat e-mailmarketing goedkoper en gemakkelijker maakt. Als ze niet bezig is met het maken van content om gebruikers te helpen hun e-mailcampagnes te verbeteren, werkt ze aan het verbeteren van haar vaardigheden als allround digitale marketeer.