Home  /  Allese-mailmarketing  / Hoe u de perfecte e-mail schrijft voor het onboarden van nieuwe klanten

Hoe u de perfecte e-mail schrijft voor het onboarden van nieuwe klanten

Hoe u de perfecte e-mail schrijft voor het onboarden van nieuwe klanten

Zodra een nieuwe klant een bestelling plaatst op uw website, ontvangt u twee e-mails e-mail automatisering moet onmiddellijk wegschieten.

Een daarvan is een bevestigingsmail waarin wordt verzekerd dat de bestelling is verwerkt en waarin alle producten die ze hebben gekocht in een ontvangstbewijs worden samengevat. 

Terwijl de tweede een onboarding-e-mail is waarin u uw bedrijf introduceert en de klant informeert over wat hij van uw toekomstige e-mails kan verwachten.

Deze introductie-e-mail en de reeks e-mails die erop volgen, zullen een sleutelrol spelen in de winst die uw bedrijf genereert.

Omdat mensen in de toekomst meer van uw producten zullen kopen als u uw e-mailnurturingstrategie goed uitvoert. 

Daarom volgen hier stapsgewijze tips waarmee u de perfecte e-mail voor onboarding-klanten kunt schrijven.

Gebruik een aantrekkelijke onderwerpregel

Je hebt vast wel eens het citaat gehoord: “8 van de 10 mensen lezen de kop”. Nou, dit geldt ook voor e-mails.

Meer mensen zullen de onderwerpregel lezen dan de hoofdtekst. Als u dit onderdeel goed doet, worden er meer e-mails geopend en zullen meer mensen de inhoud van de e-mail lezen. 

Er zijn zoveel hacks en tips over een betere onderwerpregel schrijven, maar het belangrijkste punt is om de jouwe anders te maken. Als uw onderwerpregel verschilt van die van al uw concurrenten, zullen mensen er meer aandacht aan besteden. Het zal hun nieuwsgierigheid prikkelen en zij zullen uw e-mail openen. 

Bekijk voor enkele ideeën de e-mails van AppSumo. Het gebruikt graag grappige onderwerpregels. 

Hier is er een die reclame maakt voor een product met de naam Heartbeat. Daarom werd “een hartslag overslaan” geherformuleerd in “Sla geen hartslag over”.

Hier is nog een e-mail waarin reclame wordt gemaakt voor een product met de naam Blisk. AppSumo heeft het woord ‘risiconemer’ aangepast aan ‘Blisk taker’. Deze korte grappige onderwerpregels onderscheiden zich van de lange serieuze onderwerpregels die de meeste mensen sturen. 

Ik raad aan dat u zich aanmeldt voor uw concurrenten e-maillijsten en misschien zelfs enkele van hun producten kopen. Vervolgens kun je hun e-mails bestuderen en brainstormen over manieren om jezelf anders te positioneren. 

Let ook op het voorbeeld.

Zoals je hierboven kunt zien, verschijnt op platforms zoals Gmail een korte regel na de onderwerpregel. Deze preview fungeert als een subkop en kan de openingspercentages beïnvloeden. Probeer dit ook voor openingen te optimaliseren. 

Personaliseer het

Wanneer mensen uw producten kopen, geven ze details zoals hun naam en adres door. Profiteer hiervan en personaliseer uw e-mails, waardoor uw conversiepercentages aanzienlijk kunnen stijgen. Op basisniveau moet u ze in de e-mail in ieder geval met hun naam aanspreken. 

Deze naam kunt u toevoegen aan de onderwerpregel of op de eerste regel. Een simpele 'Hallo [naam klant']' kan u helpen een sterke eerste indruk te maken. Veel e-mailserviceproviders maken het eenvoudig om dit te automatiseren.

Denk ook na over andere manieren waarop u hun gegevens kunt gebruiken om de e-mails te personaliseren. Als u bijvoorbeeld hun adres heeft, kunt u producten voorstellen die hen snel zullen bereiken. 

Veel topmerken gaan nog een stap verder, optimaliseren hun websites met personalisatietactieken en combineren e-mail- en websitepersonalisatie om nog betere resultaten te behalen. 

Informeer hen over wat ze kunnen verwachten

In uw onboarding-e-mail moet u uw klanten ook informeren over wat ze in e-mails van u kunnen verwachten.

Laat hen weten welk soort e-mails u gewoonlijk verzendt. Dit kunnen e-mails zijn over uw laatste aanbiedingen en tips. Wanneer u hen op de hoogte stelt, kijken zij uit naar uw toekomstige e-mails.

De openingspercentages zijn meestal het hoogst voor de eerste paar e-mails die u verzendt. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de open tarieven slinken. 

Dit zal een indruk in hun geest achterlaten om uit te kijken naar uw e-mails, omdat ze misschien iets belangrijks missen. Ga zo gedetailleerd mogelijk in op de e-mails die u verzendt. U kunt informatie opnemen zoals hoeveel e-mails u in een week deelt en de dagen en tijden waarop u ze verzendt. 

Je kunt ze ook vragen om je e-mail naar de primaire inbox te verplaatsen, omdat veel mensen e-mails missen die naar de tabbladen 'Updates' en 'Promoties' gaan als ze Gmail gebruiken. 

Voeg een merkhandtekening toe

Een gebied dat veel mensen negeren in hun e-mails is de handtekening, maar deze speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de verkoop. Omdat u links naar producten, sociale media-accounts en andere bronnen kunt delen. 

Hier is een voorbeeld van Tom Ford, een luxe kledingmerk. Er is een link waarmee mensen een winkel kunnen vinden, voor het geval mensen persoonlijk langs willen komen om iets te kopen. Er zijn ook links naar enkele van hun beste sociale mediakanalen. Dit helpt het volgers aan te trekken die het ook via sociale media kan koesteren. 

Hier is er nog een van Cocoon Center, een e-commercewinkel die schoonheids- en gezondheidsproducten verkoopt.

Deze richt zich op het informeren van klanten over enkele voordelen van het kopen via de website. Deze omvatten zaken als gratis bezorging en loyaliteitsbeloningen. Er is ook een telefoonnummer voor het geval mensen vragen hebben. 

De handtekening kan ook helpen uw geloofwaardigheid te verbeteren, omdat u zaken kunt toevoegen zoals links naar artikelen waarin u voorkomt. Sommige merken sluiten direct logo's in van topsites waarin ze zijn genoemd om te voorkomen dat mensen de e-mail achterlaten. 

Neem de tijd om erover na te denken wat uw doelgroep wil in uw e-mailsen maak vervolgens de beste e-mailhandtekening dat spreekt hen aan. Dit is moeilijk om bij de eerste poging goed te doen.

Zorg er dus voor dat u e-mailhandtekeningen test door middel van split-testen en het gebruik van UTM-tags in uw links. Over een paar weken weet je wat het beste werkt. 

Upsell en cross-sell producten

De onboarding-e-mail is een van de beste plaatsen om producten te verkopen. Mensen zullen waarschijnlijk meer producten kopen als ze net iets hebben gekocht of bezig zijn met kopen.

Dit is de reden waarom websites voortdurend technieken gebruiken zoals orderhobbels en upsells met één klik om mensen ertoe aan te zetten meer te kopen. 

Uw onboarding-e-mail is ook een geweldige plek om dit te doen. Nadat u uw nieuwe klanten heeft voorgesteld en hen heeft geïnformeerd over wat ze kunnen verwachten, kunt u enkele producten delen die relevant zijn voor wat ze hebben gekocht. Dat zou je zelfs kunnen doen korting aanbieden, gratis verzending of een gratis geschenk als stimulans om ze ertoe aan te zetten deze aankoop te voltooien. 

Voor de beste resultaten combineer je dit met retargeting-advertenties die naar nieuwe klanten gaan. Een van de beste dingen van retargeting-advertenties is dat ze deze meerdere keren per dag zullen zien. Als je hetzelfde probeert met e-mails, kost het je abonnees. 

Vraag hen uit te kijken naar uw volgende e-mail

Zoals eerder vermeld is het belangrijk om mensen te vertellen dat ze uitkijken naar uw e-mails. Maar misschien wilt u specifieker zijn over uw volgende e-mail. U kunt hen vertellen over het aanbod of een specifieke tip die u deelt, die hun leven gemakkelijker zal maken. Hierdoor kunnen ze hun ogen op hun inbox gericht houden. 

Doe dit niet alleen voor de onboarding-e-mail, maar voor elke e-mail die u verzendt. Vertel hen uiteindelijk waar ze naar uit kunnen kijken in de volgende e-mail.

Deel een enquête

Eén ding dat de topbedrijven van de rest onderscheidt, is dat ze klantrecensies en feedback zeer serieus nemen. De onboarding-e-mail is een geweldige plek om uw klanten te laten zien dat u om hun mening geeft. Hierdoor zullen ze je nog meer leuk vinden en vertrouwen. 

U kunt de gegevens die u uit uw enquêtes verkrijgt, ook gebruiken om uw e-mails te personaliseren en uw open- en conversiepercentages te verbeteren.

Sommige bedrijven transformeren saaie enquêtes in quizzen en krijgen veel reacties van huidige en potentiële klanten. 

Quizzen kunnen moeilijk lijken om op te zetten, maar verschillende quizbouwers zijn tegenwoordig eenvoudig. U kunt ze aanpassen met uw merkkleuren en logos zonder enige ontwerpervaring. 

Verzend onboarding-e-mails opnieuw naar niet-openers

U moet twee tot drie versies van uw onboarding-e-mails schrijven, omdat veel mensen de eerste versies niet willen openen. Daarom stelt u uw e-mailautomatiseringssoftware Het is een goed idee om e-mails te sturen naar mensen die de e-mails niet openen.

In eerste instantie kunt u gewoon dezelfde e-mail sturen met een andere onderwerpregel, maar als mensen de e-mail nog steeds niet openen, moet u een geheel nieuwe e-mail sturen. Probeer minstens twee tot drie nieuwe e-mails te sturen. 

Zorg ervoor dat u op de gegevens vanaf hier let. Als u merkt dat meer mensen een e-mail met een andere onderwerpregel openen, is het wellicht tijd om de onderwerpregel naar de eerste regel te verplaatsen.

Schrijf nu uw onboarding-e-mails

Wanneer u een online bedrijf zoals een e-commerce winkel runt, zijn uw winstmarges op het eerste product meestal klein, vooral als u vertrouwt op technieken zoals betaald adverteren.

Dit is de reden waarom je e-mailmarketing serieus moet nemen. Het zal uw Customer Lifetime Value (CLV) helpen vergroten door middel van upsells en cross-sells. 

Een van de vereisten om het maximale uit uw e-mailmarketing te halen, is via uw onboarding-e-mail. Het zal een solide eerste indruk maken en de open- en conversiepercentages van uw toekomstige e-mails verbeteren. 

Auteur Bio

Rachel Bowland is contentmanager bij Social Marketing Writing en Creatiwitt – ze schrijft graag over marketing en design.

Converteer meer bezoekers naar klanten, leads en e-mailabonnees met Poptin's prachtige en zeer gerichte pop-ups en contactformulieren.