Home  /  Allesanalytics  / Een beginnershandleiding voor Google Analytics

Een beginnershandleiding voor Google Analytics

Google analytics

Dus je hebt geïnvesteerd in een nieuwe website, ervoor gezorgd dat deze de perfecte look en feel, goede UX, uitstekende inhoud, de juiste afbeeldingen enz. Heeft. Eenmaal gelanceerd, heb je jezelf op een gegeven moment waarschijnlijk afgevraagd: 'zo. . . Hoe presteert mijn nieuwe website?”.

Alle website-eigenaren willen weten wat er met hun website aan de hand is, waar komt het verkeer vandaan? Welke pagina's van de website zijn het belangrijkst? Van welke pagina's verlaten bezoekers mijn website? Hoe lang blijven bezoekers gemiddeld op mijn website?

Van alle tools die op Google beschikbaar zijn, is er één die 'Google Analytics' heet. Dit is eigenlijk het populairste hulpmiddel voor het beoordelen van websiteprestaties. De oorsprong van Google Analytics gaat terug tot 2005, toen Google een bedrijf genaamd Urchin kocht, dat een website-analysetool had ontwikkeld. Sindsdien heeft de tool een enorme verbetering en ontwikkeling ondergaan. Google Analytics is een “Freemium”-dienst, de gratis versie biedt de meeste functies die nodig zijn om de prestaties van een gewone website te monitoren. Voor grote bedrijven met complexe websites is er tegen betaling een geavanceerdere versie beschikbaar: Google Analytics 360. Voor eigenaren van een reguliere website is de gratis versie ruim voldoende.

Het monitoren van websitebezoekers is een voorrecht dat de digitale wereld ons heeft toegekend. Dankzij tools die op de markt beschikbaar zijn, zoals virtuele telefoonnummers, heatmaps, etc.) kunnen we inzicht krijgen in het bezoekersgedrag en onze werktactieken daarop aanpassen. Als we bijvoorbeeld weten dat verkeer afkomstig van Facebook betere CR (Conversion Rates) genereert, kunnen we zwaarder investeren in het aantrekken van dit soort verkeer.

Voor wie is deze handleiding bedoeld? Als u de eigenaar bent van een website, maar nog niet bent begonnen met het monitoren van de prestaties ervan, als u Google Analytics al heeft geïnstalleerd maar deze nog moet verkennen, dan is deze handleiding iets voor u. Hij is bedoeld om u kennis te laten maken met de basisfuncties en -functies van Goggle Analytics. de informatie die u uit deze tool kunt halen. De eerste keer dat u Google Analytics opent, kan wat beangstigend zijn, binnen enkele ogenblikken ziet u tal van grafieken, diagrammen en cijfers. Er is veel informatie over Google Analytics, er is nogal wat kennis voor nodig om alles wat deze tool te bieden heeft onder de knie te krijgen. Deze handleiding kan dienen als introductie tot de Google Analytics-tool en zorgt ervoor dat u deze kunt gaan gebruiken.

analytics-algemeen

Voordat we u door de basisfuncties leiden, willen we eerst een paar termen bespreken die vrijwel overal in de gebruikersinterface van Goggle Analytics opduiken:

Sessions – Elke keer dat een bezoeker uw site betreedt, worden zijn of haar acties gevolgd totdat hij deze verlaat. Google Analytics beschouwt de toegang van een bezoeker tot uw website als een nieuwe sessie.
Nieuwe gebruikers – Het aantal bezoekers dat uw site voor de eerste keer heeft bezocht.

Paginasessies – Het aantal pagina's dat een bezoeker heeft doorgesurft tijdens een bezoek aan uw site, dat wil zeggen dat een bezoeker uw site binnenkomt op de startpagina, naar de pagina 'over ons' gaat en vervolgens naar 'contact met ons opneemt', het nummer dat wordt toegeschreven aan de ' paginasessies” variabele zal 3 zijn (als een bezoeker terugkeert naar een pagina waar hij al was, zal dit nog steeds het aantal “paginasessies” met één verhogen).

Weigeringspercentage – Dit heeft vooral te maken met het aantal bezoekers dat uw site rechtstreeks heeft verlaten vanaf de pagina waar ze vandaan kwamen. Een andere manier om het te zeggen is dat bezoekers slechts één van de pagina's van uw website hebben bekeken voordat ze deze verlieten (“Bounce” zoals in gesprongen en meteen weer weg). Als u een “evenement” aanmaakt op Google Analytics, wordt de bezoeker niet beschouwd als iemand die “stuiterde” als hij dit evenement uitvoerde. U kunt er meer over leren bouncepercentage in het bericht dat we over dit onderwerp hebben gepubliceerd.

Gemiddelde sessieduur – Hoe lang bezoekers gemiddeld op uw website surfen. Als een bezoeker uw site heeft verlaten vanaf de pagina waarop hij is binnengekomen, zal de sessieduur nul zijn, zelfs als hij lange tijd op deze pagina heeft doorgebracht (dit is te wijten aan een technisch probleem waarmee Goggle wordt geconfronteerd bij het effectief meten van deze tijdsduur ).

Al deze gegevens zijn beschikbaar in de rapporten die worden weergegeven op Google Analytics. U kunt dergelijke gegevens gebruiken om bij te houden hoe relevant bezoekers van uw site zijn.
De volgende uitleg over functies is in het Engels. Als u uw Google Analytics-gebruikersinterface op een andere taal heeft ingesteld, kunt u deze opnieuw instellen op Engels, maar zelfs als u de taal behoudt die u gebruikt, kunt u deze nog steeds gemakkelijk vinden begrijpen wat we voor elke functie beschrijven.

Een nieuw account aanmaken en Google Analytics voor uw website instellen

Het eerste dat u uiteraard moet doen, is vanuit uw Google-account naar Google Analytics gaan. Zodra u binnen bent, klikt u op Beheerder (bovenaan de pagina). Kies bij ‘account’ voor ‘maak nieuw account aan’ en vervolgens ‘website’ (ervan uitgaande dat je Google Analytics instelt voor je website en niet voor een app). In het volgende scherm vult u de accountnaam in (wat eenvoudig moet zijn, zodat u gemakkelijk door de verschillende sites kunt navigeren die u in de gaten houdt), en vervolgens de URL van de site, de branche waarin u zich bevindt en de tijdzone. U ontvangt dan een paar regels code die u tussendoor aan elke pagina van uw website moet toevoegen En . Zodra u de Google Analytics-code heeft toegevoegd, begint de gegevensverzameling en wordt deze weergegeven (gegevens van voordat de code werd toegevoegd, worden niet in aanmerking genomen) – gegevens zijn beschikbaar via het tabblad 'rapportage'.

Real-Time

Een van de coolste functies van Google Analytics is het bijhouden van wat er op dit moment op uw website gebeurt. Deze gegevens zijn te vinden onder de zijbalk "Real-Time".

analyse-real-time
Realtime scherm van Google Analytics

De Real-Time-functie werd in 2011 gelanceerd en werd al snel een van de meest besproken functies onder Google Analytics-gebruikers. Met “Real-Time” kunt u zien hoeveel bezoekers er op dit moment door uw site surfen, op welke pagina’s ze zich bevinden (content), waar ze vandaan komen (verkeersbronnen). Als u naar “Locaties” gaat, krijgt u gegevens over de landen waarin de bezoekers van uw site zich bevinden (op dit moment).
Real-Time is erg handig als u advertentiecampagnes voert. Als u bijvoorbeeld radio-uitgezonden advertenties gebruikt en wilt weten hoe deze het verkeer naar uw website beïnvloeden, kunt u dit eenvoudig doen met behulp van de Real-Time-functie. Dit geldt ook voor elke andere ‘buzz’ die reclame creëert, zoals tv-commercials.

Geografische en demografische gegevens

Altijd al willen weten wie de bezoekers van uw website zijn? Door gebruik te maken van de anonieme gegevensverzameling van Goggle kunt u de geschatte leeftijd van uw publiek, de woonplaats, de taal die zij spreken en zelfs wat hun interesses zijn, te weten komen.

In het menu onder Doelgroep -> Demografie vindt u demografische gegevens over bezoekers van uw website. Voordat dergelijke gegevens kunnen worden weergegeven, moet u de functie activeren door op “goedkeuren” te klikken. Zodra u dit heeft gedaan, krijgt u toegang tot gegevens over de leeftijd en het geslacht van uw publiek.

analytics-demografie
Demografische gegevens van Google Analytics

Voor geografische gegevens over uw websitebezoekers gaat u naar Publiek -> Geo, waar u informatie vindt over de taal die zij spreken (in “taal” zijn de gegevens gebaseerd op de taal die bezoekers in hun browser gebruiken) en de locatie per land of zelfs regio binnen hen.

Gedragssegmentatie

Om meer te weten te komen over de betrokkenheid van bezoekers bij uw website, gaat u naar Publiek -> Gedrag. Onder “Nieuw versus terugkerend” ziet u gegevens over hoeveel bezoekers uw website voor de eerste keer bezochten en hoeveel bezoekers uw website al hadden bezocht. het minstens één keer eerder.

analytics-nieuw-vs-terugkerend
Google Analytics: nieuwe versus terugkerende bezoekers

Voor een meer specifieke verdeling van bezoekers op basis van het aantal keren dat ze uw website hebben bezocht, gaat u naar 'Frequentie en recentheid'. Hier vindt u een tabel met bezoekersaantallen op basis van de bezoekfrequentie. In onderstaand voorbeeld bezochten 29 bezoekers de website precies 3 keer. Normaal gesproken zal het aantal bezoekers dalen naarmate het aantal bezoeken stijgt.

analytics-frequentie
Google Analytics-frequentie

Tot slot vindt u onder 'Engagement' een vergelijkbare weergave van de kenmerken van bezoekers, dit keer in plaats van op basis van het aantal bezoeken, van de hoeveelheid tijd die ze op uw website hebben doorgebracht.

Aantallen bezoekers die pc's, smartphones en tablets gebruiken

De meeste website-eigenaren zijn zich ervan bewust dat het volume van het verkeer van mobiele gebruikers de afgelopen jaren enorm is gegroeid; voor veel websites komt tegenwoordig de meerderheid van de bezoekers via mobiele apparaten.
Om de segmentatie per pc te bekijken (in Google Analytics worden pc's “Desktop” genoemd), mobiel en tablet gaat u naar Publiek -> Mobiel, onder “Overzicht” vindt u de hierboven genoemde indeling weergegeven:

analytics-mobiel
Google Analytics: mobiel versus desktop versus tablet

Meestal zullen deze gegevens dienen als herinnering aan hoe belangrijk het is om uw site gebruiksvriendelijk te maken voor bezoekers die mobiele telefoons gebruiken. Onder ‘Apparaten’ kunt u zelfs meer specifieke informatie krijgen over welke typen mobiele telefoons ze gebruiken.

Verkeersbronnen

Misschien wel de meest waardevolle informatie voor een website-eigenaar heeft te maken met waar bezoekers van hun site vandaan komen. De meest voorkomende verkeersbronnen zijn organische zoekresultaten (vooral op Google), PPC, sociale netwerken, verwijzingen en direct verkeer.
Informatie over verkeersbronnen vindt u op Acquisitie -> Overzicht

analytics-acquisitie
Acquisitie van Google Analytics

Dit is wat deze gegevens betekenen:

Verwijzing – verkeer afkomstig van links naar uw site op andere websites. Door op “Verwijzing” te klikken krijgt u een lijst met alle sites waar bezoekers vandaan komen.

Direct – bezoekers die rechtstreeks uw site zijn binnengekomen, hetzij door de URL in te typen, hetzij vanuit favorieten in hun browser.

organische zoektocht – Er wordt rekening gehouden met al het verkeer van zoekmachines, Google, Yahoo, Bing etc. Dat kan vind de volledige lijst hier. Uiteraard zal het grootste deel van het zoekmachineverkeer afkomstig zijn van Google. Als u meer wilt weten over de zoekwoorden waarnaar uw bezoekers hebben gezocht toen ze uw site vonden, moet u Google Analytics aan uw website koppelen via een Search Console-account.

Social – verkeer van sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, enz.
Betaalde zoekresultaten – verkeer afkomstig van Google Addwords-campagnes, inclusief alle afgeleide producten (zoeken, media en meer) of DoubleClick.

Gedragsstroom

Er is een manier waarop u kunt zien hoe bezoekers zich door de pagina's van uw website bewegen, de meest voorkomende trechters dus. U kunt dit doen via Gedrag -> Gedragsstroom

analytics-gedrag-flow
Gedragsstroom van Google Analytics

Vanuit dit stroomschema kunt u zien hoe uw bezoekers doorgaans door uw website surfen. Op basis van de conclusies die u trekt, kunt u vervolgens wijzigingen aanbrengen. Aan de ene kant van het stroomdiagram vindt u de pagina waar een bezoeker naar toe is gegaan, aan de andere kant de pagina waar hij vandaan is gekomen, enzovoort. Gebruik de pijlen aan de zijkant van het diagram om te navigeren en te zien hoeveel bezoekers van de ene pagina naar de andere zijn genavigeerd.

Paginaweergaven, landingspagina's en exitpagina's

Als website-eigenaren is het erg belangrijk dat u weet welke de populairste pagina's op uw website zijn (de pagina's die het meest worden bekeken). Dergelijk inzicht kan u helpen uw site op talloze manieren te verbeteren, bijvoorbeeld door erachter te komen welke inhoud het meest aantrekkelijk is en meer van dergelijke inhoud te creëren. U kunt ook werken aan het verbeteren van de pagina's die het meest worden bekeken, zodat bezoekers nog meer voordeel halen uit hun bezoek, of u kunt manieren bedenken om de inkomsten die dergelijke pagina's genereren te vergroten.
U kunt dergelijke informatie vinden op Gedrag -> Site-inhoud -> Alle pagina's

analytics-meest bekeken pagina's
Meest bekeken pagina's van Google Analytics

Verdere waardevolle informatie over de meest bekeken landingspagina's en meest bekeken exitpagina's vindt u op hetzelfde hierboven genoemde tabblad onder 'Landingpagina's' en 'Exitpagina's'.

Suggesties voor sitesnelheid

Dit is een bonusgedeelte voor degenen onder jullie die dit bericht helemaal hebben doorlopen.
Google heeft een aantal tools ontwikkeld die zijn ontworpen om ontwikkelaars te helpen de laadtijd van een website te verbeteren. Een van de meest populaire van deze tools is “PageSpeed ​​Insights”, die suggesties biedt voor het verbeteren van de code om webpagina’s beter te laten presteren. Google Analytics maakt integratie van deze tool en het gedrag van websitebezoekers mogelijk. Door deze integratie te gebruiken, kunt u een snelheidsrangschikking (van nul tot 100) krijgen voor de hoofdpagina's van uw website. U kunt met een enkele klik tips krijgen om de laadsnelheid te verbeteren. Toegang tot deze functie is via Gedrag -> Sitesnelheid -> Sitesnelheidsuggesties:

analytics-sitesnelheid
Sitesnelheid van Google Analytics

In samenvatting

In dit bericht hebben we alles geleerd over de basisfuncties van Google Analytics, zodat u ze kunt gaan gebruiken. De volgende stap is het monitoren van steeds meer statistieken!
Hoe meer u Google Analytics gebruikt, hoe meer u ervan kunt profiteren.
Met Google Analytics kunt u informatie krijgen over zaken als conversies en segmentatie, kunt u gepersonaliseerde dashboards maken en nog veel meer. De Google Helpcentrum is een geweldige plek om meer te leren over Google Analytics.

Als u opmerkingen heeft of vragen die u beantwoord wilt hebben, kunt u deze hieronder plaatsen!

Zeer gedreven ondernemer, mede-oprichter van Poptin en Ecpm Digital Marketing. Negen jaar ervaring op het gebied van digitale marketing en internetprojectmanagement. Afgestudeerd in de rechten aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Een grote fan van A/B-testen, SEO en optimalisatie, CRO, growth hacking en cijfers. Vindt het leuk om nieuwe advertentiestrategieën en -tools te testen en de nieuwste startende bedrijven te analyseren.