Home  /  Allese-commerce  / Soorten e-commerce bedrijfsmodellen

Soorten e-commerce bedrijfsmodellen

Je hebt ongetwijfeld gehoord dat de e-commercemarkt momenteel boomt. Precies! Klanten zullen dit jaar 4.13 biljoen dollar uitgeven aan online aankopen in de detailhandel mobiele reclame zal verantwoording afleggen 72.9% van het totaal.

E-commercebedrijven zijn nog nooit zo gewild geweest, omdat mensen er steeds vaker voor kiezen om online en op hun mobiele apparaten te winkelen.

Zelfs als je een internetwinkel wilt openen, is er een steile leercurve aan verbonden. Onderzoek verschillende e-commerce bedrijfsconcepten en websites als startpunt voor uw onderzoek.

Nadat u de verschillende bedrijfsmodellen begrijpt, kunt u betere beslissingen nemen over de manier waarop u uw online winkel exploiteert en hoe u er geld mee kunt verdienen. Er is behoefte aan een diepere blik op e-commerce-bedrijfsmodellen.

Wat is een e-commerce bedrijfsmodel?

E-commerce bedrijfsmodellen zijn conceptuele raamwerken waarop uw e-commercebedrijf is gebouwd om klanten aan te trekken en de inkomsten te verhogen.

Er zijn verschillende e-commerce-bedrijfsmodellen waarmee verschillende soorten bedrijven zich op de juiste manier binnen de branche kunnen vestigen en hun klanten kunnen betrekken. In dit geval is het absoluut noodzakelijk om te implementeren e-commerce klantenservice om klanten te helpen en hun tevredenheid te garanderen.

Vier traditionele soorten e-commerce bedrijfsmodellen

Als dat zo is, val je vrijwel waarschijnlijk in een van deze vier categorieën een e-commercebedrijf starten. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, en veel bedrijven zijn in meer dan één categorie tegelijk actief. Als u weet in welke emmer uw grote idee terechtkomt, kunt u creatiever nadenken over uw kansen en risico's. 

1. B2C – Business-to-consumer

Wanneer een bedrijf rechtstreeks aan klanten verkoopt, wordt dit B2C (business-to-consumer) genoemd. Het is de meest voorkomende vorm van zakendoen die er is. B2C e-commerce is vrij eenvoudig.

Elke keer dat je naar de supermarkt gaat, uit eten gaat, naar de film gaat, koop je een nieuwe kingsize matras, of uw haar laat knippen, voert u een business-to-consumer-transactie uit. U, de klant, bent de uiteindelijke begunstigde van de goederen en diensten die door deze bedrijven worden geleverd.

B2C omvat niet alleen producten, maar ook diensten. Mobiele apps, native adverteren en retargeting zijn allemaal door B2C-innovators gebruikt om rechtstreeks reclame te maken bij hun klanten en tegelijkertijd hun leven gemakkelijker te maken.

Gebruikers kunnen gemakkelijk communiceren met nabijgelegen gazononderhoudsbedrijven, tuin- en verandagoeroes of sneeuwruimspecialisten om een ​​toepassing te gebruiken zoals Gazon goeroe, Bijvoorbeeld. Bovendien is dit alles nu veel gemakkelijker geworden. Omdat het mogelijk is voer een shift-share-analyse uit. En bepaal welke bedrijfstak in een bepaald geval het meest winstgevend is

2. B2B – Business-to-business

Als het gaat om B2B e-commerce, zijn de dingen precies zoals ze worden gespeld: waar bedrijven hun artikelen aan elkaar aanbieden. Alles dat verbetert de bedrijfsprocessen van een ander bedrijf kan worden geclassificeerd als een product.

Een softwarebedrijf is een goed voorbeeld van een B2B-bedrijf. HubSpot, Salesforce en SurveyMonkey zijn allemaal voorbeelden van CRM-software. De normale, doorsnee-klant zou niet in commerciële software willen investeren, aangezien al deze items op bedrijven zijn gericht. Ze zouden ook geen B2B-levering dienst zoals Dropoff, maar lokale bedrijven zullen aanzienlijke voordelen ontvangen als ze met een lokale koerier werken.

Door 2021, Millennials zullen ruim 46 procent van de B2B-bedrijven uitmaken die investeren in accountgebaseerde marketingstrategieën. Nu jongere generaties het tijdperk van zakelijke transacties aangaan, wordt B2B-verkoop via internet steeds belangrijker.

3. C2B – Van consument naar bedrijf

C2B-bedrijven stellen individuen in staat goederen en diensten aan bedrijven aan te bieden. Een site zou de klanten in staat kunnen stellen taken te publiceren die ze moeten voltooien, en organisaties te laten strijden voor de opdracht in deze e-commercestrategie. B2B-diensten, zoals affiliate marketing, vallen ook onder de categorie B2C.

Elance (momenteel bekend als Odesk) was een vroege vernieuwer van dit concept door bedrijven te ondersteunen bij het werven van freelancers. De prijs van goederen en diensten is waar het C2B e-commercebedrijf een concurrentievoordeel heeft. Klanten kunnen met deze techniek hun eigen prijs bepalen of bedrijven rechtstreeks voor hun bedrijf laten vechten.

Deze strategie is onlangs toegepast om bedrijven op creatieve wijze in contact te brengen met beïnvloeders van sociale media om hun producten op de markt te brengen.

4. C2C – Van consument tot consument

Het consumer-to-consumer-bedrijfsmodel is er een waar de meeste mensen onbekend mee zijn. Bedrijven als Craigslist, eBay en Esty hebben de weg vrijgemaakt voor het idee om wortel te schieten in het digitale tijdperk.

Customer-to-customer (C2C) elektronische handel is de verkoop van producten of diensten door klanten aan andere klanten. Websites van derden (zoals degene die we eerder hebben beschreven) of marktplaatsen die namens kopers en verkopers transacties regelen, zijn de meest gebruikelijke manieren om dit te doen.

Omdat ze geen eigen website nodig hebben, laten deze e-commercemarktplaatsen kleine bedrijven en zelfs amateurs hun goederen verkopen tegen de prijzen die zij kiezen, zonder zich zorgen te hoeven maken over het onderhoud.

Vijf waardeleveringsmethoden voor e-commerce-innovatie

Dit is hoe een product wordt gemaakt, zodat het kan worden gebruikt door mensen die er waarde uit halen. Het waardeleveringsproces omvat het kiezen (of uitzoeken), geven (of leveren) en mensen vertellen over betere waarde. De waardeketen is een manier om erachter te komen welke activiteiten in een bedrijf geld opleveren en kosten.

Als uw bedrijfsconcept een auto is, is uw waardeleveringsmethode de motor. Hier ontdek je je voorsprong, en het is erg leuk. Hoe gaat u concurreren en deelbare e-commerce-bedrijfsmodellen creëren?

Hier zijn enkele van de meest voorkomende technieken die worden gebruikt door marktverstorende bedrijven en marktleiders.

1. D2C – Direct naar de consument 

Direct to consumer (D2C) verkoop, ook wel direct to consumer e-commerce genoemd, is een verkooptechniek waarbij een bedrijf rechtstreeks aan zijn klanten verkoopt. Mensen zijn loyaler geworden aan consumentenmerken die de tussenhandel uitschakelen.

Dit heeft geleid tot veel groei voor deze merken. Er zijn veel online winkels zoals Avon die de maatstaf zetten voor verticale onderbrekingen. Bedrijven vinden het leuk Cards Against Humanity laat ons zien dat D2C nog steeds een plek voor expansie en creativiteit kan zijn.

2. Whitelabel en private label

Het white-labeling-model is wanneer u een product verkoopt dat niet van u is, maar met uw eigen naam erop en in uw eigen naam. verpakking. Het mooie van dit model is dat je een product kunt verkopen waarvan je al weet dat het goed is om te verkopen. Een ding dat zou kunnen veranderen, is of en hoe u het verkoopt.

Normaal gesproken moet je een bepaalde hoeveelheid van het product kopen, en als je het niet kunt verkopen, zit je met de rest vast. Je moet er dus vrij zeker van zijn dat mensen het zullen kopen. Deze methode was in het verleden moeilijk.

Merken zoals IKEA zijn succesvol omdat ze begrijpen hoe ze een gevestigd product kunnen benutten en er vanuit e-commerce-oogpunt het beste uit kunnen halen.

3. groothandel 

Detailhandelaren bieden hun producten in bulk aan tegen een lagere prijs als ze de groothandelsmethode gebruiken. De term ‘groothandel’ verwijst meestal naar een business-to-business-praktijk, maar veel retailers bieden deze nu aan prijsbewuste klanten aan in een B2C-omgeving.

Fabrikanten die verkoopkantoren hebben om groothandelsdiensten te verlenen, evenals handelaren die magazijnen exploiteren of anderszins deelnemen aan groothandelsactiviteiten, vallen ook onder groothandelskanalen.

4. dropshipping 

Dropshipping is de laatste jaren een populaire manier om producten via internet te verkopen. Amazone & Inspireer Uplift zijn twee voorbeelden van dropshippers die adverteren en producten van een externe leverancier verkopen. Dropshippers verbinden kopers met de bedrijven waar ze willen kopen door als tussenpersoon op te treden. 

5. Abonnementservice 

Abonnementsmodellen worden sinds de 1600e eeuw door uitgeverijen in Engeland gebruikt om boeken aan vaste klanten te leveren. Bedrijven gaan verder dan tijdschriften met de opkomst van e-commerce. Onlinediensten zijn nu gemeengoed in vrijwel elke branche, wat zowel gemak als besparingen voor klanten oplevert. Op dit moment zijn lidmaatschapssites behoorlijk populair. Er zijn talloze lidmaatschapswebsites beschikbaar! Van diensten voor het verwijderen van achtergrondafbeeldingen, zoals Verwijdering AI tot voedselbezorgdiensten zoals Hallo fris, waar je bijna alles kunt bestellen, is er voor ieder wat wils.

6. Maak je eigen 

Als laatste redmiddel kunt u uw eigen goederen helemaal opnieuw maken. Het gebruik van deze strategie duurt lang en is lastig op te schalen. Aan de andere kant geven klanten de voorkeur aan deze aanpak, omdat het duidelijk maakt wat je maakt en waarom het waardevol is.

Er zijn geen productie- of leverancierskosten en u bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van het product, zelfs als uw tijd beperkt is. Dit kan een goed beginpunt zijn en een plek om vanaf te bouwen, afhankelijk van uw product. C2C-verkoop van handgemaakte goederen is mogelijk gemaakt door het gebruik van online marktplaatsen zoals Etsy.

Hoe selecteert u uw e-commerce bedrijfsmodel?

Het selecteren van een e-commerce bedrijfsmodel is een belangrijke beslissing die uw bedrijf moet nemen, dus leer van de fouten en de overwinningen van anderen om het bedrijfsmodel te selecteren dat zo dicht mogelijk bij het “juiste” model ligt.

Elk model en producttype heeft, zoals eerder vermeld, voor- en nadelen. En om het meeste uit uw bedrijf te halen, moet u een model kiezen dat aansluit bij uw specifieke vaardigheden.

Er zijn een aantal vragen die u uzelf moet stellen voordat u een model kiest. Wat probeert u bijvoorbeeld te verkopen en in welke prijsklasse wilt u het verkopen?

De vraag is of u van plan bent een verscheidenheid aan producten aan te bieden. Door één stuk te verkopen, kunt u zich concentreren en is dit effectief op markten met weinig concurrentie. Aan de andere kant, als je eenmaal de basis onder de knie hebt, kun je doorgaan met meer geavanceerde concepten en ideeën.

Amazon heeft in feite deze aanpak gevolgd. Amazon begon met het verkopen van eenvoudige boeken. Kijk eens waar ze nu terecht zijn gekomen.

Conclusie

Het is erg belangrijk om het volledige beeld te hebben en van tevoren de beste beslissing te proberen te nemen, maar het belangrijkste is om ergens te beginnen en gaandeweg aan te passen.

Door jezelf de juiste vragen te stellen, zou dit geen probleem moeten zijn. Een eerlijke beoordeling van wat u goed doet, zal u helpen een model te vinden dat niet alleen goed klinkt, maar ook aansluit bij uw sterke punten.

Voeg daar een grondig onderzoek van uw markt aan toe om te beslissen aan wie u wilt verkopen, en u bent goed op weg om de kansen en bedreigingen te beoordelen die zich binnen elke productproductie- en leveringsmethode bevinden.

Auteur Bio

Miguel Davao is afgestudeerd in literatuur en taalkunde en schrijft nu ongeveer 5 jaar inhoud. Momenteel werkt hij als fulltime schrijver bij Removal.AI – een snelgroeiende start-up die beeldverwerking en AI aanbiedt achtergrondverwijderaar voor e-commerce, web- en app-ontwikkeling en marketingautomatisering.

Converteer meer bezoekers naar klanten, leads en e-mailabonnees met Poptin's prachtige en zeer gerichte pop-ups en contactformulieren.