Home  /  Allescontent marketing  / Inhoud schrijven in tijden van crisis

Inhoud schrijven in tijden van crisis

We worden geconfronteerd met een ongekende situatie rond de Covid-19-pandemie, althans tijdens ons leven. Mensen over de hele wereld passen zich aan aan een leven met beperkt sociaal contact, herschikte werkopstellingenen onzekere toekomstplannen. Het schrijven van inhoud kan in een dergelijke situatie een bijzondere uitdaging lijken.

Hoe kunnen we blijven doen wat het beste is voor onze bedrijven en tegelijkertijd een deel van de zorgen van het publiek wegnemen, zonder dat we manipulatief overkomen?

De huidige coronacrisis die de wereld in zijn greep houdt, roept deze en vele andere vragen op voor schrijvers van inhoud. Aan de ene kant biedt het voor veel bedrijven een unieke kans. Aan de andere kant roept het veel ethische vragen op over de rol die bedrijven moeten spelen in tijden van crisis. 

Hoe u een productief gesprek kunt voeren met uw SEO-team-Hero-image

Hieronder onderzoeken we enkele strategieën rond deze uitdagingen en schetsen we hoe schrijvers van inhoud het beste kunnen opereren in tijden van crisis. U vindt er ook een aantal voorbeelden en adviezen van content marketing experts in verschillende industrieën die deze strategieën helpen illustreren. 

Loop een kilometer in iemands schoenen

Alles goed inhoud schrijven is gecentreerd rond een diep begrip van uw publiek. Dit is nooit duidelijker dan in de huidige coronacrisis. Om te beginnen moet je je empathie oefenen en je proberen voor te stellen wat je potentiële lezers precies doormaken.

Laten we ons als voorbeeld voorstellen dat iemand daartoe gedwongen wordt van thuis uit te werken voor het eerst in hun leven. Er spookt een aantal vragen door hun hoofd:

 • Hoe richt ik een kantoorruimte in bij mij thuis?
 • Hoe blijf ik verbonden met mijn collega’s?
 • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit efficiënt is communicatie tussen kantoren tijdens het thuiswerken?
 • Hoe kan ik mijn persoonlijke en professionele leven nog steeds in evenwicht brengen?
 • Hoe kan ik mijn geestelijke gezondheid behouden in deze nieuwe situatie?

Deze en vele andere vragen staan ​​momenteel bij een groot deel van het publiek bovenaan de agenda. En het antwoord op elk van deze vragen biedt veel bedrijven kansen. Deze bedrijven kunnen deze persoon helpen zijn angst te overwinnen door hem nuttige en verrijkende inhoud te bieden die gericht is op werken op afstand.

“Het belangrijkste dat schrijvers van inhoud in deze tijd moeten hebben, is empathie. Als schrijvers van inhoud vooraf geplande inhoud hebben die moet worden gepubliceerd, moeten ze de kopie ervan dubbel controleren en ervoor zorgen dat deze geschikt is om te verzenden. Het laatste dat u wilt, is toondoof klinken. Neem alleen echt nuttige inhoud op als u over COVID-9 schrijft. Deel niet alleen iets om te delen, het moet inzichtelijk en nuttig zijn voor uw publiek.” – Kelly Andersen, MBA

Neem de tijd om over jezelf na te denken. Nadat u over de behoeften van uw klanten heeft nagedacht, vindt u twee tot drie nuttige berichten en houdt u zich daaraan. Stem uw inhoud de komende weken en maanden af ​​op deze berichten en vind de juiste forums om ze te verzenden. 

Zoek naar de win-winsituaties

Mensen zijn momenteel voor een groot deel aan huis gekluisterd. Dit betekent dat ze zich tot zaken als sociale media wenden om verbonden te blijven met de rest van de wereld. Een gebrek aan interactie van mens tot mens betekent dat het belangrijker dan ooit is om mensen te helpen betrokken te blijven. 

Bron: www.freepik.com

De behoefte om verbinding te maken kan in uw voordeel werken als contentschrijver. Mensen zoeken naar meer manieren om zich verbonden te voelen met de wereld, waardoor ze ontvankelijker worden voor gesprekken en betrokkenheid op sociale media.

Dit alles betekent dat je het gesprek op sociale media moet voortzetten. U kunt uw gemeenschap de verbinding bieden waarnaar zij op zoek zijn, terwijl u hen tegelijkertijd betrokken houdt bij uw bedrijf. Een aantal benaderingen die u kunt volgen zijn onder meer:

 • Gesprekken starten via sociale media, gebruikmaken van de collectieve kennis van uw publiek om strategieën te delen
 • Dagelijks tips delen over hoe om te gaan met beperkingen op het gebied van sociale afstand. 
 • Aangepaste bronnen en blogposts maken en delen voor zaken als werken op afstand.

Hier zijn een paar concrete voorbeelden van contentmarketing van een contentmarketingprofessional:

“Ik werk samen met klanten om duidelijke, relevante en empathische boodschappen te ontwikkelen in het licht van de COVID-19-crisis. Eén klant heeft bijvoorbeeld een betalingstechnologie die zijn klanten echt kan helpen de klap van verloren verkopen en inkomsten te verzachten, en we hebben berichten voor hen ontwikkeld die communiceren op een manier die eerder nuttig dan opportunistisch klinkt. Een andere klant biedt diensten aan met behulp van gedistribueerde, externe teams. Nu de klanten zich ook moeten aanpassen aan teams die op afstand werken vanuit huis, heb ik geholpen door materialen te ontwikkelen die ze kunnen gebruiken om hun best practices op het gebied van werken op afstand te delen met de gemeenschap die ze bedienen.” – Christopher G. Fox, PhD 

Dit zijn slechts enkele ideeën van effectieve manieren om mensen via sociale media te betrekken in deze moeilijke tijden.

Maak geen misbruik van de zorgen van mensen 

In tijden van crisis is het gemakkelijk om de angsten van mensen te gebruiken als zakelijke kansen. Kijk maar eens naar alle valse ‘wondermiddelen’ die tijdens de eerste dagen van de coronaviruspandemie opdoken. 

Natuurlijk zijn er subtielere manieren om de angsten van mensen te gebruiken, die niet zo direct zijn als het verkopen van nepmedicijnen. Afgaande op een recente stijging van het aantal advertenties op Facebook en andere sociale media, hebben sommige bedrijven de kans aangegrepen om te dure maskers, handdesinfecterende middelen, enz. te verkopen. 

Een dergelijke aanpak is niet alleen immoreel, maar ook onvermijdelijk schadelijk voor bedrijven. In werkelijkheid, onderzoek laat zien dat marketingtactieken die mensen als misleidend of manipulatief beschouwen op de lange termijn schadelijk zijn voor bedrijven. 

Angst en ongerustheid motiveren mensen zeker om op de korte termijn actie te ondernemen (paniekaankopen zijn een perfecte illustratie). U moet tijdens deze crisis echter het gebruik van dergelijke motivatoren vermijden en u in plaats daarvan concentreren op manieren om uw publiek te helpen met hun moeilijkheden om te gaan. 

Door te werken aan het verlichten van angsten en stress, bouwt u aan een duurzamer klantenbestand en merk. Hier zijn enkele gedachten over dit onderwerp van een expert op het gebied van contentmarketing:

“We moeten communiceren op een manier die informatie en behoeften combineert, waarbij gevoelens en feiten worden samengevoegd. Ik vind dat we een enorme verantwoordelijkheid hebben, omdat communicatie nooit eerder de kracht heeft gehad om de samenleving te helpen op de manier waarop ze dat nu doet. Woorden maken deel uit van het genezingsproces en we kunnen zien welke leiders en merken elke dag het beste werk leveren met boodschappen die niet alleen de geest maar ook het hart en de ziel raken. Er is nog nooit een belangrijker moment geweest om nauwkeurige, empathische communicatie te bieden met transparantie, waarheidsgetrouwheid en tijdigheid.” – Paige Arnof-Fenn, oprichter en CEO

Voeg waarde toe, geen e-mails in de inbox

Hoe je een productief gesprek kunt voeren met je SEO-team-innerlijke afbeelding-03

Als u uw e-mail onlangs heeft geopend, heeft u zeker de melding opgemerkt vloed aan e-mails van bedrijven die u informeren over hun Covid-19-veiligheidsmaatregelen. Hoewel sommige misschien relevant zijn, laat de overgrote meerderheid hun publiek zich afvragen waarom het bedrijf deze informatie überhaupt moet delen. 

Wanneer u nadenkt over het schrijven van inhoud in deze huidige crisis, moet u zich altijd afvragen of u waarde toevoegt. Mensen zijn momenteel bijzonder gevoelig voor het gevoel dat bedrijven 'misbruik maken' van de situatie. In dit geval kan het verzenden van inhoudloze e-mailcommunicatie schadelijk zijn voor uw merk. 

Klanten zullen het niet vergeten als u misbruik maakt van een uitdagende situatie, alleen maar om meer producten te verkopen. Als alternatief zullen ze zich ook bedrijven herinneren die zich richten op het leveren van echt betekenisvolle inhoud. 

Bemoedigende woorden, strategieën om met de huidige 'thuisblijven'-realiteit om te gaan en middelen die mensen kunnen helpen ondersteunen zijn slechts enkele van de soorten inhoud waar u zich op dit moment op moet concentreren.

U kunt bijvoorbeeld de meest waarschijnlijke bijwerking van COVID specificeren voor de specifieke doelgroep waarop u zich richt, en tips delen over hoe zij dit kunnen accepteren en met weinig moeite kunnen overwinnen. Van een nieuw matras kopen voor een betere nachtrust Om je aan te passen aan nieuwe thuistrainingsroutines, kun je bruikbare tips delen om je publiek te helpen.

Uw klanten helpen het hoofd te bieden aan deze huidige crisis is zowel menselijk als de beste manier om in de toekomst merkloyaliteit op te bouwen. 

Injecteer stralen van hoop

Het helpt om succesverhalen in uw inhoud te injecteren. Ondersteun de nuttige informatie die u hebt gedeeld met voorbeelden van bedrijven en individuen die met succes door deze crisis zijn gekomen. Dit geeft geloofwaardigheid aan uw inhoud en laat zien dat uw tips en ideeën echt waardevol zijn.

 • Vind succesverhalen via betrouwbare nieuwsbronnen, blogs, podcasts en statistieken. Voer cijfers en percentages in, vooral als uw inhoud is gericht op bedrijven en financiële dienstverlening. 
 • Markeer de strategieën; laat uw lezers specifiek weten hoe deze organisaties en individuen het moeilijke zakenklimaat hebben doorstaan.
 • Benadruk de noodzaak van verandering. Een van de grootste uitdagingen van bedrijven en individuen in dit tijdperk zal hun bereidheid zijn om zich aan te passen. Dingen anders doen dan de norm zal in eerste instantie ongemakkelijk en wellicht belastend zijn, maar deze verandering zal blijvend zijn – iedereen zal zich er uiteindelijk aan aanpassen of stagneren. Contentschrijvers kan bedrijven helpen door successen onder de aandacht te brengen die zijn gekatalyseerd door operationele veranderingen.

Help uw lezers succes te visualiseren, en de paden die zij kunnen bewandelen om dit te bereiken.

Laatste woorden

We bevinden ons momenteel in een periode van dramatische veranderingen, die een aantal unieke kansen voor bedrijven biedt. U kunt en moet van deze veranderingen profiteren door uw inhoud op maat te schrijven. Maar voor het welzijn van de samenleving, en voor het welzijn van uw bedrijf, moet u zich op de lange termijn concentreren op het toevoegen van waarde en het helpen van mensen, en vermijdt u de verleiding om op angsten in te spelen. Als u dit doet, zijn we allemaal beter af vanwege uw inspanningen. 

Auteur Bio

Nikola BaldikovNikola Baldikov is een digitale marketingmanager bij Brosix, gespecialiseerd in SAAS-marketing, SEO en outreach-strategieën.

Naast zijn passie voor digitale marketing is hij een fervent voetbalfan en houdt hij van dansen. Maak verbinding met hem LinkedIn of Twitter op @baldikovn.