Home  /  Allessaas  / Hoe je een SaaS-bedrijf opzet: 6 stappen

Een SaaS-bedrijf opzetten: 6 stappen

Een SaaS-bedrijf opzetten: 6 stappen

Bent u ondernemer en wilt u een Saas Business opzetten?

Als het gaat om het starten van een Saas-bedrijf (software as a service), zijn er een paar dingen die u moet weten om aan de slag te gaan. In dit bericht schetsen we enkele van de belangrijkste mijlpalen die u moet behalen om uw bedrijf van de grond te krijgen.

Dus of je nu net begint of al een doorgewinterde speler bent in het spel, dit bericht kan je helpen, dus blijf lezen!

Wat is SaaS?

SaaS (software as a service) is een van de nieuwe businessmodellen die de afgelopen jaren zijn ontstaan. Het gaat om software die wordt gehost door een derde partij en via internet toegankelijk wordt gemaakt voor gebruikers. Het SaaS-model maakt eenvoudige provisioning, automatische upgrades en facturering mogelijk – allemaal afgehandeld door de provider.

Met een Saas-bedrijf kunt u uw blootstelling aan de markt aanzienlijk vergroten zonder veel mankracht in te huren. Dit maakt SaaS tot een zeer lucratief bedrijfsmodel.

Wat je nodig hebt om aan de slag te gaan

Het creëren van SaaS kost tijd, je moet hier een langetermijnvisie hebben en er all-in zijn.

Hieronder bespreken we de belangrijkste mijlpalen waarmee u rekening moet houden bij het opzetten van een SaaS-bedrijf en het overwinnen van grote SaaS-problemen.

Beweeg snel en bedachtzaam tijdens dit avontuur en onthoud dat dit een lang spel is, geen korte sprint.

#1 Valideer je idee vroeg

Voordat u iets gaat bouwen of zelfs maar ons SaaS-bedrijfsidee aan investeerders pitcht, moet u ervoor zorgen dat u uw idee valideert en marktonderzoek uitvoert. In de beginfase moet u de markt en de potentiële klanten die u bedient echt leren kennen.

Als u een sterk inzicht heeft in uw toekomstige klanten, krijgt u een beter inzicht in hun behoeften en wensen.

Besteed tijd aan onderzoek op internet. Kijk naar potentiële klanten en probeer hun grootste pijnpunt aan te boren. Wees niet bang om lid te worden van Facebook-groepen of commentaar te geven in Reddit-threads of forums die betrekking hebben op uw niche.

U moet een diep inzicht in de markt kunnen ontwikkelen, zodat u weet wat er nodig is voordat het zelfs maar voor hen wordt gebouwd. Door dit te doen valideert u niet alleen uw idee, maar krijgt u ook inzicht in elk groot pijnpunt of probleem waarmee mensen in hun dagelijks leven worden geconfronteerd.

#2 Stel uw rechtspersoon in

Zodra u uw SaaS gevalideerd heeft en u weet dat er een markt voor is, is het nu tijd om uw juridische entiteit op te richten. Als u uw eigen bedrijf opricht, worden uw persoonlijke bezittingen gescheiden van het bedrijf. Dit betekent dat als u failliet gaat, alleen het bedrijf failliet gaat en niet u ook.

Zorg ervoor dat u lang en goed nadenkt over de juiste entiteit voor uw bedrijf. Het is bekend dat een C-Corporation-structuur de beste entiteit is voor startups als u kapitaal wilt aantrekken. Een LLC is daarentegen een perfecte keuze als u de kosten laag wilt houden en deze zelf wilt beheren. Je kunt ook controleren LLC-services beoordelingen om u te helpen beslissen welke u kan helpen alles soepel in te stellen.

Dat gezegd hebbende, als u geld wilt inzamelen, geeft een C-Corporation-structuur u een voordeel ten opzichte van een LLC, maar vereist ook meer papierwerk en compliance, waardoor uw overheadkosten toenemen. Voor beide entiteiten moet u een Geregistreerde agent als Noordwest-geregistreerde agent en als u op zoek bent naar een hulpbron, heeft Financepond de best geregistreerde agentdiensten uitgekozen.

Het opzetten van een juridische entiteit kan verwarrend zijn en als u hierbij hulp nodig heeft, kunt u altijd contact opnemen met uw lokale CPA of een bedrijfsadvocaat.

#3 Zet een MVP op

Nu u uw idee heeft gevalideerd en u over de juiste juridische entiteit beschikt, is het tijd om u erop te concentreren het bouwen van de MVP.

Wat is een minimaal levensvatbaar product

Een Minimal Viable Product (MVP) is een versie van het product met net genoeg functies waarmee gebruikers kunnen communiceren en het product kunnen gebruiken, terwijl ze er ook waarde uit kunnen halen.

De MVP is het hart van de lean startup-methodologie en is essentieel voor het in realtime testen van uw ideeën met echte klanten, zodat u feedback kunt krijgen en kunt draaien voordat u tijd besteedt aan het uitbouwen van een volledig product dat mogelijk niet werkt.

Hoe maak ik een MVP?

Er zijn een paar manieren om een ​​MVP voor uw product te creëren. De eerste is eenvoudigweg het bouwen van de meest minimale versie van het product die nog steeds bruikbaar zou zijn. Als u een dienst verkoopt, wat zijn dan de eenvoudigste diensten die u kunt aanbieden?

De tweede methode is om bestaande producten te nemen en functies te verwijderen om ze zo minimaal mogelijk te maken. Het komt erop neer dat we de meest fundamentele aanname achter uw bedrijf bij de potentiële klant willen testen.

#4 Draai indien nodig

Nu u uw MVP heeft getest en inzicht heeft in wat uw klanten willen, kunt u daar uw voordeel mee doen. Moet u kleine wijzigingen aanbrengen aan het product of moet u draaien?

Indien de productfeedback positief is en jouw klanten jouw SaaS, dan is dat mooi! Maar als dat niet het geval is, breng dan de kleine veranderingen aan die nodig zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat de MVP niet de uiteindelijke oplossing is en dat het ook niet gaat om het creëren van een volledig minimaal product. U moet een balans vinden tussen het bouwen van de minimale versie van uw product en het in gedachten houden van alle functies die u wilt toevoegen.

Het laatste dat je zou willen is een heel product uitbouwen en er vervolgens achter komen dat de klant het niet echt nodig had of slechts een paar kleine veranderingen wilde. Een veelgehoord citaat over pivoteren is 'fail fast', maar sommige mensen zullen beweren dat dit niet altijd de juiste aanpak is. Het is belangrijk om na te denken over hoeveel draaipunten u kunt doorlopen voordat uw bedrijf geen kansen meer heeft om te slagen.

# 5 Begin met aannemen

Nu u de richting van het product kent en weet waar u heen gaat, is het tijd om dat te doen naamsbekendheid vergroten en beginnen met aannemen.

Het kan geweldig zijn als een paar mensen aan de slag gaan, maar na ongeveer een jaar is het goed om te gaan kijken naar het inhuren van meer hulp. Door in een vroeg stadium extra medewerkers bij uw SaaS te betrekken, kunt u het moreel een boost geven en uw visie sneller naar buiten brengen. Voor dit proces heb je ook nodig software voor werken op afstand wat kan helpen om de zaken netjes en onder controle te houden. Werkgever van platenaanbieders kan vereenvoudigen inhuren van medewerkers in het buitenland woonachtig. 

Eén van de belangrijkste dingen om vooraf over na te denken eventuele werknemers in dienst nemen is waar je ze gaat vinden. Neemt u freelancers of fulltime medewerkers in dienst?

Er zijn voor- en nadelen aan beide methoden, maar het komt echt neer op uw specifieke situatie. Als het een meer gevestigde SaaS is met een groot klantenbestand, is dit een stuk moeilijker om te doen. Aan de andere kant, als uw SaaS nieuw is en nog niet gevalideerd, zal het veel meer helpen als u al vroeg een of twee werknemers aanneemt.

Laten we eens kijken naar een overzicht van het inhuren van werknemers en freelancers.

Medewerkers inhuren

Voordat u mensen in dienst neemt, moet u ervoor zorgen dat uw bedrijf hen kan ondersteunen. Zal het bedrijf hun salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen bijhouden als u net begint en een paar personeelsleden heeft?

U moet ook evalueren hoeveel werknemers te veel zijn voor uw werkplek. Zorg ervoor dat u dit goed in overweging neemt voordat u personeel bezuinigt of werknemers buiten het bedrijf uitbesteedt.

Er zijn verschillende soorten medewerkers die de vier belangrijkste functies zullen bespreken die u mogelijk nodig heeft voor uw SaaS.

  • Managers voor bedrijfsontwikkeling die verantwoordelijk kan zijn voor de groei van het bedrijf door nieuwe leads binnen te halen en de omzet uit te breiden
  • Verkoopverwerkers zal het grootste deel van de klantinteracties op zich nemen en vragen afhandelen
  • Klantenondersteuningspersoneel is altijd van cruciaal belang als er klanten bij betrokken zijn
  • Creatief personeel zoals ontwerpers en ontwikkelaars, die de software voor uw SaaS maken

Freelancers kunnen een andere optie voor u zijn, afhankelijk van uw type bedrijf of specifieke activiteit. Als u een AdWords-campagne overweegt, kunt u door het inhuren van freelancers snel een plan opstellen, zonder al te veel geld uit te geven.

Freelancers inhuren

Als u slechts enkele mensen in uw personeelsbestand heeft, is het misschien niet mogelijk om iemand in dienst te nemen. Je zou het ook kunnen overwegen freelancers inhuren die parttime of tijdelijk werken.

Freelancers zijn personen die als freelancer werken en niet zoals werknemers op uw loonlijst staan. Dit kan voordelig zijn voor start-ups, omdat ze hierdoor de potentiële werknemer kunnen testen zonder een harde toezegging te doen.

Het is ook nuttig omdat je ze kunt vrijlaten als het niet lukt. En natuurlijk bespaart u geld op verzekeringspremies!

# 6 Blijf groeien

Er zijn maar weinig bedrijven die kunnen overleven in een stagnerende omgeving. Groei is een must als je een succesvol SaaS-bedrijf dat op de lange termijn duurzaam zal zijn.

Nu is het belangrijk om te onthouden dat vooruitgang en groei ideaal zijn, maar dat betekent niet dat er sprake is van hypergroei of het nemen van onnodige gevaren.

Een van de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden bij het laten groeien van uw SaaS is dat u dit opmerkt hoe je gaat schalen.

Onthoud: u bent nu klein, maar op een dag zal uw bedrijf groeien. Zorg ervoor dat u dingen plant, repareert en erover nadenkt.

Dat gezegd hebbende, moet je nadenken over waar je heen gaat en hoeveel het je gaat kosten. U moet bijvoorbeeld kijken naar financieringsmogelijkheden, zoals bootstrapkapitaal, of een lening afsluiten.

Er zijn veel verschillende financieringsmethoden, maar de meest populaire is het aantrekken van kapitaal via engelinvesteerders en durfkapitalisten. Deze financieringsmethode is echter niet geschikt voor elk bedrijf of bedrijfsmodel.

Als alternatief zou u kunnen ontdekken dat een 7(a)-lening van de Small Business Administration beter bij u past. Dus wat is een 7(a)-lening? Het kan voor alles worden gebruikt, van het aanleveren van werkkapitaal om uw SaaS-activiteiten liquide te houden tot het consolideren van bestaande schulden. En gezien de gedeeltelijke federale steun ligt de aantrekkingskracht voor de hand.

Wat u ook kiest, zorg ervoor dat dit het beste is voor uw bedrijf en dat u het geld krijgt dat u nodig heeft om uw SaaS-bedrijf te laten groeien.

Putting het allemaal samen

Er zijn veel stappen die moeten worden genomen voordat u zelfs maar kunt beginnen na te denken over het verdienen van geld met uw SaaS-bedrijf en soms is het moeilijkste deel van het starten van een SaaS-bedrijf weten waar u moet beginnen.

Met zoveel opties en overwegingen kan het overweldigend zijn! We hebben een aantal stappen voor u op een rijtje gezet waarmee u uw idee in een mum van tijd van de grond kunt krijgen.

Zij is de marketingmanager van Poptin. Haar expertise als contentschrijver en marketeer draait om het bedenken van effectieve conversiestrategieën om bedrijven te laten groeien. Als ze niet werkt, verwent ze zich met de natuur; het creëren van unieke avonturen en het verbinden met allerlei soorten mensen.